Is de American Express Platinum kaart 702 euro waard?

Wij vinden 702 euro per jaar een hele boel geld voor een credit card. Toch vinden wij dat de omgerekend 55 euro per maand om de kaart te mogen/kunnen gebruiken goed opweegt tegen de voordelen die de kaart met zich mee brengt.

In deze post lees je waarom wij helemaal zijn overtuigd van deze card!

Voor volledige transparantie: In deze post zitten links naar de website van American Express. Wanneer je besluit om een American Express kaart aan te schaffen dan wordt het zeer gewaardeerd wanneer je gebruik maakt van een van de links in deze post. Niet alleen omdat jij als nieuwe kaarthouder dan 20.000 bonuspunten ontvangt maar ook omdat het de makers van deze website enigszins compenseert in de tijd die het maken van deze website met zich mee brengt.

Alle meningen in deze post zijn van ons zelf en geenszins beïnvloed door American Express.

Het Nederlandse credit card landschap is vrij saai te noemen in vergelijking met landen om ons heen. Met name in de Verenigde Staten is er een vrij breed aanbod aan credit cards, veelal in de look-and-feel van een bedrijf waar de credit card maatschappij mee samen werkt.

Zo zie je in de VS bijvoorbeeld credit cards met de uitstraling van Hilton, American Airlines & Hyatt. In Nederland is de keuze vele malen kleiner. Een van de oorzaken hiervan is dat in de Nederlandse betaalmarkt de credit card niet zo vanzelfsprekend is als in bepaalde andere landen, waar zo’n beetje iedere uitgave met de credit card wordt gedaan.

Visa & Mastercard in Nederland de grootste credit card uitgevers in Nederland

In Nederland zijn de twee grootste uitgevers van credit cards International Card Services (ICS) en American Express  Laatstgenoemde heeft naast de reguliere credit cards die wereldwijd dezelfde look-and-feel hebben, in Nederland ook een assortiment aan kaarten die de branding van het loyaliteitsprogramma van AIR France-KLM “Flying Blue” hebben.

De andere uitgever van kaarten, ICS, geeft met name VISA en MasterCards uit. Naast de kaarten in de kleuren van de grote Nederlandse banken hebben ze bijvoorbeeld ook kaarten in de branding van de Bijenkorf en ANWB.

American Express Platinum kaart 700 waard card creditcard kredietkaart 702 euro priority pass lounge privium kosten

American Express in nederland

American Express probeert met haar assortiment aan kaarten een zo groot mogelijk deel van de Nederlandse bevolking te voorzien in kaartbehoefte. Zowel binnen de Flying Blue lijn aan kaarten als de reguliere lijn is er een aantal kaarten te onderscheiden, oplopend in voordelen die je bij de kaart krijgt en daarbij horend, ook de prijs die oploopt. 

American Express : credit card vs charge card

In tegenstelling tot veel van van de kaarten die ICS uitgeeft zijn alle kaarten die American Express in Nederland uitgeeft zogenaamde Charge kaarten. Dat betekent dat je aan het eind van iedere maand het volledige openstaande bedrag terug moet betalen aan American Express.

Doelgroep van American Express in nederland

Mensen die de credit card alleen gebruiken om hun betalingen te doen zullen zich waarschijnlijk niet aangetrokken voelen tot de kaarten van American Express. De prijs van de kaarten is in de meeste gevallen hoger dan de credit cards die bij de ABN AMRO, ING of Rabobank bij het betaalpakket worden aangeboden.

De bijkomende voordelen (naast het betaalgemak) van de American Express kaarten zitten vooral in de hoek van het reizen. Mensen die regelmatig onderweg zijn (werk of privé) zullen de toegevoegde waarde van de geboden voordelen bij de kaart direct inzien.  

Kosten American Express : zeker niet de goedkoopste

Om maar met de deur in huis te vallen: de kaart is niet goedkoop. Met een jaarlijkse kaartbijdrage van 702 euro is de kaart zelfs duur te noemen (ook in vergelijking met de prijs van de Platinum kaart in andere landen).

Toch ben ik van mening dat wanneer je tot de doelgroep van deze kaart behoort de benefits opwegen tegen de kosten. Daarnaast heeft American Express een aantal jaar geleden de kaartbijdrage gewijzigd in een maandelijkse bijdrage van 58,50 euro, op die manier wordt de pijn van de bijdrage enigszins verdeeld over het jaar.

American Express platinum kaart : de voordelen

Zoals eerder geschreven komt de Platinum kaart met een groot aantal voordelen voor mensen die veel onderweg zijn:

  • Elite status bij hotels;
  • Priority Pass;
  • Schiphol Privium Plus;
  • Membership Reward punten sparen met uitgaven.
 In de komende paragrafen gaan we in op deze voordelen.

Elite status bij hotelketens

Zolang je de Platinum kaart in je bezit hebt kun je bij een aantal hotels vragen om een elite status upgrade. Kort gezegd betekent dit dat je niet hoeft te voldoen aan de criteria die hotels normaal gesproken hanteren om een bepaald elite niveau in het programma te bereiken.

De hotelketens waar je van deze upgrade in elite status kunt genieten zijn:

  • Hilton;
  • Marriott;
  • Melia;
  • Radisson;
  • Shrangi-La.
American Express Platinum kaart 700 waard card creditcard kredietkaart 702 euro priority pass lounge privium kosten

Wat krijg je dan met deze elite status? Dat varieert per hotelketen maar bij Hilton bijvoorbeeld betekent het dat je kunt genieten van een gratis ontbijt, late check-out en waar beschikbaar een upgrade van de kamer die je hebt geboekt.

American Express platinum kaart : Schiphol privium plus

Twee jaar geleden is het Schiphol Privium Plus toegevoegd aan de voordelen van de Platinum kaart. Met dit abonnement kun je genieten van diverse voordelen op onze nationale luchthaven.

Het belangrijkste voordeel waar Privium Plus met name om bekend staat is dat je bij de grenscontrole gebruik kunt maken van de speciale Privium doorgang. De grens passeren doe je vervolgens door je iris te laten scannen bij de machine. Deze Privium doorgangen vind je zowel bij vertrek als aankomst van/naar een non-Schengen bestemming.

Met name bij aankomst is dit abonnement al diverse keren van onschatbare waarde gebleken wanneer de rijen bij de grenscontrole tot ver buiten de aankomsthal uitpuilden. Door het tonen van de Privium kaart aan de marechaussee beambte mocht de rij gewoon voorbij gegaan worden om gebruik te maken van de Privium doorgang.

Hier lees je meer over Schiphol Privium Plus

American Express platinum kaart : Priority Pass prestige

Ook de Priority Pass is een abonnement. In dit geval geeft dit abonnement je toegang tot meer dan 1200 luchthaven lounges wereldwijd. Het type abonnement dat je krijgt is het Prestige abonnement, maar dan nog met een specifiek American Express voordeel.

Het voordeel dat je met de American Express variant van Priority Pass hebt t.o.v. reguliere Priority Pass houders is dat je bij AMEX gratis een medereiziger de lounge mee mag in nemen. Doe je dit bij de reguliere Priority Pass dan betaal je 28 euro per bezoek voor je mede reiziger.

Wat is een airport lounge

Membership rewards punten sparen met je uitgaven

Met American Express spaar je punten over de uitgaven die je met je credit card doet. Deze punten worden Membership Rewards (MR) punten genoemd.

Met de Platinum kaart verdien je 1.5  MR punt per uitgegeven euro. Wanneer je dus bijvoorbeeld de tank van je auto vult met 100 euro aan benzine en deze afrekent met je American Express kaart zullen er 150 Membership Rewards punten worden bijgeschreven.

Deze punten worden bijgeschreven in een account dat is gekoppeld aan je credit card. Het opgebouwde tegoed is te zien in de online account omgeving waar je ook de uitgaven van je credit card kunt bekijken. Daarnaast wordt het aantal gespaarde punten ook weergegeven op je maandelijks afschrift. De punten blijven geldig zolang je de kaart in je bezit hebt.

Punten sparen is leuk, daar houden wij Nederlanders wel van. Maar wat kun je precies met deze punten? Naast dat je de punten kunt gebruiken om (een deel van) je rekening te betalen, diverse geschenken aan te schaffen, is de belangrijkste inwissel optie voor reizigers de mogelijkheid om de punten over te boeken naar diverse reis partners van American Express.

Je kunt de punten dus overboeken naar de loyaliteitsprogramma’s van een aantal luchtvaartmaatschappijen en hotels. Daar kun je de punten gebruiken om “gratis” vluchten en hotelovernachtingen mee te boeken.

Hier lees je meer over Membership Rewards punten en wat je er mee kunt doen.

American Express platinum kaart : twee voor de prijs van een

Persoonlijk vind ik dit wel het grooste voordeel van de American Express Platinum kaart wat de kosten een stuk beter te verdragen maakt.

Wanneer je een American Express Platinum kaart hebt dan mag je namelijk voor dezelfde kaart bijdrage een tweede Platinum kaart bestellen voor een vriend / familielid of (vage) kennis. De kaarthouder van deze tweede Platinum kaart heeft toegang tot bijna alle eerder genoemde voordelen.

Dat wil dus zeggen dat hij / zij ook recht heeft op een Priority Pass / Schiphol Privium en hotel elite statussen. Het enige verschil met de hoofdkaarthouder is dat de uitgaven die de twee Platinum kaart houder doet met de kaart Membership Rewards punten opleveren voor de hoofdkaarthouder. Op zich wel terecht denk ik aangezien die persoon ook de hoofd aansprakelijke is voor betaling van de totale rekening aan het eind van de kaartmaand.

American Express platinum kaart : Aankoopverzekering

soms heb je weleens dat je online iets besteld en vervolgens niet geleverd krijgt was je had verwacht. In die gevallen kun je een beroep doen op de aankoopverzekering van American Express. AMEX zal namens jou proberen tot een oplossing te komen met de leverancier en in de tussentijd wordt het bedrag gecrediteerd op je kaartrekening.

De aankoopverzekering kun je gebruiken voor zowel fysieke producten als geleverde diensten! In onderstaande post lees je meer over praktijk gevallen waarbij de verzekering mij uit de brand heeft geholpen.

–> De AMEX aankoopverzekering in de praktijk

American Express platinum kaart : het nadeel

Leuk al die voordelen, maar zitten er dan helemaal geen nadelen aan de kaart?

Het grootste nadeel van American Express is dat de kaart in fysieke winkels niet overal geaccepteerd wordt. Het goede nieuws is dat het aantal winkelketens dat de kaart wel accepteert groeiende is. Voor mensen die vooral online hun inkopen doen is de acceptatiegraad van deze kaart veel minder een nadeel. Doordat de American Express kaart aan een Paypal account te koppelen is kun je in het grootste deel van de webwinkels afrekenen met je AMEX kaart.

Dat wil dus zeggen dat op plaatsen waar het vrij normaal is om met bijvoorbeeld je VISA kaart te betalen, het niet altijd mogelijk is om dat ook met American Express te doen. In de wat grotere steden in Nederland wordt deze acceptatiegraad wel steeds beter, maar het blijft toch wel het pijnpunt van American Express wat enigszins afdoet aan het betaalgemak van de kaarten.

Hier schreven we een artikel over de plekken waar je wel met de kaart kunt betalen.

American Express platinum kaart : Conclusie

Ondanks dat de American Express Platinum kaart niet overal geaccepteerd wordt ben ik van mening dat de kaart een onmisbaar onderdeel zou moeten zijn van de portemonnee van iedereen die veel reist. OK, de kaart is niet goedkoop, maar een aangenamere reis ervaring is vaak niet in geld uit te drukken. 

Toch op zoek naar een goedkoper alternatief? Wellicht is de American Express Gold kaart dan wat voor jou? Die ontvang je nu het eerste jaar volledig gratis!. Hier lees je meer over de Gold kaart.

Wij hopen met deze post een goed overzicht te hebben gegeven over de voordelen van de American Express Platinum kaart. Mocht je toch nog met vragen zitten, dan kun je ons altijd mailen op admin@ikvliegveel.nl

Tenslotte, mocht je overwegen om de kaart aan te vragen dan zouden we het op prijs stellen wanneer je een van de links in dit artikel gebruikt.