American Express Gold kaart: het eerste jaar gratis

American Express is een van de duurdere spelers op de Nederlandse credit card markt. Dat uit zich vooral in de maandelijkse kaartbijdrage die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse grootbanken kan oplopen tot enkele tientjes per maand. Wie via American Express een Gold kaart aanvraagt (de reguliere of die met een Flying Blue jasje) is gemiddeld per jaar zo’n 200 euro kwijt. 


Wist je echter dat je hem het eerste jaar volledig gratis kunt ontvangen wanneer je hem via een website als deze aanvraagt? On top of het gratis jaar krijg je ook nog eens gratis Flying Blue miles of Membership Reward punten, afhankelijk van het type kaart dat je voorkeur heeft. 


Vraag je de kaarten direct bij American Expresss aan dan krijg je slechts 50% korting over het eerste jaar en heb je geen recht op de welkomstbonus in punten.

American Express kaart: Wat heb ik er aan?

Wat heb je nou aan een American Express kaart? Het zingt rond dat de AMEX kaart in Nederland slecht geaccepteerd wordt en dat er dus weinig toegevoegde waarde is om deze kaart in je portemonnee te dragen. Ok toegegeven de acceptatiegraad van deze kaart in Nederland is minder goed dan die van Visa en MasterCard, echter dit wordt de laatste tijd wel steeds beter nu ook partijen als Jumbo en zelfs de LIDL de kaart accepteren.


Daarnaast zijn American Express kaarten zo’n beetje de enige kaarten waarmee je door geld uit te geven kunt sparen voor geschenken. Of deze geschenken nu fysieke cadeau’s zijn of mooie reiservaringen. Met de Gold kaarten spaar je per euro die je uitgeeft 1 punt. 


Ben je een online shopper vergeet dan vooral ook niet om je AMEX kaart te koppelen aan je PayPal account om op die manier op nog veel meer plekken met de kaart te betalen. Persoonlijk heb ik er een hobby van gemaakt om zoveel mogelijk van mijn vaste onkosten per maand proberen over de kaart te laten lopen.

American Express Gold kaart : gratis welkomstbonus punten

Vraag je de kaart aan via een zogeheten referal dan ontvang je naast dat je de kaart het eerste jaar gratis mag gebruiken ook nog eens een welkomstbonus nadat je voor 500 euro aan uitgaven via de kaart hebt laten verlopen. Momenteel is de welkomstbonus 20.000 Flying Blue miles wanneer je kiest voor de Flying Blue Gold kaart en 20.000 membership reward punten wanneer je kiest voor de reguliere kaart. 


Met de Flying Blue miles kun je vluchten boeken via het loyaliteitsprogramma Flying Blue van KLM. De membership reward punten kun je overboeken naar een aantal airlines als Singapore Airlines , British Airways en Cathay Pacific en daar gebruiken om vluchten mee te boeken. Daarnaast is het mogelijk om de membership reward punten ook over te boeken naar een aan hotelprogramma’s.


Het aantal punten dat wordt aangeboden in de welkomstbonus is aan verandering onderhevig en varieert tussen de 5.000 en 20.000 op de Nederlandse markt. De bonus zoals hij momenteel is zo’n beetje het hoogst haalbare in Nederland.  

American Express Gold kaart opzeggen

Bij American Express hoef je niet bang te zijn om lang aan de kaart vast te zitten mocht hij niet bevallen. Mocht je na het eerste gratis jaar willen opzeggen weet dan dat de kaart per maand opzegbaar is. Je betaalt dus nooit het volledige jaar aan kaartbijdrage wanneer je van de kaart af wilt. 

American Express Gold kaart - 1e jaar gratis

De 20.000 gratis Membership Reward punten kunnen je een eind op weg helpen naar een mooi award ticket. Wist je dat je trouwens ook een travel voucher van 75 euro krijgt wanneer je de reguliere Gold kaart aanvraagt? Deze kun je inzetten via de reis pagina van American Express en gebruiken voor vliegtickets en/of hotels. Daar lees je hier meer over.

American Express Flying Blue gold kaart - 1e jaar gratis

Naast de gratis welkomst Flying Blue miles ontvang je met de Flying Blue gold kaart ook jaarlijks 30 XP punten cadeau. Met deze punten versnel je de kwalificatie voor een hoger deelnemer niveau binnen het Flying Blue programma. Voor de overige voordelen van de American Express Flying Blue kaart kun je deze post lezen.