Revolut – voordelig betalen in het buitenland

Revolut:
De bankrekening voor reizigers

Sinds een aantal maanden maak ik gebruik van Revolut. Voor de mensen die Revolut niet kennen, dit bedrijf is een relatieve nieuwkomer op de betaalmarkt. Zij proberen zich te onderscheiden van de traditionele  grootbanken door meer te bieden tegen lagere kosten. En met name door de lagere kosten vallen ze op: de Revolut betaalrekening is namelijk een gratis bankrekening. 

In deze post laat ik je zien hoe bankieren met Revolut in de praktijk werkt.

Iedereen kent waarschijnlijk wel de telefoon app van Uber. Met deze app kun je op een eenvoudige manier taxi’s bestellen zonder dat je bang hoeft te zijn te veel te betalen voor de taxi rit. De introductie van Uber op de taxi markt zorgde voor de nodige opschudding bij de bestaande taxi centrales.

Welnu, Revolut zou je kunnen beschouwen als de Uber op de financiële markt. Het bankbedrijf dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rabobank geen fysieke bankkantoren heeft moet het helemaal hebben van de innovatieve app. Met deze app kunnen rekeninghouders van deze startup op intuïtieve wijze betalingen verrichten en het overzicht over hun geldzaken bewaren. 

Deze hightech bank is in bezit van zowel een bankvergunning in Groot Brittannië als in Litouwen. Dankzij deze Europese bankvergunning vallen alle tegoeden (tot 100.000 euro) die je bewaart bij Revolut onder het Europese Deposito Garantiestelsel.

Andere start-ups die proberen de betaalmarkt op zijn kop te zetten zijn o.a. het Duitse N26 en het Nederlandse Bunq.

Revolut gratis bankrekening betaalrekening reizigers

Hoe werkt betalen met Revolut

Zoals al eerder geschreven werkt bij Revolut alles via de App, zo ook het klant worden. Waar het bij sommige traditionele banken dagen kan duren voordat je rekening is geopend daar is het bij Revolut in een mum van tijd geregeld. Iedereen die bij Revolut een betaalrekening opent krijgt een eigen (Britse) IBAN rekeningnummer waarmee je volwaardig aan het betalingsverkeer kunt deelnemen.

Voordat je betalingen kunt verrichten met je bankrekening zul je er eerst voor moeten zorgen dat er een tegoed op deze rekening verschijnt. Je kunt geld storten door bijvoorbeeld geld over te maken van je Nederlandse bankrekening, je salaris te laten storten op je Revolut rekening of door bijvoorbeeld geld in te leggen vanuit een credit card. Hou bij deze laatste optie wel even in het achterhoofd dat sommige credit card maatschappijen (een hoop) geld in rekening brengen voor deze vorm van storten.

Incasso’s vanaf Revolut bankrekening

Dankzij het IBAN rekeningnummer is het voor Nederlandse bedrijven gewoon mogelijk om te incasseren van de Revolut betaalrekening. In de praktijk heb ik gemerkt dat er af en toe wel wat overtuigingskracht nodig is om bedrijven deze wijziging van rekening door te laten voeren in hun administratie.

Wat kost dat eigenlijk die revolut bankrekening?

Het aanmaken van een Revolut bankrekening is gratis. Waar je bij de traditionele drie Nederlandse grootbanken een paar euro per maand kwijt bent, betaal je bij Revolut helemaal niets. Wanneer je naast de app graag ook een fysieke betaalpas wilt hebben van Revolut dan betaal je hier alleen een bijdrage in de verzendkosten van de kaart. Ik raad je aan om te wachten met het aanschaffen van een fysieke betaalkaart totdat je een aanbod krijgt van Revolut om hem gratis te ontvangen.

Revolut Credit Card

Naast een fysieke betaalpas is het ook mogelijk om een VISA credit card aan te vragen bij Revolut. In tegenstelling tot normale credit cards kun je bij deze kaart alleen het bedrag uitgeven dat op de rekening aanwezig is (een soort van prepaid credit card dus). Het is dan ook goed om te weten dat deze credit card vaak niet wordt geaccepteerd bij het maken van hotel reserveringen of het boeken van een huurauto

Ideal met Revolut

Het is helaas niet mogelijk om met je Revolut rekening via IDeal een betaling te verrichten. 

Voordelen van Revolut

Is het feit dat de rekening helemaal gratis is genoeg om over te stappen van je vertrouwde Nederlandse bank naar deze uitdager op de markt? Waarschijnlijk niet. Maar er zijn nog een aantal niet benoemde voordelen waar vooral mensen die regelmatig reizen de vruchten van kunnen plukken.

 Ben je op zoek naar meer voordelen op reis? Lees dan eens over de kaarten van American Express.

Geen transactiekosten bij buitenlandse geldautomaat

Wij gaan regelmatig naar Azië en iedere keer erger ik me er weer aan als ik na terugkomst in Nederland mijn bankafschrift bekijk. Steevast worden er kosten in rekening gebracht door mijn bank voor het gebruik van geldautomaten in niet-Euro landen. Per opname betaal ik gemiddeld zo’n 2.25 euro. Naast deze kosten wordt er vaak ook een minder gunstige wisselkoers gerekend wanneer het bedrag in vreemde valuta wordt teruggerekend naar Euro’s.

Bij Revolut werkt dit anders. Wanneer je een fysieke betaalpas hebt aangevraagd dan kun je iedere maand tot 200 euro (of de tegenwaarde in lokale valuta) kosteloos opnemen. Het maakt hierbij dus niet uit of je twintig keer 10 euro uit de muur trekt of een keer 200 euro. De 2.25 per transactie blijft achterwege bij Revolut voor de eerste 200 euro.

Ik hoor je denken, dan zit ik nog steeds met die wisselkoers opslag. Lees vooral verder …….

Gunstige wisselkoers bij vreemde valutas

Op vakantie in niet-Euro landen ben ik altijd voorzicht met het afrekenen van aankopen in supermarkten en andere winkels. Uit ervaring weet ik dat het bedrag dat van mijn Nederlandse bankrekening wordt afgeschreven altijd hoger ligt dan wat het zou moeten zijn volgen de huidige wisselkoersen die via bijvoorbeeld Google te vinden zijn.

Mijn ervaring met Revolut is dat dit bedrijf wisselkoersen gebruikt die erg dicht liggen bij de officieel gepubliceerde wisselkoersen. Daarnaast ontbreekt bij de transacties die ik met mijn betaal kaart doe ook de wisselkoers opslag. Dit geldt zowel bij opnames uit een geldautomaat als bij een betaling in de winkel. 

Ik heb tot nu toe twee keer meegemaakt dat het bedrag dat uiteindelijk van mijn Revolut bankrekening werd afgeschreven lager lag dan wat ik volgens de officiële wisselkoers zou verwachten.

conclusie

Ik gebruik de Revolut bankrekening nu bijna twee jaar. Mijn Nederlandse bankrekening heb ik niet opgezegd, ik gebruik de rekening en en  betaalpas met name wanneer ik op reis ben. Doordat er verder geen kosten aan het bezit en gebruik van deze betaalrekening zijn verbonden blijft de betaalpas dankbaar in mijn portemonnee, wachtend op de momenten dat hij zijn vreemde valuta krachten moet laten zien.

Plaats een reactie