Goedkoop business class vliegen – Vier tips

Toen ik nog jong was werd ik door mijn ouders vaak meegenomen op (vlieg)vakantie. Om bij onze stoelen in economy class te komen moesten we meestal eerste door de business class cabine heen lopen. Met water in de mond keek ik dan naar de uiterst luxe stoelen die de passagiers daar tot hun beschikking hadden. Een droom was geboren: ik zou hoe dan ook minstens 1 keer business class vliegen. 

Inmiddels vele jaren ouder heb ik die droom waar kunnen maken. Sinds ik mezelf heb ondergedompeld in de wereld van frequent flyer heb ik een aantal manieren geleerd om van iets wat onbereikbaar leek, namelijk business class vliegen, realiteit te maken. In deze post geef ik je een viertal tips waarmee het vliegen in business class voor jou wellicht binnenkort ook werkelijkheid wordt.

wat is er zo speciaal aan business class vliegen?

Mijn vrienden vragen me vaak waarom ik zo graag in business class vlieg. Is een net wat betere stoel het echt waard om (veel) meer voor een vliegticket te betalen? Je komt immers geen seconde eerder aan op je bestemming dan een reiziger in economy class. Het vliegen in business class verandert voor mij persoonlijk een vliegreis van iets noodzakelijks in iets waar ik lang van te voren naar kan uitkijken.

In deze post nam ik je mee langs alle voordelen die bij een business class ticket zijn inbegrepen.

Tip 1: Business Class tickets zijn voordeliger in de vakantieperiode

Waar voor het gevoel de prijzen van vliegtickets in de vakantie periodes door het dak gaan omdat iedereen wil vliegen is dat in Business Class vaak niet het geval. In de zomermaanden hebben luchtvaartmaatschappijen vaak te maken met een terugval in zakelijk vliegverkeer met als gevolg lege Business Class stoelen.

Goedkoper business class vliegen

Door het gebruik aan zakelijk aanbod proberen ze door het verlagen van de prijzen van de Business Class stoelen een ander publiek toch de Business Class in te krijgen. Alhoewel ik echt wel begrijp dat voor een gezin met twee kinderen de prijzen inclusief korting toch nog te hoog zijn is het voor de doelgroep premium vakantiegangers (bijvoorbeeld tweeverdieners zonder kinderen) verleidelijk om zichzelf eens goed te verwennen.

Je blijft het beste op de hoogte van deze aanbiedingen door jezelf te abonneren op de nieuwsbrief van diverse luchtvaartmaatschappijen. British Airways is een van maatschappijen die bekend staan om de kortingen in de zomermaanden en rondom de jaarwisseling. 

Check daarnaast altijd even wat de prijzen in Business Class (en premium economy) zijn wanneer je van plan een economy class ticket te boeken!

Tip 2: Gebruik (frequent flyer) punten om je business class ticket te betalen

Ok, toegegeven, om hier gebruik van te maken moet je wel een voorraad frequent flyer miles hebben verzameld. Toch zie ik om me heen nog genoeg mensen die hun frequent flyer miles inzetten om tickets te kopen in economy class.

Omdat er bij award tickets die je koopt met frequent flyer punten nog belastingen en toeslagen worden gerekend is het vaak niet voordelig om je punten in te wisselen. Waar bij betaalde vliegtickets het verschil tussen een economy en business class ticket kan oplopen tot vijf a zes keer de economy prijs valt dit bij award tickets mee.

Goedkoper business class vliegen - Vier tips om geld te besparen​

Vaak kost een award ticket in Business Class niet meer dan 2 a 3 keer de prijs in miles van een economy ticket. Wanneer je de toeslagen en belastingen afzet tegen de normale ticketprijs dan krijg je met een Business Class award ticket veel meer waarde terug voor je miles.

–> Lees hier hoe je een award ticket boekt bij Flying Blue. 

Tip 3: Maak gebruik van een prijsfout om voordelig business class te vliegen

Dit is de minst planbare tip van allemaal. Regelmatig duiken er prijzen op voor vliegtickets in Business Class die aan het onmogelijke grenzen. Zo kocht ik onlangs een ticket van Budapest naar Hawaii in usiness Class voor 512 euro retour. Ja, ik moet eerst naar Budapest, maar om voor deze prijs in business class te mogen vliegen heb ik het er graag voor over.

Tickets als mijn geboekte ticket worden ook wel Error Fares genoemd, oftewel prijsfoutjes. Doordat veel luchtvaartmaatschappijen op erg verouderde systemen werken waarbij veel handelingen vanuit de mens komen kijken is een foutje zo gemaakt. 

Een aantal goede bronnen op Error Fares in de gaten te houden zijn de volgende websites:

Waarschuwing: Het feit dat je zo’n goedkoop vliegticket kunt boeken wil niet altijd betekenen dat de luchtvaartmaatschappij de prijs daadwerkelijk honoreert. Wacht dus altijd met het boeken van (niet annuleerbare) hotels e.d. totdat je vlak voor vertrek zit of op FlyerTalk / een blog hebt gelezen dat de luchtvaartmaatschappij de ticketprijs honoreert.

Tip 4: Twee tickets kopen in business class voordeliger dan een

Een groeiend aantal luchtvaartmaatschappijen heeft een nieuw soort promotie voor business class vliegtickets uitgevonden. Wanneer je met zijn tweeën reist krijg je korting op de aanschaf van je vliegticket. Wanneer je als eenling dan een vliegticket probeert te boeken betaal je bijvoorbeeld 1.500 euro voor het ticket. Boek je hetzelfde vliegticket met twee reizigers dan zie je de prijs dalen naar 1.250 euro per ticket.

Deze promoties krijgen meestal de naam “Companion Fare” mee. De afgelopen jaren hebben we de promotie bij diverse luchtvaartmaatschappijen zien opduiken, Qatar Airways is hiervan waarschijnlijk de meeste bekende.

Plaats een reactie