American Express Flying Blue Gold kaart:
170 euro per jaar waard?

Update 24 November 2019: Nu tijdelijk 20.000 award miles cadeau! Vraag de kaart snel een jaar gratis aan voordat ook deze actie weer voorbij is!

 

Zelfs de meest notoire KLM vliegers zullen er van balen, met het vliegen alleen verdien je tegenwoordig niet meer zoveel Award miles. Lijkt dat Flying Blue Award ticket verder weg dan ooit? Start dan met het sparen van Flying Blue miles door je uitgaven te doen met je American Express Flying Blue kaart!

Lukt het je om in de eerste drie maanden dat je de kaart in bezit hebt om minimaal 500 euro uit te geven? Dan krijg je 10.000 Flying Blue miles cadeau van American Express. Bovendien is de Gold kaart nu het eerste jaar gratis! Dat is pas voordelig miles sparen…..

Let op: Wanneer je de American Express Flying Blue “Gold” kaart rechtstreeks op de website van American Express afsluit dan krijg je hem het 1e jaar met 50% korting. Wanneer je gebruik maakt van 1 van de links in dit artikel dan krijg je de kaart het complete 1e jaar gratis en verdien je 10.000 Award miles nadat je in de 1e drie maanden minimaal 500 euro hebt uitgegeven  Wees dus geen dief van je eigen portemonnee en loop vooral geen Award miles mis en vraag hem dus via deze link aan.

(Om volledig transparant te zijn: Ik ontvang ook 10.000 punten voor het aanbrengen van een nieuw kaartlid, het is dus een win-win situatie)

American Express Flying Blue gold kaart: Award miles verdienen met je uitgaven

Zoals in de inleiding al gemeld is het Flying Blue programma van KLM en AIR France een aantal jaar geleden overgestapt op een model waarin je Award miles verdiend op basis van de kostprijs van je ticket. Voor deze verandering was het aantal Award miles dat je verdiende gebaseerd op je boekingsklasse (vloog je economy dan verdiende je minder miles dan wanneer je business class vloog) en de gevlogen afstand.

Met deze wijziging wil Flying Blue vooral de reizigers belonen die veel geld bij hun betalen voor hun vliegtickets.De bewuste economy vlieger of de incidentele vakantieganger zijn wat betreft deze wijziging achteruit gegaan in hun verdiensten.

Gelukkig bestaat er nog de mogelijkheid om met je dagelijkse uitgaven Award miles te sparen. Voor elke euro die je met je kaart uitgeeft verdien je 1 Award mile. Gebruik je de kaart om tickets te boeken bij Air France of KLM dan verdien je zelfs 1.5 mile per euro. Zo levert een vliegticket van 500 euro je dus 750 Award miles op (naast de Award miles die je verdient door het vliegen).

American Express Flying Blue Gold kaart: Is hij 170 euro per jaar waard?​

American Express Flying Blue gold kaart: Award miles verlopen niet

Wanneer je vrij regelmatig met KLM of haar partners vliegt dan zul je het probleem niet herkennen. Award miles verlopen nadat je 20 maanden geen activiteit heb gehad in je Flying Blue account. Doodzonde van de verdiende miles toch?

Gelukkig bestaat er een manier om te voorkomen dat je Flying Blue Award miles verlopen. Door maandelijks met je American Express kaart uitgaven te doen vindt er automatisch maandelijks activiteit plaats in je Flying Blue account. Maandelijks worden immers de verdiende Award miles bijgeschreven.

Naast het feit dat je dus lekker kunt sparen voorkom je met de kaart dus ook dat je gespaarde punten na verloop van tijd verlopen en dus uit je Flying Blue account verdwijnen.

American Express Flying Blue gold kaart: 30 XP per jaar

Mensen die de 30 XP daadwerkelijk nodig hebben zegt de term XP waarschijnlijk nog vrij weinig. XP staat voor eXperience Points en zijn de waarde waarop Flying Blue baseert of je in aanmerking komt voor een Flying Blue elite deelnemer niveau. Er bestaan drie deelnemer niveaus: Silver, Gold & Platinum. Ieder niveau kent zijn eigen voordelen zoals: business class inchecken, gebruik mogen maken van de luchthaven lounge, priority boarding etc…etc..

Om jezelf te kwalificeren voor het laagste deelnemer niveau heb je 100 XP op jaarbasis nodig. Met de American Express Flying Blue Gold kaart krijg je ieder jaar de eerste 30 XP cadeau. Mocht je gedurende het jaar (het kan al na 6 maanden) er voor kiezen om je American Express Gold kaart te upgraden naar een Platinum kaart dan krijg je er nog eens 60 XP gratis bij.

Meer over het behalen van elite status binnen het Flying Blue programma lees je hier.

American Express Flying Blue gold kaart: Samen sparen voor award tickets

Flying Blue accounts zijn persoonlijk. Dat wil dus zeggen dat je alleen punten kunt sparen voor de vluchten die je zelf maakt. Vlieg je met je partner dan zou het lekker kunnen zijn om de Award miles van beide personen in 1 Flying Blue account te kunnen bijschrijven. De enige mogelijkheid om de punten in 1 account te krijgen is door ze in eerste instantie in het account van iedere reiziger te laten bijschrijven en ze vervolgens met de “Transfer” optie van het ene account naar het andere account over te sluizen. Helaas kost dit je dan wel 3 euro per 250 miles die je van eigenaar laat wisselen.

Stel dat jij hoofdkaart houder bent bij American Express (dat wil dus zeggen dat jij de aanvrager bent van de American Express Flying Blue Gold kaart), dan heb je de mogelijkheid om iemand een partner kaart te geven. Deze persoon ontvangt dan ook een Gold kaart en jullie sparen samen punten over de uitgaven. Het mooie is dat deze partner kaart gratis is.

Het punt dat ik wilde maken is dat je met de partner kaart houder (stel je vrouw) kosteloos Award miles heen en weer kunt schuiven tussen jullie Flying Blue accounts. Per hoofdkaart kun je twee Gold partnerkaarten aanvragen!

 

American Express Flying Blue Gold kaart: Is hij 170 euro per jaar waard?​

American Express Flying Blue gold kaart: Termijnbetaling van vliegtickets

Veel mensen herkennen het vast wel. De vakantie komt eraan en je moet tickets boeken voor een gezin van vier. Een grote uitgaven en o wat zou je die graag in termijnen willen betalen. 

Bij vliegtickets die je bij AIR France/KLM boekt en betaalt met je American Express Flying Blue kaart heb je de mogelijkheid om ze in termijnen te betalen.

American Express Flying Blue gold kaart: Reisongemakken verzekering

Een voordeel van de kaart die vaak over het hoofd wordt gezien maar toch erg gemakkelijk kan zijn is de reisongemakken verzekering. Het voordeel waar ik persoonlijk het meeste aan heb gehad is de baggageverzekering.

Hierbij krijg je indien je baggage meer dan 4 uur te laat op je bestemming aankomt 275 euro budget om de noodzakelijke aankopen op je bestemming te doen. Zo wordt het ongemak de ontbrekende koffer iets verzacht. 

American Express Flying Blue gold kaart: Is de kaart 170 euro per waard?

Als je op zoek bent naar een credit card puur en alleen om in het buitenland te kunnen betalen, dan kun je zeer waarschijnlijk goedkopere alternatieven vinden (o.a. bij je eigen bank). 

Wanneer je award miles bij Flying Blue waardeert dan kan het de overweging waard zijn om met je uitgaven award miles te sparen om op die manier sneller tot een mooi award ticket te komen.

Is het behalen van elite status binnen het Flying Blue programma jaarlijks je doel? Dan zijn de 30 XP die je bij deze kaart cadeau krijgt zeker de 170 euro waard. Zoals gezegd staat 30 XP gelijk aan de XP die je krijgt voor een retour vlucht in business class binnen Europa, dat zijn dus goedkope XP punten.

Heb je al Flying Blue platinum status? Dan is de American Express Flying Blue platinum kaart wellicht interessanter voor je. Met deze kaart kun je de platinum status je hebt, delen met een extra kaarthouder van je American Express.

Tenslotte, vlieg je meer met andere luchtvaartmaatschappijen? American Express heeft ook non-branded credit cards waarmee je punten spaart je kunt overboeken naar de loyaliteitsprogramma’s van een aantal luchtvaartmaatschappijen en hotelketens. Lees hier meer over deze kaarten.