ESTA voor Amerika - Alles wat je moet weten

Voor steeds meer landen moet je toestemming vragen om naar het betreffende land te mogen vliegen. Voor onder andere Canada & Australië is zo’n toestemming nodig. Het meest bekende voorbeeld van zo’n toestemming is de ESTA die je moet aanvragen voordat je naar Amerika kunt reizen. In deze post proberen we een aantal onduidelijkheden rondom de ESTA weg te nemen. Allereerst maar even de afkorting ESTA verduidelijken, het staat voor Electronic System for Travel Authorization.

ESTA verklaring - Verenigde Staten van Amerika

Het komt vrij vaak voor dat mensen bij de check in balies op Schiphol gestresst op zoek gaan naar een laptop om last minute een ESTA aan te vragen. De meeste mensen zijn goed op de hoogte dat wanneer ze de Verenigde Staten willen bezoeken ze online om toestemming moeten vragen. 


Minder mensen zijn er van op de hoogte dat je dit ook moet doen wanneer je alleen maar overstapt in Amerika. Wanneer je dus van Amsterdam naar bijvoorbeeld Mexico Stad vliegt en hiervoor in Miami moet overstappen op een ander vliegtuig dan ben je verplicht om een ESTA aan te vragen.

ESTA - Verenigde Staten van Amerika : Visa Waiver

Iedereen die onder het VISA Waiver (Visum vrijstelling) programma valt moet in principe een ESTA aanvragen voordat ze op reis gaan. De volgende nationaliteiten vallen momenteel onder het VISA Waiver programma:

 

Andorra, Australia, Austria, Belgium, Brunei, Chile, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Republic of Korea Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Malta, Monaco, Netherlands, New Zealand, Norway, Portugal, San Marino, Singapore, Slovakia, Slovenia, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan, United Kingdom

 

ESTA - Verenigde Staten van Amerika : aanvragen

Je kunt de ESTA op deze website aanvragen. Het is een vrij uitgebreide vragenlijst die je in moet vullen waar o.a. van alles wordt gevraagd over wie je bent, waar je werkt, wat je komt doen in Amerika maar ook bijvoorbeeld wie je ouders zijn.

ESTA - Verenigde Staten van Amerika : kosten

De kosten voor een ESTA zijn 14 US Dollar. Je dient deze te voldoen aan het einde van het aanvraag proces middels een credit card betaling. Mocht je geen credit card bij de hand hebben dan kun je op basis van je Application Number binnen zeven dagen na het indienen van je aanvraag alsnog betalen (wederom alleen via credit card).

ESTA USA amerika aanvragen

ESTA - Verenigde Staten van Amerika : Hoe lang geldig

In tegenstelling tot wat veel mensen denken hoef je niet iedere keer dat je naar Amerika vliegt opnieuw een ESTA aan te vragen. Vanaf het moment dat je aanvraag is goedgekeurd kun je twee jaar lang naar Amerika reizen op je ESTA. 

ESTA - Verenigde Staten van Amerika : ESTA status check

Ben je nieuwsgierig wat de status is van je ESTA aanvraag? Wil je weten tot wanneer je goedgekeurde ESTA nog geldig is? Je kunt het zelf controleren via deze link. Door in het zoekscherm je paspoortgegevens op te geven kun je de status van je ESTA opvragen. 

ESTA - Verenigde Staten van Amerika : Moet ik ESTA uitprinten en meenemen op reis

De immigratiedienst van Amerika heeft in haar systemen toegang tot alle tijdens de aanvraag ingevulde informatie. Je zou dus denken dat het niet noodzakelijk is om je ESTA op papier mee te nemen wanneer je gaat reizen. Het is echter wel aan te raden want er zijn luchtvaartmaatschappijen die je niet aan boord van het vliegtuig laten zonder dat ze bewijs hebben gezien dat je de Verenigde Staten mag betreden. 


Zij vrezen een boete wanneer ze mensen zonder geldige papieren op Amerikaanse bodem zetten. Gewoon uitprinten dus die ESTA, scheelt een hoop (mogelijke) problemen.

ESTA - Verenigde Staten van Amerika : Afgekeurd en nu?

In het merendeel van de gevallen ontvangt de reiziger een aantal dagen na het afronden van het ESTA aanvraag proces de goedgekeurde ESTA. Het kan ook gebeuren dan een ESTA wordt afgekeurd. Dat kan verschillende oorzaken hebben maar denk daarbij bijvoorbeeld dat je hebt aangegeven bepaalde landen te hebben bezocht waar Amerika een wat mindere relatie mee heeft, of dat je hebt aangegeven in het verleden met politie of justitie in aanraking bent geweest. 


Wanneer je ESTA wordt afgekeurd dan geldt het normale VISA proces. Dat wil zeggen dat je een aanvraag moet doen voor een toeristenvisum en in de meeste gevallen op interview moet komen bij het consulaat van Amerika in Amsterdam. Hier zijn ook (veel) hogere kosten mee gemoeid dan met een ESTA.