Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 03 oktober 2020

American Express Platinum kaart

Een van de meest aansprekende credit cards van Nederland is de American Express Platinum kaart. Met een prijs van 702 euro per jaar is het ook een van de duurste credit cards van het land. Toch ben ik van mening dat deze kaart iedere euro waard is. Tenminste: als je tot de doelgroep van de Platinum kaart behoort.

Naast betaalgemak, biedt de Platinum kaart vooral voordelen aan Nederlanders die vaak voor werk of privé op reis zijn. In dit artikel neem ik je mee langs alle voordelen die bij de kaart krijgt.

Wat is American Express?

Voor een hoop mensen is American Express (AMEX) waarschijnlijk een onbekend bedrijf. Dit komt doordat verreweg de meeste credit cards die in Nederland worden uitgegeven zijn voorzien van het VISA of MasterCard logo.

Het bedrijf werd al in 1850 opgericht en bestaat dus al zo’n 170 jaar. AMEX is met name in de Verenigde Staten een grote speler op de betaalmarkt. In Nederland biedt American Express twee soorten credit cards aan:

 • Flying Blue;
 • Regulier.

De Flying Blue kaarten zijn met name interessant voor mensen die vaak met Air France of KLM reizen. De voordelen die je bij deze kaarten krijgt liggen met name in het gelijknamige loyaliteitsprogramma van Air France-KLM.

Voor mensen die vooral met andere luchtvaartmaatschappijen reizen zijn over het algemeen de reguliere kaarten, waartoe dus ook de American Express Platinum kaart behoort, interessanter.

Wat kost de American Express Platinum kaart?

Laten we eerst naar het grootste nadeel van de Platinum kaart kijken, de prijs. Met 702 euro per jaar is de kaart op geen enkele wijze goedkoop te noemen. Dat je hem tegenwoordig in twaalf maandelijkse termijnen van 58,50 euro kunt betalen, maakt de pijn iets dragelijker.

Naast je eigen Platinum kaart kun je voor je partner, familielid of een goede vriend of kennis, gratis een tweede Platinum kaart aanvragen. De houder van deze tweede kaart geniet nagenoeg van alle voordelen die jij als hoofdkaarthouder ook geniet.

Tenslotte is het nog mogelijk om tot maximaal vier Gold kaarten aan te vragen, wellicht handig voor de kinderen?

Welke (reis)voordelen biedt de Platinum Kaart

De Platinum kaart is met name een aanrader voor mensen die vaak (met het vliegtuig) op reis gaan. Naast verschillende voordelen op de luchthaven krijg je ook extra’s bij hotelovernachtingen:

 • Schiphol Privium Plus;
 • Priority Pass abonnement;
 • Elite status bij vijf hotelketens;
 • Membership Rewards punten sparen.

Schiphol Privium Plus

Het Schiphol Privium Plus abonnement is het meest recente voordeel dat aan de American Express Platinum kaart is toegevoegd. Het Privium Plus abonnement geeft je verschillende voordelen op onze luchthaven Schiphol.

Bij diverse luchtvaartmaatschappijen (KLM helaas niet) kun je gebruik maken van de business class balie om in te checken of bagage af te geven, ook als je in economy class vliegt.

Bij de veiligheidscontrole mag je via de priority lane langs de rij richting de controle. Dit is normaal gesproken voorbehouden aan business class passagiers en reizigers die elite status hebben bij een geselecteerd aantal luchtvaartmaatschappijen.

Vlieg je naar een bestemming buiten het Schengen gebied? Dan kun je bij de grenspassage gebruik maken van de iris scanner. Je hoeft dus niet in de rij te staan voor een bemande poort of een paspoort scan poortje. In de twee jaar dat ik de Platinum kaart nu gebruik heb ik nog nooit meer dan 1 persoon voor me gehad bij de iris scan.

Ik denk dat het goed is om te benoemen dat je ook bij aankomst gebruik kunt maken van de iris scanner. De laatste jaren staat er regelmatig een rij voor de grenspassage tot in de terminal. Met de Schiphol Privium pas in de hand loop je lachend de rij voorbij en sta je in no-time in de bagage hal.

Tenslotte kun je met het Schiphol Privium Plus abonnement (gratis) gebruik maken van de Privium lounges op Schiphol. Voor vluchten binnen het Schengen gebied vind je de lounge voor de veiligheidscontrole in vertrekhal 1, de lounge voor vluchten naar buiten het Schengen gebied vind je na de vertrekhal vlakbij de KLM Crown lounge.

Met de Platinum kaart kun je het Schiphol Privium Plus abonnement voor zowel jezelf als voor de houder van de extra Platinum kaart aanvragen.

Klik hier wanneer je meer wilt lezen over Schiphol Privium Plus


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

Priority Pass abonnement

Als Platinum kaarthouder van American Express kun je gratis een Priority Pass abonnement aanvragen. Wanneer je dit abonnement hebt kun je (gratis) gebruik maken van meer dan 1.200 luchthaven lounges wereldwijd.

Het Priority Pass abonnement die je krijgt bij American Express is een bijzondere variant. Wie normaal gesproken het duurste abonnement direct bij Priority Pass afneemt krijgt ongelimiteerd lounge bezoek voor zichzelf. Voor eventuele gasten betaal je dan 28 usd per gast/per bezoek.

Bij American Express krijg je dit duurste abonnement met als extra voordeel dat je bij ieder lounge bezoek één medereiziger gratis mee de lounge in kunt nemen. Stel dat je de tweede Platinum kaart aan je partner hebt gegeven, dan kun je dus in totaal met vier reizigers de lounge gratis bezoeken.

Voor de volledigheid is het denk ik goed om te vermelden dat je toegang krijgt tot de lounge, zelfs wanneer je economy class vliegt en geen elite status hebt bij een luchtvaartmaatschappij. Zelfs op een Ryanair vliegticket van vijf euro kun je op vertoon van je Priority Pass abonnement een lounge bezoeken. Uiteraard moet er zich wel een aan het Priority Pass deelnemende lounge op de luchthaven bevinden.

Klik hier als je meer over het Priority Pass abonnement wilt lezen

Elite status bij vijf hotelketens

Een voordeel waar ik zelf erg van geniet is de gratis elite status die je krijgt bij een vijftal hotelketens. Waar je normaal gemiddeld zo’n 20 nachten moet verblijven voordat je jezelf kwalificeert voor deze statussen, krijg je die bij American Express cadeau.

De vijf loyaliteitsprogramma’s van de hotelketens waar je elite status kunt aanvragen zijn:

 • Hilton Honors;
 • Marriott Bonvoy;
 • Melia Rewards;
 • Radisson Rewards;
 • Shangri-La Golden Circle.

Met de gratis verkregen elite status kun je bij een verblijf in een deelnemend hotel genieten van een aantal voordelen, afhankelijk van de keten kunnen de voordelen verschillen:

 • Kamer upgrade (indien beschikbaar);
 • Early check-in;
 • Late check-out;
 • Gratis ontbijt.

Ik verblijf zelf regelmatig in hotels behorend tot de Hilton familie. Bij Hilton hotels kun je kiezen voor een gratis ontbijt, dat vooral in Aziatische hotels zeer uitgebreid en zeker de moeite waard kan zijn. Ook de late check-out kan erg van pas komen wanneer je bijvoorbeeld een avond vlucht hebt en nog wat langer van de kamer wilt genieten.

Membership Rewards punten sparen

De American Express Platinum kaart is uiteraard in eerste instantie bedoeld om uitgaven mee te doen. Over alle uitgaven die je met de kaart doet spaar je punten in het spaarprogramma van American Express. Dit spaarprogramma heet American Express Membership Rewards.

Toegegeven: ook met de voordeligere Silver en Gold kaart kun je Membership Rewards punten sparen. Met de Platinum kaart ligt het tempo waarmee je ze verdient iets hoger. Je krijgt namelijk 1.5 Membership Rewards punt per uitgegeven euro.

Punten sparen is natuurlijk geen doel op zich (tenminste voor de meesten van ons). De punten kun je gebruiken om geschenken aan te schaffen in de punten winkel op de website van American Express.

De echte waarde van je punten krijg je pas wanneer je kiest om de punten over te boeken naar een partner programma. Zo kun je bij American Express er voor kiezen om de punten over te boeken naar diverse luchtvaartmaatschappijen en hotelketens. Je kunt de punten vervolgens inzetten voor “gratis” award vluchten en/of hotelovernachtingen.

Klik hier als je meer wilt lezen over de mogelijkheden van American Express Membership Rewards punten.


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

Nadelen van de American Express Platinum kaart

Het grootste nadeel van de Platinum kaart (eigenlijk van alle American Express kaarten) is de acceptatiegraad. Alhoewel de acceptatie van de American Express kaarten de laatste jaren sterk is verbeterd, blijft het een feit dat hij lang niet overal wordt geaccepteerd. Is de belangrijkste reden om een credit card aan te schaffen voor jou dat je overal en altijd kunt betalen, dan zou je teleurgesteld kunnen worden door de kaart.

Klik hier als je wilt lezen waar de American Express kaart geaccepteerd wordt

Conclusie – American Express Platinum kaart

We begonnen dit artikel door te vertellen dat deze kaart zeker geen goedkope jongen is. Toch hopen we dat je aan het eind van dit artikel de potentie van de American Express Platinum kaart inziet.

Het spreekt voor zich dat hoe meer je onderweg bent hoe beter je de kosten van de kaart kunt verantwoorden ten opzichte van de verkregen voordelen.

Ik heb de kaart nu zelf zo’n drie jaar in mijn bezit. Ook ik had mij vier jaar geleden nooit in kunnen beelden dat ik een kleine zestig euro per maand zou neerleggen voor een credit card. Toch ben ik inmiddels van mening dat de kaart iedere euro waard is.

Wanneer je de kaart aanvraagt via een van de links in dit artikel dan ontvang je naast 50% korting in het eerste jaar 20.000 Membership Rewards punten cadeau. Hiervoor moet je in de eerste drie maanden 3.000 euro via de kaart besteden. Voor de volledige transparantie: Ik ontvang ook wat punten van American Express als dank voor het aanbrengen van een nieuwe kaarthouder.

Bij aanvraag direct op de website van American Express ontvang je alleen de 50% korting.

In de onderstaande afbeelding een optelsom van de kosten van de diverse voordelen wanneer je ze normaal gesproken zou aanschaffen.

American Express Platinum kaart voordelen kosten AMEX

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *