Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 09 november 2019

Lounge toegang op Schiphol met American Express

American Express (AMEX) is een aanbieder van credit cards die in Nederland twee soorten krediet kaarten uitgeeft. Allereerst kunnen Nederlanders dankzij de samenwerking tussen Flying Blue ( het loyaliteitsprogramma van Air France en KLM) en American Express de mogelijkheid om een credit card in de stijl van het Flying Blue programma af te nemen.

Bij deze Flying Blue kaarten krijg je verschillende voordelen die vooral reizigers die regelmatig met KLM en haar partners vliegen zullen waarderen. Lounge toegang behoort echter niet tot de voordelen van de Flying Blue branded AMEX kaarten en blijft voor Flying Blue leden alleen mogelijk wanneer ze minimaal de Gold elite status binnen het programma hebben.

Gelukkig biedt American Express in Nederland ook haar reguliere kaart aanbod aan. Onder deze kaarten bevinden zich de AMEX Gold en de AMEX Platinum kaart die beiden een vorm van lounge toegang met zich meebrengen.

American Express Gold kaart : Lounge Club

Wanneer we de AMEX Gold kaart vergelijken met de AMEX Platinum kaart valt allereerst op dat de Gold kaart 66% goedkoper is dan de Platinum versie. Dit verschil in kosten brengt met zich mee dat je bij de Gold kaart slechts een abonnement op de Lounge Club kunt aanvragen, in dit abonnement zijn dankzij de Gold kaart de eerste twee bezoeken aan de deelnemende lounges inclusief.

Vanaf het derde lounge bezoek en verder zullen er kosten in rekening worden gebracht. Het aanbod aan lounges die je met dit Lounge Club abonnement op Schiphol kunt bezoeken is identiek aan het aanbod van de Priority Pass die later in deze post wordt beschreven. Via de Lounge Club app kun je achterhalen op welke lounges je buiten Schiphol met je abonnement terecht kunt.


American Express gold kaart

Lounge toegang op schiphol met AMEX platinum creditcard

Wie een Platinum kaart van American Express in zijn bezit heeft kan op diverse manieren gebruik maken van verschillende luchthaven lounges op Schiphol. We nemen je onderstaand mee door de mogelijkheden.

American Express Platinum kaart : Priority Pass

Allereerst kun je bij de American Express Platinum kaart gratis een Priority Pass aanvragen. Je ontvangt het Prestige abonnement van Priority Pass waarmee je ongelimiteerd gebruik kunt maken van de ruim 1200 lounges die het programma wereldwijd aanbied.

Vanwege de samenwerking met American Express biedt priority pass de leden die via AMEX een Priority Pass aanvragen het voordeel dat een medereiziger gratis mee de lounge in mag, dit kost je normaal gesproken 28 euro per medereiziger per bezoek.

Tip: Wist je dat je als Platinum kaart houder bij American Express gratis een partner Platinum kaart kunt aanvragen voor een vriend / familielid of kennis. De houder van deze partner Platinum kaart kan zelf ook een Priority Pass aanvragen met dezelfde voordelen. 

–> Lees hier meer over de Priority Pass

American Express Platinum kaart : Schiphol Privium plus

Naast het Priority Pass abonnement kun je met de Platinum kaart ook gratis Schiphol Privium Plus aanvragen. Naast het gemak van deze kaart bij de passage van de grens biedt het abonnement je ook toegang tot een tweetal lounges op Schiphol.

Ook dit Schiphol Privium Plus abonnement is sinds kort voor een eventuele partner Platinum kaart houder aan te vragen.

-> Lees hier meer over Schiphol Privium Plus


American Express platinum aanvragen

American Express lounge Schiphol airport

American Express heeft op diverse Amerikaanse luchthavens de beschikking over eigen American Express lounges waar je als Platinum kaarthouder op vertoon van je credit card naar binnen mag. Helaas heeft Amsterdam in tegenstelling tot o.a. Londen en Hong Kong geen eigen American Express lounge, dus hier in Nederland moeten we het (voorlopig) doen met het aanbod aan overige lounges.

Goed om te weten is dat Schiphol ruwweg is opgedeeld in twee gedeeltes, ieder met zijn eigen assortiment aan lounges: Schengen en non-Schengen.

American Express lounge Schiphol airport : Schengen

Wie naar een bestemming binnen het Schengen gebied vliegt heeft toegang tot een tweetal lounges. De eerste lounge is de Aspire lounge die je kunt bezoeken met je Priority Pass. De tweede lounge is de Privium Plus Schengen lounge die je kunt bezoeken op basis van je Privium Plus abonnement.

AMEX Schiphol lounge : Aspire Schengen lounge

Op Schiphol heeft Aspire twee lounges, 1 in het Schengen gebied en 1 in het non-Schengen gebied. De Aspire lounge in het Schengen gebied vind je door de bewegwijzering te volgen richting lounge 26. In deze lounge kun je genieten van een hapje en drankje voorafgaand aan de vlucht. De openingstijden van de lounge zijn van 05:30 tot 21:00.

Met name tussen 16:30 -20:00 kan het onaangenaam druk worden in deze lounge en in deze tijdsperiode worden Priority Pass leden regelmatig geweigerd (helaas conform de voorwaarden van de Aspire lounge).

Deze lounge is te betreden met zowel Lounge Club als met de Priority Pass.

AMEX Schiphol lounge : Privium lounge

Wie bij zijn of haar AMEX Platinum kaart een Privium Plus abonnement heeft afgesloten kan gebruik maken van de Privium lounge. Het nadeel voor Schengen reizigers is dat de Privium Schengen lounge in tegenstelling tot de non-Schengen variant, land-side gelegen is.

Dat wil zeggen voor de veiligheidscontrole. Je zult dus rekening moeten houden met de tijd die je kwijt bent bij de veiligheidscontrole wanneer je gebruik maakt van deze lounge. De lounge is dagelijks geopend van 06:00 tot 21:00.

Tot deze lounge heb je geen toegang met je Lounge Club of Priority Pass abonnement, alleen AMEX kaarthouders die een Privium abonnement hebben aangevraagd hebben toegang.

American Express lounge Schiphol airport : Non – Schengen

In het non-Schengen gebied waar met name de intercontinentale vluchten vanaf Schiphol vertrekken heeft de American Express Platinum kaarthouder de keuze uit een drietal lounges.

AMEX Schiphol lounge : British Airways Lounge

Wanneer je de bewegwijzering volgt naar lounge 40 kom je terecht bij de British Airways lounge. Deze lounge van de gelijknamige luchtvaartmaatschappij is toegankelijk voor zowel Priority Pass houders als houders van een Lounge Club abonnement. De openingstijden van deze lounge zijn op werkdagen van 05:30 tot 20:30 en in het weekend van 06:15 tot 21:30.

Vanuit deze lounge heb je een mooi overzicht over het platform van Schiphol waar je de vliegtuigbewegingen kunt bekijken onder het genot van een hapje en een drankje. Deze lounge is echt een hit or miss voor wat betreft de drukte.

Doordat British Airways de hele dag door vluchten uitvoert tussen Amsterdam en de diverse luchthavens in Londen is er een constante stroom van de eigen frequent flyers en business class passagiers.

AMEX Schiphol lounge : Aspire lounge

De non-schengen Aspire lounge (lounge 41) is op Schiphol gelegen naast de British Airways(BA). Net als de BA lounge kun je vanuit deze Aspire lounge ook genieten van het uitzicht op het vliegverkeer en het platform.

De openingstijden van de non-Schengen Aspire lounge zijn iets ruimer dan de Schengen variant, namelijk dagelijks van 06:00 tot 23:00. Ook bij deze lounge kunnen Priority Pass en Lounge Club leden de toegang geweigerd worden op de piektijden. Gelukkig zit in dat geval de British Airways lounge er direct naast.

Qua aanbod van eten en drinken is deze lounge redelijk vergelijkbaar met de Schengen variant.

AMEX Schiphol lounge : Privium lounge

De laatste lounge op Schiphol waar American Express leden toegang toe hebben is de Privium non-Schengen lounge die te vinden is op de Holland Boulevard (vlakbij de E-pier).

De openingstijden zijn degelijks van 06:00 tot 21:00. Deze lounge is alleen toegankelijk voor reizigers met een Privium Plus abonnement.

De non-Schengen Privium lounge vind ik persoonlijk de fijnste lounge om een aantal uur voor mijn vlucht te verblijven, ik heb hier nooit echt heel druk meegemaakt.

KLM crown lounge & Star Alliance lounge schiphol

Als thuisluchthaven van KLM vind je op Schiphol uiteraard ook de Crown lounges van KLM. Daarnaast heeft sinds enige maanden Star Alliance (Lufthansa, United etc.) een eigen lounge op Schiphol in gebruik genomen.

Helaas voor American Express Platinum creditcard houders zijn deze lounges alleen voor de eigen frequent flyers en Business Class passagiers van de luchtvaartmaatschappijen voorbehouden, ze maken geen onderdeel uit van het Priority Pass programma (maar wat niet is, zou in de toekomst nog kunnen komen).

American Express Schiphol Lounge : beste lounge

Een goede lounge moet voor mij voldoen aan twee dingen. Ten eerste moet het niet overmatig druk zijn in de lounge, je bezoekt de lounge immers om de drukte bij de gate te vermijden. Ten tweede moet er een acceptabel aanbod aan eten en drinken beschikbaar zijn.

Op Schiphol vind ik persoonlijk daarom beide Privium lounges superieur aan de met Priority Pass toegankelijke lounges. Mede doordat het leden aantal van Privium Plus vele malen kleiner is dan die van Priority Pass heb ik het in deze lounges nimmer druk meegemaakt.

Naast de American Express Gold en Platinum kaarten biedt ook MasterCard met de Black kaart een creditcard met lounge toegang.

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *