(Double) Open Jaw

Wanneer je een vliegticket koopt dan vlieg je meestal van plek A naar plek B. Je kunt echter ook van plek A naar plek B vliegen op de heenreis en de terugreis aanvangen van een andere plek. 

In onderstaande afbeelding een voorbeeld hoe dat er op een kaart uit zou zien als je van Amsterdam heen naar New York zou vliegen. De terugweg vangen we aan vanaf Los Angeles. 

Open Jaw voorbeeld

Nu vraag je je waarschijnlijk af: hoe kom ik van New York naar Los Angeles. Het antwoord is dat je dat zelf moet invullen. Of je nou een los vliegticket koopt of dat je bijvoorbeeld er voor kiest om een road trip over route 66 te maken maakt voor de airline niet uit. Its up to you!

Een open jaw boek je door op een boekingswebsite i.p.v. voor een retour ticket te kiezen voor de optie “Meerdere steden” of iets wat hier op lijkt. Onderstaand een voorbeeld van hoe je dit in Google Flights invoert:

Open Jaw voorbeeld

Wanneer je in het zoekresultaat dan je gewenste vluchten uitkiest hou je uiteindelijk een open jaw reisplan over:

Open Jaw voorbeeld

Double Open Jaw

Naast een open jaw waar je van A naar B vliegt en van C terug naar A bestaat er ook een double open jaw. Heel concreet houdt dat in dat als toevoeging op de open jaw je nog steeds van A naar B vliegt, alleen terug vlieg je dan van C naar D. 

In bovenstaand voorbeeld vliegen we heen vanuit Amsterdam naar New York, net als in het eerste voorbeeld. Echter op de terugweg kiezen we er voor om vanaf Los Angeles naar Londen te vliegen.

Onderstaand hoe je een double open jaw in Google Flights invoert: 

Double Open Jaw voorbeeld

En hoe het er vervolgens uitziet nadat je je vluchten hebt gekozen:

Waarom kiezen voor een (double) open jaw

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te kiezen voor een (double) open jaw. Hieronder mijn belangrijkste overwegingen om hier gebruik van te maken.

Kostenbesparing

Soms kun je letterlijk honderden Euro’s besparen door vanaf een andere plek terug te vliegen naar huis. 

Wanneer bijvoorbeeld net de goedkope boekingsklasse behorend bij de deal die je had gezien niet beschikbaar is op de door jouw gewenste datum.

Combineren

Ik ben regelmatig in de positie dat ik one-way flights nodig heb. Bijvoorbeeld als ik een mooi award ticket vanuit het Midden Oosten naar huis heb geboekt. 

Vaak is het rete-duur om een oneway ticket te boeken. Wat ik dan overweeg is een open jaw ticket. Ik vlieg heen vanaf Amsterdam naar in dit geval Midden Oosten en voor de terugweg probeer ik een andere one-way te vinden. Bijvoorbeeld Bangkok – Amsterdam of wat er ook maar voordelig te vinden is. 

Het mooie aan een open jaw is dat tussen de heen- en terugweg vaak maximaal een jaar mag zitten. Je kunt dus een stuk ticket bewaren voor later en doordat je een open jaw ticket boekt voordeliger uit zijn dan dat je een one way boekt