Krijg elite status door een status match of challenge

krijg elite status door status match of status challenge
krijg elite status door status match of status challenge

De bekendste manier om status te verkrijgen in welk loyaliteitsprogramma dan ook is door er hard voor te werken. Aan de ene kant door veel vluchten te maken om elite flyer te worden aan de andere kant door loyaal te zijn aan bepaalde hotelketens. 

Maar wat nou als je net die begeerde status hebt behaald en je reispatroon verandert (structureel of incidenteel) waardoor je bij de concurrent je vluchten of nachten maakt. Moet je dan weer vanaf nul af aan beginnen met het opbouwen van loyaliteit bij de concurrent? 

Omdat ook luchtvaartmaatschappijen en hotels ook graag business van de loyaalste klanten van de concurrent overnemen bieden ze soms aan om de status van de concurrent over te nemen. In het punten en miles wereldje wordt dit dan een status match of een status challenge genoemd.

Wat is een status match?

Bij een status match neemt een loyaliteitsprogramma het deelnemer niveau die je bij de concurrent hebt over. Neem het volgende (fictieve) voorbeeld: 

Je hebt gold status behaald bij Hilton en wilt graag status krijgen bij Marriott. Stel dat Marriott de optie biedt tot een status match dan zul je bij Marriott status verkrijgen die match met het deelnemersniveau binnen het Hilton programma.  

Status match en status challenge

Wat is een status challenge

Een status challenge verschilt van een status match in het feit dat je voor een status challenge vaak eerst een taak moet volbrengen. Die taak ziet er vaak uit in de vorm van “maak x vluchten in y periode” of “verblijf x nachten in y periode”. 

Sommige loyaliteitsprogramma’s kennen de te verkrijgen status al toe tijdens de challenge periode, bij andere programma’s kun je pas van de voordelen genieten op het moment dat je de status challenge volbracht hebt.

Bij welke loyaliteitsprogramma's kun je status matchen of challengen

Er zijn een aantal loyaliteitsprogramma’s die structureel een status match of challenge aanbieden. Bij andere programma’s heb je een aantal keer per jaar de mogelijkheid tot het aanvragen van een match. Op de website statusmatcher kun je het loyaliteitsprogramma opzoeken waar je graag een match naar toe wilt hebben. 

Je vindt daar dan ervaringen van mensen die onlangs geprobeerd hebben om een match aan te vragen en of ze een directe match hebben gekregen of dus een challenge toegewezen hebben gekregen.

Hoe vraag ik een status match aan?

Vaak vind je op statusmatcher.com een e-mailadres of een link naar een inschrijfpagina waar je de status match kunt aanvragen. Op deze pagina of via het e-mailadres moet je vaak de volgende zaken aanleveren:

  • Bewijs van status in je huidige loyaliteitsprogramma (vaak is een screenshot van je status of een foto van je loyaliteitskaart voldoende);
  • Bewijs van activiteit in je huidige loyaliteitsprogramma (een screenshot van je recent activity volstaat vaak)
  • Je deelnemersnummer in het programma waar je de status wilt verkrijgen.
Wanneer je al deze zaken hebt aangeleverd dan gaat er vaak best een lange periode over heen voordat je antwoord krijgt of de status match wordt toegewezen. In de praktijk heb ik meegemaakt dat dit kan enkele dagen kan zijn tot in de extreme gevallen enkele weken of zelfs maanden.

Is het handig om zo veel mogelijk te matchen?

Wanneer je eindelijk je status hebt dan is het erg verleidelijk om direct door middel van een status match je status uit te breiden naar zoveel mogelijk andere programma’s. Persoonlijk zou ik dit niet willen aanraden omdat een status match vaak iets is wat je maar 1x kunt aanvragen. 

Het is daarom handiger om een status match aan te vragen op het moment dat je echt activiteit (hotel/vlucht boeken) in het andere programma gaat vertonen. Een status match is immers pas wat waard op het moment dat je waarde uit het andere programma kunt halen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*