Goedkoper business class vliegen Vier tips om geld te besparen

Vroeger toen ik met mijn ouders op vakantie ging dacht ik iedere keer als we door de business class liepen naar onze economy stoelen … If only I could, om vervolgens neer te dalen in een economy class stoel. Maar wat als het wel zou kunnen?  

In deze post leg ik je eerst wat meer uit over de verschillen tussen economy class en business class en geef ik je vervolgens vier tips om goedkoper aan business class stoelen te kunnen komen.

Goedkoper business class vliegen : Verschillen economy class en business class

Mensen die nog nooit in een business class stoel hebben gezeten hebben vaak vooroordelen t.o.v. de groep mensen die wel in deze stoelen plaats neemt. Uitspraken als “Je komt geen seconde eerder aan in zo’n stoel” en “Waarom 5x zoveel betalen voor een stoel, ga liever 5x meer op vakantie” heb ik regelmatig gehoord van reizigers die door de business class cabine richting hun economy class stoel bewogen.

 

Maar wat zijn nu echt de voordelen van business class vliegen? 

Business class vliegen: De luchthaven lounge

Toegegeven: met frequent flyer status of een bepaalde credit card verschaf je jezelf ook toegang tot een luchthaven lounge. Wanneer je in business class vliegt heb je voor je vliegreis recht op toegang tot de luchthaven lounge. Hier kun je in een rustige ruimte wachten tot het moment dat de vlucht gaat vertrekken. Dit kun je uiteraard doen onder het genot van een hapje en een drankje. 

 

Persoonlijk vind ik luchthaven lounges een zegen. Het is de ideale plek om nog even je rust te pakken voordat je jezelf laat opsluiten voor een paar uur in het vliegtuig. 

Business class vliegen: Priority boarding

Als business class passagier kun je zelf bepalen wanneer het voor jou het prettigste is om aan boord van het vliegtuig te gaan. Of je nu als een van de allereersten (om bijvoorbeeld nog wat foto’s van je stoel in een leeg vliegtuig te maken) of als allerlaatste (let op: mocht je na de aangegeven sluitingstijd bij de gate komen dan vertrekt het vliegtuig gewoon zonder jou, ook al vlieg je business class)  aan boord wilt, het is allebei mogelijk.

Goedkoper business class vliegen - Vier tips om geld te besparen​

Business class vliegen: De vliegtuig stoel

Waar luchtvaartmaatschappijen in economy class proberen steeds meer stoelen in dezelfde cabine te krijgen (met alle gevolgen dan dien voor je persoonlijke ruimte) is het in business class bij een groot deel van de luchtvaartmaatschappijen vanzelfsprekend dat je als business class passagiers rechtstreekse toegang hebt tot het gangpad (je hoeft dus niet over een buurman heen te klauteren). In Economy class vind je vaak 8-10 stoelen op een rij (3-4-3 opstelling), in business class daarentegen is het vaak vier stoelen op een rij (1-2-1 opstelling). 

Naast dat je meer persoonlijke ruimte hebt in business class krijg je ook een ruimere stoel. Het is tegenwoordig gangbaar dat de stoel volledig plat kan al zijn er ook nog wel wat luchtvaartmaatschappijen die een zogenaamde glijbaan aanbieden. Een volledig platte stoel in combinatie met noise cancelling headphones is voor mij de ideale combinatie om wat uren slaap te pakken op een lange vlucht.

Het aanbod aan entertainment aan boord is meestal gelijk aan economy class, je hebt alleen de beschikking over een grotere monitor. 

Business class vliegen: De service aan boord

In economy class hebben de stewardessen ontzettend veel passagiers onder hun hoede. In business class zitten minder passagiers die door een dedicated crew worden bediend. 

Qua maaltijd service aan boord zijn er twee typen vluchten te onderscheiden. Diner-on-demand en de meal service. In het eerste geval kun je gedurende de vlucht op het moment dat het jou het beste uitkomt (heb je honger? , wil je eerste slapen?) dineren. In het laatste geval hanteert de luchtvaartmaatschappij vaste momenten in de vlucht waarop de maaltijden worden geserveerd. Dit was lange tijd bij veel luchtvaartmaatschappijen de standaard maar gelukkig bieden steeds meer bedrijven de mogelijkheid om zelf je vlucht in te delen qua eten aan boord.

Goedkoper business class vliegen

Business class vliegen: Als eerste van boord

Na de betere stoel vind ik dit een van de fijnere voordelen van het vliegen in business class. Deze premium passagiers mogen als eerste van boord. Met name op lange afstandsvluchten waar 3 a 400 mensen aan boord zijn kan het beetje voorsprong dat je hebt bij van boord gaan flink wat tijd schelen bij de immigratie en/of douane. 

Er zijn luchtvaartmaatschappijen die hun business class passagiers fast track kaarten aanbieden waarmee ze de rijen bij immigratie kunnen kippen door gebruik te maken van een aparte balie voor premium passagiers.

Goedkoper business class vliegen : Tip 1- Maak gebruik van de vakantieperiode

Het gaat wellicht compleet tegen je gevoel in maar juist in de vakantieperiodes willen business class tickets vaak veel in prijs dalen. Op zich raar want wanneer je met je gezin op vakantie wil betaal je de hoofdprijs voor je vliegreis in economy. 

De belangrijkste reden dat de stoelen in business class in de vakantieperiode vaak met een flinke korting over de toonbank gaan heeft alles te maken met vraag en aanbod. Business class stoelen worden zoals het woord al aangeeft vaak geboekt door zakenreizigers. Doordat deze doelgroep in de vakantieperiode ook minder noodzaak heeft om van A naar B te vliegen heeft de luchtvaartmaatschappij de keuze om de vluchten uit te voeren met een lege business class of er voor te kiezen deze stoelen dusdanig te prijzen zodat ze voor een andere doelgroep (de premium vakantieganger) interessant worden. 

 

Vergeet de volgende keer dus als je op zoek gaat naar vliegstoelen voor de vakantieperiode niet even je zoek voorkeuren aan te passen naar business class om te zien of de prijzen van een business class stoel interessant genoeg geprijsd zijn om net even dat beetje extra te betalen boven de prijs van het economy ticket.

Goedkoper business class vliegen : Tip 2 - Maak gebruik van frequent flyer miles

Deze tip is wellicht voor een wat kleinere doelgroep maar ik wil hier toch even bij stilstaan. Vaak genoeg zie ik om me heen dat reizigers soms jaren frequent flyer punten sparen om ze vervolgens in te wisselen voor een “gratis” ticket in economy class. Gratis staat hier inderdaad tussen aanhalingstekens want er komt meestal nog een bedrag aan belasting (en eventueel brandstoftoeslag) op het gratis ticket welke zo groot is dat je bijna aan de prijs van een normaal gekocht vliegticket zit.

Waar het verschil in prijs tussen een economy en een business class ticket vaak kan lopen tot 5 a 6x is het verschil bij award tickets (op frequent flyer punten dus) vaak minder groot. Voor ongeveer 3x de prijs in punten van een economy ticket vlieg je dezelfde vlucht in business class. Ok, ook over dit business class ticket betaal je belastingen en eventueel een brandstoftoeslag, maar dit is veel kleiner bedrag van de reguliere verkoopprijs van de stoel dan het geval van een economy class ticket. 

Goedkoper business class vliegen : Tip 3 - Error fares

De minst planbare tip om goedkoper business class te vliegen zijn zogenaamde error fares. Het plaatsen van de tarieven voor vliegtuig stoelen is een vrij verouderd proces waar vaak de nodige handmatige handelingen bij komen kijken (denk als Excel bestand beheren en nieuwe prijzen invoeren). Hier gaat zo nu en dan wel eens wat mis wat kan resulteren in vliegprijzen die te mooi zijn om waar te zijn.

 

Soms zijn de prijzen inderdaad te mooi om waar te zijn maar vrij regelmatig worden de tickets van mensen die zo’n mooie prijs hebben geboekt gehonoreerd (je mag dus vliegen tegen die prijs). 

 

Zelf heb ik o.a. gebruik kunnen maken van een retour ticket met Qatar Airways in business class naar Penang voor 800 euro, een enkele reis first class vanaf Johannesburg voor 400 euro en een ticket van Amsterdam naar Tokyo met Qatar Airways in business class voor 620 euro.

 

Je vindt deze reizen door actief de verschillende blogs (o.a. www.secretflying.com) te monitoren. Ik zeg actief, want deze fares verdwijnen net zo snel als dat ze verschenen. Op het moment dat de luchtvaartmaatschappij zijn fout ontdekt is de prijs verdwenen.

Goedkoper business class vliegen : Tip 4 - Companion Sales

De laatste maanden verschijnen er steeds vaker ticket sales waarbij je redelijk goedkoop business class tickets kunt boeken, op voorwaarde dat met zijn tweeën (een companion) vliegt. Wanneer je dezelfde tickets zoekt voor slechts 1 reiziger dan zal je opvallen dat de ticketprijs een paar honderd Euro hoger ligt.

 

Je kunt op de hoogte blijven van dit type fares door wat blogs op Internet te volgen of jezelf in te schrijven voor de e-mail nieuwsbrieven van diverse luchtvaartmaatschappijen. Op die manier ben jij altijd als eerste op de hoogte.