Gratis vliegen met een award ticket?

Gratis vliegen met een award ticket. Iedereen die zich weleens heeft verdiept in de loyaliteitsprogramma’s die luchtvaartmaatschappijen aanbieden zal het vast zijn opgevallen dat je met je vluchten in de regel twee soorten miles kunt verdienen. Ten eerste heb je de level miles waarmee je kunt sparen voor een hoger niveau binnen het loyaliteitsprogramma. Met ieder niveau krijg je nieuwe privileges. Maar zijn vliegtickets geboekt met miles daadwerkelijk gratis ? of zit er toch een addertje in het gras, lees verder voor het antwoord!

 

Naast de level miles spaar je met je vluchten award miles. De naam zegt het eigenlijk al maar met deze miles kun je sparen voor awards, oftewel in het Nederlands: Beloningen. Vaak moet je langere tijd sparen voordat je eindelijk het benodigde aantal punten gespaard hebt om een leuke beloning uit te kiezen bij de luchtvaartmaatschappij.

Award tickets: Wat kun je met award miles?

Award miles kun je zien als een valuta waarmee bij de luchtvaartmaatschappij betaald kan worden om bepaalde beloningen vrij te spelen. Naast dat je de Award miles kunt gebruiken om geschenken aan te schaffen (niet doen! zonde van je miles) kun je ze ook gebruiken om je bestaande vluchten te upgraden. Wissel bijvoorbeeld eens wat Award miles in voor een upgrade naar Premium Economy of Business Class of reken je extra bagageruimte er mee af.


De meest bekende inwissel mogelijkheid van Award miles is hoogstwaarschijnlijk het inwisselen van punten tegen “gratis” tickets. Ik zet “gratis” expres tussen aanhalingstekens want helemaal gratis is het namelijk niet. Daar praat ik je verderop over bij!

Award tickets: Beschikbaarheid (of het gebrek er aan)

Stel jezelf voor: je hebt eindelijk zo’n 50.000 Award miles gespaard en je zit helemaal klaar om een leuke vlucht te boeken. Over drie maanden op een vrijdag lijkt het je wel wat om lekker naar New York te vliegen. Je gaat naar de website van je frequent flyer programma, voert de bestemming en datum in en wacht gespannen op de resultaten. BOOM, geen beschikbare stoelen gevonden. 

 

Hoe kan dat nou? Dezelfde luchtvaartmaatschappij biedt zeer zeker nog wel stoelen tegen betaling aan? Waarom kan ik ze dan niet boeken met mijn Award miles? De reden hierachter is dat een luchtvaartmaatschappij niet zo veel verdient aan een stoel die gekocht is met miles, iemand die de volle prijs betaald levert immers veel meer op. Daarom zijn veel luchtvaartmaatschappijen huiverig om te veel stoelen beschikbaar te stellen voor boeking met Award miles.

 

Het zal je opvallen dat met name stoelen in de hogere boekingsklassen (business en first class) vaak moeilijk te vinden zijn. Beschikbaarheid voor deze stoelen is vaak het grootste op het moment dat de stoelen net in de verkoop gaan (330 dagen voor vliegdatum) of vlak voordat de vlucht vertrekt (vanaf ong. twee weken voor vertrek, dan wil de luchtvaartmaatschappij vaak alsnog van lege stoelen af).

 

In de afbeelding hieronder zie je de beschikbaarheid van Award vluchten bij British Airways, op twee van de vier data zijn er geen stoelen beschikbaar voor betaling met Award miles.

Wat zijn Award tickets?​

Award tickets: Gratis vliegen of toch niet?

Ik hoor het je denken: In de inleiding had je het Award miles en dat het beloningen zijn voor de vluchten die je eerder hebt gemaakt. Dat klopt, echter een deel van het vliegticket moet je alsnog betalen.


De kostprijs van een vliegticket is uit diverse elementen opgebouwd. Allereerst heb je het deel date de “Base Fare” wordt genoemd en bestemd is voor de luchtvaartmaatschappij. Het tweede deel zijn belastingen, denk hierbij bijvoorbeeld aan belastingen die de luchtvaartmaatschappij per passagier moet betalen voor gebruik van de luchthavens. Het laatste deel zijn de zogeheten “Fuel Surcharges”, dit is een toeslag die een aantal jaar geleden werd geïntroduceerd om de hoge brandstofprijs te compenseren. Nu de brandstofprijzen zijn genormaliseerd wordt deze toeslag nog steeds in rekening gebracht.


Wanneer je een Award ticket boekt dan worden vrijwel altijd de belastingen in rekening gebracht aan de boeker. Afhankelijk van het frequent flyer programma waar je het Award ticket boekt en de luchtvaartmaatschappij waar je mee wilt vliegen worden ook de “fuel sufcharges” doorbelast op een Award ticket. Wil je bijvoorbeeld een Award ticket boeken met het loyaliteitsprogramma van British Airways en vervolgens ook nog eens met British Airways zelf vliegen: trek dan maar je portemonnee. 


Tip: Er zijn een aantal landen die het hebben verboden om de brandstoftoeslag door te berekenen aan de klant. Het kan gunstig zijn om van een van deze luchthavens te vertrekken. Helaas voor Nederland liggen deze plaatsen niets naast de deur, o.a. Hong Kong en Brazilië hebben een verbod op het doorberekenen.


Onderstaand zie je een voorbeeld van een economy class Award ticket geboekt bij British Airways voor een enkele reis. Ongeacht wat de bestemming van dit ticket is .. voor de bijna 300 euro aan toeslagen is het waarschijnlijk voordeliger om cash een ticket te boeken.

Award tickets: Business class boven economy class

Zoals je in de voorgaande alinea al kon lezen kunnen de belasting en toeslagen er al snel voor zorgen dat een Award ticket niet zo interessant meer is, laat staan dat het voelt als een beloning. Persoonlijk geef ik nooit mijn zuurverdiende Award miles uit aan een economy ticket tenzij ik zo last minute moet boeken dat de cash prijs van de tickets de pan uit rijst. 


Nee, ik gebruik mijn miles voor bijzondere ervaringen. Zeg nou zelf: 300 euro moeten bijbetalen op een ticket die normaal gesproken 500 euro kost is een stuk minder aantrekkelijk dan dezelfde hoeveel cash neer te leggen voor een ticket die normaal 3.000 euro kost. Daarom zet ik mijn Award miles graag in voor business class of zelfs first class vluchten.

Award tickets: Earn and Burn

Het laatste wat ik nog mee wil geven over het sparen van Award miles is dat het best verslavend kan zijn om je miles balans steeds groter te zien worden. Pas hier wel mee op. Je punten representeren een waarde en net als in de normale wereld kan de waarde van je punten devalueren. In de loyaliteitsprogramma wereld betekent het dan bijvoorbeeld dat een award vlucht die vandaag 50.000 punten kost morgen ineens 75.000 punten kan kosten. 

 

Vaak worden deze devaluaties ruim van te voren aangekondigd waardoor je de mogelijkheid hebt om nog enige tijd tegen de huidige prijzen in te wisselen. Helaas zien we de laatste tijd steeds vaker gebeuren dat de prijzen over de nacht heen worden gewijzigd. Kortom: Spaar met een bepaald doel in je hoofd en zodra je dit doel bereikt: Geniet van je miles –> BURN!!!

Award tickets: Sparen voor beloningen nog wel de moeite waard?

De laatste jaren wordt het steeds moeilijker om voldoende miles te sparen met je vluchten om deze in te kunnen ruilen voor een mooi Award ticket. Wanneer het beter gaat met de wereldeconomie is er voor de luchtvaartmaatschappijen minder urgentie om hele aantrekkelijke loyaliteitsprogramma’s neer te zetten, de klanten komen immers toch wel. 

 

Gelukkig zijn er nog voldoende manieren om Award miles te sparen buiten het vliegen om. Een aantal manieren heb ik al eerder beschreven:

 

– 10.000 Award miles cadeau bij een American Express gold kaart (1e jaar helemaal gratis)

– Award miles sparen met hotelovernachtingen