Flying Blue: Verschil tussen XP en Award miles

Flying Blue
het Verschil tussen XP en Award miles

Wie een account heeft bij Flying Blue, het loyaliteitsprogramma van AIR France-KLM heeft ze vast wel eens voorbij zien komen. De begrippen XP en award miles. De laatste dagen werd me steeds vaker de vraag gesteld wat nu het verschil is tussen deze begrippen. Daarom dit korte artikel om het voor eens en altijd duidelijk te hebben!

Wat zijn Flying Blue XP?

Zowel award miles als XP verdien je door te vliegen met AIR France -KLM en hun partners. XP staat voor eXperience Points en deze eenheid wordt binnen het loyaliteitsprogramma gebruikt om te bepalen hoe loyaal je bent aan de luchtvaartmaatschappij. Daarbij geldt hoe meer XP je verzamelt hoe meer aanzien (lees status) je hebt binnen het programma.

Dit aanzien wordt gemeten in een viertal niveau’s binnen Flying Blue. Wanneer je net binnenstroomt in het programma krijg je gratis het niveau “Explorer” toegekend. Naarmate je meer gaat vliegen verdien je meer XP en zul je op een gegeven moment opgewaardeerd worden naar een hoger deelnemers niveau binnen het programma. In het onderstaande overzicht het aantal XP dat je binnen je membership jaar moet behalen om een bepaalde status te behalen. Voor Platinum heb je dus 580 XP nodig!

  • Silver (100 XP);
  • Gold (100 XP voor Silver + daarna 180 XP voor Gold;
  • Platinum¬†(100 XP voor Silver + daarna 180 XP voor Gold + tenslotte 300 XP voor Platinum)
Aan het eind van het membership jaar wordt je XP teller gereset naar 0 of verminderd met het aantal XP dat nodig is om het huidige deelnemer niveau te behouden.

Wat zijn Flying Blue award miles

De Flying Blue award miles zijn de punten waarmee je voor “Gratis” tickets kunt sparen. Gratis staat hier tussen aanhalingstekens omdat er nog wel de nodige toeslagen (denk o.a. luchthaven belasting) over het gratis ticket betaald moeten worden. Zoals gezegd verdien je award miles door met AIR France-KLM en haar partners te vliegen. Je ticketprijs is daarbij bepalend voor de hoeveelheid punten die je ontvangt.

Wanneer verlopen mijn Flying Blue miles?

Flying Blue miles verlopen in principe niet zolang je maar iedere 20 maanden 1 vlucht maakt en de miles laat bijschrijven in je Flying Blue account. Een andere manier om te voorkomen dat je award miles verlopen is door een Flying Blue credit card van American Express af te nemen en minimaal 1 transactie per maand met deze kaart te doen. Je verdient met deze transactie Flying Blue punten die maandelijks worden bijgeschreven in je Flying Blue account. Op basis van deze activiteit in je Flying Blue account wordt de geldigheidsduur van de punten verlengt.

 

Jaarlijks extra xP en flying blue miles sparen

kom je net wat XP te kort om een stapje hoger te komen in het Flying Blue programma? Kom je net wat award miles te kort om een leuk gratis Business Class ticket uit te kunnen zoeken? Overweeg dan of de Flying Blue Gold kaart van American Express iets voor je is. Wanneer je de kaart via onderstaande link aanvraagt krijg je eenmalig 20.000 Flying Blue miles cadeau nadat je 500 euro hebt besteed via de kaart. Daar bovenop komen nog de award miles die je spaart met uitgaven die je doet via de kaart. Met deze American Express credit kaart komt een gratis vlucht een stuk sneller binnen bereik.

Daarnaast ontvang je jaarlijks zolang je de kaart in je bezit hebt een hoeveelheid XP punten, hoeveel hangt af van je kaart:

  • American Express Flying Blue Silver – 15 XP per jaar
  • American Express Flying Blue Gold. – 30 XP per jaar
  • American Express Flying Blue Platinum – 60 XP per jaar