Wat is Schiphol Privium?

Voor wie niet zo vaak vliegt is een bezoek aan Schiphol vaak een leuke beleving. Voor de frequente reiziger zijn de verplichte controles op de luchthaven een noodzakelijk kwaad waar ze het liefst door heen gaan zonder te lang in de rij te staan. Regelmatig wordt er gezegd dat Schiphol in de huiidige vorm bijna uit zijn voegen barst, met de reizigersaantallen die het dagelijks moet verwerken. Vooral op piekmomenten (waarop veel intercontinentale vluchten, de wat grotere vliegtuigen) tegelijktijd aankomen loopt de wachttijd op Schiphol erg op. Zou het niet mooi zijn als je een deel van de rijen kunt ontwijken op Schiphol? Dat kan, en wel met Privium waar je in dit artikel meer over leest. Wat is Schiphol Privium

Wat is Schiphol Privium

Privium is een abonnement dat de luchthaven Schiphol aanbiedt aan haar reizigers. Tegen betaling van een bijdrage kun je een jaar lang genieten van premium service op Schiphol. Schiphol biedt twee abonnementsvormen aan van het Privium abonnement. De eerste vorm is het Privium Basic abonnement.

Wat zit inbegrepen in Privium Basic

Het Privium Basic abonnement is zoals de naam aangeeft vrij basic. Het enige voordeel dat je geniet is dat je bij de immigratiedesken op Schiphol gebruik kan maken van een aparte grenscontrolepost waar je met behulp van je iris (in je oog) de grens kunt passeren. Het werkt als volgt: Aanvraag
  • Bij aanvraag van je Privium abonnement heb je een intake gesprek;
  • Tijdens het intake gesprek wordt je Iris vastgelegd in een computersysteem;
  • Je paspoort wordt gecontroleerd door iemand van de marechaussee;
Grenspassage
  • Ga naar de speciale Privium rij bij immigratie;
  • Bied je pas aan bij de paslezer;
  • Stap het poortje binnen;
  • Kijk recht vooruit in de spiegel;
  • de grenspoort opent en je kunt door met je reis.
Persoonlijk heb ik de Privium pas nu zes maanden in gebruik en het heeft mij al vele uren wachten in rijen bij de immigratie bespaard. Zeker wanneer je aankomt op Schiphol en geen ingecheckte baggage heb waar je op moet wachten ben je in een zucht en een scheet op Schiphol Plaza. Het Privium Basic abonnement kost je 130 euro per jaar, oftewel iets meer dan een tientje per maand. Wat is Schiphol Privium

Wat zit inbegrepen in Privium Plus

Uiteraard zit de snelle grenspassage ook inbegrepen in het Privium Plus abonnement. Maar het abonnement zou geen Plus heten als er niet meer voordelen waren ingebegrepen. Laten we ze een voor een even benoemen: Lounges Het Privium Plus pasje dat je ontvangt geeft je toegang tot de twee Privium lounges die Schiphol kent. De eerste vind je tussen vertrekhal 1 en 2 en bevindt zich landzijde. Dat wil dus zeggen voordat je door de baggagecontrole heen bent. De twee lounge bevindt zich airside binnen het non-schengen deel van de luchthaven. Wanneer je binnen schengengebied vliegt kun je hier in principe niet komen. Je hebt onbeperkt toegang tot beide lounges. In de lounges wordt er eten en drinken (zowel alcoholisch als non-alcoholisch) aangeboden. In het Privium Plus pakket vind je daarnaast een voucher waarmee je eenmalig een gast mee naar binnen kunt nemen (je kunt de voucher ook weggeven, je hoeft niet persoonlijk aanwezig te zijn bij het inwisselen van de voucher). Business Class check-in Bij een groot aantal luchtvaartmaatschappije dat vliegt vanaf Schiphol mag je gebruik maken van de business class check in balies. Vlieg je in economy class en intercontinentaal dan heb je vast wel eens meegemaakt dat er een rij van honderd meter stond van mensen die hun koffer willen afgeven. Goed nieuws, die rij kun je bij de groep aangesloten luchtvaartmaatschappijen zo voorbij lopen. Minder goed nieuws, AIR France-KLM doet hier niet aan mee. Zie onderstaand overzicht voor de lijst met aangesloten luchtvaartmaatschappijen. Wat is Schiphol Privium Wat is Schiphol Privium Wat is Schiphol Privium Security Bij de persoons en baggage screening mag je gebruik maken van de priority lane. Laat bij het binnen gaan van deze lane je Privium Plus pasje zien en je kunt gebruik maken van deze snellere service. De screening an sich is uiteraard hetzelfde als voor normale passagiers, je bent alleen sneller aan de beurt. Overige voordelen Mocht je met de auto naar Schiphol komen dan kun je gebruik maken van de speciale parkeerplekken voor Privium leden. Deze vind je in P1 en P3. Wat kost het Privium Plus abonnement Het plus abonnement is met 215 Euro per jaar iets duurder dan het Basic abonnement. Wanneer je regelmatig vliegt en je veel waarde hecht aan de bespaarde tijd dan is dit abonnement zeker het overwegen waard!  

Wie kunnen een Privium abonnement aanvragen

Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om zich aan te melden voor het Privium programma. Je dient in het bezit te zijn van een paspoort van een land dat onderdeel is van de Europese Unie of van een van de volgende landen: Liechtestein, Noorwegen, Zwitserland of IJsland. Heb je een Nederlandse verblijfstatus maar geen paspoort? Dan kom je helaas ook niet in aanmerking.

Gratis Privium Plus bij American Express Platinum kaart

Heb je een American Express Platinum kaart (let op: dus niet de Flying Blue variant) dan kun je gratis het Privium Plus abonnement aanvragen. Dit is een van de vele voordelen van de platinum kaart. Wil je mijn mening lezen of de Platinum kaart de 700 euro per jaar waard is, lees dan snel hier verder. Wil je de Platinum kaart meteen aanvragen ontvang hem dan via deze link de eerste drie maanden gratis. 

Conclusie

Als je het mij persoonlijk vraagt is het Privium Plus abonnement een welkome aanvulling op reisgemak. Vlieg je vaak van Schiphol? Heb je geen frequent flyer status en vlieg je ook geen business class? Dan is dit een kleine investering die je leven een stuk aangenamer maakt. Wanneer je minstens twee x per maand vanaf Schiphol vliegt dan heb je met je behaalde tijdswinst bij de controlepunten het abonnementsgeld er al bijna uit. Maak je daarnaast gebruik van de lougens bij je bezoeken dan is het volgens mij echt een no-brainer!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*