American Express kaart – Flying Blue kaart of toch de reguliere?

Het valt me op dat de laatste maanden er een groeiende interesse is in de credit cards die American Expresss binnen Nederland op de markt zet. Ik krijg steeds vaker de vraag of het beter is om de reguliere American Express kaart  e nemen of dat het toch beter is om een Flying Blue branded American Express af te nemen.

Er is geen eenduidig antwoord op deze vraag te geven. Welke kaart voor jou het beste is hangt vooral af van je persoonlijke voorkeuren en misschien nog wel meer je reisgedrag.

Overeenkomsten American Express Flying Blue kaart en regulier

Naast een hoop verschillen tussen de Flying Blue branded en reguliere American Express kaarten bestaan er uiteraard ook een aantal voordelen die bij beide kaarten gelijk zijn. 

Deze voordelen zijn vooral te vinden in de verzekeringen die je krijgt bij de kaart. Naast de standaard diefstal / schade verzekering op aankopen bevat het verzekeringspakket ook een aantal dekkingen op o.a. vluchtvertraging.

Is de American Express Flying Blue kaart interessant voor mij?

Iedereen kan een Flying Blue kaart van American Express afnemen. Vaak heerst de gedachte dat je hiervoor een Flying Blue account moet hebben bij AIR France-KLM maar niets is minder waar. De meeste voordelen die je bij deze kaart krijgt zijn wel helemaal gericht op deelnemers in het Flying Blue programma. 

Laten we eens door de voordelen van de Flying Blue kaarten lopen

Flying Blue American Express - Extra XP punten

De belangrijkste reden dat mensen voor een Flying Blue kaart van American Express kiezen is dat je bij de kaart een aantal XP per jaar krijgt. XP zijn de punten die je nodig hebt binnen Flying Blue om frequent flyer status te behalen. 

Toen ik een aantal jaar geleden nog vrij actief was binnen het Flying Blue programma gebruikte ik de American Express kaarten om dichter bij de drempel van het volgende deelnemersniveau te komen. Hoeveel XP je per jaar ontvangt hangt af van het type Flying Blue kaart dat je afneemt:

Wanneer je de Platinum kaart afneemt heb je dus ineens 60% van de XP binnen die je nodig hebt om Silver status binnen Flying Blue te behalen. 

Flying Blue American Express - Platinum voor twee

Wanneer je al Platinum deelnemer aan het Flying Blue programma bent dan zul je wellicht niet zo veel geven om het feit dat je gratis XP krijgt op jaarbasis, al is het natuurlijk altijd lekker om de XP te gebruiken als kickstart voor het volgende kwalificatie jaar. 

Ben je al Platinum deelnemer dan is het met de Flying Blue platinum kaart mogelijk om je Flying Blue platinum staats te delen met iemand anders. De persoon met wie je de status deelt hoeft zelf dus niet de benodigde hoeveel XP te behalen maar wordt per direct Platinum deelnemer in het Flying Blue programma. 

Een voordeel van de American Express platinum kaart die de begunstigde toch al snel duidend tot duizenden euro’s aan kwalificerende vluchten scheelt. 

Wat is Schiphol Privium

Flying Blue American Express - Flying Blue award miles sparen

Sinds je bij AIR France-KLM niet langer miles spaart op basis van de gevlogen afstand gaat het sparen van award miles bij een hoop mensen een stuk langzamer. Met de Flying Blue kaarten van American Express spaar je met alle uitgaven die je met de kaart doet award miles die automatisch worden bijgeschreven in je Flying Blue account. 

Zo spaar je met al je uitgaven toch een stuk sneller een mooie award vlucht bij elkaar. 

Is de American Express reguliere kaart interessant voor mij?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn bovenstaande voordelen met name interessant voor mensen die veel met KLM (gaan) vliegen. Naast de Flying Blue kaarten biedt American Express ook een aantal non-branded kaarten aan, de zogeheten reguliere American Express kaarten. 

Ook bij deze kaarten krijg je een hoop voordelen die vooral de frequent flyer aanspreken die wat minder kieskeurig is in de maatschappijen waar hij mee vliegt. Er wordt in de volgende alineas gesproken over abonnementen, vrees niet, deze zijn allemaal inbegrepen in de kaartbijdrage van de betreffende credit card.

Wat is een airport lounge

American express kaart - privium abonnement

Sinds een aantal maanden is het privum abonnement toegevoegd aan de American Express platinum kaart. Met dit abonnement kun je gebruik maken van de privium diensten op Schiphol die o.a. bestaan uit toegang tot de Privium lounge en versnelde grenspassage en security. Wil je meer weten over Privium, lees dan dit artikel.

American express kaart - priority pass

Ook een priority pass abonnement is inbegrepen bij de reguliere American Express platinum kaart. Met deze priority pass heb je toegang tot (heel) veel airport lounges wereldwijd. Heb je geen frequent flyer status bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt ? Dan heb je met de priority pass toch toegang tot de lounge voor je vlucht. 

Wil je meer lezen over het voordeel van de priority pass, lees dan hier.

American express kaart - membership reward punten

Waar je eerder kon lezen dat je met de American Express Flying Blue kaarten award miles kon sparen met elke via de credit card  besteedde euro is dit bij de reguliere kaarten net even anders. 

Uiteraard spaar je ook met iedere uitgegeven euro, je krijgt echter Membership Reward punten i.p.v. award miles. Deze worden bijgeschreven in je American Express account en je kunt ze inwisselen op het moment dat je een mooi aantal hebt verzameld.

Tot de inwisselmogelijkheden behoort ook de mogelijkheid om de miles over te boeken naar de loyaliteitsprogrammas van diverse luchtvaartmaatschappijen en hotelketens. 

 

American express kaart - Instant status bij hotelketens

Zolang je de American Express platinum kaart in je bezit hebt kun je instant status aanvragen bij een aantal hotelketens zoals Hilton en Marriott. Zonder een nacht in een van hun hotels verbleven te hebben word je dan meteen geupgrade naar het goud niveau waarmee je kunt genieten van diverse voordelen bij een overnachting in een hotel.

Wat zijn de kosten van de American Express kaarten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de kaartbijdrage van deze kaarten is aanzienlijk meer dan voor de credit cards die je via je eigen bank kunt afsluiten. 

Kosten Flying Blue kaarten (per jaar)

Kosten reguliere American Express kaarten (per jaar)

De meest waardevolle voordelen krijg je bij de duurste kaarten dus je zult voor jezelf even moeten uitrekenen of het “uit” kan voor jouw persoonlijke situatie. Daarbij is de grootste vraag in welke mate je gebruik denkt te gaan maken van de voordelen. Ik heb een artikel geschreven waarin ik onderbouw waarom ik denk dat voor mij de American Express platinum kaart wel 700 euro waard is, deze vind je hier.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*