Wat is een codeshare vluchtnummer

Soms koop je een vliegticket en zie je daar een opvallen hoog vluchtnummer opstaan, bijvoorbeeld KL9001. Wist je dat dit soort hoge vluchtnummers in de meeste gevallen een codeshare vluchtnummer betreft? Wat dit voor jou betekent leg ik je op deze pagina uit.

Vrijwel iedere luchtvaartmaatschappij gebruikt een vluchtmodel waarbij ze opereren vanuit een of meerdere hubs. Wat hiermee bedoelt wordt is dat de vluchten van KLM vertrekken van Schiphol Airport. Schiphol is de hub van KLM.  Andere voorbeelden van hubs zijn Parijs Charles-de-Gaulle voor Air France, London Heathrow voor British Airways en bijvoorbeeld Hong Kong voor Cathay Pacific

Vanaf de hub luchthaven vliegen deze luchtvaartmaatschappijen rechtstreeks naar een aantal bestemmingen wereldwijd. Het is onmogelijk voor luchtvaartmaatschappijen om rechtstreekse vluchten aan te bieden naar iedere luchthaven ter wereld. Om toch meer bestemmingen aan klanten aan te kunnen bieden werken veel luchtvaartmaatschappijen met elkaar samen.

Voorbeeld van een samenwerking

Bekende vormen van samenwerkingen zijn de drie grote luchtvaartalliantiesOneWorldStar Alliance en SkyTeam. Bij de laatstgenoemde alliantie zitten onder andere KLM en Air France aangesloten. Door deze samenwerking kan bijvoorbeeld KLM vliegtickets verkopen naar bestemmingen die in het Air France route netwerk liggen. De vlucht wordt dan uitgevoerd door Air France, maar krijgt een “administratief” vluchtnummer van KLM. Zo’n administratief vluchtnummer wordt ook wel een codeshare vluchtnummer genoemd.

codeshare KLM Amsterdam Seatle Delta

In de bovenstaande afbeeldingen zien we twee keer dezelfde vlucht. In de linker afbeelding zien we KL6033 welke wordt verkocht via de website van KLM. Wanneer je in de dienstregeling van KLM zoekt kom je zeer waarschijnlijk tot de conclusie dat die vlucht niet bestaat. Deze vlucht wordt namelijk uitgevoerd door SkyTeam partner, onder het vluchtnummer DL(Delta)143

KLM verkoopt stoelen in een vliegtuig van Delta Airlines (DL143) op KLM codeshare vluchtnummer KL6033.

Codeshare vluchtnummer voor frequent flyers

Verzamel je frequent flyer miles? Dan is het altijd een beetje opletten met codeshare vluchten. Sommige programma’s bepalen namelijk de hoeveelheid miles die je verdient op basis van de operating airline en andere doen dat op basis van de Marketed airline.

In het bovenstaande voorbeeld is de operating airline dus Delta (dus de maatschappij van wie het vliegtuig is) en de marketing airline is KLM (wie heeft het vliegticket verkocht). Check dus altijd even voor de aanschaf van je vliegticket wat voor jouw programma bepalend is en voorkom daarmee vervelende verrassingen achteraf!

Geef een reactie