Londen Heathrow airport : overstappen voor dummies

Londen Heathrow airport
Overstappen voor dummies

De meeste Nederlandse reizigers die vanaf Schiphol vertrekken vliegen rechtstreeks met KLM naar hun bestemming. Maar wist je dat British Airways een goed alternatief kan zijn? British Airways heeft zijn thuisbasis op Londen Heathrow airport, op zo’n 25 kilometer afstand van de binnenstad van Londen. Vooral reizigers met een eindbestemming in Noord- of Zuid Amerika zijn echt niet veel langer onderweg wanneer ze via Londen reizen. Maar overstappen op Londen Heathrow, is dat nu echt zo moeilijk en stressvol als je soms wel hoort? 

Zoals gezegd ligt Londen Heathrow op zo’n 25 kilometer van Londen. Het is de grootste van de zes luchthavens die Londen rijk is en daarmee ook de meest drukke wanneer je kijkt naar het aantal vliegbewegingen per jaar. 

Heathrow is de thuisbasis van British Airways en Virgin Atlantic en wordt daarnaast aangedaan door ontzettend veel luchtvaartmaatschappijen vanuit de hele wereld. Wist je trouwens dat Londen Heathrow de enige Europese luchthaven is met een directe verbinding naar Australië ?

Qua layout is Londen Heathrow niet te vergelijken met Schiphol. Bij onze nationale luchthaven is gekozen voor een one-terminal concept, waarbij alle gates bereikbaar zijn zonder van terminal te hoeven wisselen. Op Heathrow zijn er momenteel vier terminals waarbij de grootste terminal, dat is terminal 5 nog twee satelliet gebouwen heeft. 

Luchtvaartmaatschappijen Londen Heathrow Terminal 5

Terminal 5 is de thuisbasis van British Airways. Vanaf de hoofdterminal vertrekken de meeste British Airways vluchten naar Europese bestemmingen. Vanaf satelliet gebouw B en C vertrekken vooral de lange afstandsvluchten richting Azië en Afrika.

LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN LONDEN HEATHROW TERMINAL 3

Vanaf terminal 3 vertrekken de meeste vluchten met een bestemming in Noord Amerika. Naast de British Airways toestellen vind je hier vooral toestellen die net als British Airways tot de OneWorld luchtvaart alliantie behoren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld SriLankan, Iberia Airlines en Cathay Pacific. Ook Emirates vertrekt vanuit Terminal 3 richting Dubai.


LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN LONDEN HEATHROW TERMINAL 4

In terminal 4 vind je veel van de luchtvaartmaatschappijen die onderdeel uitmaken van de SkyTeam alliantie, waaronder Air France en KLM. Daarnaast vind je met Etihad, Qatar Airways en Oman Air een grote afvaardiging van maatschappijen uit het Midden Oosten. Ook veel Europese luchtvaartmaatschappijen die geen deel uitmaken van een van de drie grote allianties hebben een thuis in terminal 4.

LUCHTVAARTMAATSCHAPPIJEN LONDEN HEATHROW TERMINAL 2

In terminal 2 ten slotte vind je de luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van de Star Alliance. Zowel de maatschappijen die Europese vluchten uitvoeren (o.a. Lufthansa en Swiss) als de maatschappijen die de lange afstandsvluchten uitvoeren (o.a. Asiana en Singapore Airlines). Terminal 2 is compleet gerenoveerd en na vijf jaar gesloten te zijn geweest in 2014 heropend.

Overstap tussen Londense airports

Wanneer je een vliegticket koopt met een overstap in Londen moet je er altijd goed op letten op welke luchthaven je overstap is. Vaak worden er goedkope(re) vliegtickets aangeboden met een overstap in Londen waarbij je aankomt op bijvoorbeeld Londen Heathrow en vervolgens een paar uur later vertrekt van Londen Gatwick airport. Bij dit soort tickets is het transport van de ene luchthaven naar de andere luchthaven meestal niet inbegrepen en dus voor eigen rekening.

Naast dat deze soort overstap extra kosten met zich meebrengt kan het een zeer stressvolle ervaring worden wanneer er weinig tijd tussen beide vluchten zit. De Londense luchthavens liggen niet erg dicht bij elkaar en een transfer betekent vaak met de bus over de drukke autowegen van Groot Brittannië. 

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een vliegticket gevonden op Google Flights waar je kunt zien dat je aankomt op een andere luchthaven dan waar je vandaan vertrekt! Let hier dus op bij het boeken van een vliegticket via London….

Londen London Heathrow Gatwick British Airways Virgin Atlantic overstappen transfer via

Londen Heathrow : Overstappen binnen dezelfde terminal

Stap je over naar een vlucht van een luchtvaartmaatschappij die tot dezelfde alliantie behoort als de maatschappij waarmee je de eerste vlucht heb gevlogen? Dan is de kans groot dat je op Londen Heathrow niet van terminal hoeft te wisselen. Zoals hierboven uitgelegd maken luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van dezelfde alliantie vaak gebruik van dezelfde terminal. 

Wanneer je dus van Amsterdam naar Seoul vliegt via Londen (KLM en Korean Air) kom je met de KLM vlucht aan in terminal 4. In deze terminal volg je de bordjes met daarop “Transit terminal 4” om via de veiligheidscontrole in het gebied te belanden waar de vluchten vertrekken. Je hoeft dus niet door de immigratie heen, je blijft zoals dat heet airside.

De bekendste uitzondering op deze “dezelfde alliantie, dezelfde terminal” regel zijn vluchten van British Airways van/naar de Verenigde Staten. Vaak betekent dit dat je van terminal vijf naar terminal drie moet of vice versa. 

Londen heathrow: overstappen in andere terminal

Wanneer je aansluitende vlucht met een andere alliantie is als de eerste vlucht dan is de kans groot dat je moet verplaatsen naar een andere terminal. In de meeste gevallen hoef je hiervoor niet door de immigratie. 

Wanneer wel door de immigratie bij overstap naar andere terminal

Wanneer zowel de eerste vlucht als de aansluitende vlucht niet op hetzelfde ticket geboekt zijn en je reist met ruimbagage dan moet je door de immigratie. Zodra je door de immigratie bent dan haal je de koffer van de bagage band. De transfers tussen de verschillende terminals van Heathrow kun je gratis maken met de ondergrondse of een van de shuttlebussen die vanaf het busplatform vertrekken.

Niet door de immigratie bij overstap naar andere terminal

De volgende passagiers hoeven niet door de immigratie en kunnen rechtstreeks door naar de andere terminal:

  • Is je aansluitende vlucht op hetzelfde vliegticket geboekt als je eerste vlucht (en is je eventuele ruim bagage ingechecked tot de eindbestemming)?
  • Is je aansluitende vlucht op een los ticket geboekt  en reis je zonder ruim bagage. Voorwaarde is dat je wel een (online) boarding pass hebt voor je aansluitende vlucht.
Wanneer je kunt overstappen zonder door de immigratie te gaan dan volg je de bordjes “Transit to terminal X”. X  is hierbij het nummer van de terminal waar je aansluitende vlucht vertrekt. Op de bordjes in de hal kun je na aankomst van je vlucht kijken vanaf welke terminal je vlucht vertrekt. 
In de terminal waar je aankomt wordt je geleid naar een platform waarvandaan de bussen vertrekken naar andere terminals. Deze shuttle bussen rijden om de paar minuten. Vooral bij transfers tussen terminal 3 en 5 kan hier een aardige wachtrij ontstaan wanneer je de pech hebt dat er net een aantal grote vliegtuigen voor je zijn aangekomen. Let er op dat je in de goede bus stapt! De bussen doen er ongeveer een kwartier over om de transfer tussen de terminals te maken.

Overstappen op Londen Heathrow - Mijn conclusie

Overstappen op Londen Heathrow is echt niet zo moeilijk als er soms gezegd wordt. Toch zal Heathrow nooit gaan behoren tot mijn favoriete luchthavens om een overstap te maken. Dit wordt met name veroorzaakt door de vele wachtrijen en de in mijn ogen inefficiënte werkwijze bij de veiligheidscontrole. Zelfs wanneer je gebruik maakt van de priority lane kun je er makkelijk een half uur in de rij staan, wanneer het tegen zit. 

Dat gezegd hebbende, een overstap op Londen Heathrow is een prima alternatief voor de rechtstreekse KLM vlucht die vaak vele malen duurder is. We blijven Nederlanders … een (grote) besparing in geld is ons wel wat frustratie waard.

Hoe zijn jou ervaringen op Londen Heathrow? Laat het achter in de reacties…