Wat kun je doen met 20.000 Membership Rewards punten

Bij American Express(AMEX) kun je punten sparen door gebruik te maken van je credit card. Afhankelijk van het type credit card verdien je ergens tussen de 0.8 en 1.5 punt per uitgegeven euros. Deze punten die verdient heten Membership Reward punten. De punten worden bijgeschreven in een punten portemonnee die AMEX voor je beheert. De punten blijven geldig zolang je de AMEX credit card in je bezit hebt.


Dit artikel gaat over wat je met 20.000 van die Membership Reward punten kunt doen. Het aantal van 20.000 punten is niet zomaar een verzonnen aantal, het is het aantal punten dat regelmatig als welkomstbonus wordt weggegeven bij de diverse reguliere American Express kaarten.Tijd om eens te kijken wat je kunt doen met deze punten. 

Membership Reward punten overboeken naar Airlines

Eerder schreven we al een artikel over Membership Reward punten, die kun je hier eventueel teruglezen. In deze post laat ik je zien wat je er mee kunt boeken bij een aantal van de programma’s waar je de punten naartoe kunt overboeken. Onder deze programma’s zijn onder andere een aantal luchtvaartmaatschappijen en hotelketens te vinden. 

 

De programma’s waar je de punten naartoe kunt boeken zijn afhankelijk van het land waar je de credit card hebt aangevraagd. Voor de Nederlandse markt zijn de loyaliteitsprogramma van de onderstaande luchtvaartmaatschappijen beschikbaar.

Bij vrijwel alle bovengenoemde programma’s krijg je voor elke vijf Membership Reward punten die je overboekt vier partner miles terug. Uitzondering hierop zijn SAS Scandinavian Airlines (hier krijg twee partner miles per drie ingeleverde Membership Reward punten) en Delta Airlines (hier krijg je slechts een partner punt per drie ingeleverde Membership Reward punten). 


Wanneer we het hebben over 20.000 Membership Rewards punten dan hebben we het dus eigenlijk over 16.000 partner miles voor de partners die de 5:4 rate hanteren, 13.200 SAS partner miles en 6.600 Delta miles.

Membership reward punten overboeken naar British Airways

Wanneer je Membership Reward punten overboekt naar het British Airways Executive Programma (BAEC) transformeren je punten in Avios, de valuta van het loyaliteitsprogramma van British Airways. Dit programma bepaalt de prijzen voor gratis vluchten op basis van de afstand die je wenst te vliegen. Zo zal een ” gratis ”  vlucht van Amsterdam naar Londen je minder Avios kosten dan een vlucht van Amsterdam naar New York. 

 

Laten we eens kijken wat we voor de 16.000 Avios aan “Gratis” vluchten kunnen boeken. Gratis staat trouwens tussen aanhalingstekens omdat de vluchten zelf gratis zijn, je dient echter nog wel de belastingen en eventuele brandstoftoeslagen te betalen.

British Airways award: Amsterdam naar Londen

Laten we dicht bij huis beginnen. Stel dat je een weekendje naar Londen wilt en geen zin hebt om met geld voor het ticket te betalen. Via de website van British Airways kun je zoeken naar award vluchten. Een snelle zoekopdracht naar vluchten tussen Amsterdam en Londen op bijvoorbeeld 23 November levert het onderstaande resultaat op. 


Er zijn op de betreffende datum vluchten beschikbaar in zowel Economy class als Business class.

Wanneer we op de gewenste klasse drukken verschijnt er een nieuw venster waarin de prijs getoond wordt. In de afbeelding hieronder links is de prijs te zien voor het Economy class award ticket en rechts onderin die voor de Business class. Het betreft in beide gevallen een enkele reis. 


We kunnen er dus voor kiezen om resp. 7.500 en 12.750 Avios neer te tellen voor een enkele reis met bij betaling van 1 euro aan belastingen of we kunnen een keuze maken uit een van de opties die genoemd worden onder de “More pricing options”. Daar heb je de mogelijkheid om minder Avios in te leveren door iets meer bij te betalen.

Met de 16.000 Avios die we bij onze credit card kregen kunnen we prima een retour ticket kopen naar Londen voor 15.000 Avios met bijbetaling van 2 euro aan belastingen. Een Business class ticket gaat alleen lukken wanneer we de 7.750 Avios optie kiezen die neerkomt op 15.500 Avios voor een retour ticket met 62 euro bijbetaling.

British Airways award: Bangkok naar Tokyo

Wanneer je de AMEX punten overboekt naar British Airways hoef je jezelf uiteraard niet te beperken tot het boeken van vluchten in vliegtuigen van British Airways. Doordat British Airways onderdeel is van de OneWorld alliantie kun je de Avios gebruiken voor tickets op alle partner maatschappijen waar er award stoelen beschikbaar zijn.


Dit kan met name handig zijn als je bijvoorbeeld op een rondreis bent en toevallig nog een binnenlandse vlucht nodig hebt. Of wanneer je een open jaw ticket (je vliegt heen van Amsterdam naar Bangkok en terug van Tokyo naar Amsterdam) hebt gekocht, in dat geval heb je waarschijnlijk nog een ticket nodig om van je aankomstluchthaven naar je vertrekluchthaven te verplaatsen. 

In bovenstaande afbeelding is het resultaat van de zoekopdracht te zien voor vluchten tussen Bangkok en Tokyo. Je ziet dat deze vlucht niet wordt uitgevoerd door British Airways maar door Japan Airlines (JAL). Deze vlucht van 5,5 uur is te boeken voor 13.000 Avios en een bijbetaling van 60 euro. 


Dat moet je toch een stuk beter in de oren klinken dan wanneer je ruim 400 euro moet neertellen voor hetzelfde ticket wanneer je hem zonder Avios zou kopen.

Iberia Plus awards

Iberia uit Spanje valt onder hetzelfde bedrijf als British Airways en maakt daarom ook gebruik van Avios als hun valuta. Ook hier worden de award prijzen gebaseerd op de afstand van de vlucht. We behandelen daarom Iberia niet nog eens separaat maar willen wel opmerken dat de te betalen toeslagen stukken lager kunnen zijn wanneer je via de Iberia website boekt. 


Ook goed om te weten is dat Avios kosteloos heen en weer kunnen worden overgeboekt tussen British Airways en Iberia, de beide accounts van de loyaliteitsprogramma’s moeten ieder wel minimaal 90 dagen geleden geopend zijn.

Membership reward punten overboeken naar KLM

Uiteraard is het ook mogelijk om Membership Reward punten over te boeken naar Flying Blue, het loyaliteitsprogramma van ons eigen KLM. Het is de vraag of dit een goede keuze is, wanneer je graag Flying Blue miles wilt hebben kun je beter gaan voor de Flying Blue branded American Express kaarten waar je een welkomst bonus kunt krijgen van 20.000 Flying Blue miles. Dat zijn toch 4.000 extra Flying Blue miles die je zomaar in je account kunt bijschrijven.

Mocht je toch je AMEX punten willen overschijven naar Flying Blue dan haal je waarschijnlijk de meeste waarde uit de 16.000 punten door gebruik te maken van een van de promo awards. Deze bestemmingen die met deze promo tickets te bereizen zijn worden maandelijks aan het eind van de maand bekendgemaakt en zijn dan een volle maand te boeken.

 

Onderstaand een voorbeeld van twee bestemmingen die deze maand te boeken zijn: Turijn en Berlijn, beide voor deze prijs(getoonde prijs is enkele reis) in Flying Blue miles prima retour te boeken met de 16.000 AMEX punten. 

Conclusie

Met 20.000 punten kun je mooie dingen doen. Vooral wanneer je de Membership Rewards punten cadeau hebt gekregen bij je credit card kun je mooie waarde halen uit je punten.