Vliegtuigen Kijken Schiphol: Panoramaterras & Polderbaan

Als kleine jongen fietste ik vaak naar Schiphol met mijn oma om daar vliegtuigen te zien opstijgen of landen. Dat deed ik dan op de parkeerplaats langs de kaagbaan, op de plek waar vandaag de dag de vrachtplatforms op Schiphol gevestigd zijn.

Ondanks het verdwijnen van deze mooie spotterplaats op Schiphol zijn er nog voldoende plekken langs de luchthaven te vinden waar je kunt genieten van het vliegverkeer. In deze post neem ik je langs de mooiste plekken op Schiphol waar je nog schitterende foto’s kunt schieten van vliegtuigen.

Vliegtuigen spotten op Schiphol

Wie gaat er nou in zijn vrije tijd langs een stuk asfalt staan om te zien hoe vliegtuigen landen of opstijgen? Op zonnige dagen in weekend of vakanties is het een gekte van jewelste op de spottersplekken op Schiphol!

Aan de ene kant zijn er de gezinnen met jonge kinderen die het spotten van vliegtuigen als het ideale dagje uit zien. De andere groep mensen die te vinden is op de spottersplekken zijn de luchtvaartliefhebbers, zij houden er van om vliegtuigen op de gevoelige plaat te zetten.

Zij staan vaak uren lang langs de start- of landingsbaan om net dat ene (zeldzame) vliegtuig op de foto te zetten. Ze zijn te herkennen aan de grote lens op hun camera en vaak ook een radio waarmee ze de luchtverkeersleiding kunnen beluisteren.

Wat kost een dagje vliegtuigen spotten op Schiphol?

De locaties die ik in deze post beschrijf zijn volledig gratis te bezoeken. Een aantal van de plaatsen zijn alleen wel lastig (of niet) met het openbaar vervoer te bereiken.

Het panorama terras op Schiphol

Wanneer je als reiziger landt op Schiphol airport en het vliegtuig richting de terminal taxiet, is het je vast wel eens opgevallen dat er een vliegtuig op het dak van een van de gebouwen staat? Dit Fokker 100 toestel bevindt zich op het panorama terras van Schiphol.

Dit panorama terras wordt op Schiphol op borden aangegeven. Wanneer je de bordjes volgt zal je een aantal verdiepingen omhoog gaan, totdat je uiteindelijk op het dak van de vertrekhal staat. Het terras bevindt zich voor de douane, je hoeft dus geen vliegticket te hebben om van dit terras te kunnen genieten!

Wat is er te doen op het panorama terras op Schiphol?

Doordat het panorama terras zich bevindt bovenop de vertrekhal sta je op het terras in het middelpunt van alle vliegactie. In de verte zal je vliegtuigen zien landen om vervolgens richting het luchthavengebouw te taxiën.

Uiteraard kun je alle actie rondom de afhandeling van het vliegtuig vanaf een kleine afstand volgen. Het laden en lossen van het vliegtuig, de catering en uiteindelijk de push back van het vliegtuig voor vertrek. Wanneer je geluk hebt zie je het vliegtuig naar een dichtbij gelegen startbaan rijden om vanaf deze baan richting de horizon te vliegen.

Het terras is met name interessant voor mensen die genieten van de bedrijvigheid rondom de aankomende en vertrekkende vliegtuigen. Vind je het leuker om vliegtuig op te zien stijgen, of juist te zien landen? Dan haal je waarschijnlijk meer plezier uit een van de spotters plaatsen langs de startbanen.

Toegangskosten en openingstijden van het panoramaterras

Het panorama terras is in principe het hele jaar door geopend. Tijdens de wintermaanden opent het terras van 09:00 tot en met 17:00. De zomermaanden kennen wat ruimere openingstijden: 07:00 tot 21:00.

Ben je van plan om het panorama terras te bezoeken tijdens extreme weersomstandigheden (bijvoorbeeld storm of sneeuw)? Controleer dan voor vertrek even of het terras wel geopend is. In dit soort omstandigheden wordt het terras vaak uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Het panorama terras op Schiphol is kosteloos te bezoeken!

Parkeren panoramaterras Schiphol

Wanneer je met de auto naar Schiphol komt, kan een dagje vliegtuigen kijken behoorlijk in de papieren lopen. Parkeren op Schiphol is immers niet goedkoop.

Wanneer ik vliegtuigen ga kijken op Schiphol Centrum, dan parkeer ik mijn auto aan de Oude Haagseweg. Dit parkeerterrein ligt onderaan afslag Sloten langs de A10. Parkeren op dit parkeerterrein is op het moment van schrijven gratis.

Op twee minuten lopen van deze parkeerplaats rijden er diverse bussen (bijvoorbeeld lijn 397) richting Schiphol Plaza. De bus doet er ongeveer 10 minuten over.

Gratis parkeren aan de Oude Haagseweg

Vliegtuigen spotten langs de Polderbaan

De Polderbaan is de meest recent aangelegde startbaan van Schiphol. Door de locatie (wat verder van Schiphol) is het voor de meeste reizigers een kwelling om op deze startbaan te landen. Voor vliegtuigspotters betekent de groters afstand meer gelegenheid om vliegtuigen op foto vast te leggen.

Door de ligging van deze startbaan is de Polderbaan vrijwel de hele dag in gebruik. Dit omdat deze startbaan de gunstigste windrichting heeft om geluidsoverlast te voorkomen.

Elke drie minuten start of land er wel een vliegtuig vanaf de Polderbaan.

Voor vliegtuigspotters is er een speciale parkeerplaats langs de startbaan aangelegd. Met name in de weekenden en schoolvakanties staat het hier afgeladen vol met auto’s.

Vanaf de parkeerplaats kun je een fiets/wandel pad volgen die langs de gehele lengte van de startbaan loopt. Zo kun je jezelf bijvoorbeeld begeven naar het punt waar de vliegtuigen met de wielen de landingsbaan raken bij het landen.

In weekenden en vakanties wordt er ook voor de inwendige mens gezorgd op deze parkeerplaats. Vaak zijn er zowel patat als ijskramen te vinden.  Er zijn ook een aantal mobiele toiletten te vinden op de spottersplek.Toegangskosten en adres van spottersplek Polderbaan

De parkeerplaats van de spottersplek langs de Polderbaan heeft geen eigen adres. Je kunt er komen door in je navigatie de postcode “2141CN” in te voeren. Kom je vanaf de snelweg A9 dan volg je autoweg N205. Na de traject controle ga je bij de verkeerslichten linksaf. Bij de eerstvolgende mogelijkheid om weer naar links te gaan sla je af. Je vindt de parkeerplaats na een paar honderd meter aan je rechterkant.

Kosten zijn er aan een bezoek aan deze parkeerplaats niet verbonden, behoudens dan eventuele snacks die je bij een van de snackwagens koopt.

Spottersplaats buitenveldertbaan

Een tweede startbaan waar je prima vliegtuigen kunt spotten is de Buitenveldertbaan. Vanaf de parkeerplaats bij de naastgelegen McDonalds heb je een prima uitzicht op de startende en landende vliegtuigen.

Op deze parkeerplaats zijn er verrekijkers beschikbaar die je tegen betaling kunt gebruiken om het vliegverkeer nog net iets beter te kunnen zien.

Wanneer je vanaf de parkeerplaats van de Mcdonalds links af slaat en in de richting van Schiphol rijdt dan heb je aan de linkerkant een stukje braakliggend terrein waar je ook prima vliegtuigen kunt spotten. Vanaf dit terrein kun je ook de kop van de Aalsmeerbaan goed zien.

Adres spottersplaats buitenveldertbaan

Stel het adres van de nabijgelegen McDonalds in op je navigatie: Loevensteinse Randweg 200, Schiphol


Flightradar 24 , hulpmiddel vliegtuigspotten

Vroeger was het altijd spannend om langs de start of landingsbaan te staan, niet wetend wat het volgende vliegtuig zou worden dat aan zijn start of landing zou beginnen. Mannetjes met radio’s probeerden het radioverkeer tussen de verkeerstoren en de vliegtuigen te volgen om een beeld te krijgen van het vliegverkeer.

Tegenwoordig kun je gebruik maken van een App die je op de telefoon kunt installeren. In deze App kun je zien welke vliegtuigen er op ieder moment in de lucht hangen. Met de app kun je een specifiek toestel volgen of juist een overzicht krijgen van alle vliegtuigen in een bepaalde regio.

Flightradar 24 app vliegtuig spotten in nederland

Wanneer je een filter instelt in de APP op de luchthaven code van Schiphol (dat is AMS) dan zie je alleen de vliegtuigen die net zijn opgestegen vanaf Schiphol of die onderweg zijn naar Schiphol. Met name dit laatste is erg handig omdat je precies kunt zien welke vliegtuigen er op het punt staan om te gaan landen.

Uiteraard worden details als het vliegtuigtype, de luchtvaartmaatschappij en parameters als de hoogte en snelheid van het toestel ook getoond. Met deze App heb je geen excuus meer om net te laat je fototoestel gereed te hebben voor dat perfecte fotomoment.

Vliegtuigen spotten op Eindhoven airport

Woon je niet in de buurt van Schiphol ? Weet dan dat je ook op andere luchthavens in Nederland prima vliegtuigen kunt spotten. Verwacht dan niet dat je net als op Schiphol de echt grote vliegtuigen als de Boeing 747 en de Airbus A380 gaat zien.

Op de andere Nederlandse vliegtuigen vliegen vooral de zogenaamde low-cost carriers als Transavia, EasyJet en Ryanair. Zij gebruiken de kleinere vliegtuigtypen van Airbus en Boeing.

Een voorbeeld van een spottersplaats is bijvoorbeeld die aan de (hoe toepasselijk) Spottersweg bij Eindhoven Airport. Vanaf hier heb je goed zicht op het vetrekkende en binnenkomende (vakantie) vliegverkeer.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!