Wat is de minimale overstaptijd tussen vluchten?

De meeste mensen hebben een voorkeur om middels een directe vlucht van punt A naar punt B te vliegen. Soms ontkom je er niet aan te moeten kiezen voor een vlucht waarbij je moet overstappen op een ander vliegtuig. Naast de stress die het met zich mee kan brengen om je te oriënteren op een voor jou vreemde luchthaven heb je vaak ook te maken met tijdsdruk. Vaak vraag ik me af wat ik voor minimale overstaptijd moet hanteren om mijn volgende vlucht niet te missen.

 

 

Heb je wel voldoende tijd om van je aankomstgate naar de vertrekgate te bewegen? Lees hier hoe dat geregeld is in de luchtvaartwereld en hoe je beschermd bent in sommige gevallen mocht je toch je verbinding missen.

MCT - Minimal Connection Time

Je herkent het vast wel als je zoekt naar tickets. Met de ene luchtvaartmaatschappij heb je een transfer van 6 uur en met de andere slecht maatschappij heb je slechts 45 minuten om van vliegtuig A naar vliegtuig B te komen. Veel mensen kiezen automatisch voor de “veilige” optie van 6 uur omdat ze dan zeker weten dat ze voldoende tijd hebben om zich van A naar B te verplaatsen. Maar is dat echt nodig?


Voor vrijwel iedere luchthaven ter wereld is er een zogenaamde minimale connectie tijd (MCT) vastgesteld. Dit is de tijd die je minimaal nodig hebt om vanuit je aankomende vliegtuig jezelf over de luchthaven (immigratie / handbaggage scan / etc..) te verplaatsen naar het vliegtuig dat verder vliegt naar je volgende bestemming.

Minimale overstaptijd tussen vluchten: Aansluitende vlucht gemist en nu?

Mis je ondanks de minimale connectie tijd alsnog je vlucht? Dan is de uitvoerende luchtvaartmaatschappij verplicht je op een alternative vlucht richting je bestemming te zetten. Dit is allemaal op kosten van de luchtvaartmaatschappij. (zie de uitzondering beneden bij “losse tickets”)


Wanneer je bij de vertrekkende gate bent aangekomen en de gate is al gesloten of de vlucht is zelfs al vetrokken dan kun je het beste jezelf melden bij de gate agents mochten die nog aanwezig zijn en anders bij de informatie balie  van de luchtvaartmaatschappij op de luchthaven.

Wat is de minimale overstaptijd tussen vluchten?​

Minimale overstaptijd tussen vluchten : Vergoeding bij gemiste verbinding

Afhankelijk van hoe je reisschema er uit ziet en wat de oorzaak is van het missen van je aansluitende vlucht heb je mogelijk recht op een vergoeding gebaseerd op de EU 261 richtlijn. 

 

Stel dat je van Amsterdam naar Jakarta vliegt via Doha. De minimale connectie tijd in Doha is 2 uur, maar door een defect aan het vliegtuig vertrek je uit Amsterdam met een vertraging van 4 uur. Je mist hierdoor de vlucht naar Jakarta en de luchtvaartmaatschappij zet je op een vervangende vlucht die 8 uur later vertrekt.

 

Doordat je uiteindelijk met meer dan 3 uur vertraging in Jakarta aan komt heb je mogelijk recht op 600 euro vergoeding. Lees meer over EU 261 via deze link.

Losse tickets

De grote uitzondering op alles wat hierboven geschreven is wanneer je reist op losse tickets. Een concreet voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld dat je van Amsterdam naar Londen reist met KLM. Vervolgens heb je een los ticket gekocht om vanaf Londen naar New York te reizen met British Airways. 

 

Doordat deze tickets niet op 1 ticketnummer zijn uitgegeven is je verbinding net beschermd. Stel je hebt bijvoorbeeld vluchten hebben geboekt waar 2 uur zit tussen aankomst van de eerste vlucht en vertrek van de tweede vlucht. Aangekomen op Schiphol blijkt door stormachtig weer de KLM vlucht met 90 minuten vertraagt waardoor je uiteindelijk onvoldoende tijd hebt om in Londen je verbinding te halen. 

 

In dit geval heb je dikke pech, want je hebt nergens recht op.