Londen London Heathrow Gatwick British Airways Virgin Atlantic overstappen transfer via

Overstappen op London Heathrow

Veel reizigers hebben de voorkeur om met een rechtstreekse vlucht naar hun bestemming te vliegen. Toch kan het boeken van een vlucht met een overstap ook bepaalde voordelen met zich meebrengen, daar schreven we hier al over.

Met name voor reizigers die vaak naar bestemmingen ten westen van ons vliegen, zal Londen de stad zijn waar ze overstappen. Londen heeft meerdere luchthavens, waarvan London Heathrow de grootste is. Deze luchthaven heeft de naam dat ze niet de gemakkelijkste luchthaven zijn om over te stappen.

Middels deze gids wil ik aantonen dat ook overstappen op London Heathrow Airport echt geen probleem hoeft te zijn.

London Heathrow Airport

De hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk telt in totaal zes luchthavens, waarvan Heathrow de grootste is. De luchthaven ligt op zo’n 25 kilometer van het centrum van Londen. Op basis van het aantal vliegbewegingen is het een van de drukkere luchthavens in de wereld te noemen.

Wie overstapt op London Heathrow heeft een grote kans dat ze met British Airways vliegen. Heathrow is voor British Airways wat Schiphol voor KLM is, de thuisluchthaven. Vanaf Heathrow vliegt British Airways op bestemmingen in de b.

De luchthaven is trouwens de enige Europese luchthaven met een rechtstreekse verbinding met Australië (uitgevoerd door Qantas uit Australië).

Een belangrijke eigenschap van Schiphol Airport is dat de luchthaven bestaat uit één grote terminal. Je hoeft dus niet naar een ander gebouw te reizen wanneer je overstapt op een andere vlucht. London Heathrow daarentegen bestaat uit meerdere terminals.

Dit is de voornaamste reden dat overstappen op London Heathrow door sommige reizigers als complex wordt gezien. Toch is overstappen naar een andere terminal echt niet moeilijk, zeker niet na het lezen van deze gids!

overstappen op Londen London Heathrow Airport 1

De luchtvaartmaatschappijen per terminal op Heathrow

Zoals hierboven beschreven bestaat London Heathrow uit meerdere terminals. Gelukkig is er wel enige logica te ontdekken wanneer we kijken naar de onderverdeling van luchtvaartmaatschappijen per terminal.

Welke maatschappijen vliegen vanuit London Heathrow Terminal 5

British Airways ziet London Heathrow als haar thuisluchthaven. Op de luchthaven is Terminal vijf de locatie waar de meeste vluchten van British Airways vertrekken. Terminal vijf bestaat uit een hoofdgebouw en twee satelliet gebouwen.

De veiligheidscontrole en immigratie bevinden zich in het hoofdgebouw van terminal vijf. Wanneer je vlucht vertrekt vanuit een van de satelliet terminals kun je de (gratis) trein pakken van hoofdgebouw naar de satelliet terminal. Deze trein doet zowel satelliet B als satelliet C aan.

Vlieg je met British Airways naar een bestemming die niet in Noord Amerika ligt? Grote kans dat je vlucht vertrekt vanuit deze terminal.

Welke maatschappijen vliegen vanuit London Heathrow Terminal 3

Ik bewaar Terminal 4 even voor later. Dit omdat Terminal 3 de andere Terminal op Heathrow is waar British Airways vluchten vandaan vertrekken.

In Terminal 3 vind je naast British Airways voornamelijk airlines die vliegen op bestemmingen in Noord Amerika. Daarnaast vertrekken ook veel partners van British Airways (uit de OneWorld alliantie) vanuit Terminal 3. Denk hierbij onder andere aan Cathay Pacific en American Airlines.

Wanneer je in terminal 3 arriveert na een eerder vlucht ga je eerste door de veiligheidscontrole. Vlieg je door naar een bestemming in (of via) de Verenigde Staten, dan staat er een kort interview op het programma om het doel van je reis te achterhalen.

Hoe je van bijvoorbeeld terminal 5 in terminal 3 komt beschrijven we verderop in deze post.

overstappen op Londen London Heathrow Airport 2

Welke maatschappijen vliegen vanuit London Heathrow Terminal 4

Terminal vier is de thuisbasis voor luchtvaartmaatschappijen uit de SkyTeam alliantie, waaronder Air France en ons eigen KLM. Tevens zijn de grote airlines uit het Midden Oosten ondergebracht in Terminal 4. Denk daarbij o.a. aan Etihad Airways, Qatar Airways en Oman Air.

Dit gezelschap is aangevuld met Europese luchtvaartmaatschappijen die niet tot een alliantie behoren.


American Express Gold kaart aanbieding.jpg

Welke maatschappijen vliegen vanuit London Heathrow Terminal 2

Omdat er geen Terminal 1 (meer) bestaat is Terminal 2 de laatste die we behandelen. Deze terminal is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd. Hier vind je met name luchtvaartmaatschappijen die onderdeel uitmaken van de Star Alliance alliantie. Denk daarbij aan onder andere Lufthansa, United Airlines maar ook Singapore Airlines en Asiana uit Azië.

Deze terminal heeft de bijnaam “Queens Terminal” gekregen omdat hij is verrezen op de locatie waar vroeger de Queen building stond op de luchthaven.

Overstappen binnen dezelfde terminal op Heathrow

Stap je over naar een vlucht van een luchtvaartmaatschappij die tot dezelfde alliantie behoort als de maatschappij waarmee je de eerste vlucht heb gevlogen? Dan is de kans groot dat je op Londen Heathrow niet van terminal hoeft te wisselen. Zoals hierboven uitgelegd maken luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van dezelfde alliantie vaak gebruik van dezelfde terminal.

Wanneer je dus van Amsterdam naar Seoul vliegt via Londen (overstap van KLM  op Korean Air), dan kom je met de KLM vlucht aan in terminal 4. In deze terminal volg je de bordjes met daarop “Transit terminal 4” om via de veiligheidscontrole in het gebied te belanden waar de vluchten vertrekken. Je hoeft dus niet door de immigratie heen, je blijft zoals dat heet airside. Dit is dus mogelijk omdat zowel KLM als Korean Air tot SkyTeam behoren en beide terminal 4 gebruiken.

De bekendste uitzondering op deze “dezelfde alliantie, dezelfde terminal” regel zijn vluchten van British Airways van/naar de Verenigde Staten. Vaak betekent dit dat je van terminal vijf naar terminal drie moet of vice versa.

London Heathrow: vlucht vertrekt vanuit andere terminal

Wanneer je overstapt op een vlucht van een luchtvaartmaatschappij die tot een andere alliantie behoort dan de maatschappij waarmee je aankwam, dan moet je mogelijk van terminal wisselen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je een award ticket hebt van American Airlines, waarbij je van Abu Dhabi naar Londen vliegt met Etihad en daarna met British Airways door naar Amsterdam. In dat geval kom je met Etihad aan in terminal 4 en zul je voor de volgende vlucht moeten verplaatsen naar terminal 5.

Het overstapproces om te verplaatsen naar een andere terminal is afhankelijk van je vliegticket. Laten we beginnen met het makkelijke proces, waarbij je airside kunt blijven. Met airside bedoelen we in dit geval dat je niet eerst door de immigratie het Verenigd Koninkrijk in hoeft om vervolgens via Londen naar de andere terminal te verplaatsen.

Overstap naar andere terminal zonder immigratie

Wanneer al je vluchten op hetzelfde vliegticket geboekt zijn, dan hoef je meestal niet door de immigratie. Heb je bij vertrek ruimbagage ingechecked en is daarbij aangegeven dat deze automatisch wordt doorgestuurd naar de eindbestemming? Dan zitten je vluchten zeer waarschijnlijk op hetzelfde vliegticket. Eigenlijk is dit alleen niet het geval als er bij de aankoop van het vliegticket expliciet werd genoemd dat het “losse vliegtickets” betrof.

Heb je toch losse vliegtickets? Dan kun je alsnog airside naar de andere terminal, mits je zonder ruimbagage reist.

Het verplaatsen naar een andere terminal werkt erg makkelijk (maar kan behoorlijk wat tijd duren) op London Heathrow. Volg nadat je het aankomende vliegtuig bent uitgestapt de bordjes met de tekst “Transit to terminal X, waarbij X staat voor de terminal waar je volgende vlucht vertrekt.

Op een gegeven moment kom je in een ruimte uit met een aantal deuren, waar met regelmaat bussen voor stoppen. Boven de deuren staat duidelijk aangegeven naar welke terminal de betreffende bus vertrekt, je hoeft alleen maar in de juiste rij te gaan staan. Wanneer je pech hebt dan zijn er voordat jouw vlucht aan kwam net een aantal andere intercontinentale vliegtuigen aangekomen, met veel passagiers op een transit. In die gevallen kan het erg druk worden in de bus ruimte en loop je zelfs het risico op het missen van je vlucht als de bussen op zich laten wachten.

Uit ervaring kan ik je vertellen dat wanneer je (mogelijk) je vlucht gaat missen vanwege de bustransfer je automatisch door de luchtvaartmaatschappij op een volgende vlucht wordt gezet. Behalve dan als je reist op losse vliegtickets! In dat geval is een te krappe transfer tijd voor eigen risico. Vlucht missen betekent dan meestal een nieuw vliegticket kopen.

Wanneer eerst door immigratie bij een overstap?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen te verzinnen waarom je eerst door immigratie moet voordat je op je volgende vliegtuig stapt. De meest voorkomende is echter dat je reist op twee verschillende vliegtickets EN je bagage hebt ingecheckt in het bagage ruim. Wanneer je op losse vliegtickets vliegt wordt je bagage meestal naar de eindbestemming van het vliegticket doorgeboekt, in het geval van losse vliegtickets dus London Heathrow.

Om je bagage toch doorgestuurd te krijgen naar je eindbestemming zul je op Heathrow dus eerst door de immigratie, je bagage ophalen om vervolgens opnieuw in te checken voor je volgende vlucht.

Heb je de pech dat je door immigratie heen moet? Weet dan dat je ook dan met bussen tussen de terminals kunt verplaatsen, dit is gratis. Ook kun je gratis gebruik maken van de airport metro om van de ene naar de andere terminal te verplaatsen.

Let op: Reis je met alleen handbagage op twee losse vliegtickets? Dan kun je dus wel degelijk direct door naar de andere terminal zonder door immigratie te hoeven. Zorg er dan wel voor dat je een volgende boardingpass (al dan niet digitaal) bij de hand hebt.

Overstap tussen Londense airports

Londen is een erg grote stad en heeft in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amsterdam meerdere luchthavens. Koop je een vliegticket met een transfer in Londen? Let er dan op dat zowel de luchthaven waar je aankomt als de luchthaven waar je vertrekt, dezelfde zijn.

In de onderstaande afbeelding zie je een voorbeeld van een vliegticket dat aankomt op London City Airport. De vlucht waar je op overstapt vertrekt vervolgens vanaf London Heathrow airport. Deze luchthavens liggen tientallen kilometers bij elkaar vandaan. De kosten (en het transport) om van London City Airport naar Heathrow te komen zijn voor keuze en rekening van de reiziger.

Meestal kenmerken dit soort overstappen zich door een (significant) lagere prijs. Mocht de prijs doorslaggevend zijn in je jouw keuze, kies dan in ieder geval een optie die je een aantal uur de tijd geeft om over te stappen. De wegen rondom Londen kunnen erg druk zijn!

Londen London Heathrow Gatwick British Airways Virgin Atlantic overstappen transfer via

Overstappen op Londen Heathrow – Mijn conclusie

Overstappen op Londen Heathrow is echt niet zo moeilijk als er soms gezegd wordt. Toch zal Heathrow nooit gaan behoren tot mijn favoriete luchthavens om een overstap te maken. Dit wordt met name veroorzaakt door de vele wachtrijen en de in mijn ogen inefficiënte werkwijze bij de veiligheidscontrole. Zelfs wanneer je gebruik maakt van de priority lane kun je er makkelijk een half uur in de rij staan, wanneer het tegen zit.

Dat gezegd hebbende, een overstap op Londen Heathrow is een prima alternatief voor de rechtstreekse KLM vlucht die vaak vele malen duurder is. We blijven Nederlanders … een (grote) besparing in geld is ons wel wat frustratie waard.

Hoe zijn jou ervaringen op Londen Heathrow? Laat het achter in de reacties…

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

2 comments on "Overstappen op London Heathrow"

  1. Mooi om de blog te lezen. Echter is de twijfel nog wel groot wat voor ons het beste te doen.
    Op 25 Julie a.s. vliegen wij richting Heathrow om daar een overstap te hebben op de A380 naar Miami. De overstaptijd was eerst ongeveer 2,5 uur maar wegens diverse oorzaken is dit veranderd naar 1 uur 20 min. We komen aan in Terminal 5 met een A320 en zoals gezegd vliegen vanuit Terminal 5 met de A380. Volgens Expedia (waar we de reis geboekt hebben)zou deze tijd genoeg moeten zijn maar gezien de vele “horrorverhalen ” is de twijfel blijvend en zitten we te denken om naar een vlucht eerder om te gaan boeken. Hopelijk kunt u ons hier over informeren

    1. British Airways geeft op haar website aan dat voor overstappen binnen dezelfde terminal (wat hier het geval is, beide terminal 5) een minimale overstap tijd geldt van 1 uur. Hier voldoet de overstap aan. Mocht u (bijvoorbeeld door drukte bij de veiligheidscontrole) er toch niet in slagen op tijd bij de gate te zijn, dan is British Airways er voor verantwoordelijk om u (kosteloos) op een alternatieve vlucht te zetten. Zelf kwam ik ooit eens (vertraagd) aan uit de Verenigde Staten (Terminal 3) en moest mij verplaatsen naar Terminal 5 voor de vlucht naar Amsterdam. Doordat de overstaptijd te kort was geworden om de aansluitende vlucht te halen, had British Airways mij pro-actief op de eerst volgende vlucht naar Amsterdam gezet (overigens had ik de vlucht waarschijnlijk wel kunnen halen).

      Wanneer er geen British Airways vlucht naar Miami gaat zal u bij het missen van de vlucht hoogstwaarschijnlijk worden geboekt op een vlucht van American Airlines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.