Fifth Freedom vluchten: Waarom ze een zegen zijn voor reizigers​

Wat zijn Fifth Freedom vluchten

Fifth Freedom vluchten

De meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf hun thuis luchthaven naar verschillende luchthavens in de wereld. Maar wist je dat er ook vluchten bestaan waarbij gevlogen wordt tussen twee luchthavens die geen van beide in het thuisland van de luchtvaartmaatschappij liggen. Deze vluchten heten Fifth Freedom Flights en brengen verschillende voordelen voor luchtreizigers met zich mee.

Waarom zijn er fifth freedom flights

De vrijheid waar het in dit artikel om draait is de vijfde vrijheid. Met deze vijfde vrijheid is het mogelijk voor luchtvaartmaatschappijen om passagiers te vervoeren tussen twee bestemmingen die beide niet de thuisluchthaven van de luchtvaartmaatschappij zijn. Een wellicht bekend voorbeeld van KLM is de vlucht tussen Kuala Lumpur en Jakarta.

De vlucht van Singapore naar Denpasar is eigenlijk een extensie van de KLM vlucht tussen Amsterdam en Singapore. KLM mag in Singapore nieuwe passagiers oppikken die alleen de vlucht tussen Singapore en Denpasar maken.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een luchtvaartmaatschappij om een fifth freedom vlucht uit te voeren:

  • De afstand tussen twee bestemmingen is simpelweg te groot voor het vliegtuig waarmee de vlucht wordt uitgevoerd; naast het bijtanken worden er ook nieuwe passagiers opgepikt voor het laatste deel van de vlucht;
  • Om economische redenen; Soms is er gewoonweg te weinig vraag qua passagiers om een vlucht rendabel te maken.
  • Vanwege efficiëntie; Soms staat het vliegtuig te lang op de grond op een bestemming; het kan niet eerder terugvliegen vanwege bijvoorbeeld restricties in landingstijden. Door een extra vlucht uit te voeren voorkomt de luchtvaartmaatschappij dat het vliegtuig werkeloos op de grond staat.

5th freedom vijfde vrijheid vluchten goedkoper vliegen KLM 2

Voordelen van fifth freedom flights

We zouden dit artikel niet schrijven als er voor de reiziger geen voordelen verbonden waren aan het vliegen op deze fifth freedom flights.De twee belangrijkste voordelen voor reizigers zijn lagere prijzen en een betere vliegtuigstoel.

Goedkopere vliegtickets voor fifth freedom flights

Zoals geschreven worden fifth freedom flights vaak als extra toevoeging aan een bestaande retourvlucht geplakt. Omdat dit meestal gaat om vluchten over lange afstand, worden deze vluchten uitgevoerd met zogeheten wide body vliegtuigen. Aan boord van deze vliegtuigen kunnen (veel) meer passagiers dan de small body vliegtuigen die de lokale luchtvaartmaatschappijen gebruiken.

Doordat er meer passagiers mee kunnen op de vlucht zijn luchtvaartmaatschappijen in staat om een lagere ticketprijs per stoel te vragen. Dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk zo werkt is te zien in onderstaande zoekresultaten op twee routes waar fifth freedom vluchten worden uitgevoerd. De eerste is de vlucht van LATAM uit Chile, tussen Madrid en Frankfurt, de tweede is de KLM vlucht tussen Singapore en Bali (Indonesie).

5th freedom vijfde vrijheid vluchten goedkoper vliegen KLM 2
5th freedom vijfde vrijheid vluchten goedkoper vliegen KLM 2

Betere vliegtuigstoelen op fifth freedom flights

Het inzetten van grotere vliegtuigen op fifth freedom vluchten heeft als gevolg dat de passagiers betere vliegtuigstoelen en meer beenruimte tot hun beschikking hebben. Wanneer je in business class vliegt dan vlieg je in internationale business class stoel die vaak volledig plat kan. In veel vliegtuigen die op lokale routes vliegen heb je een minder luxe business class stoel. In Europa zijn de lokale business class stoelen zelfs identiek aan die in economy, het enige voordeel dat je hebt is dat de stoel in het midden vrij blijft tijdens de vlucht.

Welke fifth freedom vluchten voert KLM uit?

KLM vliegt op de onderstaande routes een fifth freedom flight:

  • Bahrain – Kuwait
  • Buenos Aires – Santiago de Chile
  • Damman – Muscat
  • Singapore – Denpasar
  • Kuala Lumpur – Jakarta

De overige vrijheden van de commerciële luchtvaart

In deze post staan we met name stil bij de vijfde vrijheid van de commerciële luchtvaart omdat deze de meeste voordelen voor de reiziger biedt. Hieronder kun je lezen wat de overige vrijheden van de luchtvaart zijn.

1st freedom of the air

Dankzij de eerste vrijheid is het mogelijk voor landen om gebruik te maken van elkaars luchtruim. Zonder de vrijheid zou het bijvoorbeeld onmogelijk zijn voor KLM om vanaf Amsterdam naar Budapest te vliegen. Dankzij de eerste vrijheid mag KLM gebruik maken van het luchtruim van Duitsland en Oostenrijk om Hongarije te bereiken.

Helaas zijn er als gevolg van conflicten soms situaties denkbaar waar deze eerste vrijheid niet vanzelfsprekend is. Voor luchtvaartmaatschappijen uit Qatar (Qatar Airways) is het verboden gebruik te maken van het luchtruim van de meeste omringende landen waardoor er alleen nog route mogelijk is over Iran.

2nd freedom of the air

De tweede vrijheid maakt het mogelijk voor luchtvaartmaatschappijen om een tussenlanding te maken op een luchthaven die niet de bestemming van de vlucht is. Deze vrijheid was met name in het verleden van grote waarde, toen vliegtuigen technisch gezien nog niet het bereik hadden om non stop tussen bijvoorbeeld Europa en Azië te vliegen. Zij konden dan een tankstop doen halverwege.

Een bekend voorbeeld van nu is British Airways. Zij voeren vanaf Londen een vlucht uit naar New York met een Airbus A318, wat een vliegtuig is voor de kortere afstanden. Om toch de Atlantische oceaan over te kunnen steken maken ze in Shannon, Noord Ierland een stop om het vliegtuig bij te tanken. Bijkomend voordeel voor de passagiers is dat zij in Shannon alvast door de Amerikaanse immigratie kunnen. Hierdoor arriveert het vliegtuig van British Airways in de Verenigde Staten als een binnenlandse vlucht.

5th freedom vijfde vrijheid vluchten goedkoper vliegen KLM

Third freedom of the air

Met de derde vrijheid is het voor luchtvaartmaatschappijen mogelijk om passagiers te vervoeren tussen de thuisluchthaven van een luchtvaartmaatschappij en een bestemming in een ander land. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vliegtuig van KLM dat passagiers van Schiphol naar Parijs vervoert.

Fourth freedom of the air

De vierde vrijheid is een aanvulling op de derde. Naast het recht om passagiers van Amsterdam naar Parijs te vervoeren geeft dit vierde recht KLM ook de mogelijkheid om passagiers mee terug te nemen vanuit Parijs naar Amsterdam.


American Express Gold kaart


read more

American Express Flying Blue kaart

Voordeel bij Flying Blue met American Express flying blue…

read more

Corona virus en je American Express kaart

kosten American Express kaart en corona virus Wie regelmatig…

read more

American Express Flying Blue Platinum kaart: Tijdelijk 30.000 Flying Blue miles cadeau

American Express Flying Blue platinum kaart 30.000 flying blue…

read more

American Express kaart: gratis National car elite status

American Express promotieGratis elite status bij national car Eerder…

read more

Award vluchten boeken met Membership Rewards punten

Gratis vliegen met American Express Membership Rewards punten Wanneer…

read more

Gratis American Express Gold kaart

Gratis American Express Gold kaart Wist je dat je…

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.