Wat zijn de voordelen van een American Express Flying Blue kaart

Op Ikvliegveel.nl heb je al regelmatig kunnen lezen over de kaarten die American Express in Nederland aanbiedt, meestal lag daarbij de focus op de reguliere credit cards.Lees daar eventueel hier meer over. Naast deze normale platinum kaart biedt American Express in Nederland ook de Flying Blue branded credit card aan. Wat zijn nou de voornaamste voordelen van de American Express Flying Blue kaarten ten opzichte van de reguliere kaarten?

 

Behalve dat deze kaart in de look-and-feel van AIR France-KLM wordt geleverd, geniet je nog van een aantal andere voordelen. In deze blogpost lees je hier meer over!

Wat zijn de voordelen van een American Express Flying Blue kaart​

American Express Flying Blue kaarten: Flying Blue miles sparen

Met de vluchten die je maakt met KLM en haar partners spaar je punten (frequent flyer miles) in het Flying Blue programma. Met deze punten is het mogelijk om te sparen voor gratis vluchten in zowel economy als business class. Sinds een aantal jaar is het aantal Miles dat je verdient met een vlucht niet langer gekoppeld aan de afstand die je met het vliegtuig aflegt maar is deze gebaseerd op de prijs die je voor je ticket hebt betaald. Vanzelfsprekend verdienen de goedkopere tickets een stuk minder dan de duurdere business class tickets. 

 

Voor de reiziger die wat minder vaak in het vliegtuig zit lijken de “gratis” Award vluchten aan de horizon te verdwijnen door deze nieuwe berekeningsmethode om miles te verdienen. Gelukkig kun je het saldo op je Flying Blue aanvullen door gebruik te maken van de American Express Flying Blue kaarten. Je krijgt per Euro die je met de kaart besteed een bepaalde hoeveelheid Flying Blue Award miles bijgeschreven op je account. Hoeveel je er verdient per uitgegeven Euro is afhankelijk van het type American Express kaart die in je bezit hebt:

 

 

  • American Express Flying Blue silver kaart :  0.8 award mile per euro
  • American Express Flying Blue gold kaart :  1 award mile per euro
  • American Express Flying Blue platinum kaart :  1.5 award mile per euro 
 
Een aankoop van 1.000 euro levert je dus respectievelijk: 800 / 1.000 / 1.500 Award miles op.

American Express Flying Blue kaarten: Flying Blue miles verlopen niet

Wanneer je niet zo veel vliegt dan loop je het risico dat je Award miles verlopen. Award miles verlopen wanneer je in de afgelopen 20 maanden geen activiteit hebt gehad in je Flying Blue account. Voor reizigers die jaarlijks een keer op vakantie gaan met het vliegtuig en waar daarbij niet altijd de keuze op KLM of haar partners valt kan het lastig zijn om punten te sparen voor een leuk Award ticket. 

 

Zolang je met de American Express Flying Blue kaart maandelijks je uitgaven doet blijven je opgebouwde Award miles in je Flying Blue account geldig. Maandelijks zullen immers de verdiende miles worden bijgeschreven in je Flying Blue account, wat wordt gezien als activiteit van het account. 

 

Vlieg je dus niet zo vaak (met KLM) dan is het aanhouden van een American Express Flying Blue kaart een optie om over een langere periode te sparen voor die kans om eens “gratis” business class te kunnen vliegen.

American Express Flying Blue kaarten: Jaarlijks XP punten voor status

Is het behalen (of behouden) van een frequent flyer status binnen het Flying Blue programma een van je doelen? Dan kunnen de kaarten van American Express Flying Blue je een aardig eindje op weg helpen. Om de status te verkrijgen of te behouden met je jaarlijks een hoeveelheid XP punten bij elkaar vliegen. Zolang je de Flying Blue credit card in je bezit hebt krijg je jaarlijks een hoeveelheid XP cadeau. De hoeveelheid XP is wederom afhankelijk van het type credit card dat je hebt:


American Express Flying Blue silver kaart :  15 XP 

  • American Express Flying Blue gold kaart :  30 XP 
  • American Express Flying Blue platinum kaart :  60 XP 
 
Of je nu gaat voor de Silver kaart of de Platinum kaart, met deze gratis XP heb je een aardige start om je Flying Blue status te behalen (of te behouden).
Wat zijn de voordelen van een American Express Flying Blue kaart​

American Express Flying Blue kaarten: Platinum 4 two

Toegegeven: het voordeel dat we nu gaan behandelen is niet voor iedereen relevant. Maar mocht je aan de vereisten voldoen dan is dit een voordeel van onschatbare waarde. 


Ben jij binnen het Flying Blue programma deelnemer van het “Platinum” niveau? Dan kun je mits je kiest voor de American Express Flying Blue Platinum kaart gebruik maken van Platinum 4 Two. Met dit voordeel kun je een andere deelnemer van het Flying Blue programma de “Platinum” status cadeau doen. Deze persoon die de status van jou krijgt hoeft zich dan niet op de reguliere wijze te kwalificeren voor de status.


Om van dit voordeel gebruik te maken moet je aan de volgende vereisten voldoen:


  • Jij bent Flying Blue platinum member
  • Jij bent hoofdkaarthouder van een  Flying Blue American Express platinum kaart
  • Jij hebt voor de begunstigde een Flying Blue American Express platinum kaart aangevraagd
  • De begunstigde heeft een Flying Blue account (geen status benodigd)
  • Jij koppelt het account van de begunstigde aan jouw Flying Blue platinum status

American Express Flying Blue kaarten: Gespreid betalen KLM tickets

Zoals eerder benoemd zijn de credit cards van American Express zogeheten charge cards, wat wil zeggen dat je de rekening iedere maand volledig moet voldaan. Uitzondering op deze regel zijn tickets die je via de website van KLM aanschaft. Voor deze vliegtickets heb je de mogelijkheid om ze in meerdere termijnen te betalen. 

American Express Flying Blue kaarten: Tips

American Express heeft het beleid dat je eens in de zes maanden mag veranderen van kaart. Om optimaal de voordelen te kunnen benutten zou je natuurlijk in Januari een “Gold” kaart kunnen aanschaffen. Je krijgt vervolgens de 30 XP op je Flying Blue account bijgeschreven. De komende zes maanden geniet je van de “Gold” kaart en in de zevende maand besluit je de kaart te upgraden naar een “Platinum” kaart. Je krijgt vervolgens de 60 XP bijgeschreven. Je zou de kaart na een half jaar weer kunnen downgraden.

Voordelen van American Express Flying Blue kaart: Conclusie

Veel kan American Express niet fout doen bij met name de Gold kaart die je het eerste jaar volledig gratis kunt ervaren. Deze kaart is een mooie kennismaking met al het moois dat American Express te bieden heeft. Bevalt de kaart je niet dan kun je hem altijd zonder lange opzegtermijn opzeggen. Bevalt de kaart wel dan hou je hem na het gratis jaar of je kiest ervoor om hem te upgraden naar een Platinum kaart, dan pak je meteen weer wat bonus puntjes mee vanwege de upgrade.