Is de American Express Platinum kaart 700 euro waard?

UPDATE (16 Februari 2020): American Express heeft bekend gemaakt dat vanaf 16 April ook de houder van de partner Platinum kaart zich kan aanmelden voor het Privium Plus programma. 

American Express heeft nu een tijdelijke actie waarbij je de kaart het eerste jaar voor de helft van de prijs kunt krijgen. Bespaar dus tijdelijk 350 euro op de abonnementskosten in het eerste jaar. Wanneer je de kaart via deze link aanvraagt krijg je naast de 350 euro korting ook nog een 20.000 membership reward punten kado!  

Is de American Express Platinum kaart 700 euro per jaar waard? Het antwoord op de vraag in de titel is natuurlijk een hele persoonlijke. Ik weet zeker dat als je mij een aantal jaar geleden had gevraagd of ik vandaag de dag 700 euro zou willen betalen om een credit card te mogen hebben ik met een duidelijke NEE had geantwoord. Je kunt immers bij je eigen bank voor een aantal tientjes per jaar een credit card krijgen, dus waarom zou je het veelvoudige uitgeven voor een stukje plastic?

Toch zal er wel degelijk iets zijn aan deze kaart waarom duizenden mensen in Nederland er toch voor willen betalen. In deze post neem ik je mee door de voordelen die de American Express platinum kaart biedt zodat je wanneer je bent uitgelezen voor jezelf kunt bepalen of de kaart voor jou dezelfde waarde vertegenwoordigd.

Wanneer je in Nederland een credit card aanvraagt (bijvoorbeeld bij je bank) dan zul je waarschijnlijk een VISA card of een MasterCard ontvangen. Deze kaarten worden in Nederland uitgegeven door een organisatie die ICS (International Card Services) heet. Een in Nederland minder gebruikelijke card is de American Express kaart. 

De van oorsprong Amerikaanse credit card uitgever geeft in Nederland twee soorten kaarten uit. De reguliere American Express kaarten en de kaarten die gelieerd zijn aan het Flying Blue programma van AIR France-KLM.

American Express charge of credit card

In de wereld van het betalen op krediet zijn er verschillende smaken kaarten te onderscheiden. De meest bekende variant is de credit card waarmee je gedurende de maand kunt betalen en vervolgens aan het einde van de maand de keuze hebt om de rekening of in 1 keer te betalen of in verschillende termijnen. Over het bedrag dat je niet direct terugbetaald betaal je maandelijks een rentevergoeding aan de credit card maatschappij.

Een wellicht minder bekende vorm van kaart zijn de zogenaamde charge kaarten. Met deze kaarten kun je net als bij een credit card gedurende de maand aankopen doen. Het verschil met een credit card is dat je iedere maand het volledige uitstaande bedrag terug betaald aan de credit card maatschappij. Wanneer je aan het einde van maand niet het volledige bedrag hebt terugbetaald dan volgt er een boete die een percentage is van het uitstaande bedrag. 

De kaarten die American Express in Nederland uitgeeft zijn Charge kaarten, wat dus wil zeggen dat je iedere maand het volledige openstaande bedrag moet terugbetalen.

American Express Flying Blue en reguliere card

American Express geeft wereldwijd verschillende soorten kaarten uit. Het standaard assortiment aan kaarten (met de echte AMEX look-and-feel) zijn in vrijwel alle landen waar American Express actief is te verkrijgen, ook in Nederland. Naast dit standaard assortiment heeft American Express afhankelijk van het land waar de kaart wordt aangevraagd nog diverse andere kaarten. 

Op de Duitse markt is het bijvoorbeeld mogelijk om een AMEX kaart te verkrijgen die gelieerd is aan het Honors programma van Hilton en in het Verenigd Koninkrijk een kaart in de look-and-feel van British Airways. In Nederland, hoe kan het ook anders, is er naast de standaard kaarten lijn de keuze uit het Flying Blue assortiment, over deze kaarten lees je hier meer.

welke kleuren American Express kaarten kun je aanvragen

Het standaard assortiment krediet kaarten van American Express is te onderscheiden door de kleur die de kaarten hebben. Voor iedere consument is er wel een kleur kaart te vinden die het beste aansluit bij de behoeften (of de portemonnee). De instapkaart is de Green card waarbij vrijwel het enige voordeel is dat je Membership Reward punten (waarover later meer) kunt sparen met je uitgaven. Dan hebben we de Gold kaart die naast het sparen van Membership Reward punten ook twee keer per jaar gratis toegang geeft tot een luchthaven lounge. 

Tenslotte is er de platinum kaart, waar dit artikel over gaat. Deze kaart brengt een breed scala aan voordelen met zich meer waar met name kaarthouders die graag onderweg zijn veel waarde aan kunnen en zullen hechten.

American Express Platinum Kaart

Wat zijn de kosten van de American Express platinum kaart

Om maar met de deur in huis te vallen: de kaart kost meer dan de gemiddelde credit card die je bij je bank kunt aanvragen. De kosten zijn namelijk 702 euro per jaar. Voorheen werd dit bedrag jaarlijks aan het begin van je kaart lidmaatschap jaar in rekening gebracht, wat altijd even slikken was. Tegenwoordig betaal je de kaartbijdrage in twaalf termijn van 58,50, deze worden aan het einde van de maand aan de rekening van je krediet kaart toegevoegd.

Voor deze kaart bijdrage kun je naast je eigen Platinum kaart ook een extra kaart (lees:partnerkaart) aanvragen voor je man/vrouw/kind/vriend/etc. De kosten van deze partnerkaart zijn inbegrepen in jouw maandelijkse kaartbijdrage. Naast deze extra Platinum kaart kun je in principe nog vier Gold kaarten aanvragen, ook de kosten hiervan zijn inbegrepen in de kaartbijdrage. 

De voordelen van de American Express Platinum kaart

Goed, inmiddels weet je alles over American Express en welke kaarten ze allemaal aanbieden. Maar je bent naar deze post gekomen omdat je wil weten wat je nou precies voor voordelen krijgt bij de kaart. In de komende alinea’s nemen we je mee door de voordelen en proberen we elk voordeel uit te drukken in een bedrag aan euro’s. Aan het einde van de post tellen we waarde van de voordelen bij elkaar op en zetten deze af tegen de kostprijs van de kaart per jaar.

American Express Platinum kaart - 150 euro travel voucher per jaar

Platinum kaarthouders krijgen ieder jaar een travel voucher aangeboden van American Express ter waarde van 150 euro. Met deze voucher krijg je korting op reizen (vluchten / hotels / of een combinatie hiervan) die je via de webpagina van American Express Travel boekt. Uiteraard zijn er wel een aantal voorwaarden verbonden aan het gebruik van deze travel voucher, de belangrijkste is dat het minimum boeking bedrag 500 euro moet bedragen.

Persoonlijk maak ik graag gebruik van deze travel voucher, zo boekte ik onlangs nog een mooi ticket van Amsterdam naar Azië. Alhoewel de ticketprijs net onder de vereiste 500 euro uitkwam kon ik na het toevoegen van een hotel voor de eerste nacht de voucher inwisselen waardoor ik uiteindelijk net iets meer dan 350 euro voor een mooie trip betaalde.

Het bepalen van de geldelijke waarde van dit voordeel is het makkelijkste van alle voordelen, namelijk 150 euro. Wil je meer lezen over de American Express travel voucher en hoe je deze kunt inzetten, lees dan deze post.

Vanaf April 2020 komt dit voordeel helaas te vervallen, hiervoor in de plaats komt het voordeel dat de partner kaart houder een Privium Plus abonnement voor Schiphol kan aanvragen (hierover verderop meer)

 

American Express Platinum Kaart

American Express Platinum kaart -Lounge toegang met Priority Pass

Mensen zonder frequent flyer status zijn vaak “gedoemd” om bij de gate te wachten tot het tijd is om aan boord te gaan. Maar zelfs de meest frequent veelvliegers komen wel eens in de situatie dat ze moeten vliegen met een luchtvaartmaatschappij waar ze geen voordelen genieten en hun tijd tussen de andere “statuslozen” moeten doorbrengen. 

Wanneer je een Platinum kaart hebt dan kun je bij Priority Pass een abonnement aanvragen waarmee je ongelimiteerd luchthaven lounges kunt bezoeken. De abonnementen van Priority Pass zijn er in allerlei soorten en maten, uiteenlopend van een abonnement waar je per lounge bezoek een gereduceerd bedrag betaald, tot het meest exclusieve abonnement waarmee je ongelimiteerd lounges kunt bezoeken. 

American Express doet daar nog een schepje boven op door niet alleen de Platinum kaarthouder toegang te geven tot de luchthaven lounge maar ook een eventuele mede passagier. Het mooie is dat de abonnementskosten van de Priority Pass door American Express worden betaald (Lees: de kosten zitten inbegrepen in je kaartbijdrage).

Met de Priority Pass heb je toegang tot meer dan 1.200 luchthaven lounges wereldwijd! Voor een lounge bezoek maakt het niet uit met welke maatschappij je vliegt of hoe duur je ticket was. Zelfs wanneer je met een Ryanair ticket dat 5 euro heeft gekost vertrekt van een luchthaven waar zich een aangesloten lounge bevind, kun je naar binnen.

Twee priority pass abonnementen inclusief bij American Express platinum kaart

Wanneer je voor iemand de partner Platinum kaart (zie kopje: Wat zijn de kosten van de Platinum kaart) aanvraagt, kan deze extra kaarthouder ook hetzelfde Priority Pass abonnement aanvragen via American Express. Hij/Zij geniet van dezelfde privileges als jou en kan dus op zijn beurt ook een extra reiziger mee de lounge in nemen. 

Dit is ideaal voor gezinnen met kinderen waarbij beide ouders een Platinum kaart in hun bezit kunnen hebben en op basis van hun eigen Priority Pass abonnement ieder een van de kinderen mee kunnen nemen de lounge in.

De waarde die we aan het Priority Pass voordeel toekennen berekenen we als volgt:

Het meest exclusieve Priority Pass abonnement dat je zelf rechtstreeks bij Priority Pass kunt aanvragen kost 399 euro per abonnement (let op: die van American Express is dus nog net iets exclusiever). Doordat je ook een Priority Pass voor de partner kaart houder kunt aanvragen doen we de 399 euro * 2. Dit voordeel waarderen we dus op 798 euro.

American Express Platinum kaart - Privium Plus abonnement

Sinds een aantal maanden kun je met je American Express Platinum kaart gratis een Privium Plus abonnement aanvragen. Met dit abonnement kun je van je reiservaring op Schiphol een aangenamere beleving maken. 

Heel concreet kun je met het Privium Plus abonnement in sneltreinvaart door de luchthaven om vervolgens in de Privium lounge van een hapje en drankje te genieten tot dat je vlucht vertrekt. Met het abonnement krijg je korting op valet parking en kun je gebruik maken van de speciale Privium parkeerplekken op de luchthaven, dichtbij de terminal.

Vervolgens krijg je bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen voorrang bij het inchecken doordat je gebruik kunt maken van de business class check in balies. Eenmaal ingecheckt kun je door naar de security om je handbagage te laten scannen. Hier kun je op vertoon van je Privium kaart gebruik maken van de fastlanes waar ook business class passagiers gebruik van mogen maken. 

Wanneer je naar een non-schenken bestemming vliegt kun je bij de grenscontrole gebruik maken van de iris-scan. Waar je op Schiphol zelfs bij de automatische grenscontrole. Dit is zelfs vele malen sneller dan de automatische grenspoortjes voor EU passagiers waar Schiphol gebruik van maakt. Dit kan zowel bij vertrek als aankomst. Bij aankomst heb ik al vele malen meegemaakt dat de aankomsthal bij de immigratie zo vol stond dat je in de terminal moest wachten op ruimte. Met je Privium kaart mag je gewoon door lopen naar de iris-scanner.

 

Eenmaal air-side kun je gebruik maken van de Privium lounge (alleen non-Schengen, voor Schengen passagiers is de lounge achter de incheck balies in vertrekhal 1. 

Dit abonnement kost je normaal gesproken 215 euro per jaar!. Vanaf 16 April 2020 kun je de Privium kaart ook aanvragen voor de houder van de partner Platinum kaart.
 

Meer over het privium abonnement lees je hier.

American Express Platinum kaart - Hotel loyaliteit status

Bij de American Express Platinum kaart krijg je een hogere status in het loyaliteitsprogramma van een aantal hotel ketens:

  • Hilton;
  • Marriott;
  • Melia;
  • Radisson;
  • Shrangi-La.
Met deze hogere status spaar je sneller voor gratis overnachtingen bij deze hotelketens en heb je recht op de voordelen die bij de betreffende status horen. Ik overnacht zelf graag bij de verschillende labels bij Hilton waar je dankzij de Platinum kaart gratis de Gold status krijgt. Met deze status heb je o.a. recht op een gratis ontbit voor twee personen bij je verblijf, iets wat je bij de meeste hotels toch al snel 25 euro kost!
 

Voorheen schatte ik voordeel nooit echt op zijn waarde. Ik haalde immers toch altijd wel mijn hotel status door veel bij hotels te verblijven. Echter moest ik me vaak in de meest rare bochten wringen om tot de drempel van een bepaald statusniveau te komen : Op een verblijf van 7 nachten iedere nacht inchecken in een andere Hilton om het maximale aantal stays voor mijn status te bereiken. Met de American Express Platinum Kaart ben je verzekerd van de “Gold” status en persoonlijk geeft me dit meer rust dan de jaarlijkse race om mijn status te kunnen verlegen.

Het is lastig om hier een waarde aan te koppelen, maar ik probeer het toch. Om normaal gesproken bij Hilton de Gold status te bereiken heb je 30 verblijven nodig. Laten we er vanuit gaan dat als deze status je voordeel biedt je er toch wel een aantal keer per jaar verblijft maar niet voldoende om je op reguliere wijze te kwalificeren voor deze status. Een gemiddeld Hilton verblijf kost je 80 euro. 

Stel dat je regulier de 18 stays haalt en er dus nog 12 nodig hebt om tot de benodigde 30 te komen bespaar je jezelf middels deze kaart 12 verblijven * 80 euro  = 880 euro. Voor het gemak hang ik hier een waarde aan van 500 euro, maar dit zal voor sommigen vele malen hoger (of iets lager) uitvallen!

American Express Platinum Kaart

American Express Platinum kaart - Membership reward punten sparen

De American Express platinum kaart blijft onderaan de streep gewoon een betaalkaart waarmee je aankopen doet. Het vijfde voordeel wat ik daarom wil noemen is dat je per uitgegeven euro  1,5 membership reward punten spaart!

Leuk zal je denken! Nog meer punten , wat heb ik er aan ?!? Nou dat zal ik je vertellen, bij het American Express membership reward programma kun je deze punten overboeken naar een groot aantal loyaliteitsprogrammas van luchtvaartmaatschappijen en hotels. Op deze manier komt een gratis vlucht of hotelovernachting nog sneller in beeld!! In dit artikel ga ik in op membership rewards punten. 

Wanneer je ter inspiratie wat voorbeelden wilt zien wat je met 20.000 American Express Membership Reward punten kunt doen, lees dan deze post.

Bovendien zijn al je aankopen die je doet met deze kaar 240 dagen verzekerd tegen diefstal of beschadiging!

Laten we een voorzichtige waarde van 50 euro toekennen aan deze punten.

American Express Platinum kaart - Kosten vs. voordelen

Ik hoop dat je met bovenstaande voordelen een beetje inzicht hebt gekregen in de waarde die de American Express Platinum kaart de reiziger levert. Onder de streep levert dit met mijn voorzichtige inschatting al snel 1.300 euro aan voordelen op.

 

Is de american express platinum kaart 700 euro waard

Mocht je nog niet helemaal over de streep zijn dan kun je er voor kiezen om via mijn referral link  de kaart 3 maanden gratis uit te proberen! Bevalt het niet dan zeg je hem gewoon weer op. Uiteraard kun je via mijn link er ook voor kiezen om een jaar lang de Gold kaart gratis uit te proberen! Lees hier over de voordelen van deze kaart!