gratis vliegen award ticket flying blue airmiles

Gratis vliegen met award miles. Kan dat nog in 2020?

Gratis vliegen naar bestemmingen op je bucket list, dat wil iedereen denk ik wel. Een van de meest bekende manieren om gratis te kunnen vliegen is door het sparen van punten bij luchtvaartmaatschappijen. Voor iedere vlucht die je maakt krijg je een hoeveelheid aan punten bijgeschreven in je frequent flyer account. Dan komt op een gegeven moment de tijd dat je zoveel hebt gespaard dat het tijd is om de punten in te wisselen voor een gratis vliegticket. Maar kun je daadwerkelijk gratis vliegen?

Met vrijwel iedere vlucht die je vliegt (de budgetmaatschappijen uitgesloten) kun je punten sparen. Deze punten, ook wel award miles genoemd, zijn de valuta waarin een luchtvaartmaatschappij zijn vliegtickets prijst. 

Hoeveel punten je met een vlucht kunt sparen varieert per frequent flyer progamma. Vroeger (opa vertelt), was de hoeveelheid punten die je kreeg na afloop van een vliegreis voor het belangrijkste deel gebaseerd op het soort ticket (economy of business class) en de gevlogen afstand. 

Tegenwoordig maken steeds meer luchtvaartmaatschappijen de draai naar zogenaamde revenue based programma’s. Bij dit soort programma’s is de prijs die je voor het vliegticket hebt betaald belangrijker dan het soort ticket of de afstand. Voor een superduur vliegticket over korte afstand in economy class zou je dus meer punten kunnen krijgen dan voor een super uitverkoop ticket in business class naar Azië.

Wat kun je dan met award miles?

De meeste mensen zullen hun award miles gebruiken om gratis vliegtickets mee te boeken. Wist je echter dat je de award miles ook kunt gebruiken om de vlucht die je met geld hebt geboekt te verbeteren? Zo kun je bijvoorbeeld bij het Flying Blue programma van KLM de award miles gebruiken om (extra) bagage bij te boeken voor je vlucht of een stoel met extra beenruimte te boeken. Wanneer je voldoende award miles hebt kun je zelfs je betaalde vliegticket upgraden naar een vliegticket in een betere cabine, bijvoorbeeld business class.

Kan ik elke stoel boeken met award miles ?

Er zijn veel stoelen aan boord van ieder vliegtuig, kun je dan iedere stoel die nog niet verkocht is boeken met award miles? Dat zou mooi zijn, maar de praktijk is helaas anders. 

Het is luchtvaartmaatschappijen er alles aan gelegen om zoveel mogelijk stoelen te verkopen voor geld. Iedere stoel die geboekt word met award miles levert de luchtvaartmaatschappij indirect een verlies aan omzet op. Wanneer je dus nu een vliegticket zoekt voor een vlucht die pas over een half jaar vertrekt, zul je in de meeste gevallen niet zoveel resultaat vinden. De beschikbaarheid van award stoelen aan boord van het vliegtuig wordt in de regel beter naarmate de vluchtdatum dichterbij komt. 

In economy class valt de beschikbaarheid nog redelijk mee, daar is het vaak alleen een issue als je met een hele familie op dezelfde vlucht wilt zitten. In de meer premium cabines als business class en first class is het vinden van beschikbaarheid een grotere uitdaging.

gratis vliegen award ticket flying blue airmiles

Is mijn vliegticket geboekt met award miles echt gratis?

Eindelijk een vlucht gevonden waar er stoelen beschikbaar zijn om met award miles te boeken? Je ziet jezelf al helemaal boord van je gratis vlucht zitten met een glaasje champagne in de handen. Maar dan opent het scherm en zie je plots dat je bij moet betalen voor je vliegticket, hoe kan dat nou?

Een award ticket is in de basis gratis, dat wil zeggen de luchtvaartmaatschappij neemt het deel van de kosten voor zijn rekening om je van A naar B te vliegen. Een vliegticket bestaat helaas uit meer kosten dan alleen de transportkosten. Voor ieder vliegticket geldt dat ze naast de transportkosten bestaan uit belastingen en toeslagen. 

De meest bekende vorm van belasting zijn de kosten om met het vliegtuig op een bepaalde luchthaven te mogen landen. Deze kosten worden evenredig over de kostprijs van alle vliegtickets verdeeld. Daarnaast heffen veel luchtvaartmaatschappijen een extra toeslag met de naam brandstof toeslag. Dit is een overblijfsel van ongeveer 10 jaar geleden, toen plots de brandstofprijzen een vlucht namen. Helaas is deze toeslag na het normaliseren van de brandstofprijzen nooit meer weggegaan, een echte melkkoe voor de luchtvaartmaatschappij.

Wanneer je een award ticket boekt betaal je altijd de belastingen. Afhankelijk van het frequent flyer programma waar je boekt en de luchtvaartmaatschappij waarop je een award ticket probeert te boeken, wordt ook de brandstof toeslag in rekening gebracht op een award ticket. 

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een vliegticket dat door British Airways wordt aangeboden. Dit vliegticket in economy class kost je dus ruim 20.000 avios (award miles). Daarnaast mag je je portemonnee trekken om de bijna 300 euro aan belastingen en toeslagen af te tikken. Niet echt een koopje dus voor een gratis award vlucht.

Beter "gratis vliegen" in business class dan in economy class

Door de hoge belastingen en toeslagen is het maar in weinig gevallen interessant om je award miles te gebruiken voor een vlucht in economy class. Wanneer je in economy class wilt vliegen dan kun je vaak beter gewoon een vliegticket met geld kopen en de award miles veilig in je account laten staan. 

Je kunt dan bijvoorbeeld doorsparen voor een award ticket in business class. In tegenstelling tot vliegtickets betaalt met geld zijn de prijzen van award tickets in business class niet tien keer zo hoog. Vaak betaal je voor een business class award ticket 2 of 3 keer de prijs in award miles van een economy vliegticket. 

Het vliegticket in het bovenstaande voorbeeld zou dan ongeveer 60.000 award miles kosten in businesss class. De belastingen en toeslagen zijn voor ecomomy- en business class gelijk. Ik besef me heel goed dat dit het vliegticket nog steeds niet gratis maakt, hoe dan ook zijn de bijkomende kosten relatief gezien minder dan bij het economy class award ticket.

Eindeloos award miles sparen, is dat handig?

Is het slim om award miles op je frequent flyer account te laten staan en op die manier te sparen voor een vlucht die je over een jaar of tien wilt maken? Het antwoord op deze vraag is nee, en wel om twee redenen:

Award miles vervallen

Allereerst hebben award miles bij de meeste frequent flyer programma’s een expiratiedatum. Dat wil dus zeggen dat de miles vervallen op het moment dat je ze niet gebruikt hebt voor deze datum. Bij sommige programma’s kun je de geldigheid van de award miles verlengen door iedere 20 maanden een vlucht te maken (en de punten te laten bijschrijven). Bij andere programma’s (zoals Miles & More) zijn punten altijd maar 36 maanden geldig. In dat geval vervallen de punten altijd na 36 maanden, ook al heb je maandelijks een vlucht gemaakt. Het spreekt voor zich dat je dit soort frequent flyer programma’s niet moet kiezen als je weinig vliegt.

Frequent Flyer programma’s devalueren

Eens in de zoveel jaar is het weer feest, vaak als de economie goed draait. Van de een op de andere dag worden de prijzen van award vluchten significant duurder (en je award miles dus minder waard). Kies er dus voor om je award miles in te wisselen voor een mooie vliegticket (in business class) zodra je voldoende punten hebt. In het frequent flyer wereld regeert het spreekwoord “Earn & Burn”, laat award miles niet verstoffen in je account tot de volgende devaluatie.

Conclusie

Ondanks de ontwikkelingen van de laatste jaren waardoor je minder award miles spaart met je vlucht denk ik dat het nog steeds de moeite loont om award miles te sparen. Het is wel verstandig om een frequent flyer programma uit te zoeken die matcht met jouw vlieggedrag, kies dus bijvoorbeeld niet voor Miles & More als je niet verwacht voldoende award miles te kunnen sparen in 36 maanden.

Gelukkig zijn er naast het vliegen nog andere manieren om je spaarsaldo aan award miles te verhogen. Je kunt bijvoorbeeld een Flying Blue credit card van American Express nemen, dan spaar je met iedere uitgave die je doet met de kaart, Flying Blue award miles. Wist je dat met deze creditcard je miles ook niet meer vervallen!

Daarnaast kun je award miles sparen door je hotelovernachtingen via bijvoorbeeld RocketMiles te boeken. Hier lees je daar meer over.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie