Vloeistoffen in bagage vliegtuig : Hoe zit het nou

Sinds de aanslagen in 2001 waarbij twee vliegtuigen zich in het World Trade Center in New York boorden zijn er veel extra veiligheidsmaatregelen getroffen om het vliegverkeer veilig(er) te maken. De meeste bekende maatregel is waarschijnlijk dat de hoeveel vloeistoffen die een passagier mee aan boord van het vliegtuig mag nemen in zijn hand bagage gelimiteerd is.  

Vloeistoffen : Hand bagage of ruim bagage

Allereerst is het goed om aan te geven dat er alleen een limiet geldt voor de hoeveel vloeistoffen in de hand bagage. Voor alle duidelijkheid: hand bagage is de bagage die je als passagier zelf aan boord neemt en opruimt in de bagage bakken boven de stoelen of onder de stoel voor de jouwe. 

Je koffer die je incheckt bij de check-in balie verdwijnt in het bagage ruim van het vliegtuig. Aan de hoeveelheid vloeistof die je in de ruim bagage koffer wilt vervoeren zijn geen grenzen gesteld, anders dan de maximale hoeveelheid gewicht die je op je ticket mag vervoeren. Als je dus een aquarium gevuld met 23 liter water wilt vervoeren in je ruim bagage dan is dat toegestaan, of het handig is dat is natuurlijk een tweede.

Vloeistoffen in hand bagage : de hoeveelheden

De maximale hoeveelheid vloeistof die je in de hand bagage mee aan boord mag nemen is 1 liter. Dat is puur theoretisch want in de praktijk zul je minder dan een liter aan boord nemen. Dat komt doordat je de vloeistoffen moet vervoeren in een afsluitbare plastic zak met de inhoud van maximaal 1 liter. Doordat er ruimte verloren gaat aan verpakking (flesjes, zakjes etc) zul je in de praktijk de maximale 1 liter alleen halen wanneer je de zak vult met kraanwater.

Vloeistoffen in vliegtuig: Maximale inhoud per fles

Naast de 1 liter in totaal die u aan boord mee mag nemen is de maximale hoeveelheid per container (lees verpakking) ook gelimiteerd. Per verpakking mag er 100 ml vloeistof in zitten, de maximale hoeveelheid die in de container past is daarbij leidend. Wanneer je dus een flesje parfum van 200 ml probeert mee te nemen aan boord die voor de helft al opgebruikt is dan geldt de 200 ml en zal dit flesje parfum hoogstwaarschijnlijk in beslag worden genomen.

Vloeistoffen in hand bagage : uitzonderingen

Waar er regels bedacht zijn hebben we meestal ook uitzonderingen. Naast de 1 liter die u in de afsluitbare zak aan boord mag nemen is het volgende toegestaan:

  • Babyvoeding (welke tijdens de vliegreis gebruikt wordt)
  • Medicijnen
  • Speciale dieet voeding