KLM: Betalen voor welke stoel

Wie niet de allerhoogste elite status “Platinum” binnen het Flying Blue programma heeft is gedoemd om te betalen voor een voorkeursstoel aan boord van het vliegtuig. In tegenstelling tot veel andere maatschappijen krijgen Silver en Gold Flying Blue leden geen gratis stoelkeuze op hun boeking maar moeten ze het doen met een korting op het stoeltarief.

Hoeveel je moet betalen voor je keuze is helemaal afhankelijk van het type voorkeursstoel dat je wenst. Op mijn laatste reis werd ik bijna verleid tot het betalen voor een Economy Comfort stoel totdat ik er achter kwam dat ik eigenlijk alleen moest betalen voor extra beenruimte en een paar minuten mijn eten krijgen tijdens de maaltijdservice. Dus wat is nou het verschil tussen de diverse stoelen die je aan boord van een KLM toestel kunt kiezen.

KLM: Economy comfort (of premium economy)

De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden op lange afstandsvluchten naast economy en Business Class stoelen nog een derde categorie stoelen aan, de premium economy stoel. Wanneer je een ticket voor een premium economy stoel koopt dan krijg vaak een net wat luxere stoel dan in economy met extra beenruimte. Naast de stoel kan ook de service in premium economy cabine net wat hoger zijn dan in economy.

Helaas biedt KLM geen echte premium economy cabine aan op haar vluchten. De stoel die nog het meest in de buurt komt is de Economy Comfort stoel die met extra beenruimte komt. Naast de extra beenruimte bevinden de Economy Comfort stoelen zich voor in de economy cabine waardoor je als een van de eerste aan de beurt bent bij de maaltijd- en drank service. Daarover gesproken: het eten en drinken dat geserveerd wordt aan passagiers met een Economy Comfort stoel is identiek aan die van de passagiers in een reguliere economy stoel.

Een laatste voordeel is dat je doordat je vrij vooraan in het vliegtuig zit op de bestemming als een van de eersten (na de Business Class passagiers) van boord bent. Hierdoor zou je in theorie zo’n 200 passagiers achter je kunnen laten bij de immigratie balies wat een aanzienlijke tijdswinst kan opleveren.

Je krijgt 10 cm extra beenruimte dan bij de gewone economy class stoelen en de stoelen kunnen daarnaast net iets verder naar achteren (4 a 5 cm).

Qua prijs is Economy Comfort het duurste type stoel dat je kunt kiezen. Ter indicatie: op een vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur (vliegtijd 12 uur) waren de kosten 120 euro om een Economy Comfort stoel te kiezen.

KLM: stoel met Extra beenruimte

Naast Economy Comfort stoelen verkoopt KLM ook nog een ander type stoelen met extra beenruimte. Deze stoelen bevinden zich op de rij bij de nood uitgang van het vliegtuig of helemaal vooraan een cabine. Aan een stoel bij de nooduitgang zijn voorwaarden verbonden waaraan je moet voldoen mocht je er willen zitten. Je moet namelijk in staat zijn om de cabine bemanning te ondersteunen bij het openen van de nooduitgang deur op het moment dat er sprake is van een noodsituatie.

Doordat er geen rij met stoelen voor de jouwe is krijg je volgens de KLM website tot 61 cm meer beenruimte dan een standaard economy stoel.In de praktijk valt de beenruimte in mijn beleving nog ruimer uit doordat het eerstvolgende obstakel (muur) ruim 1.5 meter van je stoel verwijdert is. Let op: kies niet voor een “window”. seat want dan word je beenruimte belemmert door een deel van de deur.

De stoelen met extra beenruimte zijn qua prijs een stuk goedkoper dan de Economy Comfort stoelen. Op mijn laatste vlucht van Amsterdam naar Kuala Lumpur gingen deze stoelen voor rond de 66 euro. 

KLM: standaard stoel

Tenslotte kun je kiezen voor een standaard stoel. Deze categorie stoelen zijn de laagst geprijsde stoelen aan boord. 

Persoonlijk zou ik alleen betalen voor stoelkeuze van een standaardstoel wanneer ik met een groep zou reizen en we met zijn allen perse bij elkaar willen zitten. Een andere reden die me tot betaling zou laten overgaan is wanneer ik zou zien dat er vrijwel alleen nog middle seats over zijn. 

KLM: Persoonlijke voorkeursstoel

Ik ben erg gehecht aan mijn bewegingsvrijheid. Daarnaast vind ik het heerlijk om mijn benen volledig te kunnen strekken zonder de beperking te hebben van een stoel voor me die mijn strekking blokkeert. Om die redenen prefereer ik een stoel bij de nooduitgang boven een Economy Comfort stoel (waar je ook volledig ingebouwd door andere passagiers kunt komen te zitten wanneer je op een middle seat beland.