Ita Matrix handleiding

Zoeken van tickets met ITA Matrix – Deel I

Wanneer ik weer eens een ticket heb geboekt waarbij ik een route vlieg die niet geheel voor de hand ligt krijg ik regelmatig van familie en vrienden de vraag hoe ik dat nu weer voor elkaar heb gekregen. In deze post leg ik uit met welke mooie tool ik tot vreemde routes kan komen. Niet zozeer omdat ik het zat ben om het uit te leggen aan mijn familie en vrienden maar om het met een breder publiek te delen.

Dit is deel I van een reeks waarin met name de basis van het tickets zoeken met ITA Matrix aan bod komt! 

De case: Europa - Thailand

Uitleggen hoe een nieuwe tool werkt vind ik zelf altijd het makkelijkste door met een praktijkcase te werken. In dit geval gaan we op zoek naar tickets tussen omgeving Nederland en Thailand voor een vakantie ergens in Maart 2019. We willen graag 7-12 dagen van huis zijn en het maakt ons niet uit met welke maatschappij we vliegen!

In deze post gaan we stap voor stap een stukje verder om van een recht toe rechtaan ticket tot een mooie route met mogelijk zelfs een stop-over te komen.

Ikvliegveel_bangkok

De tool: ITA Matrix

Je opent de tool door naar deze url te gaan: ITA MATRIX . Een scherm als onderstaande afbeelding verschijnt, dit is het standaard zoekscherm van ITA MATRIX.

ITA MATRIX handleiding

Een eerste zoekopdracht

We beginnen met een simpele opdracht door achter “departing from”  de waarde AMS op te geven, achter “destination”  de waarde BKK. “Outbound date” de waarde 1 Maart 2019 en return date de waarde 10 Maart 2019. Het scherm ziet er dan als volgt uit:

Ita Matrix handleiding

Wanneer we nu op de “Search” knop drukken zal de ITA Matrix op zoek gaan naar vluchten tussen Amsterdam en Bangkok waarbij we vertrekken op 1 Maart en terugkomen op 10 Maart. Op zich is dit nog redelijk vergelijkbaar met de gemiddelde zoekopdracht bij een online travel agency als Expedia.

Wanneer de tool klaar is met zoeken verschijnt er een scherm dat er ongeveer uit ziet als onderstaande. Het bovenste deel bevat een samenvatting met per luchtvaartmaatschappij de prijs voor een NON-stop vlucht en eventuel de prijs met overstappen. De vetgedrukte prijs is de goedkoopste optie die gevonden is , in dit geval een vlucht met Aeroflot met 1 stop.

Door op een van de prijzen in het bovenste deel te klikken wordt het onderste deel van het scherm geladen. De prijzen van de betreffende luchtvaartmaatschappij worden dan getoond.

Ita Matrix handleiding

Vertrek en aankomst luchthavens

In dit eerste voorbeeld zijn we er vanuit gegaan dat Amsterdam en Bangkok de goedkoopste optie zijn om van Nederland naar Thailand te vliegen. Laten we kijken of er wellicht luchthavens in de buurt zijn die een goedkopere combinatie opleveren. 

Door in het zoekscherm op “Nearby” te klikken en vervolgens in de pop-up de luchthavens van Rotterdam(RTM)  en Eindhoven(EIN) te selecteren, wordt het zoekscherm gevuld met extra luchthavencodes. In onderstaand voorbeeld aan de rechterkant heb ik voor de vertrekluchthaven Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven geselecteerd en voor de aankomst luchthaven Bangkok (BKK) , Don Muang (2e luchthaven van Bangkok, DMK), Chiang Mai (CNX) en Phuket (HKT).

Ita Matrix handleiding
Ita Matrix handleiding

Wanneer we nu op de “Search” knop drukken wordt er gezocht naar de goedkoopste combinatie tussen de opgegeven luchthavens. Sinds een recente update van de tool is het helaas niet meer mogelijk om naar meerdere vertrekluchthavens te zoeken als deze niet in het zelfde land liggen.

De dimensie tijd

In de case beschrijving hadden we opgenomen dat we tussen de 7 en 12 dagen weg wilden zijn en het moest ergens in Maart plaatsvinden. Door in onderstaand figuur te kiezen voor “See calendar of lowest fares” verandert het zoekscherm waar je eerder de datums opgaf in het zoekscherm zoals in onderstaande rechter afbeelding. 

Bij departing geef je de eerst mogelijk vertrek datum op, in ons geval 1 Maart 2019. Bij length of stay geef je het exacte aantal dagen dat je weg wilt blijven op of je geeft zoals in onderstaande voorbeeld een reeks op (in dit geval 7-12 dagen). 

ITA Matrix handleiding

Zoals in onderstaande afbeelding te zien krijg je naar het drukken op de “Search” button nu niet meteen het overzicht met de zoekresultaten. In plaats daarvan krijg je een kalender te zien met de gevonden prijzen per vertrekdatum. 

Wanneer je met de muis over een bepaalde prijs hoovert , verschijnt er een pop-up met daarin de gevonden prijs per verblijfsduur. Wanneer je een bepaalde datum + verblijfsduur aanklikt kom je weer in het resultaten scherm zoals we dat ook eerder zagen.

Ita matrix handleiding

We kunnen nu dus spelen met aankomstluchthaven, vertrekluchthaven en verblijfsduur. Tijd om nog wat dieper de tool in te gaan.

Advanced controls

Door op de link “advanced controles”  te klikken onder de textbox waar je de luchthavens opgeeft verschijnen er vier extra invoervelden. Twee onder de “Departing from” box en twee onder de “destination” box. Eerstegenoemde twee zijn opties die je kunt meegeven voor de heenreis van je trip, laatstgenoemde voor de terugreis. 

Advanced controls: Luchtvaartmaatschappij

Vorig jaar hebben we deze reis ook gemaakt, destijds met British Airways. Dat is zo goed bevallen dat we eigenlijk dit jaar weer met British Airways willen vliegen. Door een parameter mee te geven zorgen we er voor dat in de resultaten alleen maar opties worden getoond uitgevoerd door British Airways. 

In onderstaande afbeelding zie je dat ik op de heenreis alleen de waarde BA heb opgegeven en op de terugreis BA+. BA zonder plusteken geeft aan dat alle vluchten moeten worden uitgevoerd door British Airways en de versie met het plusteken betekent dat er minstens een van de vluchten door British Airways moet worden uitgevoerd.

In dit geval zal de optie BA zonder plusteken geen resultaat opleveren omdat British Airways geen rechtstreekse vluchten tussen Nederland en Thailand uitvoert. KL daarentegen levert rechtstreekse vluchten met KLM op.

Advanced controls: Transits

Een transit is een tussenstop op een bestemming waarbij de tijd tussen de eerste en tweede vlucht niet langer dan 24 uur bedraagt. Overschrijden we deze tijd wel dan spreken we van een stop-over. In de box waar in het vorige voorbeeld de waarde BA+ invulden kunnen we ook luchthavencodes invullen. 

Stel dat we vanuit Amsterdam via London (omdat we met BA vliegen) eerst naar Hong Kong(HKG) willen alvorens door te vliegen naar Bangkok. Door de code “BA+ LHR HKG” zoekt de tool nu naar vluchten waarbij minstens 1 vlucht wordt uitgevoerd door British Airways, waarbij de eerste transit in London is en vervolgens nog een transit in Hong Kong. Zoals in de onderste afbeelding te zien wordt het laatste segment gevlogen met Royal Jordanian airlines.

ITA Matrix handleiding

In bovenstaande voorbeeld gaven we de route op door luchthaven codes waar we wilden stoppen expliciet op te geven. Soms wil je gewoon de mogelijkheden onderzoeken voor een transit zonder de tool in een bepaalde richting te sturen. Dit kun je doen door de waarde X op te geven. De code “BA+ LHR X” levert resultaten op voor vluchten met minstens 1 BA vlucht, via London en vervolgens ergens op de wereld nog een andere transit.

Door een tilde ~ teken op te geven voor een luchtvaartmaatschappijcode of luchthavencode geef je juist aan dat je daar juist geen gebruik van wilt maken. ~HKG betekent dus: niet via Hong Kong. ~BA betekent niet met British Airways vliegen.

Advanced controls: Boekingsklassen

We sparen miles bij British Airways en willen graag vluchten boeken die in laagste boekingsklasse voor business class vallen, boekingklasse I.  Om dit voor elkaar te krijgen gebruiken we de tweede set aan extra invoervelden, de rechter set. 

In onderstaande afbeeldingen links de parameters en rechts de resultaten waarbij inderdaad te zien is dat de vluchten worden geboekt in boekingsklasse I.

ITA MAtrix handleiding

Wanneer je wilt zoeken op meerdere boekingsklassen tegelijk dan is dat mogelijk door de zoekstring “f BC=I” aan te passen naar “f BC=I|BC=J”. Nu wordt er gezocht naar vluchten of in boekingsklasse I of in boekingsklasse J.

Einde van deel I

Je hebt het einde bereikt van deel I. In deel II zullen we nog wat andere advanced controls onder de loep nemen en geef ik wat tips hoe je gevonden tickets daarwerkelijk kan boeken (wel in de meeste gevallen dan). 

Ik zie je graag terug bij deel II. Verzoeknummers kun je achterlaten in de comments!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *