KLM seat guide
Welke vliegtuig stoel past bij jou

Vroeger had je als lucht reiziger niet veel keuze met betrekking tot de stoel die je op een vlucht kreeg. Op de luchthaven had je vaak bij de check-in balie de keuze uit een stoel bij het gangpad of bij het raam. Als het tegen zat had je de keuze niet en belandde je automatisch op een zogeheten “middle seat”, ingeklemd tussen twee andere passagiers.

Tegenwoordig kun je voorafgaand aan je vlucht eenvoudig vanuit huis via een online omgeving je complete vlucht boeking beheren. Dat kun je vaak al ruime tijd voordat je vlucht vertrekt regelen, soms zelf al bij de boeking. Maar welke stoel kies je nu? En zijn de stoelen waar je (een beetje) voor moet bijbetalen de prijs waard? In deze post nemen we je mee langs de stoelen die KLM aanbiedt.

Kosten stoel reserveren bij KLM

Als gevolg van de steeds goedkoper wordende vliegtickets proberen luchtvaartmaatschappijen op andere manieren om een beetje extra omzet te genereren. Een voorbeeld hiervan is dat het op veel vluchten niet langer gratis is om een koffer in te checken als ruim bagage. 

Wanneer je voordat de online check-in opent jezelf wilt verzekeren van een stoel dan moet je daar tegenwoordig ook een bedrag voor bijbetalen. Hoeveel precies dat is afhankelijk van het type stoel dat je wilt reserveren, het kan variëren van enkele euro’s voor een standaard stoel tot meer dan honderd euro voor een Economy Comfort stoel.

Aan boord maakt KLM onderscheid in een aantal typen stoelen, ieder met zijn eigen prijskaart.
  • Standaard stoel;
  • Extra beenruimte;
  • Voorin het vliegtuig;
  • Economy Comfort;
  • Stoel in een rij van twee stoelen.
KLM economy comfort standaard stoel exit row middle seat gangpad nooduitgang emergency exit

Wie kan gratis een stoel reserveren bij KLM?

Gelukkig bestaan er nog manieren om aan de extra kosten van een stoel reserveren te ontkomen. 

Standaard stoel reserveren bij KLM gratis bij online check in

De eerste manier is te wachten totdat de online check-in opent, alle passagiers hebben dan een vrije keuze uit alle beschikbare standaard stoelen aan boord, zonder bij te hoeven betalen. 

Wachten tot de check-in opent is een risico nemen dat je beland op een middenstoel. Veel mensen willen dit risico niet lopen en reserveren in een vroegtijdig stadium een gangpad of een raam stoel met als gevolg dat bij check-in veelal midden stoelen nog beschikbaar zijn.

Stoel afrekenen met Flying Blue miles

Naast het afrekenen van je stoelkeuze met geld heb je de ook de keuze om (een deel van) je Flying Blue miles te gebruiken om een stoel te reserveren. Wanneer je bent ingelogd op je Flying Blue account wordt de hoeveelheid miles getoond die het kost om een bepaalde stoel te reserveren. 

Stoel afrekenen met KLM vlucht voucher

Heb je vanwege een vertraging of ongemak op een eerdere vlucht een voucher van KLM ontvangen? De waarde van een voucher kun je naast het boeken van vluchten ook gebruiken om extra opties op een vlucht af te rekenen. Op het betaalscherm is er een veld aanwezig waar je de voucher code kunt opgeven.
Gratis stoel selectie KLM voor elite flyers

Deze tweede tip is niet voor iedereen relevant omdat je elite status moet hebben bij Flying Blue. Een van de voordelen van het frequent flyer zijn is dat je op sommige extra opties voor je vlucht of korting krijgt of dat de kosten worden kwijtgescholden.

Standaard stoelen aan boord zijn voor zowel Silver, Gold als Platinum Flying Blue elite leden gratis te reserveren. De overige (premium) stoelen zijn alleen voor Platinum elite leden gratis te reserveren. Silver en Gold leden krijgen wel een korting op prijs van resp. 25 en 50 procent. 

KLM standaard economy stoel

Van de standaard stoel zijn er het meest aan boord van het vliegtuig. Standaard stoelen zijn er in drie verschillende smaken te krijgen: 

  • Stoel aan het raam (Window seat);
  • Stoel aan het gangpad (Aisle seat);
  • Stoel in het midden (Middle Seat).

WANNEER IS HET HANDIG OM EEN WINDOW SEAT TE KIEZEN?

Hou je er van om tijdens de vlucht naar buiten te kijken om te zien hoe de wereld in een snel tempo aan je voorbij schiet? Of hou je er van om op langere vluchten een groot gedeelte van de vlucht slapend door te brengen? Dan is een stoel bij het raam voor jou waarschijnlijk het meest geschikt.

KLM economy comfort standaard stoel exit row middle seat gangpad nooduitgang emergency exit

WANNEER IS HET HANDIG OM EEN AISLE SEAT TE KIEZEN?

Wanneer je gedurende de vlucht er van houdt om wat beweging te krijgen in de vorm van rondjes lopen door het vliegtuig dan is een gangpad stoel voor jou ideaal. Je voorkomt daarmee dat je steeds moet vragen of iemand voor je wilt opstaan wanneer je de stoel even wilt verlaten.

Zelf heb ik weleens op een terugvlucht vanuit Azië opgesloten gezeten in een stoel in het midden terwijl ik last had van buikloop. Ik kan je vertellen dat het voor jezelf (en voor je medepassagiers) niet leuk is om iedere 10 minuten te vragen of je er even langs mag om naar het toilet te gaan.

KLM economy comfort standaard stoel exit row middle seat gangpad nooduitgang emergency exit

WANNEER IS HET HANDIG OM EEN MIDDLE SEAT TE KIEZEN?

Persoonlijk probeer ik een middle seat altijd te voorkomen, omdat ik het als de meest krappe stoelen aan boord ervaar. Je zit opgesloten tussen twee mede passagiers en vanaf het moment van aan boord gaan begint vaak het gevecht om de armsteunen links EN rechts.

Toch kan een middle seat voor jou wel de juiste optie zijn als je bijvoorbeeld met vrienden of familie reist en graag naast elkaar wilt zitten.

KLM Economy comfort stoel

Veel luchtvaartmaatschappijen bieden een zogeheten “Premium Economy” stoel aan die zich vaak bevind in een klasse tussen economy en Business Class. Naast een iets verbeterde stoel in vergelijking met de standaard economy stoel wordt er vaak ook een iets betere service geleverd wat zich kan uitten in bijvoorbeeld een betere maaltijd, betere oordopjes, een amenity kit of zelfs een glaasje bubbels voor vetrek (British Airways).

In het kort: de Economy Comfort stoel van KLM is geen Premium Economy stoel! Dat betekent dus dat je naast een iets betere stoel gewoon de standaard KLM economy class boordservice krijgt. De Economy Comfort stoel bevindt zich voorin het vliegtuig en heeft de mogelijkheid om de rugleuning net iets verder naar achteren te kantelen (4-5 cm) dan de normale economy class stoel. 

Met 84 centimeter beenruimte heb je vijf centimeter meer tot je beschikking dan een economy stoel.

KLM Economy Comfort stoel
Economy Comfort stoel (Foto credit: KLM)

Stoel bij de nooduitgang ( exit row )

Nooduitgangen vind je in ieder vliegtuig. Omdat in geval van nood passagiers eenvoudig het vliegtuig moeten kunnen verlaten vind je bij nooduitgangen meer ruimte tussen de stoelen. Op korte afstandsvluchten betekent het vaak dat je een aantal centimeter meer beenruimte tot je beschikking hebt dan de passagiers op een normale rij.

Op de lange afstandsvluchten is het verschil vaak groter, KLM adverteert er zelf mee dat je de beschikking hebt over zo’n 60 centimeter beenruimte. In de praktijk is dit vaak meer, dat komt omdat vaak tegenover de exit row een zogeheten crew station is, waar de stewardess tijdens de start en de landing zit. Gedurende de vlucht zijn ze aan het werk en heb je de extra ruimte tot je beschikking.

Een nadeel van deze stoelen is dat het TV scherm in tegenstelling tot normale stoelen niet bevestigd is op de stoel voor je, hij zit opgeborgen in de armleuning van de stoel en kan pas gebruikt kan worden na de start. Daarnaast moet het TV scherm tijdens de landing opgeborgen zijn.

bulkhead stoel bij KLM

Naast de stoelen bij de nooduitgangen hebben ook zogenaamde Bulkhead Seats de beschikking over extra beenruimte. Deze stoelen bevinden zich achter de scheidingswand tussen twee cabines, wanneer je een stoel aan het raam hebt kijk je dus uit op de scheidingswand.

Ook deze stoelen hebben tot 61 centimeter extra beenruimte tot hun beschikking en hetzelfde nadeel als exit row stoelen met betrekking tot het televisie scherm. 

Stoel reserveren bij KLM: Mijn favoriete stoel

Mijn absolute favoriete stoel aan boord van vliegtuigen van KLM (maar ook alle andere luchtvaartmaatschappijen) is de Exit Row stoel. Ik hou ervan om gedurende de vlucht mijn benen uitgebreid te kunnen strekken. Daarnaast is de bewegingsvrijheid die je hebt vanaf een rij bij de nooduitgangen optimaal. 

Uiteraard kan het heel lekker zijn om voorin het vliegtuig plaats te nemen in een Economy Comfort stoel, echter kijkend naar het verschil in prijs (Economy Comfort vaak 2x zo duur als een nooduitgang stoel) plus de extra beenruimte maken de stoel bij de nooduitgang voor mij de favoriete stoel.