Asia Miles award
Inspiratie voor award vluchten

Veel mensen in Nederland zijn eigenlijk alleen maar bekend met Flying Blue, het frequent flyer programma van Air France – KLM. Toch zijn er in de frequent flyer wereld veel meer interessante programma’s die zo nu en dan wat aandacht verdienen. 

Wanneer je bijvoorbeeld veel met British Airways vliegt is het Asia Miles programma van Cathay Pacific wellicht een interessante keuze. In deze post hoop ik je wat inspiratie te geven.

nb: Door een devaluatie va Asia Miles is op de genoemde awards is helaas sinds 1 April 2020 geen tussenstop meer te boeken. De genoemde voorbeelden zijn alleen nog te boeken met een maximale tussenstop van 24 uur.

Wat is Asia Miles

Asia Miles is een van de loyaliteitsprogramma’s van Cathay Pacific. Cathay is de nationale luchtvaartmaatschappij van Hong Kong en maakt deel uit van de OneWorld luchtvaart alliantie waar o.a. British Airways, American Airlines en Qatar Airways ook deel van uitmaken. 

Hoe kom je aan Asia Miles?

Uiteraard kun je Asia Miles verzamelen door met Cathay Pacific en andere OneWorld luchtvaartmaatschappijen te vliegen. Daarnaast is Asia Miles een transfer partner van American Express in Nederland waardoor je Membership Rewards punten kunt overzetten naar Asia Miles. 

Wanneer je hier voor kiest krijg je vier Asia Miles voor elke vijf Membership Rewards punten die je over zet.

–> Lees hier meer over American Express Membership Rewards punten

Asia Miles - awards chart

Award tickets boeken met Asia Miles werkt op een vergelijkbare manier als bij de Executive Club van British Airways. Dat wil zeggen dat er geen award charts zijn maar dat de prijs van je award ticket afhankelijk is van de afstand die je vliegt. In de onderstaande tabel vind je de hoeveelheid Asia Miles die het je kost per gevlogen afstand.

Het opvallende aan deze award chart is dat vanaf 7.501 gevlogen miles de prijs gelijk blijft. Het maakt in theorie dus niet uit of je 7.501 miles vliegt of laten we zeggen bijna 20.000, de prijs is gelijk.

Met deze kennis hebben we meteen de sweetspot van dit programma te pakken. 

Asia Miles - distance based award chart

Asia Miles awards - gratis stopover

Wanneer je een ticket boekt waarbij een overstap noodzakelijk is dan is het mogelijk om op de lokatie van de overstap een stop-over in te bouwen. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat je de reis kunt onderbreken (maximaal ongeveer 330 dagen) en vervolgens verder kunt vliegen naar de eindbestemming

Wanneer je dus met Asia Miles een ticket van Amsterdam naar Jakarta via Hong Kong boekt, dan kun je na aankomst in Hong Kong een week, een maand of enkele maanden doorbrengen alvorens je doorvliegt naar je eindbestemming.

Doordat Asia Miles in tegenstelling tot de loyaliteit programma’s van andere luchtvaartmaatschappijen geen rekening houd met regio’s maar puur de gevlogen afstand bij elkaar optelt om tot de eindafrekening in miles te komen biedt dat mooie mogelijkheden voor mensen die net even wat meer uit hun punten willen halen. 

Asia Miles - route regels

Om een award ticket te boeken is het goed om te weten dat er ook een aantal regels zijn waar je jezelf aan moet houden bij het uitzoeken van een award ticket:

  • Het ticket bestaat uit maximaal twee segmenten (Dit wil zeggen, twee verschillende vluchtnummers. De vlucht van British Airways die vanuit Londen naar Sydney vliegt via Singapore telt als 1 segment doordat beide vluchten hetzelfde vluchtnummer dragen).
  • Het ticket bestaat uit twee segmenten beide uitgevoerd door Cathay Pacific
  • Het ticket bestaat uit twee segmenten uitgevoerd door dezelfde partner (bijv. twee segmenten van Qatar Airways).

Amsterdam - Hong Kong - Brussel

Asia miles - Langste afstanden - Amsterdam - Hong Kong - Brussel

Bij de meeste loyaliteitsprogramma’s moet je een retour award ticket richting Azië boeken om van Amsterdam naar Hong Kong te vliegen, daar een vakantie te vieren en vervolgens in Business Class terug te vliegen naar Brussel.

Door de stop-over regeling van Asia Miles is bovenstaande ticket als een reis te boeken:

Amsterdam – Hong Kong // Stop-over (vakantie) // Hong Kong – Brussel (bestemming)

Het is dus mogelijk om bij een Asia Miles ticket zogenaamd te back-tracken, wat wil zeggen dat je terug vliegt in de richting waar je oorspronkelijk vandaan kwam. De enige voorwaarde hierbij is dat je eindbestemming niet in hetzelfde land mag liggen als het land waar je oorspronkelijk vandaan bent vertrokken. 

Bijvoorbeeld Frankfurt – Hong Kong – München is een ongeldige route, maar Amsterdam – Hong Kong – Frankfurt zou wel weer kunnen. Bovenstaande route met Cathay Pacific kost je 85.000 Asia Miles in business class en 125.000 in first class. 

Cathay vliegt helaas niet op Amsterdam en Brussel met een first class cabine, dus mocht dat je ambitie zijn dan moet je een route in elkaar puzzelen tussen de volgende Europese steden en Hong Kong : Frankfurt, Milaan, Londen of Parijs.

Asia miles - Langste afstanden - Amsterdam - Hong Kong - Brussel2

De bovengenoemde route is voor reizigers vanuit Nederland wellicht een van de meeste bruikbare travel hacks met Asia Miles. Maar om te laten zien dat er wel degelijk meer waarde uit Asia Miles te halen valt, laten we in de rest van het artikel wat voorbeelden zien die theoretisch met Asia Miles boekbaar zouden moeten zijn. 

We zeggen hier theoretisch om dat de route regels van Asia Miles een dergelijke route toestaan, het vinden van beschikbaarheid in business maar met name first class kan een ware uitdaging zijn (waar niet onmogelijk).

Santiago de Chile - Londen - Sydney

Na het eedere voorbeeld van Amsterdam naar Brussel via Hong Kong met Cathay Pacific focussen we ons nu op een partner airline van Asia Miles : British Airways. De truc die we in bovenstaand voorbeeld toepasten is ook van toepassing op partner airlines.

We zoeken dus een plek om vandaan te vertrekken, vliegen naar de hub airport van de luchtvaartmaatschappij en zoeken vanuit daar een plek om verder naartoe te vliegen.

Asia Miles - Langste afstanden - Santiago de Chile - Londen - Sydney

De hub airport van British Airways is Londen, dus in theorie zouden we vanuit Amsterdam naar Londen kunnen vliegen en vanuit daar verder naar een eindbestemming, maar wat is daar nou spannend aan? Santiago de Chile, een van de meeste westelijk gelegen bestemmingen in het route netwerk van British Airways daarentegen klinkt al een stuk exotischer.

Stel dat we aan het einde van een vakantie in Chile, vertrekken vanuit Santiago de Chile om vervolgens naar Londen te vliegen. In Londen genieten we een stop-over van een paar maanden (stiekem vliegen we terug naar Amsterdam waar we een paar maanden gewoon werken) om vervolgens een vlucht te nemen naar een van de meest oostelijke gelegen bestemmingen van British Airways: Sydney.

Voor onze 90000 Miles in business class of 135000 miles in first class leggen we ruim 17.000 miles af, dat is ruim 2/3 van de wereldomtrek.

British Airways staat helaas wel bekend om de hoge brandstoftoeslagen die aan award tickets toegevoegd worden. Dit is op te lossen door vanuit Brazilië te vetrekken in plaats van uit Chile, het eerstgenoemde land heeft namelijk een verbod op het doorrekenen van brandstoftoeslagen aan de reiziger.

Het was je wellicht al opgevallen dat de prijzen iets hoger liggen dan bij ons eerste voorbeeld. Dat komt doordat Cathay Pacific mensen wil stimuleren om Asia Miles uit te geven aan vluchten op hun eigen toestellen en hier dus een korting op geeft. (of de vluchten op partners een boete geeft van 5000 Miles, het is maar net hoe je het bekijkt).

Asia miles - Langste afstanden - distance based award chart partners

londen/Johannesburg- Hong Kong - New York

Asia Miles - Langste afstanden -Londen - Hong Kong - New York

De volgende twee voorbeelden zijn weer met Cathay Pacific. Door slim gebruik te maken van de locatie van Hong Kong kun je ook met Cathay een flink stuk van de wereld rondvliegen.

Doordat we vliegen met Cathay Pacific betekent dat automatisch dat onze stop-over in Hong Kong zal plaats hebben (uiteraard kun je vanuit Hong Kong op een tweede ticket heel Azië doorvliegen). Nadat we klaar zijn in Azië vertrekken we richting het Amerikaanse vasteland en kiezen hiervoor de meeste westelijke bestemming, New York.

Mocht je een vakantie in Zuid Afrika op de planning hebben staan dan zou je eventueel ook kunnen vertrekken van uit Johannesburg. Wederom met een stop-over in Hong Kong vliegen we vervolgens door naar New York.

Met beide voorbeelden in een afstand gemoeid van net iets meer dan 14.000 gevlogen miles.

Asia Miles - Langste afstanden - Johannesburg - Hong Kong - New York

Frankfurt - Tokyo - New york

Asia Miles - Langste afstanden - Frankfurt - Tokyo - New York

De volgende partner van Asia Miles die we bekijken is JAL, uit Japan. De airport hun van JAL is in Tokyo en laten we zeggen, er zijn vervelendere plekken op de wereld te bedenken om een aantal dagen (of weken) door te brengen dan Tokyo.

JAL vliegt helaas niet vanuit Amsterdam dus om van deze sweetspot gebruik te maken zul je moeten afreizen naar onze Oosterburen. Vanaf Frankfurt vlieg je naar Tokyo Narita waar je zo lang als je wilt kunt genieten van het land van de rijzende zon.

Vanuit Tokyo vlieg je vervolgens door naar de Verenigde Staten waarbij je kunt kiezen uit bestemmingen aan zowel de oost als de west kust. Voor tickets in business en first class betaal je respectievelijk 90 en 135k Asia Miles.

Londen - perth - Los angeles

De volgende sweetspot die we onder de aandacht willen brengen is een echte unicorn on der award vluchten. Sinds korte tijd biedt Qantas, uit Australie een rechtstreekse vlucht tussen Europa en Australie. Voorheen was hier een tussenstop in Singapore of het Midden Oosten voor nodig.

Doordat Qantas in Europa alleen maar op Londen vliegt is het met Qantas niet mogelijk om een retour vlucht a la Amsterdam – Hong Kong – Brussel te boeken. Vanaf Perth zul je dus een bestemming in Azië of Noord- / Zuid Amerika moeten uitkiezen.

Met een vlucht van Londen – Perth en vervolgens vanuit Perth naar Los Angeles ben je een totale afstand van meer dan 18.000 miles onderweg. Het begin wellicht eentonig te worden maar ook voor dit award betaald je 90k in Business Class en 135k Asia Miles in first class.

Asia Miles - Langste afstanden - Londen - Perth - Los Angeles

Los Angeles - doha - auckland

Asia Miles - Langste afstanden - Londen - Perth - Los Angeles

Het laatste voorbeeld in dit artikel dat we willen aanhalen is met een van onze favorieten luchtvaartmaatschappijen: Qatar Airways. Voor veel mensen zal de hub airport, Doha, wellucht iets minder aanspreken dan een Tokyo of Hong Kong.

Persoonlijk vind ik dat het harde product (stoel) en soft product (service aan boord) van Qatar Airways veel goed maken. Doordat Doha relatief dicht bij Europa ligt heeft het weinig zin om een retour vlucht a la Amsterdam – Hong Kong – Brussel te boeken met Qatar Airways. Waarschijnlijk ben je dan goedkoper uit wanneer je twee losse award tickets boekt.

De meest westelijk gelegen bestemming van Qatar Airways is Los Angeles en vanuit hier kun naar Doha in het Midden Oosten vliegen. De stad Doha is best een paar dagen sightseeing waard, al raad ik je dan wel aan om de hete zomermaanden te mijden. Vervolgens kun je aan boord gaan van een van de langstdurende vluchten ter wereld door vanaf Doha naar Auckland in Nieuw Zeeland te vliegen.