Is de American Express Platinum kaart 700 euro waard?

UPDATE (1 Januari 2020): American Express heeft nu een tijdelijke actie waarbij je de kaart het eerste jaar voor de helft van de prijs kunt krijgen. Bespaar dus tijdelijke 350 euro op de abonnementskosten in het eerste jaar. Wanneer je de kaart via deze link aanvraagt krijg je naast de 350 euro korting ook nog een 20.000 membership reward punten kado!  

Is de American Express Platinum kaart 700 euro per jaar waard? Het antwoord op de vraag in de titel is natuurlijk een hele persoonlijke. Ik weet zeker dat als je mij een aantal jaar geleden had gevraagd of ik vandaag de dag 700 euro zou willen betalen om een credit card te mogen hebben ik met een duidelijke NEE had geantwoord. Je kunt immers bij je eigen bank voor een aantal tientjes per jaar een credit card krijgen, dus waarom zou je het veelvoudige uitgeven voor een stukje plastic?

Toch zal er wel degelijk iets zijn aan deze kaart waarom duizenden mensen in Nederland er toch voor willen betalen. In deze post neem ik je mee door de voordelen die de American Express platinum kaart biedt zodat je wanneer je bent uitgelezen voor jezelf kunt bepalen of de kaart voor jou dezelfde waarde vertegenwoordigd.

Wanneer je in Nederland een credit card aanvraagt (bijvoorbeeld bij je bank) dan zul je waarschijnlijk een VISA card of een MasterCard ontvangen. Deze kaarten worden in Nederland uitgegeven door een organisatie die ICS (International Card Services) heet. Een in Nederland minder gebruikelijke card is de American Express kaart. 

De van oorsprong Amerikaanse credit card uitgever geeft in Nederland twee soorten kaarten uit. De reguliere American Express kaarten en de kaarten die gelieerd zijn aan het Flying Blue programma van AIR France-KLM. In tegenstelling tot de meer bekendere credit cards waarbij je rente betaald over het opgenomen bedrag betaal je bij American Express iedere maand de volledige rekening. De kaarten zijn van het type “Charge” card. Wanneer je een maand je rekening niet op tijd betaald zal American Express een boete in rekening brengen.

American Express Platinum Kaart

American Express platinum kaart: de kosten

Voordat ik begin met het uiteenzetten van de voordelen van de kaart is het handig om eerst eens naar de kosten te kijken van deze kaart: 700 euro per jaar. Voorheen moest je deze kaartbijdrage jaarlijks in 1x aftikken. Sinds korte tijd is het mogelijk om in twaalf maandelijkse termijnen van 58,50 euro te betalen. Psychologisch lijkt het dan net wat minder dan wanneer je het totale bedrag in 1x dient te betalen.

Genoeg over de kosten, laten we nu eens inzoomen op de voordelen die de kaarten met zich meebrengen.

Goed om te vermelden is dat je gratis tweede Platinum kaart kunt aanvragen voor bijvoorbeeld je partner. Die zal op zijn/haar beurt vervolgens ook van een aantal van onderstaande voordelen gebruik kunnen maken, per voordeel zal ik aangeven of het van toepassing is! 

American Express Platinum kaart - 150 euro travel voucher per jaar

Ieder jaar dat je platinum kaarthouder bent van American Express ontvang je een travel voucher met een waarde van 150 euro. Deze voucher is te gebruiken voor vluchten / hotels of combinaties hiervan die je boekt via de American Express travel pagina. De enige echte voorwaarde aan het gebruik van de voucher is dat het totale boeking bedrag minimaal 500 euro bedraagt. De gemiddelde prijs van een vliegtickets komt hier wel boven. 

 

Zelf heb ik deze travel voucher onlangs ingezet op een reis naar Azie. Op eem mooi ticket van Swissair van Amsterdam naar Phuket kwam de ticket prijs uiteindelijk uit op 505 euro. Na inzet van mijn travel voucher betaalde ik onder aan de streep slechts 365 euro voor dit ticket!

Benieuwd hoe je de American Express travel voucher kunt inzetten? Lees dan dit artikel!

Voor het opmaken van de rekensom of de platinum kaart de 700 euro aan kosten dekt is dit voordeel het makkelijkst in Euros uit te drukken: 150 euro.

American Express Platinum Kaart

American Express Platinum kaart -Lounge toegang met Priority Pass

Iedereen kent het gevoel denk ik wel. Je hebt frequent flyer status bij een luchtvaartmaatschappij maar door omstandigheden vlieg je een keer met een andere luchtvaartmaatschappij. Waar je met je standaard luchtvaartmaatschappij op basis van je status gebruik mag maken van de luchthaven lounge, mag je nu de tijd tot boarden bij de gate doorbrengen. Tenzij je de Priority Pass gebruikt die je gratis bij de American Express platinum kaart krijgt. Met deze pas heb je toegang tot meer dan 1.200 lounges op luchthavens wereldwijd!

 

De priority pass komt in vele soorten en maten (en prijzen). De versie die je bij de platinum kaart krijgt bied je ongelimiteerd gratis toegang tot alle lounges. Uiteraard is deze Priority Pass ook zelf aan te vragen via hun eigen website. Wanneer je daar de abonnementen bekijkt zal je opvallen dat alleen het meest uitgebreide (en duurste) abonnement dezelfde voordelen biedt als de American Express versie. Bij de goedkopere versies van de Priorty Pass heb je minder vaak gratis toegang of betaal je zelfs per bezoek aan een lounge. 

 

Heel concreet kun je met je Priority Pass samen met een gast bij elk van de aangesloten lounges gratis naar binnen. Mochten er meerdere aangesloten lounges op een luchthaven gevestigd zijn staat niets je in de weg om even lekker te gaan loungehoppen tussen de lounges!. 

Maar het wordt nog mooier! Wanneer je de extra platinum kaart voor je partner aanvraagt kan hij/zij zich ook registreren voor een eigen priority pass (en op die pas ook weer een gast gratis mee de lounge in nemen). Kortom op 1 American Express Platinum “abonnnement”  kun je dus 4 mensen toegang verlenen tot airport lounges! Ideaal voor reizende gezinnen.

 

De kosten van de meest uitgebreide priority pass zijn 399 euro per kaart. Omdat niet iedereen hier evenveel gebruik van maakt tel ik dit bedrag ondanks het feit dat je er eigenlijk twee van kunt aanvragen maar 1 x mee in de business case! 

 

 

Wil je meer lezen over hoe je de Travel voucher kunt inwisselen? Klik dan hier.

American Express Platinum kaart - Privium Plus abonnement

Sinds een aantal maanden kun je met je American Express Platinum kaart gratis een Privium Plus abonnement aanvragen. Met dit abonnement kun je van je reiservaring op Schiphol een aangenamere beleving maken. 

Heel concreet kun je met het Privium Plus abonnement in sneltreinvaart door de luchthaven om vervolgens in de Privium lounge van een hapje en drankje te genieten tot dat je vlucht vertrekt. Met het abonnement krijg je korting op valet parking en kun je gebruik maken van de speciale Privium parkeerplekken op de luchthaven, dichtbij de terminal.

Vervolgens krijg je bij een groot aantal luchtvaartmaatschappijen voorrang bij het inchecken doordat je gebruik kunt maken van de business class check in balies. Eenmaal ingecheckt kun je door naar de security om je handbagage te laten scannen. Hier kun je op vertoon van je Privium kaart gebruik maken van de fastlanes waar ook business class passagiers gebruik van mogen maken. 

Wanneer je naar een non-schenken bestemming vliegt kun je bij de grenscontrole gebruik maken van de iris-scan. Waar je op Schiphol zelfs bij de automatische grenscontrole. Dit is zelfs vele malen sneller dan de automatische grenspoortjes voor EU passagiers waar Schiphol gebruik van maakt. Dit kan zowel bij vertrek als aankomst. Bij aankomst heb ik al vele malen meegemaakt dat de aankomsthal bij de immigratie zo vol stond dat je in de terminal moest wachten op ruimte. Met je Privium kaart mag je gewoon door lopen naar de iris-scanner.

 

Eenmaal air-side kun je gebruik maken van de Privium lounge (alleen non-Schengen, voor Schengen passagiers is de lounge achter de incheck balies in vertrekhal 1. 

Dit abonnement kost je normaal gesproken 215 euro per jaar!. In tegenstelling tot de Priority Pass is dit voordeel alleen beperkt tot de hoofdkaarthouder.
 

Meer over het privium abonnement lees je hier.

American Express Platinum kaart - Hotel loyaliteit status

Bij de American Express Platinum kaart krijg je een hogere status in het loyaliteitsprogramma van een aantal hotel ketens:

  • Hilton;
  • Marriott;
  • Melia;
  • Radisson;
  • Shrangi-La.
Met deze hogere status spaar je sneller voor gratis overnachtingen bij deze hotelketens en heb je recht op de voordelen die bij de betreffende status horen. Ik overnacht zelf graag bij de verschillende labels bij Hilton waar je dankzij de Platinum kaart gratis de Gold status krijgt. Met deze status heb je o.a. recht op een gratis ontbit voor twee personen bij je verblijf, iets wat je bij de meeste hotels toch al snel 25 euro kost!
 

Voorheen schatte ik voordeel nooit echt op zijn waarde. Ik haalde immers toch altijd wel mijn hotel status door veel bij hotels te verblijven. Echter moest ik me vaak in de meest rare bochten wringen om tot de drempel van een bepaald statusniveau te komen : Op een verblijf van 7 nachten iedere nacht inchecken in een andere Hilton om het maximale aantal stays voor mijn status te bereiken. Met de American Express Platinum Kaart ben je verzekerd van de “Gold” status en persoonlijk geeft me dit meer rust dan de jaarlijkse race om mijn status te kunnen verlegen.

Het is lastig om hier een waarde aan te koppelen, maar ik probeer het toch. Om normaal gesproken bij Hilton de Gold status te bereiken heb je 30 verblijven nodig. Laten we er vanuit gaan dat als deze status je voordeel biedt je er toch wel een aantal keer per jaar verblijft maar niet voldoende om je op reguliere wijze te kwalificeren voor deze status. Een gemiddeld Hilton verblijf kost je 80 euro. 

Stel dat je regulier de 18 stays haalt en er dus nog 12 nodig hebt om tot de benodigde 30 te komen bespaar je jezelf middels deze kaart 12 verblijven * 80 euro  = 880 euro. Voor het gemak hang ik hier een waarde aan van 500 euro, maar dit zal voor sommigen vele malen hoger (of iets lager) uitvallen!

American Express Platinum Kaart

American Express Platinum kaart - Membership reward punten sparen

De American Express platinum kaart blijft onderaan de streep gewoon een betaalkaart waarmee je aankopen doet. Het vijfde voordeel wat ik daarom wil noemen is dat je per uitgegeven euro  1,5 membership reward punten spaart!

Leuk zal je denken! Nog meer punten , wat heb ik er aan ?!? Nou dat zal ik je vertellen, bij het American Express membership reward programma kun je deze punten overboeken naar een groot aantal loyaliteitsprogrammas van luchtvaartmaatschappijen en hotels. Op deze manier komt een gratis vlucht of hotelovernachting nog sneller in beeld!! In dit artikel ga ik in op membership rewards punten.

Bovendien zijn al je aankopen die je doet met deze kaar 240 dagen verzekerd tegen diefstal of beschadiging!

Laten we een voorzichtige waarde van 50 euro toekennen aan deze punten.

American Express Platinum kaart - Kosten vs. voordelen

Ik hoop dat je met bovenstaande voordelen een beetje inzicht hebt gekregen in de waarde die de American Express Platinum kaart de reiziger levert. Onder de streep levert dit met mijn voorzichtige inschatting al snel 1.300 euro aan voordelen op.

 

Is de american express platinum kaart 700 euro waard

Mocht je nog niet helemaal over de streep zijn dan kun je er voor kiezen om via mijn referral link  de kaart 3 maanden gratis uit te proberen! Bevalt het niet dan zeg je hem gewoon weer op. Uiteraard kun je via mijn link er ook voor kiezen om een jaar lang de Gold kaart gratis uit te proberen! Lees hier over de voordelen van deze kaart!