Financieel op reis

Wanneer je op reis gaat dan zijn er een aantal zaken op financieel gebied waar je rekening mee moet houden. Verblijf je op lokatie bijvoorbeeld in een hotel dan wordt vaak gevraagd om een credit card bij het inchecken in het hotel. Ga je naar een bestemming waar niet met de Euro wordt betaald dan kun je te maken krijgen met verschillende extra kosten wanneer je contant geld opneemt. Hou je van extreme sporten? Hou er dan rekening mee dat in de meeste standaard reisverzekeringen niet gedekt is. 

Wat kost geld opnemen in het buitenland?

Bij het beantwoorden van deze vraag maken we onderscheid tussen geld opnemen in een land waar ook met de Euro betaald wordt vs. landen waar met andere valuta betaald wordt. In Euro landen betaal je hetzelfde bedrag voor geld opnemen als wanneer je het in Nederland zou doen (over het algemeen gratis met een debet card, met een credit card worden er kosten in rekening gebracht voor een contante opname). Niet erg spannend dus. 

Spannender wordt het wanneer je geld opneemt in een niet-Euro land. Hier kunnen verschillende kosten bij komen kijken die het opnemen van geld flink wat duurder kunnen maken.

Wisselkoers

Wanneer je op een buitenlandse luchthaven aankomt dan heb je vaak keuze uit meerdere geldautomaten om wat lokale valuta op te nemen. Het kan in het buitenland veel uitmaken of je bij bank A of bij bank B het geld uit de automaten haalt. Banken hanteren niet allemaal dezelfde wisselkoers (die kan per dag verschillen) en bij erg volatiele valuta’s kan dat je zo een aantal euro schelen. Persoonlijk Google ik voor vertrek altijd even wat de ervaring is van andere reizigers m.b.t. banken in het buitenland: Welke banken moet je WEL en welke banken moet je NIET hebben. 

 

Tip 1: Open een betaalrekening bij Internetbank Revolut. Je kunt dan maandelijks 200 euro in non-Euro landen uit de geldautomaat halen waarbij Revolut geen transactiekosten in rekening brengt. Daarnaast ontvang je een wisselkoers die altijd erg dicht tegen de officiële wisselkoers aan ligt. Lees hier meer over Revolut.

Transactiekosten lokale bank

Banken in het buitenland brengen soms kosten in rekening voor het gebruik van hun geldautomaten. Iedere keer dat jij gebruik maakt van de dienst zal er een aantal euro bovenop het bedrag dat je hebt gepind worden geteld. Bij de meeste Thaise banken betaal je bijvoorbeeld 200 Baht per transactie, dat lijkt weinig, maar met de huidige wisselkoers van de Thaise Baht is dat toch al zo’n zes euro per transactie.

 

Tip 2: Ben je in Japan? Maak dan gebruik van de geldautomaten in de 7/11 supermarkten. Deze geldautomaten brengen in tegenstelling tot de meeste andere Japanse banken geen kosten in rekening voor het gebruik van de machine.

Transactiekosten eigen bank

Het is vaak onverstandig om in het buitenland kleine bedragen uit de geldautomaat te trekken. Naast dat de lokale bank een vergoeding kan vragen voor het gebruik van de automaat, rekent je bank in Nederland vaak ook een vergoeding voor het kunnen opnemen van geld. Bij ABN Amro betaal je bijvoorbeeld 2.25 Euro per keer dat je gebruik maakt van een geldautomaat in een andere valuta dan euros.

Continue without conversion?

Vaak wordt bovenstaande vraag gesteld wanneer je in een niet-Euro land bij een geldautomaat staat. Wanneer je deze vraag met YES beantwoord dan zal de lokale bank het opgenomen bedrag omrekenen naar Euros. Hierbij wordt vaak niet de gunstigste wisselkoers gebruikt dus mijn advies zou zijn om hier altijd NO te kiezen en het omrekenen van de valuta aan je Nederlandse bank over te laten.