Financieel op reis
Wanneer je op reis gaat dan zijn er een aantal zaken op financieel gebied waar je rekening mee moet houden. Verblijf je op lokatie bijvoorbeeld in een hotel dan wordt vaak gevraagd om een credit card bij het inchecken in het hotel. Ga je naar een bestemming waar niet met de Euro wordt betaald dan kun je te maken krijgen met verschillende extra kosten wanneer je contant geld opneemt. Hou je van extreme sporten? Hou er dan rekening mee dat in de meeste standaard reisverzekeringen niet gedekt is.
Wat kost geld opnemen in het buitenland?
Bij het beantwoorden van deze vraag maken we onderscheid tussen geld opnemen in een land waar ook met de Euro betaald wordt vs. landen waar met andere valuta betaald wordt. In Euro landen betaal je hetzelfde bedrag voor geld opnemen als wanneer je het in Nederland zou doen (over het algemeen gratis met een debet card, met een credit card worden er kosten in rekening gebracht voor een contante opname). Niet erg spannend dus.
Spannender wordt het wanneer je geld opneemt in een niet-Euro land. Hier kunnen verschillende kosten bij komen kijken die het opnemen van geld flink wat duurder kunnen maken.
Wisselkoers
Transactiekosten lokale bank
Tip 2: Ben je in Japan? Maak dan gebruik van de geldautomaten in de 7/11 supermarkten. Deze geldautomaten brengen in tegenstelling tot de meeste andere Japanse banken geen kosten in rekening voor het gebruik van de machine.
Transactiekosten eigen bank
Het is vaak onverstandig om in het buitenland kleine bedragen uit de geldautomaat te trekken. Naast dat de lokale bank een vergoeding kan vragen voor het gebruik van de automaat, rekent je bank in Nederland vaak ook een vergoeding voor het kunnen opnemen van geld. Bij ABN Amro betaal je bijvoorbeeld 2.25 Euro per keer dat je gebruik maakt van een geldautomaat in een andere valuta dan euros.