Iberia
Goedkoop business class vliegen met Avios

Iberia is de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje en maakt net als British Airways deel uit van de OneWorld luchtvaart alliantie. British Airways en Iberia hebben echter nog een hechtere relatie doordat ze allebei onderdeel uitmaken van de IAG groep. Deze groep bestaat naast deze maatschappijen verder nog uit Air Lingus, Vueling en Level.

IBeria plus: award prijs gebaseerd op afstand

In tegenstelling tot veel luchtvaartmaatschappijen die de wereld hebben opgedeeld in zones, hanteert Iberia Plus net als British Airways een systeem waarbij het aantal Avios dat je betaalt voor een award ticket afhangt van de afstand die je wenst te vliegen (in combinatie met de cabine waar je in wenst te vliegen). 

Heel concreet betekent het dat je bij bijvoorbeeld het Miles+Bonus programma van Aegean Airlines net zo veel miles betaalt voor een ticket tussen Amsterdam en Brussel als voor een ticket tussen Amsterdam en Istanbul, ook al ligt het eerste paar steden dichter bij elkaar. Bij Iberia Plus betaal je voor een ticket tussen Amsterdam en Londen veel minder dan voor een ticket tussen Londen en Athene. 

Dit komt omdat de afstand tussen Londen en Amsterdam onder de maximale 650 miles die je maximaal binnen de eerste afstand categorie mag vliegen valt. 

Iberia plus : lagere bijbetaling dan British Airways

In de regel betaal je bij Iberia Plus minder belastingen over award vluchten dan wanneer je bij British Airways boekt.In het onderstaande voorbeeld zien we links de prijs bij British Airways van een vlucht tussen Madrid en New York, 34.000 Avios en 241 euro aan belastingen. Rechts zien we exact dezelfde vlucht, maar dan gezocht bij Iberia Plus, wat opvalt is dat de hoeveelheid Avios exact overeenkomt met British Airways, maar de belastingen meer dan de helft lager liggen. 

Het loont dus altijd de moeite om je vlucht zowel bij British Airways als bij Iberia Plus op te zoeken om te zien wat voor die vlucht de voordeligste optie is.(Zeker omdat Avios tussen British Airways en Avios heen en weer te boeken zijn, zie daarvoor verderop in deze post).

Iberia Plus goedkoper business class vliegen met Avios
Iberia Plus goedkoper business class vliegen met Avios

IBeria plus: peak en off peak awards

Net als British Airways is bij Iberia Plus het jaar opgedeeld in twee verschillende periodes als het gaat om award tickets. Je hebt Peak en off Peak periodes, waarbij in de laatstgenoemde periode de award tickets over het algemeen goedkoper zullen zijn dan in de Peak periodes. In de onderstaande afbeelding zijn in het rood de Peak periodes voor de komende maanden afgebeeld. Voor het volledige overzicht van alle periodes kun je op deze website van Iberia kijken.

Iberia - Goedkoper business class tickets met avios 1

Intercontinentale bestemmingen Iberia plus

Het intercontinentale netwerk van Iberia is niet zo groot als dat van grote zus British Airways en is vooral gefocussed op de Noord- en Zuid Amerikaanse continenten. Op zich is dat niet vreemd omdat zich daar veel Spaanstalige landen bevinden die een verleden hebben met Spanje.

verenigde staten

De pareltjes in de award chart van Iberia Plus zijn de bestemmingen die ze aandoen aan de oost kust van de Verenigde Staten. Doordat de afstand tussen Madrid en de steden Boston & New York kleiner is dan 4.000 miles vallen deze bestemmingen in een gunstiger lager tarief van 34000 Avios. De afstand naar Miami is net iets groter dan 4.000 miles waardoor deze bestemming in een hoger tarief van 42.500 Avios valt.

Aan de westkust vliegt Iberia op Los Angeles en San Francisco die beide voor 42.500 Avios te bezoeken zijn. Beschikbaarheid van business class stoelen is (vergelijkbaar met andere frequent flyer programma’s) relatief moeilijk te vinden. 

Overige bestemmingen in Noord Amerika zijn Chicago en Mexico Stad.

Madrid - New York : 34.000 avios

Iberia Plus goedkoper business class vliegen MAdrid New York

Madrid - Boston : 34.000 avios

Iberia Plus goedkope business class tickets met Avios Boston

Madrid - Miama : 42.500 avios

Iberia Plus goedkoper business class vliegen Madrid Miami

Zuid Amerika

De bestemmingen in Zuid Amerika liggen logischerwijs wat verder weg van Madrid dan de goedkoopste bestemmingen aan de oostkust van de Verenigde Staten. Toch zijn er in het noorden van Zuid Amerika en het Caribisch gebied de nodige pareltjes te vinden.

Madrid - Bogota : 42.500 avios

Iberia Plus goedkoper business class vliegen Madrid Miami

Madrid - Santiago de chile : 51.000 avios

Iberia Plus goedkoper business class vliegen Madrid - Santiago de Chile

Andere bestemmingen die Iberia in Midden- en Zuid Amerika onder meer aan doet zijn:

  • San Jose (Costa Rica)
  • Guatamala 
  • Panama City
  • San Salvador
  • Havana (Cuba)
  • Santa Domingo

 

Overige continenten

Ondanks de sterke focus op Noord- en Zuid Amerika vliegt Iberia toch naar een aantal bestemmingen in Azië. Naast Peking en Shanghai vliegen ze ook op Narita airport bij Tokyo in Japan. Naast deze bestemmingen in Azië vliegt Iberia ook naar Johannesburg in Zuidelijk Afrika. 

Iberia Plus: Award tickets boeken tips

Ok, waar moet je verder nog rekening mee houden wanneer je award tickets boekt bij Iberia Plus:

Een enkele reis is alleen te boeken op vluchten uitgevoerd door Iberia en British Airways; Wil je met een partner (bijvoorbeeld Qatar Airways) vliegen, dan ben je veroordeeld tot het boeken van een retour ticket. Wil je toch een enkele reis dan zou je kunnen overwegen om je Avios over te boeken naar British Airways, daar is net nl. wel mogelijk om enkele reizen op partner maatschappijen te boeken.

Hoe kom ik aan iberia avios

Er zijn diverse manieren om aan Iberia Avios te komen:

British Airways Avios overzetten naar Iberia plus

Alhoewel British Airways en Iberia beide hun eigen loyaliteitsprogramma hebben (resp. British Airways Executive Club (BAEC) en Iberia Plus) hanteren beide programma’s Avios als de valuta voor award miles. Het is mogelijk om punten van het BAEC programma over te zetten naar het Iberia Plus programma en vice versa. 

Let op: Je Iberia account moet minstens 90 dagen geleden geopend zijn voordat je voor de eerste keer punten kunt overzetten.

American Express Reward Punten overzetten naar Iberia Plus

Iberia Plus is net als British Airways een transfer partner van de Nederlandse American Express kaarten. Voor iedere vijf American Express Membership Reward punten die je overzet naar Iberia Plus, krijg je vier Avios punten terug. 

Iberia Plus punten kopen via Groupon

Via de Spaanse versie van Groupon zijn er regelmatig aanbiedingen waarbij je Avios punten met voordeel kunt kopen. De goedkoopste pakketjes (2.000 Avios) zijn regelmatig voor rond de 20 euro verkrijgbaar.

Iberia Plus punten kopen bij Iberia

Iberia heeft regelmatig een uitverkoop waarbij je via de website van Iberia Plus, Avios met korting kunt kopen. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Iberia Plus om op de hoogte te blijven van de uitverkoop van deze Avios.