minimale overstap tijd connectie verbinding overstappen vliegen gemist

Wat is de minimale overstaptijd tussen vluchten?

Wat is de minimale overstaptijd tussen vluchten?

Wie geen rechtstreekse vlucht boekt naar zijn eindbestemming heeft te maken met een overstap in een vaak vreemd land. Een van de grote veroorzakers van stress bij vluchten met een overstap is de vraag of de aansluitende vlucht wel gehaald wordt. En wat gebeurt er op het moment dat je de aansluitende vlucht niet haalt? Moet je dan een nieuw vliegticket kopen? 

Minimale overstaptijd staat vast voor een luchthaven

Voor vrijwel iedere luchthaven waar passagiers overstappen tussen vliegtuigen is er een minimale overstaptijd vastgelegd. Deze minimale overstaptijd (ook wel MCT/ Minimal Connection Time genoemd) is de tijd die je minimaal nodig hebt om onder normale omstandigheden van het aankomende vliegtuig naar het vertrekkende vliegtuig te komen. 

Bij het verkopen van vliegtickets houden luchtvaartmaatschappijen rekening met deze minimale overstaptijd van de overstap luchthaven. Zij zullen in de regel geen vliegtickets verkopen waarbij de overstaptijd korter is dan de minimale tijd bepaald voor de luchthaven. Voor Schiphol staat deze minimaal benodigde tijd bijvoorbeeld op 40 minuten voor vluchten binnen Europa. Stap je over op een intercontinentale vlucht dan heb je minimaal 50 minuten nodig voor een overstap. 

Ondanks minimale overstaptijd toch mijn vlucht gemist, wat nu ?

Ondanks dat je een vliegticket hebt gekocht waarbij de overstap langer is dan de minimale overstaptijd, kan het toch gebeuren dat je een aansluitende vlucht mist. De minimale overstaptijd is zoals gezegd de tijd die je minimaal nodig hebt onder normale omstandigheden, helaas is de praktijk soms iets weerbarstiger. 

Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je eerste vlucht een vertraging oploopt bij vertrek, bijvoorbeeld door weersomstandigheden. Hierdoor kom je op de overstap luchthaven aan met een dusdanige vertraging dat het op geen enkele manier meer mogelijk is om je aansluitende vlucht te halen. Moet je dan een nieuw vliegticket kopen ? 

minimale overstap tijd connectie verbinding overstappen vliegen gemist

Gelukkig hoef je in de meeste gevallen geen vliegticket te kopen. Het vliegticket dat je oorspronkelijk hebt gekocht is in principe een contract tussen de reiziger en de luchtvaartmaatschappij om van A naar B verplaatst te worden. Wanneer je als reiziger niet langer in staat bent om van A naar B te komen doordat een eerdere vlucht vertraagd was, dan word je beschermd door de luchtvaartmaatschappij. 

Luchtvaartmaatschappijen monitoren actief welke vluchten een vertraging oplopen. Daarbij kijken ze goed naar welke passagiers aan boord van de vertraagde vlucht mogelijk hun overstap gaan missen. Wanneer er een grote kans bestaat dat je de aansluitende vlucht niet gaat halen word je pro-actief omgeboekt naar een andere vlucht.

Vaak word je omgeboekt op een latere vlucht met dezelfde luchtvaartmaatschappij. In sommige gevallen kun je ook omgeboekt worden naar een vlucht van een partner maatschappij. Heb je zelf onderzoek gedaan en een betere vlucht gevonden naar je bestemming? Meld je dan bij de informatiebalie van de luchtvaartmaatschappij met deze informatie, wie weet is het mogelijk om je naar deze vlucht om te boeken!.

Overstap gemist met losse vliegtickets

In de meeste gevallen wanneer je een vliegticket boekt dan zijn alle vluchten opgenomen in een vluchtboeking. Sommige online boeking websites bieden de mogelijkheid om meerdere losse vluchten te combineren om op die manier voor een lagere prijs te kunnen vliegen.

In de afbeelding rechts is een voorbeeld te zien van een vliegticket dat je kunt boeken die bestaat uit verschillende losse vliegtickets. Er staat met rode letters bij aangegeven dat het gaat om “Afzonderlijke vliegtickets”.

Stel je voor dat je het bovenste vliegticket koopt. Op Schiphol aangekomen blijkt je vlucht  naar Helsinki dusdanig vertraagd dat je je de aansluitende vlucht mist, dan heb je dikke pech. Je hebt geen recht op een vervangende vlucht, je hebt gegokt en verloren. Het enige dat je rest in deze situatie is een nieuw vliegticket kopen. 

Had je het als tweede afgebeelde vliegticket met Singapore Airlines geboekt dan had je wel gebruik kunnen maken van bescherming bij een gemiste overstap. Deze vluchten zijn op een vliegticket geboekt.

Waar heb ik verder nog recht op bij een gemiste overstap?

Wanneer je door een gemiste overstap een lange(re) overstaptijd hebt dan heeft de luchtvaartmaatschappij de taak om jou als reiziger te verzorgen. In de praktijk betekent het dat de maatschappij je een voucher geeft. Hiermee kun je op de luchthaven zelf iets te eten of drinken kunt kopen tot aan het maximale bedrag van de voucher.

Vertrekt je nieuwe vlucht pas een dag later? Dan moet de luchtvaartmaatschappij je een accommodatie voor de nacht aanbieden. Dat is inclusief het vervoer naar de accommodatie toe.

Komt je doordat je op een latere vlucht bent overgeboekt meer dan drie uur later aan op je eindbestemming? Dan kun je recht hebben op een vergoeding die kan variëren tussen 200 en 600 euro afhankelijk van de afstand van de vlucht en de bestemming.

Wat is de minimale overstaptijd tussen vluchten?​
Voorbeeld van een gemiste vlucht

We vliegen met Qatar Airways van Amsterdam naar Jakarta en maken een tussenstop op de thuisluchthaven van Qatar Airways, Doha. Doordat voor vertrek blijkt dat er een technisch mankement is aan het vliegtuig lopen we in Amsterdam een vertraging op van drie uur. Helaas missen we hierdoor onze vlucht van Doha naar Jakarta, gelukkig blijkt bij aankomst in Doha dat we op een vervangende vlucht zijn geplaatst.

Doordat de vervangende vlucht pas een dag later vertrekt krijgen we van Qatar Airways een hotelovernachting aangeboden op de luchthaven van Doha, waarbij het diner zit inbegrepen. Na een nacht te hebben uitgerust in het hotel vertrekken we de volgende dag alsnog naar Jakarta.

Eenmaal thuisgekomen van onze trip besluiten we een claim in te dienen bij Qatar Airways omdat we uiteindelijk 18 uur later op onze bestemming zijn aangekomen. Na een aantal weken wordt er 600 euro per persoon op onze credit card bijgeschreven vanwege de vluchtvertraging. 

–> Wil je meer weten over je rechten op verzorging en vergoeding?

Conclusie

Bij de meeste vluchten met een overstap haal je gemakkelijk je volgende vlucht. Gelukkig is het in die gevallen waar je de aansluitende vlucht toch mist vaak zo geregeld dat je op een later moment alsnog naar je eindbestemming kunt doorvliegen. Ik heb in de afgelopen jaren regelmatig te maken gekregen met gemiste vluchten en ben in de meeste gevallen vlot omgeboekt naar een nieuwe vlucht. 

In sommige gevallen word je zelfs omgeboekt naar een (in mijn ogen) betere luchtvaartmaatschappij of een betere stoel aan boord. 

Wat zijn jouw ervaringen met het missen van een aansluitende vlucht ?

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie