business class vliegen ticket voordelig

5 Tips Om Goedkoop Business Class Te Vliegen

Het is een feit dat wereldwijd het merendeel van de reizigers in economy class vliegt. Toch zitten er ook mensen in de business class en first class stoelen. Betalen die mensen daadwerkelijk allemaal de volle prijs voor hun premium reiservaring?

Waarschijnlijk wordt een deel van de vliegtickets inderdaad voor de volle prijs verkocht, betaald door bedrijven die hun medewerkers laten vliegen. Bij het bedrijf waar ik werkzaam ben, was het toch een aantal jaren geleden de regel dat je business class vloog als de vluchttijd langer dan 8 uur was.

Toch zie je wanneer je business class vliegt echt niet alleen zakenreizigers en rijke olie sjeiks in de cabine zitten. In deze post geef ik je een aantal tips waarmee business class (of zelfs first class) vliegen voor jou misschien ook wel bereikbaar wordt.

Waarom zou je business class moeten willen vliegen?

Typisch een vraag van een kennis die nog nooit in een premium cabine heeft gevlogen. Vaak krijg ik het argument dat je in business class geen seconde eerder op je bestemming arriveert.

Op zich is dat waar, het gaat er alleen om hoe je op je bestemming arriveert. Is dat uitgeput doordat je 14 uur lang rechtop hebt gezeten, weinig tot niet heb kunnen slapen? Of is dat uitgerust omdat je het grootste deel van de vlucht volledig plat in je stoel hebt kunnen slapen?

In het kort komt het er op neer dat je in business class een veel betere stoel en meer persoonlijke ruimte tot je beschikking hebt. Daarnaast bieden veel luchtvaartmaatschappijen de mogelijkheid om te dineren wanneer je wilt. Je bent dus niet gebonden aan de tijden waarop de stewardessen hun ronde doen.

Persoonlijk hou ik ontzettend van vliegen. Ik kijk niet op tegen 14 uur in economy class vliegen, maar wanneer ik in business class vlieg dan krijgt een vlucht voor mij altijd een extra dimensie.

Wil je meer weten over wat je kunt verwachten in business class? Lees dan deze post waar ik je probeer mee te nemen in alle voordelen van business class vliegen.

business class vliegen 1

1. Vlieg in de (school)vakanties goedkoop business class

We beginnen met een tip die waarschijnlijk onlogisch lijkt. In de schoolvakantie, zijn vliegtickets toch bij uitstek onbetaalbaar? Dat is met name het geval in de economy class cabines, welke worden volgeboekt met reizigers die op vakantie richting de zon willen.

In business class zie je vaak in schoolvakantie periodes het tegenovergestelde effect. De vraag naar vliegtickets loopt terug doordat er minder zakenreizigers aan het werk zijn. Om dit te compenseren zie je bij veel luchtvaartmaatschappijen in de periode voor een schoolvakantie een uitverkoop van business class stoelen.

De luchtvaartmaatschappijen focussen zich op de doelgroep vakantiegangers die net even iets meer te besteden hebben. De afgelopen jaren heb ik deze uitverkopen vaak business class vliegtickets gezien tussen de 1.000 euro en 1.500 retour richting de Verenigde Staten of Azië. Een economy class vliegticket kost in die periodes vaak ook wel rond de 800 euro.

Goedkoper business class vliegen

Ik probeer op de hoogte te blijven van deze uitverkoop periodes door mezelf in te schrijven voor de e-mail nieuwsbrieven van verschillende luchtvaartmaatschappijen. Een airline om zeker in de gaten te houden is British Airways, zij hebben de afgelopen jaren regelmatig de business class stoelen in de uitverkoop gedaan.

2. Boek een “gratis” business class vliegticket met miles

Veel reizigers zijn tegenwoordig deelnemer van een frequent flyer programma. In Nederland zijn mensen vaak deelnemer van het Flying Blue programma van KLM en Air France. Met de vliegtickets die je over de jaren heen koopt en vliegt bouw je vaak ongemerkt een mooie voorraad frequent flyer miles op.

Deze miles, award miles genoemd, kun je gebruiken om bijvoorbeeld op een volgende vlucht extra bagage of een betere stoel mee uit te kiezen. Een betere besteding van miles vind ik het sparen van voldoende punten om een “gratis” vlucht mee te boeken.

Om me heen zie ik vaak dat kennissen de frequent flyer miles gebruiken om economy class vliegtickets te boeken. In tegenstelling tot het verschil in cash prijs tussen economy en business class vliegtickets, is het verschil in punten vaak aanzienlijk kleiner.

Voor een enkele reis in business class van Amsterdam naar Jakarta betaal je zo rond de 100.000 frequent flyer miles. Die zou je bijvoorbeeld bij elkaar kunnen verdienen door vijf vrienden of kennissen aan te brengen als kaarthouder bij American Express.

Zo nu en dan hebben luchtvaartmaatschappijen ook promoties waarbij je “voordelig” frequent flyer miles kunt kopen. In sommige gevallen kan het lonen om voordelig miles aan te schaffen tijdens een promotie, reken wel altijd even uit of het vliegticket met cash afrekenen niet goedkoper is.


American Express Flying Blue Gold kaart aanbieding.jpg

3. Speur het Internet af naar foutieve vliegtarieven

Deze tip is waarschijnlijk het minst praktisch, maar ik wil je toch niet onthouden.

Luchtvaartmaatschappijen maken vaak gebruik van zwaar verouderde IT systemen, waarbij nog veel handwerk komt kijken. Zeer regelmatig is het dan ook raak, een luchtvaartmaatschappij heeft een prijs verkeerd opgevoerd in het tarievensysteem.

De truc is om een aantal blogs in de gaten houden waar regelmatig over dit soort vliegtickets geschreven wordt. Een aantal websites om te volgen zijn:

Door deze blogs alert te volgen heb ik de afgelopen jaren mooie trips in business class kunnen vliegen. Zo vloog ik van Amsterdam naar Penang met Qatar Airways voor 760 euro in business class. Uiteraard werkt niet iedere luchtvaartmaatschappij even enthousiast mee wanneer ze achter zo’n fout komen. In de praktijk komt het dan ook regelmatig mee dat deze vliegtickets geannuleerd worden en je jouw betaalde bedrag retour krijgt.
Goedkoper business class vliegen - Vier tips om geld te besparen​

4. Goedkoop business class vliegen met companion fares

Een nieuwe ontwikkeling op het gebied van vliegtickets lijken de zogenaamde companion fares te zijn. Je krijgt (grote) korting op een business class vliegticket, wanneer je er minimaal twee afneemt.

Voorwaarde is dat de beide vliegtickets voor voor vertrek op dezelfde datum zijn, dezelfde bestemming hebben en ook op dezelfde datum weer terugvliegen naar dezelfde luchthaven. De luchtvaartmaatschappij die ik het vaakst met deze promotie langs heb zien komen is Qatar Airways.

5. Goedkoop business class vliegen vanaf andere airport

Voor de meeste reizigers is het veruit het makkelijkst om hun lange afstandsvlucht vanaf Amsterdam te nemen. Er kan echter een groot verschil zitten in de kostprijs van een (business class) vliegticket, afhankelijk van de locatie waar je vertrekt.

Zie onderstaand een business class vliegticket van Amsterdam naar Bangkok met Turkish airlines. Voor 1.657 euro vliegen ze je vanaf Amsterdam via Istanbul naar Bangkok.

business class vliegen 3

Bij dezelfde luchtvaartmaatschappij vind je een vliegticket vanaf Oslo naar Bangkok voor precies 300 euro goedkoper. Nu is 300 euro voor sommige reizigers mogelijk niet de moeite waard om een los vliegticket naar Oslo te kopen. In de praktijk heb ik de verschillen tussen luchthavens groter gezien dan hier getoond.

Met name de Scandinavische landen hebben vaak significant lagere prijzen dan een vertrek uit Amsterdam. Ook goed om te weten is dat sommige promoties van luchtvaartmaatschappijen alleen geldig zijn bij aankoop en vertrek uit een bepaald land. Er is echter (wettelijk gezien) niets wat Nederlanders tegen houdt om gebruik te maken van zo’n promotie.

business class vliegen 2

Conclusie

Om goedkoop business class te kunnen vliegen is flexibiliteit in reisplannen vaak cruciaal. Wanneer je vaste reisdata hebt en ook nog eens van Amsterdam wilt vertrekken dan worden je opties om goedkoop business class te vliegen al kleiner. In dat geval zijn waarschijnlijk frequent flyer miles de optie om alsnog goedkoop te kunnen vliegen.

Heb jij wel eens een goedkoop business class vliegticket gekocht? Ik lees het graag in de reacties!

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.