Miles sparen zonder te vliegen: Hotelovernachtingen

Iedereen heeft wel eens een periode in zijn leven dat hij of zij wat minder in het vliegtuig zit dan anders. Betekent dat dan dat je een periode geen frequent flyer miles kunt verzamelen? Gelukkig niet …  er zijn ook manieren om frequent flyer miles te sparen zonder daadwerkelijk het vliegtuig in te stappen. 

 

Bij veel reizigers zijn deze mogelijkheden onbekend, best wel zonde eigenlijk. Daarom introduceren we een nieuwe serie posts waarin we elke keer kijken naar een mooie

manier om frequent flyer punten te sparen. 

 

 

Deze keer kijken we naar het verzamelen van miles met het verblijf in hotels. Goed om te vermelden is dat wanneer je een superloyale klant van een bepaalde hotelketen bent deze manier van verdienen je wat minder aanspreekt. Je kunt namelijk vaak geen gebruik maken van je hotelstatus en het verdienen van hotelpunten zit er evenmin in.

 

 

Voor wie niet loyaal is aan een bepaalde hotelketen of moet overnachten op een lokatie waar zijn favoriete keten (nog) niet present is bieden de partijen in deze post interessante mogelijkheden om je frequent flyer account aan te vullen met punten.

Waarom krijg je frequent flyer punten voor je hotelovernachting?

Hoe is het mogelijk dat je frequent flyer punten verdient met je hotelovernachting? Iedere keer dat je een hotel niet direct bij het hotel zelf boekt krijgt de partij waar je boekt een vergoeding voor het aanleveren van jou als hotelgast. Meer traditionele hotel boekingswebsites als Agoda en Expedia zetten een klein deel van deze vergoeding in om hun klantprogramma te financieren. De websites die we op deze website bespreken zetten een deel van de vergoeding die ze krijgen om in frequent flyer punten. 

Welke websites bieden frequent flyer punten voor een hotelovernachting?

Er zijn momenteel drie spelers op de markt die frequent flyer miles aanbieden voor hotelovernachtingen. In den beginne was er RocketMiles die een aantal jaar geleden begon met het aanbieden van frequent flyer miles van met name Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. 

 

Maar waar er succes is zal er competitie volgen en al snel werd PointsHound gelanceerd. Deze partij onderscheidt zich van de andere aanbieders doordat ze portals aanbieden in samenwerking met diverse luchtvaartmaatschappijen waar je naast punten verdienen ze ook kunt uitgeven aan hotelovernachtingen. 

 

Ten slotte is er Kaligo, in onze ogen een wat kleinere speler in de markt. Kaligo is vooral geschikt voor het vinden van hotelkamers in de wat lagere prijssegmenten (het aantal te verdienen miles behoort overigens ook tot de wat lagere klassen).

Rocketmiles
Pointshound
Kaligo

Het boeken van een hotelovernachting via de drie websites werkt eigenlijk hetzelfde als het boeken van een hotelovernachting via bijvoorbeeld booking.com. Je geeft de data op wanneer je een hotel zoekt en je geeft de bestemming op. De enige extra parameter die je mee moet geven is in welk loyaliteits programma je punten wilt verzamelen. Zie onderstaand een voorbeeld van het zoekscherm van Rocketmiles.com

Wanneer je op de zoekknop hebt gedrukt krijg je net zoals bij booking.com een overzicht van alle gevonden hotels en de bijbehorende prijzen. Echter wordt er ook getoond hoeveel miles je met je verblijf bij het betreffende hotel zult verdienen. Zie onderstaand een overzicht van mijn zoekresultaten voor een nachtje in Bangkok.Via Rocketmiles.com verdien je dus 8.000 (Aadvantage in dit geval) miles per nacht in de 137 Pillars Suits Bangkok. 

Resultaten overzicht rocketmiles

Aandachtspunten bij het verdienen van frequent flyer punten met hotelovernachtingen

Aleen de zon gaat voor niets op! Vergelijk altijd de gevonden prijs van het hotel met wat je zou betalen op een booking.com. Krijg je via Rocketmiles.com 8.000 punten per nacht maar ligt de prijs ook 200 euro per nacht hoger dan bij Booking.com, dan moet je jezelf afvragen of dat de punten wel rechtvaardigt. In mijn beleving scheelt het soms 10 a 15 euro per nacht wat in ieder geval voor mij klein genoeg is om via Rocketmiles.com te boeken.

 

Vergelijk altijd de resultaten van alle drie de genoemde websites om te controleren bij welke versie je de meeste punten krijgt. Onderstaand de resultaten voor het Conrad hotel in Bangkok voor dezelfde datum waarin ik heb aangegeven punten binnen het Alaska Mileageplan programma te willen verdienen.

Rocketmiles
Conrad Bangkok Rocketmiles
Pointshound
Kaligo
Conrad Bangkok Kaligo

Bij Rocketmiles verdien je de meeste miles maar betaal je ook de hoogste prijs per nacht, Pointshound is de winnaar op prijs maar de verliezer op miles en Kaligo zweeft er een beetje tussen in. Je zult jezelf dus moeten afvragen of de 35 Euro per nacht die Rocketmiles.com meer vraagt de 2.600 extra miles waard zijn. 

Een handige richtlijn vind ik hierbij de valuatie van miles die “The points guy”  maandelijks publiceert op zijn website. Alaska miles waardeert hij op 1.8 USD cent per stuk, 2.600 miles staan dus voor een bedrag van (2.600 * 0.018 = 42 USD –> 35 euro. In dit geval is de meerprijs die je betaalt dus gelijk aan de waarde van de punten, dit is echter niet altijd het geval!!.

Verdien nog meer frequent flyer punten middels het aanbrengen van leads

Zoals bijna alle mogelijkheden op Internet om miles en punten te verzamelen bieden ook deze portals weer de mogelijkheid om punten te verdienen met het aanbrengen van nieuwe klanten. Het varieert tot een paar honderd punten per aangebracht lid tot duizenden bij promoties.

Tips & trucs bij het sparen van frequent flyer punten bij hotelovernachtingen

De afgelopen jaren heb ik vrij regelmatig hotels geboekt via deze websites. Hieronder een aantal tips & trucs om de meeste miles uit je boeking te halen.

  • Vergelijk altijd de drie punten websites met elkaar;
  • De verdiensten per hotel kunnen verschillen per frequent flyer programma. Switch daarom altijd even bij het zoeken tussen de diverse programma’s waar je punten spaart om te zien waar je de meeste punten voor je geld krijgt!
  • Ik heb een aantal keer gemerkt dat wanneer ik de valuta anders instel dan Euro de miles hoger of lager komt te liggen; wellicht interessant om hier eens mee te spelen!
  • Blijf jezelf afvragen of de eventuele meerprijs de waarde van de miles rechtvaardigt!!! 

Ga jij miles sparen met je hotelovernachtingen? Laat het weten in de comments!