Hoeveel miles verdien ik met mijn vlucht?

Rekenmachine

Ok, je interesse is gewekt om miles te gaan sparen, maar waar begin je? Hoeveel miles levert een vlucht van Amsterdam naar Singapore nou op bij KLM? En is dat dan precies hetzelfde aantal als dat net iets goedkopere ticket dat ik heb gevonden maar dan met een tussenstop in het Midden Oosten? 

Hele logische vragen die in je kunnen opkomen. In dit artikel help ik je op weg zodat je deze vragen in de toekomst op eenvoudige wijze zelf kunt beantwoorden. 

Om er achter te komen hoeveel miles je spaart met een ticket zijn er twee zaken van belang:

– De route die je vliegt (inclusief tussenlandingen);

– De boekingsklasse waar het ticket in geboekt is.

 

Hoe vind ik de boekingsklasse van een vlucht?

Elke vlucht wordt geboekt in een boekingsklasse, die eigenlijk fare bucket heet. Op iedere vlucht zijn meerdere fare buckets beschikbaar. Deze zijn gerelateerd aan de reisklasse waarin je vliegt maar het zijn net even andere codes. Binnen de reisklasse economy klasse heb je verschillende fare buckets, goedkopere en duurdere. Op deze wijze kan een luchtvaartmaatschappij diffentieren in prijs binnen de zelfde reisklasse. BV: 9 stoelen beschikbaar stellen voor 100 euro per stuk , 30 voor 150 euro per stuk enz. enz..

De fare bucket wordt gerepresenteerd door een letter. Op onderstaande screenshot zie je links een ticket dat boekt in boekingsklasse F en rechts een die boekt in boekingsklasse U. 

Amsterdam - London
Boekingsklasse Amsterdam - London1

Helaas laten niet alle online travel agencies de boekingsklasse zien in hun boekingsschermen. Ik gebruik meestal expedia.nl om de boekingsklasse van een ticket te achterhalen. Andere online travel agencies laten de boekingsklasse vaak pas weten in de bevestigingsmail nadat je het ticket hebt geboekt. 

Hoe vind ik de route die gevlogen wordt

Het tweede item wat cruciaal is om te bepalen hoeveel miles je gaat verdienen is de route die je vliegt. Vlieg je rechtstreeks van punt A naar B of maak je een omweg via punt C. Het tweede geval levert je in de regel meer miles op en veel mensen die deze hobby beoefenen proberen het maximale uit een ticket te halen (een sport op zich waar ik in een latere post op terugkom).

Door in Expedia de details van een ticket te openen wordt de route weergegeven. In onderstaande afbeeldingen zie je links een vlucht met tussenstop en rechts een rechtstreekse. De drie letter code achter elke stad is straks van belang om op te zoeken hoeveel miles je gaat verzamelen.

Amsterdam - Jakarta rechtstreeks

En hoeveel miles verdien ik nu?

Nu we het voorwerk hebben gedaan willen we natuurlijk weten hoeveel miles de tickets opleveren. Daarnaast willen we ook weten in welke frequent flyer programma we de miles het beste kunnen laten bijschrijven (waar levert de boekingsklasse de meeste miles op.

Gelukkig hoeven we daar niet alle frequent flyer programma’s een voor een voor te controleren. Er bestaat een tool die op basis van de informatie de we eerder opzochten laat zien hoeveel miles je verdient. Deze tool heet heel toepasselijk www.wheretocredit.com

Door in het linker dropdown menu te kiezen voor de luchtvaartmaatschappij waarmee je wilt vliegen en in het recht dropdown menu de gevonden boekingsklasse wordt er nadat je op SHOW ME hebt gedrukt een overzicht met de percentages te verdienen miles in de diverse programma’s getoond.

Als we de eerder gevonden rechtstreekse vlucht tussen Amsterdam en Jakarta opzoeken via wheretocredit krijgen we het overzicht als in de afbeelding rechtsonder. Per luchtvaartmaatschappij waar je met deze specifieke boekingsklasse miles kan verdienen wordt het percentage getoond.

Overzicht garuda Q class

Op zich leuk maar nu moet je zelf nog rekenen hoeveel miles dit uiteindelijk oplevert. Zou het niet praktischer zijn als je je route en boekingsklasse kon opgeven en dat de tool het totaal aantal te verdienen miles per programma zou laten zien? Zeker, en dat kan ook.

Door in het menu van where to credit bovenin te kiezen voor calculator kun je voor iedere route die je wilt vliegen ophalen hoeveel miles het oplevert. Zie onderstaande figuren waar aan de linkerkant de parameters staan (AMS,CGK en HKG zijn de drie lettercoders van de steden die kunt kopieeren vanuit de Expedia website) en rechts de boekingsklasse. 

Wheretocredit_route_garuda
Opbrengst Amsterdam - Jakarta
Amsterdam - Hong Kong - Jakarta

In dit voorbeeld zie je dus dat een rechtstreekse vlucht met Garuda Indonesia je iets meer dan 4.000 miles oplevert in een aantal programma’s. De vlucht met tussenstop in Hong Kong met Cathay Pacific levert je het drievoudige aan miles op in twee van de programma’s.

Welke vlucht voor jou uiteindelijk het meest interessant is hangt natuurlijk af van het programma waar je in wilt sparen. Zelf spaar ik miles bij Finnair (onderdeel van de One World alliantie  en dus zou in bovenstaande voorbeeld dus gaan voor de vluchten met Cathay Pacific. Dit zal uiteraard voor iedereen verschillen, het gaat er hier om dat je op zoek kunt gaan naar voordelige vluchten die de meeste miles opleveren!

Succes met zoeken en laat me weten wat je gevonden hebt!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*