“Hoeveel XP verdien ik met mijn vlucht?” Een vraag die me vaak wordt gesteld sinds AIR France-KLM is overgestapt op een revenue based loyaliteitsprogramma.

Voorheen waren de “level miles” de metric die binnen Flying Blue gebruikt werd om te bepalen welk deelnemersniveau je recht op had.

 

Het aantal level miles dat je per vlucht kreeg hing af van je boekingsklasse en de afstand die je vloog. Vloog je bijvoorbeeld in een boekingsklasse die 100% level miles opleverde dan kreeg je voor een directe vlucht Amsterdam-Hong Kong zo’n 5.700 level miles.

 

Tegenwoordig gebruikt het frequent flyer programma de metric XP’s. Dit een vergelijkbaar systeem met het Tier Point systeem dat British Airways hanteert. Nog steeds zijn boekingsklasse en afstand bepalend, het zij niet meer zo straightforward als vroeger.

 

Zoals in de onderstaande tabel te zien is wordt er onderscheid gemaakt in vier boekingsklassen en wordt de afstand ingedeeld in vijf categorieen.

Frequent Flyer worden bij Flying Blue

Hoeveel miles is mijn vlucht?

Het is dus van belang om te weten hoeveel miles je vlucht is om te bepalen in welk afstandtype je vlucht valt. De afstand is makkelijk te achterhalen met de tool GCmap. Vul in deze tool de airport code in van je vertrekluchthaven en je bestemming, gescheiden door een streepje. (deze airport codes vind je vaak op de boekingsbevestiging)

Hoeveel XP verdien ik met mijn vlucht

Druk vervolgens op de “MAP” knop en een overzicht als onderstaand verschijnt. In dit geval heeft de vlucht een lengte van 5.773 miles en valt daarmee in de categorie “Long 3”. In economy class verdien je met deze vlucht dus 12 XP.

Hoeveel XP verdien ik met mijn vlucht

XP cadeau bij American Express Flying Blue kaarten

Kom je XP’s tekort om het volgende deelnemersniveau te behalen? Mocht je nog geen Flying Blue creditcard hebben van American Express dan kun je 30 XP krijgen bij de Gold Card. De kaart is bovendien het eerste jaar gratis. Lees hier meer.