business class vliegen

Vliegen in business class – hoe is dat nou?

Business class vliegen : Hoe is dat nou?

Hoop je ook iedere keer dat je vliegt dat je spontaan een upgrade krijgt naar business class? Heb je jezelf altijd al afgevraagd wat zich aan boord van het vliegtuig afspeelt VOOR het gordijntje dat business class van economy class scheidt? In deze post geef ik je een inkijkje in de ervaring van het vliegen in business class. 

Wie dacht dat het vliegen in business class vooral een feestje is dat zich aan boord van het vliegtuig afspeelt, heeft het mis. Tegenwoordig doen luchtvaartmaatschappijen er van alles aan om de gehele klantreis een plezierige ervaring te laten zijn. Vanaf het moment dat de reiziger de luchthaven van vertrek binnenstapt tot aan het moment dat de reiziger zijn koffer van de band heeft gehaald op de luchthaven van bestemming. 

Sneller inchecken

Het begint allemaal bij het inchecken voor je vlucht. Voor reizigers in business class die nog niet online hebben ingecheckt of bijvoorbeeld bagage hebben die ze willen inchecken in het ruim zijn er speciale business class check in balies. In tegenstelling tot vliegen in economy class hoef je dus niet achteraan de lange rij aan te sluiten, maar kun je gebruik maken van de veelal rustigere business class balie.  

Extra bagage mee in business class

Uit eigen ervaring weet ik dat het vaak een heel gedoe is om het gewicht van je koffer net binnen de toegestane 23 KG te krijgen. Wanneer je business class vliegt krijg je bij de meeste luchtvaartmaatschappijen de dubbele hoeveelheid kilo’s aan bagage tot je beschikking. Daarmee kun je dus op bestemming jezelf helemaal laten gaan in de jacht op souvenirs.

Bagage heeft prioriteit

De (extra) bagage die je incheckt als business class passagier wordt naast het standaard bagage label voorzien van een extra tag waarop de tekst “priority” valt af te lezen. Dankzij deze tag beland jouw bagage (als het goed is) op de bestemming als een van de eerste koffers op de bagageband. Dit vind ik persoonlijk erg fijn op luchthavens waar het dringen is om een taxi te krijgen richting de stad, door de priority tag ben je veelal de massa reizigers voor.

In sneltreinvaart door de controles naar de lounge

business class vliegen 2

Een andere plek op de luchthaven waar het vrijwel nooit rustig is zijn de controlepunten voor hand bagage en paspoort. Wanneer je in business class vliegt kun je vaak gebruik maken van de priority lanes bij deze controleposten. Vaak hebben deze “lanes” een eigen ingang waar je na vertoon van je business class boarding pass naar binnen mag. 

Voorrang bij grenscontroles voor business class passagiers zijn er niet op iedere luchthaven, je vindt ze vooral op Aziatische luchthavens. Is voorrang bij de grenscontrole voor jou echt een must have, lees dan deze post over Schiphol Privium.

Na de noodzakelijke controles vermaken de meeste economy class passagiers zich met het shoppen in de taxfree winkels of door te hangen bij de gate. Als business class vliegende passagier heb je in de meeste gevallen toegang tot de luchthaven lounge. Vaak krijg je bij het inchecken te horen van welke luchthaven lounge de betreffende luchtvaartmaatschappij gebruik maakt. Na vertoon van je boarding pass bij de ingang van de lounge, mag je de ruimte betreden.

In de luchthaven lounge hangt vaak een meer relaxte sfeer dan bij de gate. Je kunt in deze lounge genieten van een hapje (veelal buffet style) en een (alcoholisch) drankje. Uiteraard zitten beide inbegrepen in de prijs van je business class ticket. Daarnaast vind je in de lounge in de meeste gevallen genoeg stopcontacten om al je elektronische apparatuur van voldoende spanning te voorzien.

business class vliegen 3

Tijd om te vertrekken in business class

Aan al het moois komt een eind, zo ook aan het verblijf in de luchthaven lounge. Business class passagiers hebben de vrijheid om zelf te kiezen wanneer ze aan boord van het vliegtuig willen gaan. Sommige reizigers geven er de voorkeur aan om als een van de eersten aan boord te gaan terwijl anderen graag in de lounge blijven hangen tot vlak voor het sluiten van de gate.

Op intercontinentale vluchten krijg je na het boarden vrijwel altijd een zogenaamde pre-departure drink. De stewardess komt langs met een dienblad met een aantal drankjes erop waar je een keuze uit kunt maken. Water, Jus d’orange en Champagne behoren tot de meest gekozen drankjes in de pre-departure service.

 

business class vliegen 2

Service aan boord wanneer je business class vliegt

Een van de belangrijkste redenen om business class te vliegen is dat je na een lange reis uitgerust op je bestemming aan komt. De stoel in business class is daarbij een hele bepalende factor en goed om op te letten bij het boeken van je vliegticket. 

VLIEGTUIG STOEL IN BUSINESS CLASS

Alhoewel de standaard tegenwoordig is dat business class stoelen volledig plat kunnen, zijn er toch nog luchtvaartmaatschappijen die stoelen aanbieden waarbij dit niet mogelijk is. Deze laatste stoelen worden ook wel glijbanen genoemd, en dat is niet vanwege de comfortabele slaappositie die je er op hebt.

Of de stoel volledig plat kan wordt tegenwoordig op de meeste website waar je vliegtickets kunt boeken wel aangegeven! Daarnaast is het verstandig om op te letten hoe de stoelen in de cabine zijn ingedeeld. Een andere standaard in de business class cabine is dat steeds meer luchtvaartmaatschappijen er naar streven om iedere passagier toegang te geven tot het gangpad. Dit resulteert in stoelopstelling als 1-2-1. 

Sommige vliegtuigen van KLM die al wat langer in dienst zijn vliegen nog rond met een cabine waar je in een 2-2-2 opstelling zit, dan moet je dus over een mede passagier heen stappen wanneer je aan het raam zit. 

business class vliegen 6
Afbeelding: Wikipedia
Genieten van een maaltijd aan boord

Ook de maaltijd in business class is veelal een hoogtepunt van de reis. Waar in economy class de stewardessen heen en weer racen met de trolley door de gangpaden om iedereen zo snel mogelijk van een maaltijd te voorzien, wordt er in business class meer aandacht aan de passagier gegeven. Vaak wordt voor het opstijgen een rondje door de cabine gemaakt waarbij iedere passagier zijn wensen m.b.t. de maaltijd door kan geven.

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen introduceren in business class een maaltijdservice waarbij je als passagier zelf kunt bepalen wanneer je eet. Dan kun je bijvoorbeeld eerst een aantal uurtjes slaap pakken op een nachtvlucht alvorens je aan de maaltijd begint. Bij andere maatschappijen hanteren ze nog wel vaste tijden waarop maaltijden worden uitgeserveerd. 

De maaltijd wordt niet opgediend in een plastic bakje. Als business class passagier ontvang je de gerechten in echt servies en het bestek is in veel gevallen niet van plastic. 

Filmpje kijken onder het genot van een drankje

Iedere business class passagier heeft de beschikking over een scherm waarop ze het entertainment kunne bekijken. Het scherm heeft een volwaardig formaat en zit bovendien niet weggestopt in de stoel van de passagier naast je. Gedurende de hele vlucht kun je de bemanning vragen of ze iets te drinken voor je willen inschenken.

Naast de standaard frisdranken heb je als business class passagier vaak de keuze uit diverse alcoholische dranken. Of je nou een glaasje champagne wilt of een lekkere cocktail, de bemanning bereidt het graag voor je.

Het slotstuk van business class vliegen

Op sommige vluchten hoop je dat er nooit een eind aan de ervaring komt. Helaas komt zelfs aan de langste vluchten op een gegeven moment een einde. 

Na de landing mag je als business class passagier als een van de eerste mensen het vliegtuig verlaten. Op bestemmingen waar je door de immigratie heen moet heb je hierdoor een mooie voorsprong op de overige passagiers. Daardoor staat in ieder geval het merendeel van de passagiers van jouw vlucht ACHTER je bij de immigratie, dat kan je zomaar veel tijd schelen!

Eenmaal door de immigratie beland jouw koffer als een van de eerste bagage stukken op de bagage band dankzij het priority label dat er bij het inchecken aan is gehangen.

Wanneer je eenmaal in het hotel of thuis inlogt op je frequent flyer account zie je dat er een mooie hoeveelheid punten is bijgeschreven dankzij je business class ticket. Een mooie manier om te sparen voor de volgende reis in business class!

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh
Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie