American Express Platinum kaart

American Express Platinum kaart

Een credit card is voor veel mensen niets meer dan een betaalmiddel, toch bieden sommige kaarten in Nederland zo veel meer. Neem nu de American Express Platinum Kaart. Uiteraard kun je er gewoon je aankopen mee afrekenen, maar wist je dat de kaart vele extra’s biedt op reisgebied? 

De voordelen die deze Platinum kaart biedt, zijn vooral voor mensen die vaak met het vliegtuig onderweg zijn interessant. In deze post lees je alles over de extra’s die je bij de Platinum kaart ontvangt.

Wanneer mensen in Nederland aan een aanbieder van credit cards denken zijn waarschijnlijk Visa en MasterCard de eerste gedachten. Toch is American Express (met name) in de Verenigde Staten ook een grote speler op het gebied van credit cards.

In Nederland biedt het bedrijf twee productlijnen aan kaarten:

 • Flying Blue kaarten;
 • Reguliere American Express kaarten.

De Flying Blue kaarten worden uitgegeven in look-and-feel van het Flying Blue programma van Air FranceKLM. Deze kaarten bieden voordelen die met name interessant zijn voor reizigers die vaak met Air France en/of KLM vliegen.

Wie wel vaak reist maar niet per se met KLM heeft waarschijnlijk meer aan de voordelen die de reguliere kaarten bieden. 

American Express Platinum kaart

Wat kost de American Express Platinum je per jaar?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de Platinum kaart is niet de goedkoopste credit card van Nederland. Met een jaarlijkse kaartbijdrage van 702 euro (of 58,50 euro per maand) is de kaart gepositioneerd in het luxere segment credit cards.

Naast een Platinum kaart voor jezelf, kun je voor deze 702 euro per jaar ook een Platinum kaart aanvragen voor je partner/kind/etc.. Deze tweede kaarthouder ontvangt vrijwel dezelfde kaartvoordelen als de hoofdkaarthouder. In theorie zou je dus de kosten kunnen delen en zou de jaarprijs op 351 euro per kaarthouder liggen.

In deze post neem ik je mee langs de reisvoordelen die de kaart je geeft. Aan het eind van deze post kun je dan zelf een inschatting maken of de kosten opwegen tegen de geboden voordelen.

De voordelen van de American Express Platinum kaart

Eerder schreven we al dat de AMEX Platinum kaart voornamelijk voordelen biedt voor mensen die vaak onderweg zijn. Deze voordelen bieden reizigers opties om hun reis aangenamer te laten verlopen.  De belangrijkste privileges die de kaart aan de reiziger geeft zijn:

 • Snelle grenspassage op Schiphol met Schiphol Privium Plus;
 • Toegang tot luchthaven lounges met Priority Pass abonnement;
 • Elite status bij vijf hotelketens;
 • Sparen voor (reis gerelateerde) geschenken met Membership Rewards punten.

Laten we deze vier voordelen wat meer in detail bekijken.

Snelle grenspassage op Schiphol met Schiphol Privium Plus

Het Schiphol Privium Plus abonnement is de nieuwste toevoeging aan de set aan voordelen die de kaart de reiziger biedt. Met dit abonnement geniet je op Schiphol een aantal privileges waardoor je luchthaven ervaring prettiger verloopt.

Dankzij het abonnement mag je allereerst gebruik maken van de business class balie tijdens het inchecken. Ook wanneer je in economy class vliegt! Helaas doet onze nationale trots KLM hier niet aan mee, dus dit voordeel is met name interessant wanneer je met een buitenlandse luchtvaart maatschappij vliegt. 

Eenmaal ingecheckt mag je bij de veiligheidscontrole gebruik maken van de priority lane. Hiermee passeer je dus de (vaak) lange rijen voor de hand bagage controle.

Wanneer je naar een bestemming buiten het Schengen gebied vliegt moet je vervolgens door de grenspassage heen. Tijdens het aanvragen van het Schiphol Privium Plus abonnement word je uitgenodigd op Schiphol om een scan te laten maken van je iris (onderdeel van je oog). 

Bij het passeren van de grens kun je op Schiphol gebruik maken van de iris scan poortjes dankzij je Privium Plus abonnement. Ik vind het altijd goed om te vermelden dat dit ook geldt wanneer je aankomt op Schiphol. Ook hier kun je dus de wachtrij passeren en direct doorlopen naar de iris scan poortjes!

Wanneer je door de grenspassage bent zou je normaal gesproken op de vlucht wachten bij de vertrek gate. Met het Privium Plus abonnement krijg je toegang tot een luchthaven lounge, een besloten ruimte waar je rustig op het vertrek van je vlucht kunt wachten. Dit kun je daar doen onder het genot van een hapje en een drankje

Het Schiphol Privium Plus abonnement kost normaal gesproken 235 euro per jaar. Wanneer je het abonnement aanvraagt als Platinum kaarthouder zijn de kosten inbegrepen in de jaarbijdrage van de Platinum kaart.

 

Toegang tot luchthaven lounges met Priority Pass abonnement

In het bovenstaande stuk over het Schiphol Privium Plus abonnement las je al dat je toegang krijgt tot de Privium lounges op Schiphol. Maar hoe zit het met luchthaven lounge toegang op andere luchthavens dan Schiphol?

Hier komt het Priority Pass abonnement om de hoek kijken. Als deelnemer van het Priority Pass programma krijg je toegang tot meer dan 1.200 luchthaven lounges wereldwijd. Het staat je daarbij vrij om voorafgaand aan je vlucht meerdere aangesloten lounges op een luchthaven te bezoeken.

De Priority Pass wordt in verschillende vormen aangeboden. Bij een American Express Platinum kaart krijg je de meest uitgebreide vorm (en dan nog een schepje er boven op). Zoals gezegd mag je ongelimiteerd gebruik maken van luchthaven lounges, maar je mag ook een medereiziger kosteloos mee naar binnen nemen. 

Bij het weergeven van de kosten van de Platinum kaart gaven we al aan dat je kosteloos een tweede Platinum kaart kunt aanvragen. Wanneer je die bijvoorbeeld aan je partner geeft, krijgt hij of zij ook een eigen Priority Pass abonnement. Vlieg je dan met een gezin van vier personen, dan kunnen beide kaarthouders een van de kinderen kosteloos mee de lounge in nemen!

Wellicht ten overvloede: je kunt iedere aangesloten lounge bezoeken voorafgaand aan een vlucht. Het maakt hierbij niet uit of je een business class ticket van KLM hebt of het allergoedkoopste ticket van Ryanair.

Het meest uitgebreide Priority Pass abonnement kost normaal gesproken 399 euro per jaar. Via de Platinum kaart van American Express kun je dus zowel voor de hoofdkaart houder als de houder van de extra Platinum kaart een exemplaar aanvragen.

Elite status bij vijf hotelketens

Wanneer je reist overnacht je onderweg waarschijnlijk regelmatig in hotels. Bij de American Express Platinum kaart ontvang je bij vijf hotelketens instant elite status. Waar je normaalgesproken rond de twintig nachten moet verblijven om jezelf elite gast te mogen noemen, skip je deze voorwaarde dus met je Platinum kaart.

De vijf aangesloten hotelketens waar je per direct elite gast kunt worden zijn:

 • Hilton (Hilton Honors programma);
 • Marriott (Marriott Bonvoy programma);
 • Melia (Melia Rewards programma);
 • Radisson (Radisson Rewards programma);
 • Shangri La (Shangra La Golden Circle programma).

Natuurlijk erg leuk een gratis elite status bij een hotelketen, maar wat levert je dit op als hotelgast? De voordelen kunnen per hotelketen verschillen, maar je moet denken aan onder andere de volgende privileges:

 • Upgrade van je kamer (indien betere kamer beschikbaar);
 • Eerder inchecken dan de normale inchecktijd;
 • Later uitchecken dan de normale uitchecktijd;
 • Gratis ontbijt.

Zelf verblijf ik onderweg regelmatig bij hotels aangesloten bij de Hilton keten. Hotels durven soms schandalige bedragen te vragen voor een hotelontbijt, het is dan erg lekker wanneer je dankzij de verkregen elite status gratis kunt aanschuiven.

Mijn favoriete voordeel is de late check-out. Met name als ik een avondvlucht heb vind ik het heerlijk om tot een uur of vier in de middag toegang te hebben tot mijn hotelkamer. Zo kan ik optimaal gebruik maken van de laatste dag van mijn reis en voor vertrek naar de luchthaven nog even een snelle douche pakken.

Met Membership Rewards punten sparen voor geschenken

Boven alles is de American Express Platinum kaart natuurlijk in eerste instantie bedoelt om je uitgaven mee af te rekenen. Iedere keer dat je iets afrekent met de Platinum kaart spaar je punten in het loyaliteitsprogramma van American Express. Dit programma heet American Express Membership Rewards.

Voor iedere euro die je betaalt met je de kaart ontvang je 1.5 Membership Rewards punt. Koop je een televisie bij de Media Markt voor 1.000 euro en betaal je met de Platinum kaart? Dan worden er dus 1.500 punten bijgeschreven in je account.

Met deze gespaarde punten kun je leuke dingen doen. Allereerst kun je ze gebruiken om de rekening van je Platinum kaart (deels) mee te voldoen. Ook kun je diverse artikelen bestellen in de Membership Rewards winkel van American Express.

Voor de reiziger is er vaak maar één doel voor de punten. American Express heeft namelijk een aantal partnerships met luchtvaartmaatschappijen en hotelketens. Dit maakt het mogelijk om je Membership Rewards punten over te boeken naar een partner bedrijf. 

Je kunt bijvoorbeeld 1.000 Membership Rewards punten overboeken naar het Flying Blue programma, je krijgt dan 800 Flying Blue miles bijgeschreven in je Flying Blue account. Wanneer je de verkregen miles vervolgens inzet om een mooie (business class) vliegticket mee te boeken, dan hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen hoe waardevol deze punten zijn.

We hebben een artikel geschreven over het inwisselen van de Membership Rewards punten, die lees je hier!

Nadeel van de American Express Platinum kaart

Zoals eerder geschreven is de American Express Platinum kaart in eerste instantie bedoelt om mee te betalen. Hoe frustrerend is het dan dat de kaart niet overal en altijd wordt geaccepteerd. Gelukkig wordt de dekkingsgraad de afgelopen jaren steeds beter, waardoor je steeds meer aankopen in het dagelijks leven met de kaart kunt afrekenen. 

Ben je dus van plan om American Express Platinum aan te schaffen met het oog op een grote aankoop in de nabije toekomst? Controleer dan eerst even of de verkopende partij daadwerkelijk American Express accepteert!

De kosten vs. voordelen in een tabel

We komen aan het einde van deze post. Een mooi moment om de geldelijke waarden van de voordelen nog eens op een rij te zetten. Uiteraard geldt hierbij dat elk van de voordelen meer waard is op het moment dat je er veelvuldig gebruik van maakt. 

De waarde van elite status zou je vele malen hoger kunnen inschatten wanneer je hierbij de kosten van twintig overnachtingen die je normaal nodig hebt meerekent.

kosten_voordelen_american_express_platinum_kaart

Conclusie

Persoonlijk heb ik de Platinum kaart van American Express al jaren in mijn portemonnee zitten. De voordelen die de kaart me biedt op reisgebied wegen voor mij zwaar op tegen de (hoge) kosten. Met mijn vele trips op jaarbasis kan ik me een leven zonder de geboden voordelen niet meer voorstellen.

Of dit ook voor jou geldt is natuurlijk zwaar afhankelijk van je eigen reisprofiel. De kaart verdient zichzelf immers pas terug als je veel onderweg bent. Geniet je van de hectiek van luchthavens en wacht je het liefst het vertrek van van je vlucht af bij de gate? Of verblijf je tijdens je reizen voornamelijk in hotels die niet bij een van de hotelketens zijn aangesloten? 

Dan is American Express Platinum waarschijnlijk niet de juiste kaart voor jou. Wil je toch een American Express kaart dan zou je de Gold kaart kunnen overwegen. Deze kaart is het eerste jaar gratis wanneer je hem hier aanvraagt. Vraag je de kaart aan via de website van American Express, dan ontvang je slechts de eerste zes maanden gratis.

Een mooi startkapitaal aan Membership Reward punten

Heb ik je interesse gewekt om een American Express Platinum kaart aan te vragen? Het wordt op prijs gesteld wanneer je gebruik maakt van mijn affiliate link. Dat kost je voor de rest niets extra, je krijgt het eerste jaar voor de helft van de prijs. Het levert je echter wel 20.000 Membership Rewards punten op wanneer je in de eerste drie maanden minimaal 3.000 euro met de kaart afrekent. Dat is een mooi startkapitaal in je Membership Rewards account!

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh
Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie