Overstappen op London Heathrow

Veel reizigers vertrekken vanaf Schiphol vanwege de vele bestemmingen die zonder overstap te bereiken zijn. Toch kan een overstap dichtbij huis, bijvoorbeeld in Londen ook de nodige voordelen met zich mee brengen. London Heathrow airport is qua vliegbewegingen de drukste luchthaven van Europa. Veel horrorverhalen doen er de ronde over het overstappen op de luchthaven, die zich kenmerkt met losse terminals. 

Toch is overstappen op London Heathrow airport echt niet moeilijk, zeker niet als je de informatie op deze pagina tot je neemt! 

Zoals gezegd ligt Londen Heathrow op zo’n 25 kilometer van Londen. Het is de grootste van de zes luchthavens die Londen rijk is en daarmee ook de meest drukke wanneer je kijkt naar het aantal vliegbewegingen per jaar. 

Heathrow airport is de thuisbasis van de Britse luchtvaartmaatschappijen British Airways en Virgin Atlantic. Daarnaast wordt Heathrow aangevlogen door ontzettend veel luchtvaartmaatschappijen vanuit de hele wereld. Wist je trouwens dat Londen Heathrow de enige Europese luchthaven is met een directe verbinding naar Australië ?

Qua layout is Londen Heathrow niet te vergelijken met Schiphol. Bij onze nationale luchthaven is gekozen voor een one-terminal concept, waarbij alle gates bereikbaar zijn zonder van terminal te hoeven wisselen. Op Heathrow zijn er momenteel vier terminals waarbij de grootste terminal, dat is terminal 5 nog twee satelliet gebouwen heeft. 

Luchtvaartmaatschappijen vanuit London Heathrow Terminal 5

Terminal 5 is de thuisbasis van British Airways. Deze terminal bestaat uit drie gebouwen, genaamd :A, B en C. Vanaf het A gedeelte waar zich ook de immigratie en veiligheidscontrole bevinden, bedient British Airways met name de Europese bestemmingen. Vanaf B en C vertrekken de vluchten met een verdere bestemming zoals Afrika en Azië. Vrijwel alle intercontinentale British Airways bestemmingen vertrekken vanaf terminal 5, uitgezonderd die naar Noord Amerika.

Luchtvaartmaatschappijen vanuit London Heathrow Terminal 4

In terminal 4 vind je veel van de luchtvaartmaatschappijen die onderdeel uitmaken van de SkyTeam alliantie, waaronder Air France en KLM. Daarnaast vind je met Etihad, Qatar Airways en Oman Air een grote afvaardiging van maatschappijen uit het Midden Oosten. Ook veel Europese luchtvaartmaatschappijen die geen deel uitmaken van een van de drie grote allianties hebben een thuis gevonden in terminal 4.

Luchtvaartmaatschappijen vanuit London Heathrow Terminal 3

Vanaf terminal 3 vertrekken de meeste vluchten met een bestemming in Noord Amerika. Naast de British Airways toestellen vind je hier vooral toestellen die net als British Airways tot de OneWorld luchtvaart alliantie behoren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld SriLankan, Iberia Airlines en Cathay Pacific. Ook Emirates vertrekt vanuit Terminal 3 richting Dubai.

Luchtvaartmaatschappijen vanuit London Heathrow Terminal 2

In terminal 2 ten slotte vind je de luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van de Star Alliance. Zowel de maatschappijen die Europese vluchten uitvoeren (o.a. Lufthansa en Swiss) als de maatschappijen die de lange afstandsvluchten uitvoeren (o.a. Asiana en Singapore Airlines). Terminal 2 is compleet gerenoveerd en na vijf jaar gesloten te zijn geweest in 2014 heropend.

Terminal 2 wordt ook wel de Queens terminal genoemd, dit omdat de terminal gebouwd is op de locatie waar vroeger de Queen building stond.

Overstappen binnen dezelfde terminal op Heathrow

Stap je over naar een vlucht van een luchtvaartmaatschappij die tot dezelfde alliantie behoort als de maatschappij waarmee je de eerste vlucht heb gevlogen? Dan is de kans groot dat je op Londen Heathrow niet van terminal hoeft te wisselen. Zoals hierboven uitgelegd maken luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van dezelfde alliantie vaak gebruik van dezelfde terminal. 

Wanneer je dus van Amsterdam naar Seoul vliegt via Londen (overstap van KLM  op Korean Air), dan kom je met de KLM vlucht aan in terminal 4. In deze terminal volg je de bordjes met daarop “Transit terminal 4” om via de veiligheidscontrole in het gebied te belanden waar de vluchten vertrekken. Je hoeft dus niet door de immigratie heen, je blijft zoals dat heet airside. Dit is dus mogelijk omdat zowel KLM als Korean Air tot SkyTeam behoren en beide terminal 4 gebruiken.

De bekendste uitzondering op deze “dezelfde alliantie, dezelfde terminal” regel zijn vluchten van British Airways van/naar de Verenigde Staten. Vaak betekent dit dat je van terminal vijf naar terminal drie moet of vice versa. 

London Heathrow: vlucht vertrekt vanuit andere terminal

Wanneer je overstapt op een vlucht van een luchtvaartmaatschappij die tot een andere alliantie behoort dan de maatschappij waarmee je aankwam, dan moet je mogelijk van terminal wisselen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een award ticket hebt van American Airlines, waarbij je van Abu Dhabi naar Londen vliegt met Etihad en daarna met British Airways door naar Amsterdam. In dat geval kom je met Etihad aan in terminal 4 en zul je voor de volgende vlucht moeten verplaatsen naar terminal 5.

Het overstapproces om te verplaatsen naar een andere terminal is afhankelijk van je vliegticket. Laten we beginnen met het makkelijke proces, waarbij je airside kunt blijven. Met airside bedoelen we in dit geval dat je niet eerst door de immigratie het Verenigd Koninkrijk in hoeft om vervolgens via Londen naar de andere terminal te verplaatsen.

Overstap naar andere terminal zonder immigratie

Wanneer al je vluchten op hetzelfde vliegticket geboekt zijn, dan hoef je meestal niet door de immigratie. Heb je bij vertrek ruimbagage ingechecked en is daarbij aangegeven dat deze automatisch wordt doorgestuurd naar de eindbestemming? Dan zitten je vluchten zeer waarschijnlijk op hetzelfde vliegticket. Eigenlijk is dit alleen niet het geval als er bij de aankoop van het vliegticket expliciet werd genoemd dat het “losse vliegtickets” betrof.

Heb je toch losse vliegtickets? Dan kun je alsnog airside naar de andere terminal, mits je zonder ruimbagage reist. 

Het verplaatsen naar een andere terminal werkt erg makkelijk (maar kan behoorlijk wat tijd duren) op London Heathrow. Volg nadat je het aankomende vliegtuig bent uitgestapt de bordjes met de tekst “Transit to terminal X, waarbij X staat voor de terminal waar je volgende vlucht vertrekt. 

Op een gegeven moment kom je in een ruimte uit met een aantal deuren, waar met regelmaat bussen voor stoppen. Boven de deuren staat duidelijk aangegeven naar welke terminal de betreffende bus vertrekt, je hoeft alleen maar in de juiste rij te gaan staan. Wanneer je pech hebt dan zijn er voordat jouw vlucht aan kwam net een aantal andere intercontinentale vliegtuigen aangekomen, met veel passagiers op een transit. In die gevallen kan het erg druk worden in de bus ruimte en loop je zelfs het risico op het missen van je vlucht als de bussen op zich laten wachten.

Uit ervaring kan ik je vertellen dat wanneer je (mogelijk) je vlucht gaat missen vanwege de bustransfer je automatisch door de luchtvaartmaatschappij op een volgende vlucht wordt gezet. Behalve dan als je reist op losse vliegtickets! In dat geval is een te krappe transfer tijd voor eigen risico. Vlucht missen betekent dan meestal een nieuw vliegticket kopen.

Wanneer eerst door immigratie bij een overstap?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen te verzinnen waarom je eerst door immigratie moet voordat je op je volgende vliegtuig stapt. De meest voorkomende is echter dat je reist op twee verschillende vliegtickets EN je bagage hebt ingecheckt in het bagage ruim. Wanneer je op losse vliegtickets vliegt wordt je bagage meestal naar de eindbestemming van het vliegticket doorgeboekt, in het geval van losse vliegtickets dus London Heathrow.

Om je bagage toch doorgestuurd te krijgen naar je eindbestemming zul je op Heathrow dus eerst door de immigratie, je bagage ophalen om vervolgens opnieuw in te checken voor je volgende vlucht.

Heb je de pech dat je door immigratie heen moet? Weet dan dat je ook dan met bussen tussen de terminals kunt verplaatsen, dit is gratis. Ook kun je gratis gebruik maken van de airport metro om van de ene naar de andere terminal te verplaatsen.

Let op: Reis je met alleen handbagage op twee losse vliegtickets? Dan kun je dus wel degelijk direct door naar de andere terminal zonder door immigratie te hoeven. Zorg er dan wel voor dat je een volgende boardingpass (al dan niet digitaal) bij de hand hebt.

Overstap tussen Londense airports

Londen is een erg grote stad en heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam meerdere luchthavens. Koop je een vliegticket met een transfer in Londen? Let er dan op dat zowel de luchthaven waar je aankomt als de luchthaven waar je vertrekt, dezelfde zijn.

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een vliegticket dat aankomt op London City Airport. De vlucht waar je op overstapt vertrekt vervolgens vanaf London Heathrow airport. Deze luchthavens liggen tientallen kilometers bij elkaar vandaan. De kosten (en het transport) om van London City Airport naar Heathrow te komen zijn voor keuze en rekening van de reiziger.

Meestal kenmerken dit soort overstappen zich door een (significant) lagere prijs. Mocht de prijs doorslaggevend zijn in je jouw keuze, kies dan in ieder geval een optie die je een aantal uur de tijd geeft om over te stappen. De wegen rondom Londen kunnen erg druk zijn!

Londen London Heathrow Gatwick British Airways Virgin Atlantic overstappen transfer via

Overstappen op Londen Heathrow - Mijn conclusie

Overstappen op Londen Heathrow is echt niet zo moeilijk als er soms gezegd wordt. Toch zal Heathrow nooit gaan behoren tot mijn favoriete luchthavens om een overstap te maken. Dit wordt met name veroorzaakt door de vele wachtrijen en de in mijn ogen inefficiënte werkwijze bij de veiligheidscontrole. Zelfs wanneer je gebruik maakt van de priority lane kun je er makkelijk een half uur in de rij staan, wanneer het tegen zit. 

Dat gezegd hebbende, een overstap op Londen Heathrow is een prima alternatief voor de rechtstreekse KLM vlucht die vaak vele malen duurder is. We blijven Nederlanders … een (grote) besparing in geld is ons wel wat frustratie waard.

Hoe zijn jou ervaringen op Londen Heathrow? Laat het achter in de reacties…

Geef een reactie