Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 05 oktober 2020

Overstappen op een ander vliegtuig – de ultieme gids

Het liefste vliegen we met een directe vlucht naar onze eindbestemming. Gelukkig hebben we als Nederlanders weinig te klagen over het aantal bestemmingen dat rechtstreeks vanaf Schiphol kan worden bereikt. Je kunt maar liefst naar 273 bestemmingen vliegen vanaf onze nationale luchthaven zonder te hoeven overstappen op een ander vliegtuig.

Toch zijn er ontzettend veel bestemmingen zonder rechtstreekse vlucht, waardoor een overstap noodzakelijk wordt. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen opzien tegen het overstappen op een ander vliegtuig. In deze post probeer ik zoveel mogelijk vragen rondom overstappen op een ander vliegtuig te beantwoorden.

Waarom zou je een vlucht met overstap willen boeken?

Ondanks dat veel reizigers het liefst een rechtstreekse vlucht boeken naar hun bestemming hebben vluchten met overstap ook voordelen. Ik wil graag even stil staan bij twee voordelen.

Een vlucht met overstap is vaak goedkoper

Omdat Schiphol voor KLM de thuisluchthaven is, zijn alle bestemmingen van KLM automatisch bereikbaar via een rechtstreekse vlucht. Andere luchtvaartmaatschappijen hebben dit voordeel niet op Schiphol en moeten hun bestemmingen dus aanbieden met een overstap op hun eigen thuisluchthaven.

Luchtvaartmaatschappijen weten dat veel reizigers het liefst rechtstreeks vliegen en proberen door een lagere prijs te bieden reizigers te verleiden om met een (kleine) omweg te vliegen. Als reiziger kun je daar van profiteren mits je een iets langere reistijd acceptabel vindt.

hoe werkt overstappen op een ander vliegtuig - overstap vaak goedkoper dan rechtstreekse vlucht

In het bovenstaande voorbeeld kun je 240 euro besparen door een iets langere reistijd te accepteren. Wanneer je met een gezin van vier op vakantie gaat is dat een besparing van bijna 1.000 euro.

Bezoek meer bestemmingen dankzij een overstap

Bij het voorbeeld van de goedkopere vlucht door een overstap focusten we ons op een overstap met weinig extra reistijd. Aan de andere kant zou je er ook voor kunnen kiezen om de overstaptijd te maximaliseren.

Op vrijwel ieder vliegticket kun je tot maximaal 24 uur op een overstap bestemming verblijven. Wanneer je bijvoorbeeld op een vlucht naar Zuid Oost Azië een overstap hebt van 22 uur in Bangkok dan zou je er voor kunnen kiezen om de luchthaven te verlaten en de stad te gaan verkennen.

Een overstap tot maximaal 24 uur is vaak gratis en wordt ook wel een layover genoemd. Wil je het liefst een aantal dagen op een overstap bestemming blijven dan spreken we over een stopover, daar vraagt de luchtvaartmaatschappij vaak wel een (kleine) vergoeding voor.

hoe werkt overstappen op een ander vliegtuig - overstap gebruiken om nieuwe bestemming te ontdekken 1
hoe werkt overstappen op een ander vliegtuig - overstap gebruiken om nieuwe bestemming te ontdekken 2

In het bovenstaande voorbeeld zien we dezelfde vlucht van Amsterdam naar Bangkok via Helsinki. In de eerste afbeelding zien we de vlucht met een korte overstaptijd terwijl in het tweede voorbeeld we een volledige dag in Helsinki kunnen doorbrengen. Ik zeg: twee vliegen (ehh bestemmingen) in een klap!

Hoe werkt overstappen op een ander vliegtuig

Ik hoop dat ik je met de bovenstaande voorbeelden heb laten zien dat er niet alleen maar nadelen kleven aan het boeken van een vlucht met een overstap. Het is nu tijd geworden om in te zoomen hoe een overstap in zijn werk gaat en wat er bij komt kijken.

In de komende paragrafen neem ik je mee op een denkbeeldige reis van Amsterdam naar Jakarta, waarbij we een tussenstop hebben in Bangkok. Op onze reis staan we stil bij alle stappen waar je op moet letten wanneer je vliegt met een overstap!

Het boeken van een vlucht met overstap op een ander vliegtuig

Het boeken van een vliegticket met een overstap werkt eigenlijk hetzelfde als het boeken van een rechtstreekse vlucht. Je geeft de zoekmachine wat informatie over de vlucht die je zoekt en krijgt als resultaat een overzicht met alle gevonden vluchten, zowel rechtstreeks als met een overstap.

Bij het boeken van een vlucht met overstap zijn er eigenlijk twee belangrijke aandachtspunten:

Overstaptijd

Let er op dat je een vlucht boekt met een voor jou acceptabele overstaptijd. Er worden alleen vluchten met een overstap getoond waarbij de overstaptijd voldoende is om je aansluitende vlucht te halen.

Mocht je onverhoopt toch je aansluitende vlucht missen (bijvoorbeeld door vertraging op je eerste vlucht), dan ben je beschermd door de luchtvaartmaatschappij. Zij zullen je op de eerst volgende mogelijke vlucht naar je eindbestemming zetten, zonder extra kosten.

Losse vliegtickets

Losse vliegtickets”, wanneer deze melding staat bij een vliegticket dan kun je beter voor een andere optie gaan. Deze melding betekent dat je twee losse vliegtickets koopt, in ons voorbeeld zou dat dan bijvoorbeeld een vliegticket van Amsterdam naar Bangkok kunnen zijn aangevuld met een los vliegticket van Bangkok naar Jakarta.

Mis je om wat voor reden dan ook je overstap, dan ben je niet beschermd. Met andere woorden: er zit niets anders op dan een nieuw vliegticket kopen.

Op de luchthaven voor de vlucht met overstap

Het inchecken voor een vlucht met overstap is vrijwel gelijk aan de rechtstreekse vlucht. Vaak krijg je bij het inchecken op de luchthaven alvast de boarding pass(en) voor alle aansluitende vluchten. Op Schiphol ontvangen we dus ook alvast de boarding pass voor onze vlucht Bangkok naar Jakarta.

Wanneer je bagage incheckt in het vrachtruim van het vliegtuig dan wordt je bagage meestal voorzien van een label met daarop de eindbestemming van het vliegticket. Onze ingecheckte koffer zal dus een bagagelabel krijgen met daarop Jakarta als bestemming. Heb je twijfels over je bagage? Controleer dan het ontvangstbewijs dat je gekregen hebt toen je de bagage afgaf, daar staat als het goed is eindbestemming ook op genoemd.

Na het inchecken kun je door de veiligheidscontrole, eventueel immigratie en door naar de vertrekgate van je vlucht. We zien je zo terug als we arriveren op onze overstap bestemming!


American Express Platinum kaart aanbieding.jpg

Overstappen op onze volgende vlucht op een vreemde luchthaven

Na een vlucht van ongeveer 11 uur zijn we aangekomen op Bangkok, de luchthaven waar we overstappen op de volgende vlucht naar Jakarta. Na het verlaten van het vliegtuig sta je in de luchthaven terminal van een vliegveld in een vreemd land, en nu?

Wanneer je bij het inchecken op Schiphol je boardingpass voor de volgende vlucht al hebt ontvangen dan kun je de wegwijzer bordjes “Transit” of “Transfer” volgen. Vaak hangen er informatie schermen met daarop de vertrekinformatie, hier kun je de gate zoeken waarvandaan je volgende vlucht vertrekt.

Tijdens het wandelen naar de volgende gate stuit je op een gegeven moment op de veiligheidscontrole. Hier wordt nogmaals gecontroleerd of je geen verboden goederen in je hand bagage hebt zitten.

Na de veiligheidscontrole kun je door naar je vertrek gate en daar wachten tot het tijd is om je volgende vlucht te boarden.

Je hoeft dus in de meeste gevallen niet opnieuw in te checken bij de incheckbalie of je bagage op te halen en opnieuw af te geven. Vlieg je naar de Verenigde Staten? Dan werkt het overstappen net even iets anders, daar staan we zo bij stil!.

Stap je over op London Heathrow Airport? Doordat deze luchthaven meerdere terminals heeft loop je niet eenvoudig naar de volgende terminal. Lees deze handleiding voor het overstappen op Heathrow Airport.

Overstappen op een ander vliegtuig in de Verenigde Staten van Amerika

Amerika zou Amerika niet zijn als het daar allemaal niet net even iets anders zou werken. Iedereen die aankomt op een vlucht van buiten Amerika moet op de luchthaven door de immigratie heen. Je betreedt dus echt de Verenigde Staten en blijft dus niet in het transfer gedeelte van de luchthaven.

Eenmaal door de immigratie heen (wat een tijdrovend proces kan zijn, vooral als er net meerdere intercontinentale vluchten zijn aangekomen) kom je in de bagagehal. Hier moet je jouw ingecheckte bagage ophalen.

Met de ingecheckte bagage moet je vervolgens langs het controle punt van de Amerikaanse douane, ook wel US Customs genoemd. Op veel luchthavens vind je direct na de US Customs een afgifte punt voor bagage waar reizigers met een overstap hun bagage kunnen afgeven zodat deze mee gaat op de volgende vlucht.

Na afgifte van je bagage kun je naar de vertrekhal van de terminal waar je volgende vlucht vertrekt. Vervolgens kun je op vertoon van de boarding pass van je volgende vlucht door de veiligheidscontrole. Wanneer je deze controle bent gepasseerd kun je door naar de vertrekgate van je volgende vlucht.

Voor een overstap vanaf een intercontinentale vlucht in Amerika hou ik zelf altijd een veiligheidsmarge van zo’n vier uur aan tussen mijn vluchten. Dat lijkt erg ruim, maar met name op de luchthaven van Los Angeles is dit meermaals krap gebleken.

Conclusie: is overstappen op een ander vliegtuig moeilijk

Ik hoop met deze post een hoop vragen bij je te hebben weggenomen rondom het overstappen op een ander vliegtuig. In mijn beleving is het overstappen op een ander vliegtuig echt niet moeilijk, hooguit een beetje spannend wanneer je het voor de eerste keer doet! Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met overstappen en zou het leuk vinden als je iets achter laat in de reacties! Uiteraard ook als je nog aanvullende vragen hebt!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *