Wat is een Multi City ticket

Het meest verkochte vliegticket is ongetwijfeld een retourticket. Je vliegt bijvoorbeeld naar New York vanaf Amsterdam en keert na een bepaalde periode terug van New York naar Amsterdam. Wist je dat net zo makkelijk vanaf een andere bestemming terug kunt vliegen naar Amsterdam? In de onderstaande afbeelding is hier een voorbeeld van te zien, waarin de terugkerende vlucht vertrekt vanaf Los Angeles.


Bij de meeste online boeking websites heet zo’n ticket een multi city ticket, binnen de vliegwereld beter bekend als een open jaw ticket.

Open Jaw voorbeeld

Wanneer zou ik een Multi City ticket boeken?

Wanneer is het nou nuttig om een Multi City ticket te boeken? Bijvoorbeeld als je op reis gaat naar Azië en van plan bent om gedurende je reis meerdere landen te bezoeken. Wanneer je een normaal retour ticket boekt zul je aan het einde van je reis terug moeten keren naar de startplaats van je reis omdat daar vandaan je terugvlucht vertrekt. In zo’n geval kan het tijd (en mogelijk ook geld) schelen door vanaf een andere luchthaven terug naar huis te vliegen.

Hoe boek ik een Multi City ticket?

Zoveel boeking websites als er zijn , zoveel manieren om een Multi City ticket te boeken zijn er ook te bedenken. We nemen Google Flights als voorbeeld om te laten zien hoe zo’n ticket bij elkaar gezocht kan worden

 

Binnen Google Flights heb je een dropdown menu die standaard op “retourvlucht” staat. Wanneer je uit het dropdown menu de optie “Meerdere steden” kiest dan verandert het zoekscherm zodat deze geschikt is voor een Multi City ticket.

Multi City Ticket Open Jaw

Bij een Multi City ticket zoek je steeds op tickets tussen twee steden. Zoals in onderstaande afbeelding te zien is zoeken we op de eerste regel naar vluchten tussen Amsterdam en New York op 3 Mei. Middels de tweede regel zoeken we een vlucht van Los Angeles naar Amsterdam. Google Flights zal proberen om een tarief te vinden waar de twee routes die we willen vliegen op 1 ticket geboekt kunnen worden.

Open Jaw voorbeeld

Onderstaand het zoekresultaat van onze zoekopdracht. Google Flights heeft een ticket van British Airways gevonden waarop het is toegestaan om heen naar New York te vliegen en vervolgens vanaf Los Angeles terug naar huis te vliegen. Soms is het niet mogelijk om dit soort vluchten op 1 ticket te boeken, Google Flights geeft dan duidelijk aan er “losse tickets” zijn gevonden. Je boekt dan eigenlijke meerdere enkele reizen die tezamen je reis vormen.

Open Jaw voorbeeld

Multi City ticket : double open jaw

In het eerdere voorbeeld toonden we een route van Amsterdam naar New York en terug vanuit Los Angeles naar Amsterdam. In sommige gevallen wil je bijvoorbeeld ook op de terugreis terugkeren naar een andere luchthaven. Een voorbeeld hiervan is in de onderstaande afbeelding te zien waar we heen vliegen vanaf Amsterdam naar New York en terug vliegen van Los Angeles naar Londen. Dit heet bij insiders een double open jaw ticket.

Het invoeren van een double open jaw ticket op Google Flights gebeurt eigenlijk op dezelfde wijze als het eerdere Multi City ticket. In plaats van Amsterdam als bestemming op de tweede regel geven we nu echter Londen aan.

Double Open Jaw voorbeeld

Het resultaat van deze opdracht leidt wederom tot een set aan vluchten die op 1 vliegticket te boeken zijn. Heen vliegen we met British Airways via Londen naar New York. Terug vliegen we met American Airlines via Phoenix naar Londen. Of iets wel of niet op een vliegticket te combineren ligt vastgelegd in de set met routeregels die achter elk ticket tarief hangt.

Wanneer is een Multi City ticket nog meer handig

De twee voorbeelden van Multi City tickets die we hier in deze post hebben laten zien zijn nog vrij eenvoudig. Met de Multi City tool kun je de meest rare combinaties van vluchten maken. Hier nog een aantal voorbeelden waarbij Multi City tickets van pas kunnen komen.

Multi City ticket: Enkele reis te duur

Soms heb je simpelweg geen retourticket nodig. Is het je wel eens opgevallen dat de prijs van een enkele reis vaak duurder is dan de prijs van een retour ticket? Waarom zou je geen Multi City ticket boeken waarbij het eerste deel van het ticket het strikt noodzakelijke deel is en je het “retour” deel van het ticket gebruikt voor een toekomstige trip? 


Meestal is het mogelijk om maanden tussen het eerste en het tweede deel van een multi city trip te laten, wat zorgt voor veel flexibiliteit.

Multi City Ticket Open Jaw

Multi City ticket: Lokale reizen toevoegen

Wanneer je bijvoorbeeld op rondreis gaat in Azië en je begint bijvoorbeeld in Thailand en bent van plan om terug te vliegen vanaf Jakarta. Je zult dan gedurende je trip ergens nog een verbindingsvlucht moeten boeken van Thailand naar Indonesië. Waarom zou je niet proberen deze noodzakelijke vlucht als middelste vlucht in een Multi City ticket op te nemen. In sommige gevallen kan dit voordeliger uitpakken dan een Multi City ticket boeken en daarnaast nog los de lokale vlucht. Zie onderstaand een voorbeeld.

Multi City Ticket Open Jaw

Conclusie: Multi City tickets

Ik heb de afgelopen jaren veel Multi City tickets geboekt en naast dat dit voor mij voor veel gemak zorgde ook vaak financieel voordeel uit dit type ticket kunnen halen. Het zoeken naar een Multi City ticket is een vast onderdeel geworden van mijn zoekproces naar de goedkoopste tickets en ik kan het iedereen van harte aanbevelen om dit vanaf nu ook te doen.

Aegean Airlines : twee negatieve verrassingen in korte tijd

Aegean Miles + BOnus : Negatieve wijzigingen in programma Op dit blog kon je eerder lezen dat ik een grote van ben van het Miles + Bonus programma van de luchtvaartmaatschappij Aegean afkomstig uit Griekenland. Met name het behalen van frequent flyer status bij Star Alliance is relatief eenvoudig...

Marriott Bonvoy : 30 procent korting op punten

Marriott Bonvoy : 30% korting bij aankoop punten Marriott Bonvoy is het loyaliteitsprogramma van Marriott, de hotelketen die bekend staat door hotelmerken als Marriott, Sheraton, Moxy , W en Ritz Carlton. Normaal gesproken verdien je punten binnen dit programma door te verblijven in een van de hotels maar een...

3 manieren om 20.000 Membership Reward punten te besteden

Wat kun je doen met 20.000 Membership Rewards punten Bij American Express(AMEX) kun je punten sparen door gebruik te maken van je credit card. Afhankelijk van het type credit card verdien je ergens tussen de 0.8 en 1.5 punt per uitgegeven euros. Deze punten die verdient heten Membership Reward...

USA : Een ESTA voor Amerika aanvragen

ESTA voor Amerika – Alles wat je moet weten Voor steeds meer landen moet je toestemming vragen om naar het betreffende land te mogen vliegen. Voor onder andere Canada & Australië is zo’n toestemming nodig. Het meest bekende voorbeeld van zo’n toestemming is de ESTA die je moet aanvragen...

American Express Gold kaart eerste jaar gratis

American Express Gold kaart: het eerste jaar gratis American Express is een van de duurdere spelers op de Nederlandse credit card markt. Dat uit zich vooral in de maandelijkse kaartbijdrage die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Nederlandse grootbanken kan oplopen tot enkele tientjes per maand. Wie via American Express...

Weekendje weg Eindhoven – Gdansk vanaf 33 euro retour

Ikvliegveel.nl goedkope vliegdeal De belangrijkste eigenschap van een goede vliegdeal is dat ze erg onvoorspelbaar zijn. Ze poppen her en der op en zijn weer verdwenen voordat we erg in hebben. Op Ikvliegveel.nl delen we graag de deals die we vinden en waarvan we denken dat ze voor een...