Frequent Flyer punten sparen zonder te vliegen: Hotelovernachtingen

Wist je dat er meer mogelijkheden zijn om frequent flyer punten te sparen dan telkens maar weer dat vliegtuig in te stappen. Wanneer je nog maar een kleine hoeveelheid frequent flyer punten nodig hebt om een award ticket te kunnen boeken of de laatste tijd gewoon niet zo veel in het vliegtuig zit, frequent flyer punten verdienen is altijd lekker.

 

In deze reeks nemen we je mee in mogelijkheden om award miles te verzamelen zonder te hoeven vliegen. Gewoon in het dagelijks leven of wanneer je op reis bent. De eerste mogelijkheid die we bekijken is het sparen van frequent flyer punten door in hotels te overnachten.

Frequent flyer punten voor hotelovernachtingen: Hoe is dat mogelijk?

Frequent Flyer punten sparen door in hotels te slapen? Niet erg logisch hoor ik je denken. Toch is het een praktijk die de laatste tijd steeds populairder begint te worden. Een aantal jaar geleden was er maar 1 mogelijkheid om met hotelovernachtingen punten te sparen, tegenwoordig zijn het er legio. 


Maar hoe werkt dat dan? Waarom kun je frequent flyer punten sparen met je hotelovernachtingen? Het “geheim” zit hem in provisie. De website die punten geven wanneer je een hotel via hun boekt ontvangen een provisie (euro’s) van het hotel als dank voor de gemaakte boeking. De website is vervolgens de boeker van het hotel dankbaar en keert een deel van de ontvangen provisie uit aan de boeker van het hotel, in de vorm van frequent flyer miles. Deze miles kopen ze op grote schaal in om op die manier de kosten te drukken.

Frequent flyer punten voor hotelovernachtingen: Waar kan ik boeken?

Er zijn momenteel drie spelers op de markt die frequent flyer miles aanbieden voor hotelovernachtingen. In den beginne was er RocketMiles die een aantal jaar geleden begon met het aanbieden van frequent flyer miles van met name Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. 


Maar waar er succes is zal er al snel concurrentie volgen en al snel werd PointsHound gelanceerd. Deze partij onderscheidt zich van de andere aanbieders doordat ze portals aanbieden in samenwerking met diverse luchtvaartmaatschappijen waar je naast punten verdienen ze ook kunt uitgeven aan hotelovernachtingen. 


Ten slotte is er Kaligo, in onze ogen een wat kleinere speler in de markt. Kaligo is vooral geschikt voor het vinden van hotelkamers in de wat lagere prijssegmenten (het aantal te verdienen miles behoort overigens ook tot de wat lagere klassen).

Rocketmiles
Pointshound
Kaligo

Het boeken van een hotelovernachting via de drie websites werkt eigenlijk hetzelfde als het boeken van een hotelovernachting via bijvoorbeeld booking.com. Je geeft de data op wanneer je een hotel zoekt en je geeft de bestemming op. De enige extra parameter die je mee moet geven is in welk loyaliteits programma je punten wilt verzamelen. Zie onderstaand een voorbeeld van het zoekscherm van Rocketmiles.com

Wanneer je op de zoekknop hebt gedrukt krijg je net zoals bij booking.com een overzicht van alle gevonden hotels en de bijbehorende prijzen. Echter wordt er ook getoond hoeveel miles je met je verblijf bij het betreffende hotel zult verdienen. Zie onderstaand een overzicht van mijn zoekresultaten voor een nachtje in Bangkok.Via Rocketmiles.com verdien je dus 8.000 (Aadvantage in dit geval) miles per nacht in de 137 Pillars Suits Bangkok. 

Resultaten overzicht rocketmiles

Frequent flyer punten voor hotelovernachtingen: Aandachtspunten

Aleen de zon gaat voor niets op! Vergelijk altijd de gevonden prijs van het hotel met wat je zou betalen op een booking.com. Krijg je via Rocketmiles.com 8.000 punten per nacht maar ligt de prijs ook 200 euro per nacht hoger dan bij Booking.com, dan moet je jezelf afvragen of dat de punten wel rechtvaardigt. In mijn beleving scheelt het soms 10 a 15 euro per nacht wat in ieder geval voor mij klein genoeg is om via Rocketmiles.com te boeken.

 

Vergelijk altijd de resultaten van alle drie de genoemde websites om te controleren bij welke versie je de meeste punten krijgt. Onderstaand de resultaten voor het Conrad hotel in Bangkok voor dezelfde datum waarin ik heb aangegeven punten binnen het Alaska Mileageplan programma te willen verdienen.

Rocketmiles
Conrad Bangkok Rocketmiles
Pointshound
Kaligo
Conrad Bangkok Kaligo

Bij Rocketmiles verdien je de meeste miles maar betaal je ook de hoogste prijs per nacht, Pointshound is de winnaar op prijs maar de verliezer op miles en Kaligo zweeft er een beetje tussen in. Je zult jezelf dus moeten afvragen of de 35 Euro per nacht die Rocketmiles.com meer vraagt de 2.600 extra miles waard zijn. 


Een handige richtlijn vind ik hierbij de valuatie van miles die “The points guy”  maandelijks publiceert op zijn website. Alaska miles waardeert hij op 1.8 USD cent per stuk, 2.600 miles staan dus voor een bedrag van (2.600 * 0.018 = 42 USD –> 35 euro. In dit geval is de meerprijs die je betaalt dus gelijk aan de waarde van de punten, dit is echter niet altijd het geval!!.

Verdien nog meer frequent flyer punten middels het aanbrengen van leads

Zoals bijna alle mogelijkheden op Internet om miles en punten te verzamelen bieden ook deze portals weer de mogelijkheid om punten te verdienen met het aanbrengen van nieuwe klanten. 


Het varieert tot een paar honderd punten per aangebracht lid tot duizenden bij promoties.

Tips & trucs bij het sparen van frequent flyer punten bij hotelovernachtingen

De afgelopen jaren heb ik vrij regelmatig hotels geboekt via deze websites. Hieronder een aantal tips & trucs om de meeste miles uit je boeking te halen.

  • * Vergelijk altijd de drie punten websites met elkaar;

  • * De verdiensten per hotel kunnen verschillen per frequent flyer programma. Switch daarom altijd even bij het zoeken tussen de diverse programma’s waar je punten spaart om te zien waar je de meeste punten voor je geld krijgt!

  • * Ik heb een aantal keer gemerkt dat wanneer ik de valuta anders instel dan Euro de miles hoger of lager komt te liggen; wellicht interessant om hier eens mee te spelen!

  • * Blijf jezelf afvragen of de eventuele meerprijs de waarde van de miles rechtvaardigt!!! 

Ga jij miles sparen met je hotelovernachtingen? Laat het weten in de comments!