UPDATE (22 Juni 2019): American Express heeft nu een tijdelijke actie waarbij je de kaart het eerste jaar voor de helft van de prijs kunt krijgen. Bespaar dus tijdelijke 350 euro op de abonnementskosten in het eerste jaar. Wanneer je de kaart via deze link aanvraagt krijg je naast de 350 euro korting ook nog een 20.000 membership reward punten kado! 

Is de American Express Platinum kaart 700 euro per jaar waard? Het antwoord op de vraag in de titel is natuurlijk een hele persoonlijke. Toen ik net met mijn vlieghobby begon beantwoordde ik deze vraag met een luide NEE. Wie spendeert er nu 700 euro aan een stukje plastic terwijl je bij je eigen bank voor een paar tientjes ook een credit card kunt krijgen. 

Waarom kopen mensen business class tickets terwijl een economy ticket je voor veel minder geld ook van A naar B brengt. Er moeten dus wel voordelen zijn die het de moeite waard maken om toch voor deze duurdere kaart te gaan. In deze post leg ik je uit waarom ik sinds een paar maanden met liefde 700 euro neerleg voor dit kleine stukje plastic.

American Express

De meeste credit cards in Nederland worden uitgegeven door International Card Services (ICS). Veelal zijn dit credit cards van VISA en Mastercard al dan niet voorzien van een branding (Bijv.: Bijenkorf & ANWB). 

Naast de VISA en Mastercard kaarten kun je in Nederland er ook voor kiezen om een kaart van American Express af te nemen. De meeste kaarten American Express zijn geen echte credit cards maar zogenaamde charge cards. Het verschil tussen een credit card en een charge card is dat je bij een charge card aan het einde van de maand het hele bedrag dat je hebt gespendeerd terugbetaald.

Ben je nu al overtuigd van alle voordelen, vraag de kaart dan nu hier aan.

American Express Platinum Kaart

Kosten American Express Platinum

Voordat ik begin met het uiteenzetten van de voordelen is het handig om eerst naar de kosten te kijken van deze kaart: 700 euro per jaar. Voorheen moest je deze kaartbijdrage jaarlijks in 1x aftikken. Sinds korte tijd is het mogelijk om in twaalf maandelijkse termijnen van 58,50 euro te betalen. Psychologisch lijkt het dan net wat minder dan in 1x het totale bedrag te betalen.

In de komende alinea’s neem ik je mee door de voordelen die de kaart je biedt en probeer ik aan elk voordeel een prijskaartje te hangen. Onderaan het artikel maak ik dan de business case op waaruit blijkt of de kaart voor mij de kosten waard is.

Goed om te vermelden is dat je gratis tweede Platinum kaart kunt aanvragen voor bijvoorbeeld je partner. Die zal op zijn/haar beurt vervolgens ook van een aantal van onderstaande voordelen gebruik kunnen maken, per voordeel zal ik aangeven of het van toepassing is! 

American Express Platinum kaart - Voordeel 1: Travel voucher

Ik begin met het benoemen van de travel voucher die je ieder lidmaatschapsjaar ontvangt. Voor de platinum kaart bedraagt deze 150 euro. De voucher is in te zetten op reizen die je boekt via de website van American Express, op tickets, hotels of combinaties daarvan. De enige voorwaarde die aan voucher verbonden is dat het boekingsbedrag minimaal 500 euro is. 

Zelf heb ik deze travel voucher onlangs ingezet op een reis naar Azie. Op eem mooi ticket van Swissair van Amsterdam naar Phuket kwam de ticket prijs uiteindelijk uit op 505 euro. Na inzet van mijn travel voucher betaalde ik onder aan de streep slechts 365 euro voor dit ticket!

Dit voordeel is het makkelijkst in euro’s te waarderen: 150 euro.

Benieuwd hoe je de American Express travel voucher kunt inzetten? Lees dan dit artikel!

American Express Platinum Kaart

American Express Platinum kaart - Voordeel 2: Priority Pass

Wie geen loyale klant is bij een luchtvaartmaatschappij maar toch gebruik wil maken van de lounges op luchthavens ontkomt bijna niet aan de priority pass. Met deze pas heb je toegang tot meer dan 1.200 lounges op luchthavens wereldwijd!

De priority pass komt in vele soorten en maten (en prijzen). De versie die je bij de platinum kaart kunt aanvragen bied je ongelimiteerd gratis toegang tot alle lounges. Waar goedkopere versies van de priority pas dit limiteren tot een aantal gratis bezoeken per jaar of steevast per bezoek een bedrag van bijna 25 euro in rekening brengen is dit bij de versie van American Express niet het geval.

Heel concreet kun je met je Priority Pass samen met een gast bij elk van de aangesloten lounges gratis naar binnen. Mochten er meerdere aangesloten lounges op een luchthaven gevestigd zijn staat niets je in de weg om even lekker te gaan loungehoppen tussen de lounges!. 

Het wordt nog mooier! Wanneer je de extra platinum kaart voor je partner aanvraagt kan hij/zij zich ook registreren voor een eigen priority pass (en op die pas ook weer een gast gratis mee de lounge in nemen). Kortom op 1 American Express Platinum “abonnnement”  kun je dus 4 mensen toegang verlenen tot airport lounges! Ideaal voor reizende gezinnen.

De kosten van de meest uitgebreide priority pass zijn 399 euro per kaart. Omdat niet iedereen hier evenveel gebruik van maakt tel ik dit bedrag ondanks het feit dat je er eigenlijk 2 van krijgt maar 1 x mee in de business case!

Wil je meer lezen over hoe je de Travel voucher kunt inwisselen? Klik dan hier.

American Express Platinum kaart - Voordeel 3: Privium Plus

Dit is een voordeel dat pas in de afgelopen maanden aan de Platinum kaart  s toegevoegd, maar daardoor niet minder welkom is. Wie kent het gevoel niet na een intercontinentale trip eindelijk aangekomen op Schiphol, je hoeft alleen nog maar even langs de immigratie. Aangekomen blijkt dat je niet de enige bent en dat de electronische controle poortjes weer buiten gebruik zijn. Aansluiten in de rij dan maar :-(.

Niets van dit alles met het Privium Plus abonnement! Nadat je je voor dit voordeel hebt ingeschreven ontvang je een persoonlijke privium kaart. Tijdens het inschrijfrproces wordt de informatie van je irissen in je ogen vastgelegd en vanaf dat moment kun je gebruik maken van de privium poortjes bij de immigratie op Schiphol (zowel als je vertrekt als wanneer je aankomt). 

De versnelde grenspassage is natuurlijk het grootste voordeel van de Privium kaart, echter zit er nog een tweetal extra voordelen aan deze kaart: 

 • Business Class inchecken bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen op Schiphol;
 • Lounge toegang in de Privum lounges.
Dit abonnement kost je normaal gesproken 215 euro per jaar!. Helaas is dit alleen aan te vragen voor de hoofdkaart houder van de Platinum kaart. 

Meer over het privium abonnement lees je hier.

American Express Platinum kaart - Voordeel 4: Hotel status

Bij de American Express Platinum kaart krijg je een hogere status in het loyaliteitsprogramma van een aantal hotel ketens:

 • Hilton;
 • Marriott;
 • Melia;
 • Radisson;
 • Shrangi-La.
Met deze hogere status spaar je sneller voor gratis overnachtingen bij deze hotelketens en heb je recht op de voordelen die bij de betreffende status horen. Ik overnacht zelf graag bij de verschillende labels bij Hilton waar je dankzij de Platinum kaart gratis de Gold status krijgt. Met deze status heb je o.a. recht op een gratis ontbit voor twee personen bij je verblijf, iets wat je bij de meeste hotels toch al snel 25 euro kost!
 

Voorheen schatte ik voordeel nooit echt op zijn waarde. Ik haalde immers toch altijd wel mijn hotel status door veel bij hotels te verblijven. Echter moest ik me vaak in de meest rare bochten wringen om tot de drempel van een bepaald statusniveau te komen : Op een verblijf van 7 nachten iedere nacht inchecken in een andere Hilton om het maximale aantal stays voor mijn status te bereiken.

Nu ik de Gold status middels de kaart automatisch ontvang geeft het me meer rust en kan ik nog meer genieten van mijn verblijf! 

Het is lastig om hier een waarde aan te koppelen, maar ik probeer het toch. Om normaal gesproken bij Hilton de Gold status te bereiken heb je 30 verblijven nodig. Laten we er vanuit gaan dat als deze status je voordeel biedt je er toch wel een aantal keer per jaar verblijft maar niet voldoende om je op reguliere wijze te kwalificeren voor deze status. Een gemiddeld Hilton verblijf kost je 80 euro. Stel dat je regulier de 18 stays haalt en er dus nog 12 nodig hebt om tot de benodigde 30 te komen bespaar je jezelf middels deze kaart 12 verblijven * 80 euro  = 880 euro. Voor het gemak hang ik hier een waarde aan van 500 euro, maar dit zal voor sommigen vele malen hoger (of iets lager) uitvallen!

American Express Platinum Kaart

American Express Platinum kaart - Voordeel 5: Membership reward punten

De American Express platinum kaart blijft onderaan de streep gewoon een betaalkaart waarmee je aankopen doet. Het vijfde voordeel wat ik daarom wil noemen is dat je per uitgegeven euro  1,5 membership reward punten spaart!

Leuk zal je denken! Nog meer punten , wat heb ik er aan ?!? Nou dat zal ik je vertellen, bij het American Express membership reward programma kun je deze punten overboeken naar een groot aantal loyaliteitsprogrammas van luchtvaartmaatschappijen en hotels. Op deze manier komt een gratis vlucht of hotelovernachting nog sneller in beeld!! In dit artikel ga ik in op membership rewards punten.

Bovendien zijn al je aankopen die je doet met deze kaar 240 dagen verzekerd tegen diefstal of beschadiging!

Laten we een voorzichtige waarde van 50 euro toekennen aan deze punten.

American Express Platinum kaart - Business Case

Ik hoop dat je met bovenstaande voordelen een beetje inzicht hebt gekregen in de waarde die de American Express Platinum kaart de reiziger levert. Onder de streep levert dit met mijn voorzichtige inschatting al snel 1.300 euro aan voordelen op.

 

 • Travel Voucher
 • Priority Pass
 • Privium Kaart
 • Hotel status
 • Membership reward points
 • 150 euro
 • 399 euro
 • 215 euro
 • 500 euro
 • 50 euro

Mocht je nog niet helemaal over de streep zijn dan kun je er voor kiezen om via mijn referral link  de kaart 3 maanden gratis uit te proberen! Bevalt het niet dan zeg je hem gewoon weer op. Uiteraard kun je via mijn link er ook voor kiezen om een jaar lang de Gold kaart gratis uit te proberen! Lees hier over de voordelen van deze kaart!