Wat is de afstand van mijn vlucht

Als een AVGeek vind ik het altijd leuk om te weten hoe lang een vlucht is, maar hoe kom je daar nou eenvoudig achter. De meeste boeking websites laten alleen de afstand in vlieguren zien, al is de daadwerkelijke vliegtijd vaak korter dan wat er getoond wordt.

 Nu ook steeds meer loyaliteitsprogramma overgaan op een model waarbij bijvoorbeeld het aantal XP (Flying Blue) of Tier Points (British Airways Executive Club) afhangen van de gevlogen afstand, is er steeds meer interesse naar de vliegafstand.

Wat is de luchthaven code van een vliegveld

Naast dat iedere luchthaven een naam heeft krijgen ze van de internationale luchtvaartorganisatie IATA ook een drieletter code toegewezen. Voor Schiphol is dit: AMS. Andere bekende luchthaven codes om ons heen zijn bijvoorbeeld BRU (Brussel),DUS(Dusseldorf) en LHR (Londen Heathrow). 

Wanneer je wilt achterhalen wat de drieletter code is van je bestemming kun je de betreffende luchthaven opzoeken op deze wikipedia website waarop zo’n beetje alle luchthaven genoemd staan. Wanneer je de navigatie op deze website net zo ongemakkelijk vind als ik kun je natuurlijk ook gewoon in Google zoeken op: Naam luchthaven + Wikipedia.

Wat is de afstand tussen twee luchthavens (of steden)

Om de afstand tussen twee punten te bepalen maken we gebruik van GCMAP.COM. Met deze website kun je overigens ook mooie kaartjes van je vliegroute maken, daarover lees je hier meer.

De afstand tussen twee luchthavens kun je verkrijgen door zowel de drie lettercode van de luchthaven van vertrek op te geven als die van de luchthaven van bestemming. Door een koppelteken (streepje) op te nemen tussen de twee codes en vervolgens op “Distance” te drukken wordt de afstand tussen de twee luchthavens getoond, in dit geval dus 231 miles.

Wat is de afstand van mijn vlucht
Wat is de afstand van mijn vlucht

Wanneer je een overstap hebt dan kun je deze toevoegen door een extra koppel teken in het zoekveld op te nemen, gevolgd door de luchthaven code van je eindbestemming. Het onderstaande voorbeeld geeft dus de afstand van Amsterdam naar Hong Kong via Londen Heathrow. 

Wat is de afstand van mijn vlucht
Wat is de afstand van mijn vlucht

Stel dat we een open jaw vlucht hebben dan kunnen we route opgeven door een punt komma te gebruiken. In het onderstaande voorbeeld laten we dezelfde heenvlucht zien als de eerdere voorbeelden, terug vliegen we echter vanaf Jakarta (CGK) terug naar Brussel (BRU).

Wat is de afstand van mijn vlucht
Wat is de afstand van mijn vlucht