Hoe werkt de IHG rewards club?

Veel mensen hebben wel eens in een Holiday Inn of Crown Plaza hotel overnacht. Maar wist je dat deze hotels uitmaken van de hotelketen die zich IHG neemt. Deze hotelketen heeft ook een loyaliteitsprogramma genaamd de IHG rewards club. Op deze pagina nemen we je mee door het programma en vind je antwoord op de vraag “Hoe werkt de IHG reward club”.

IHG rewards club : Wat is het

Mensen die regelmatig vliegen kennen de loyaliteitsprogramma’s (ook wel frequent flyer programs) wel die tegenwoordig bijna elke luchtvaartmaatschappij aanbieden om een betere binding met hun klanten te krijgen. Het idee achter deze programma’s is dat je beloond wordt als je een groot deel (of liever alle) van je vluchten met deze luchtvaartmaatschappij uitvoert.


Minder bekend is wellicht dat ook hotelketens aan klantloyaliteit doen. Onder ander de Hilton groep en Marriott hebben een loyaliteitsprogramma. Maar ook hotelketens die over het algemeen als wat minder exclusief worden gezien bieden loyaliteitsprogramma’s. Zo ook de IHG groep, de hotelketen die merken omvat als “InterContinental”,”Crown Plaza” en de verschillende soorten Holiday Inn’s. 

IHG rewards club : Het draait om nachten en verblijven

Waar het bij luchtvaartmaatschappijen grotendeels gaat om de afstanden die je aan boord van de vliegtuigen aflegt, draait het bij hotels om hotelovernachtingen. In de hotelloyaliteit wereld zijn er twee begrippen die erg op elkaar lijken maar toch verschillend zijn.


Bij hotelketens kun je jezelf vaak op drie manieren kwalificeren voor elite status: o.b.v. nachten / verblijven of punten. Iedere keer dat je een nacht slaapt in een hotel telt als een nacht. Een verblijf is iedere keer dat je incheckt bij een hotel. Punten zijn vaak gerelateerd aan het bedrag dat je voor de hotelovernachting hebt betaald. Bij IHG kun je jezelf niet op verblijven kwalificeren, alleen op nachten en punten.


Laten we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld:

Stel je checkt op maandag in bij een Holiday Inn en je blijft slapen in het hotel en checkt vervolgens op woensdag weer uit. Voor deze twee nachten heb je in totaal 200 euro betaald. 


In dit concrete voorbeeld spaar je dus twee nachten en 2.000 punten (bij IHG verdiend het basisniveau 10 punten per betaalde euro. 

IHG rewards club : Elite status behalen

Net als bij luchtvaartmaatschappijen behandelen hotels gasten die erg vaak bij hun slapen beter dan de occasionele gast. Binnen de IHG rewards club hebben ze drie deelnemer niveaus die je kunt verdienen. In onderstaand overzicht zie de hoeveelheid nachten of punten die je per niveau nodig hebt om ze te bereiken. 

Niveau

Nachten

Punten

Gold

Platinum

Spire Elite

10

40

75

10.000

40.000

75.000

Doordat er de mogelijkheid is om je zowel op nachten als op punten te kwalificeren is er voor meerdere typen reizigers wat te halen in het programma.

IHG rewards club : Elite kwalificerende punten halen

Het verzamelen van nachten spreekt redelijk voor zich maar hoe zit het met het verzamelen van elite kwalificerende punten. Heel concreet betekent het dat je punten krijgt die in verhouding staan tot het bedrag dat je uitgeeft aan het overnachting. 

 

Een goedkope overnachting van 25 euro per nacht levert minder punten op dat een overnachting van 200 euro per nacht. Voor iedere dollar die je uitgeeft krijgt je 10 IHG punten. Wanneer je een hotel boekt in een andere valuta dan USD, dan wordt het bedrag eerst omgerekend naar USD en worden op basis van de uitkomst van die berekening de punten toegekend. 

 

In het bovenstaande voorbeeld levert de overnachting van 25 euro je dus zo’n 250 punten op. De overnachting van 200 euro per nacht brengt na omrekening naar dollars zo’n 2.000 punten in het mandje. 

 

Wanneer je heel simpel rekent zou Gold status je dus zo’n 1.000 USD moeten kosten, Platinum zo’n 4.000 USD en Spire Elite zo’n 7.500 USD. Gelukkig zijn er wel degelijk manieren om dit ook voor veel minder geld voor elkaar te krijgen. 

IHG rewards club : Elite status behalen - Bonus point packages

Wanneer je een hotel boekt via de website van IHG dan biedt het hotel verschillende tarieven aan. Denk dan aan overnachting met of zonder ontbijt, een luxere kamer of bijvoorbeeld een voordeling weekendtarief. 

 

Een groot aantal hotels biedt ook een zogeheten bonus package tarief aan waar je tegen een meerprijs van de kosten van de hotelovernachting een pakketje extra punten ontvangt. Dit kan varieeren van 1.000 punten per nacht tot in sommige hotels wel 20.000 punten per nacht. 

 

Wanneer je 1.000 kwalificerende punten op de reguliere manier wilt verdienen dan zou je 100 euro moeten uitgeven aan hotelovernachtingen. Deze bonus point packages worden vaak tegen een veel lager tarief dan de 100 euro aangeboden, waardoor deze vaak interessant zijn wanneer je achter hotel elite status aan zit.

 

In het onderstaande voorbeeld zien we de standaardprijs voor een kamer in de Holiday Inn Express in Kuala Lumpur (een goedkope hotelmarkt). Voor 38 euro boek je de kamer en daar zul je zo’n 380 punten mee verdienen.  

 

Hoe werkt de IHG reward club - punten verdienen

Hetzelfde hotel biedt ook een tweetal bonus point packages aan. Het eerste pakket levert je 2.000 extra punten op per stay en de tweede zelfs 4.000 punten. Voor zo’n 17 euro bovenop de normale kamerprijs krijg je dus 2.380 punten i.p.v. 380 en voor minder dan nog eens 5 euro meer zouden dat er zelfs 4.380 kunnen zijn. 

Hoe werkt de IHG reward club - punten verdienen

Het nadeel van deze specifieke bonus point packages is dat ze gelden per stay en niet per night. Wanneer je dus meerdere nachten in hetzelfde hotel verblijft betaal je voor iedere nacht de hogere prijs maar je krijgt slechts eenmaal de bonuspunten. Dit type bonus point packages werkt dus het beste voor verblijven met een duur van slechts 1 nacht. 

 

In de onderstaande afbeelding zie je een bonus point package van een Holiday Inn hotel in Bangkok en wat hier opvalt is dat je per nacht dat je verblijft 1.000 bonus punten ontvangt. Dit type bonus packages is dus interessanter voor langere verblijven. 

 

Wanneer je punten meer waardeert dan een comfortabel verblijf zou je er voor kunnen kiezen om voor het eerdere hotel met een bonus point package per stay meerdere verblijven van 1 nacht te boeken. Je zult echter wel elke dag moeten uitchecken , een nacht in een ander hotel moeten verblijven en vervolgens een dag later weer terugkeren bij het bonus pont package hotel. 

Hoe werkt de IHG reward club - punten verdienen

Wanneer je specifiek op zoekt bent naar een hotel die een bonus point package aanbied dan kun je het beste zoeken via deze link. Er wordt dan een filter toegepast op de zoekresultaten zodat alleen hotels die een bonus punten pakket aanbieden overblijven in het overzicht.

IHG rewards club : Gratis hotelovernachtingen

Bij IHG telt iedere elite kwalificerende punt die je behaald ook als award punt waarmee je kunt sparen voor gratis hotelovernachtingen. In tegenstelling tot de luchtvaartwereld waar bij een “gratis” award ticket nog de nodige belastingen worden doorbelast aan de reiziger is dat in de hotelketen minder vanzelfsprekend. 


Wanneer je op de IHG pagina zoekt naar hotels dan zie je in het resultaat scherm altijd drie opties om de prijzen te tonen. Je hebt de optie om het verblijf gewoon met geld te betalen, geheel met punten te betalen of een combinatie van punten en geld. Let op dat met name deze laatste optie vaak onvoordelig is omdat je relatief veel geld moet bijleggen om een aantal punten te gebruiken.

IHG rewards club : Promoties

IHG heeft een aantal keer per jaar een promotie lopen. Deze promoties zijn gepersonaliseerd wat wil zeggen dat iedere deelnemer een andere set aan “uitdagingen” krijgt om extra punten te verdienen. Deze set aan uitdagingen is gebaseerd op je verblijfshistorie, heb je weinig verbleven dan is de kans groot dat IHG je met een flinke set aan bonuspunten probeert over te halen om meer van je zaken bij hun onder te brengen.


In onderstaande afbeeldingen een voorbeeld van een uitdaging die ik heb gekregen. Omdat ik in de periode voorafgaand aan deze challenge vrij veel bij IHG heb verbleven heb ik een vrij mager aanbod gekregen. Dat is niet helemaal hoe ik loyaliteit zie….. maar goed IHG zal er vast wel een hele goede reden achter hebben.

Hoe werkt de IHG reward club - punten verdienen

IHG rewards club : Wat vinden we er van?

Ten opzichte van andere hotelketens heeft IHG een programma neergezet dat vrij rechttoe rechtaan in het gebruik is. De promoties met gepersonaliseerde uitdagingen kunnen als een leuke extra stimulans dienen om zo snel mogelijk een groot aantal punten op te bouwen (en daarmee dus gratis overnachtingen te scoren). 

 

Je kunt zelfs nog een beetje voordeel halen op de prijzen die je moet betalen bij de hotels van deze keten. Dit doe je door je kamers bij IHG te boeken via een cashback portal, hier lees je daar meer over.

 

Inschrijven voor het programma kan hier