Revolut:
De bankrekening voor reizigers

Sinds een aantal maanden maak ik gebruik van Revolut, een nieuwe speler op de Nederlandse betaalmarkt. Met name voor mensen die vaak reizen naar landen buiten de Eurozone kan het veel voordeliger zijn om betalingen via Revolut te doen. Revolut is de bankrekening voor reizigers en in deze post lees je meer over de grote voordelen voor deze doelgroep.

 

Tijdelijk ontvang je 10 euro start tegoed cadeau op je rekening wanneer je de rekening via deze link aanvraagt

Revolut: Een betrouwbare partij?

Revolut is een aantal jaren geleden begonnen als fintech (start up in de financiële sector) bedrijf met als doel de Europese betaalmarkt te veroveren door een revolutionaire manier van betalingsverkeer aan te bieden. Het bedrijf is opgericht in het Verenigd Koninkrijk en valt daarmee (nog) onder de Europese regels rondom bescherming van tegoeden (deposito garantiestelsel).

Revolut : De bankrekening voor reizigers

Revolut: Wat is het en wat krijg je?

Wie start met bankieren zal ervaren dat vrijwel alles digitaal via de Revolut app gebeurd. Een rekening openen is vele malen sneller en gemakkelijker te regelen dan bij een traditionele bank doordat je het geheel online kunt regelen. Je hoeft dus niet naar een fysiek bankkantoor om je te legitimeren omdat er gebruik gemaakt wordt van afgeleide identificatie (storting van een paar cent van een Nederlandse bankrekening).

Wanneer je een account hebt aangemaakt bij Revolut dan krijg je de beschikking over een betaalrekening. Deze is voorzien van een IBAN rekeningnummer waardoor je er volledig gebruik van maken in het reguliere betalingsverkeer. Je kunt dus geld overmaken naar je normale bank maar bijvoorbeeld ook incasso’s laten doen vanaf je Revolut rekening.

Revolut: Wat zijn de kosten?

Bij de Nederlandse grootbanken betaal je een vast bedrag per maand om gebruik te mogen maken van je bankrekening. Bij Revolut daarentegen betaal je geen kosten om lid te mogen zijn van de club. 

Revolut: Hoe stort ik geld op mijn rekening

Wanneer je begint met bankieren dan wil je er natuurlijk eerst voor zorgen dat er geld op je rekening komt. Er zijn verschillende opties om dit te regelen: salaris laten storten op de rekening, overboeken vanaf je Nederlandse rekening, storten vanaf een credit card.

Aanvullen van je rekening middels credit card is instant, het geld staat er meteen op. Via een overboeking vanaf je Nederlandse betaalrekening gaat er een paar uur tot mogelijk enkele dagen over heen.

Hou bij deze laatste optie even in de gaten of je credit card maatschappij de transactie ziet als contante opname (kost geld) of als reguliere spend (een aankoop, gratis). Het spreekt voor zich dat in het eerste geval de credit card een duur middel is om je Revolut account aan te vullen. Qander biedt in Nederland de Miles & More card aan en mijn ervaring is dat zij (tot nu toe) geen kosten in rekening brengen om je Revolut account aan te vullen.

Revolut : De bankrekening voor reizigers

Revolut: Waarom is deze rekening zo aantrekkelijk voor reizigers?

Wie de titel van deze blogpost heeft gelezen zal zich inmiddels wel afvragen waarom deze rekening zo aantrekkelijk is voor reizigers. Het kan aanvoelen alsof er een hoop moet gebeuren voor slechts kleine voordelen. Toch zijn er in mijn beleving wel grote voordelen te behalen door de Revolut card te gebruiken op reis.

Revolut: Kosteloze ATM opname(s)

Wie in het buitenland gebruikt maakt van zijn Nederlandse betaalpas bij de geldautomaten (andere valuta dan Euro) komt er bij thuiskomst vaak achter dat het toch niet zo voordelig was om te pinnen. Op de eerste plaats omdat de wisselkoers die Nederlandse banken gebruiken om te bepalen wat het opgenomen bedrag in Euro’s is vaak wordt voorzien van een koersopslag.

Daarnaast brengen de meeste Nederlandse grootbanken kosten in rekening per keer dat je gebruikt maakt van een buitenlandse geldautomaat. Bij ABN AMRO betaal je bijvoorbeeld 2.25 Euro per transactie. Dat kan flink oplopen wanneer je langere tijd in het buitenland bent of slechts kleine bedragen uit de geldautomaat trekt.

Bij Revolut is dit anders. Met Revolut kun je ook fysieke bankpassen aanvragen. Je hebt hierbij de keuze uit een Maestro pas (gewone pinpas) of een VISA card (credit card).

Wie het standaard account (de gratis versie) heeft kan per maand tot 200 Euro kosteloos uit de geldautomaat trekken. Dat wil zeggen dat Revolut geen kosten in rekening brengt per keer dat je geld uit de automaat trekt. Wat de deal nog mooier maakt is dat wanneer je binnen de limiet van 200 Euro blijft de wisselkoers die je krijgt gunstig is en niet wordt voorzien van een wisselkoers opslag. Wanneer je het Revolut account upgrade naar de betaalde versie van 8 of 14 Euro per maand dan liggen de limieten zelfs nog iets hoger, resp. 400 Euro en 600 Euro.

Revolut: Pinnen bij winkels in niet-Euro landen tegen gunstige(re) koers

Naast het opnemen van geld bij een geldautomaat kun je de Revolut betaalkaarten vaak ook gebruiken voor aankopen in winkels. Persoonlijk was ik hier altijd zeer voorzichtig mee met mijn Nederlandse bankpassen omdat de kosten van mijn aankopen stukken hoger lagen door de wisselkoers opslag per transactie.

Mijn ervaring met het betalen middels de Revolut kaarten is dat de wisselkoers die je krijgt erg dicht ligt bij de officiële wisselkoersen die je bijvoorbeeld via Google kunt vinden. De wisselkoers die Revolut hanteert is altijd de meest actuele. Ik heb nu al twee keer meegemaakt dat het bedrag in Euro’s dat van mijn Revolut rekening werd afgeschreven lager lag dan wat ik zou verwachten op basis van de huidige wisselkoers.

Revolut: Gratis betaalpas bij aanvraag via de banners

Revolut wil graag snel uitbreiden binnen de Nederlandse markt en biedt daarom nieuwe klanten tijdelijk een gratis betaalpas aan bij het openen van de rekening wanneer je gebruik maakt via een van de banners in dit artikel.

Revolut: Mijn eindoordeel

Voor mensen die vaak afreizen naar landen waar met een andere valuta dan de Euro wordt betaald is de Revolut rekening met bijbehorende betaalpas(sen) een onmisbare toevoeging aan het betaalarsenaal. Tel daarbij nog eens op dat het gebruik van de rekening volkomen kosteloos is en je kan niet anders dan tot de conclusie komen dat je de rekening eigenlijk meteen zou moeten aanvragen.