Wat is Flying Blue?

Flying Blue is een loyaliteitsprogramma. Zoals met de meeste loyaliteitsprogramma’s als AirMiles en Freebees wordt je beloond doordat je gedrag vertoond dat de eigenaar van het programma graag van je wilt zien. In het geval van Flying Blue is het gedrag dat AIR France/KLM graag wilt zien dat je met hun vliegt i.p.v. met een concurrent.

In het geval van Flying Blue bestaat de beloning uit zogeheten award miles en XP’s. Hier kom ik later nog uitgebreid op terug. Maar in het kort gaat het respectievelijk om punten waarmee je kado’s kunt kopen en punten waarmee je status kunt krijgen binnen het programma.

Het programma is ontstaan in 2005 doordat de loyaliteitsprogramma’s van Air France en KLM na de fusie van de twee bedrijven werden samengevoegd.

 

Flying Blue: hoe word ik frequent flyer

Award miles

Zoals eerder al aangegeven zijn award miles punten die je verzamelt die je vervolgens kunt inwisselen tegen kado’s, in airline taal, awards geheten. Een award is er in vele soorten en maten waarbij elke mogelijkheid een andere waarde vertegenwoordigt. De meest bekende vorm van award miles gebruiken is door ze in te zetten voor een “gratis” vlucht. Gratis staat hier tussen aanhalingstekens omdat de vlucht gratis is maar je nog wel de belastingen dient te betalen.

Tot april 2018 was het aantal punten dat je verdiende voornamelijk afhankelijk van de afstand die je vloog en de boekingsklasse waar het ticket in geboekt was. Voor de goedkopere economy tickets kreeg je 25% van de gevlogen afstand aan punten bijgschreven, voor de wat duurdere business class tickets vaak 100% of meer.

Flying Blue: Hoe word ik frequent flyer​

Vanaf april 2018 is Flying Blueovergeschakeld naar een zogeheten revenue based systeem. Dit komt er in het kort op neer dat het aantal Euro’s dat je voor je ticket hebt betaald de grootste factor is in het aantal award miles dat je verdient met je vlucht. Voor de gemiddelde economy vlieger die voornamelijk korte afstanden vliegt op de meest voordelige tickets heeft dit tot gevolg dat er nauwelijks meer award miles te verdienen zijn. 

Naast de betaalde prijs is ook je statusniveau binnen het Flying Blueprogramma belangrijk in de berekening van het aantal award miles dat je verdient. Wanneer je geed status hebt verdien je 4 award miles per uitgegeven Euro. Heb je een hoger niveau in het programma dan kun je tot 8 award miles per Euro verdienen, hierover later meer in de paragraaf over Experience Points. 

Tenslotte is het goed om te weten dat de ticketprijs die je hebt betaald bestaat uit verschillende onderdelen. Alleen de ticket fare + brandstoftoeslag tellen mee in de berekening voor de ticketprijs en daarmee dus ook voor het aantal te verdienen award miles. Belastingen en dergelijke worden hierbij buiten beschouwing gelaten. 

Experience Points (XP)

Voor de wijzingen die in April 2018 werden doorgevoerd in het Flying Blue programma heetten deze punten, level miles. Persoonlijk vind ik de naam level points beter duiden waar de punten voor staan, je level oftewel je niveau binnen het programma. Tegenwoordig heten deze level miles dus eXperience Points (vanaf nu in het artikel als XP aangeduid). 

Net als met award miles verdien je XP met het maken vluchten die je maakt. In tegenstelling tot award miles krijg je de XP nog steeds op basis van gevlogen afstand, althans deels. Flying Blue heeft een aantal afstandscategorieen gemaakt die bepalend zijn voor het aantal XP dat je verdient. 

Naast de gevlogen afstand is ook de klasse waarin je vlucht geboekt is nog steeds van belang. Een premium economy ticket verdient meer dan een economy ticket en een business class ticket vervolgens meer dan een premium economy ticket. 

Het aantal punten dat je verdient is terug te vinden in onderstaande tabel. 

Flying Blue: hoe word ik frequent flyer

Heb je een (of meerdere) overstappen in je vluchtplan? Vlieg je bijvoorbeeld van Dusseldorf naar Amsterdam en vervolgens door naar Hong Kong? Zoek dan beide afzonderlijke vluchten op in bovenstaande tabel, XP verdien je per vlucht. 

 

Welke niveaus kent Flying Blue?

Wanneer je een Flying Blue account aanmaakt stroom je in in het laagste niveau van het programma. Deze heeft de naam Explorer. Naast dat je nu kunt beginnen met sparen van award miles en XP’s heb je niet echt concrete voordelen van deze status. Je krijgt korting op je in te checken baggage en op een eventuele stoelkeuze op een vlucht. 

Per uitgegeven Euro verzamel je 4 award miles.

Niveaus flying Blue

Silver

Wanneer je 100 XP’s binnen een jaar verdiend hebt promoveert Flying Blue je naar het status niveau Silver. Waar je op het Explorer niveau korting kreeg op stoelkeuze is dit nu gratis voor stoelkeuze van de standaardstoelen. Voor de speciale stoelen aan boord krijg je een korting van 25%. 

Ook mag je gebruik maken van de business class incheckbalie en mag je voor de grote massa aan boord van het vliegtuig, ofwel priority boarding. Tenslotte wordt ook je baggage in theorie als eerste op de baggageuitgifteband geplaatst. 

Per uitgegeven Euro verzamel je 6 award miles.

Gold

Lukt het je om binnen een jaar 280 XP’s (100 voor zilver + 180 extra voor Gold) bij elkaar te verzamelen dan stijg je weer een stapje verder op de elite ladder. Het grootste voordeel dat je nu krijgt is dat je gebruik mag maken van de airport lounges voorafgaand aan je vluchten. Daarnaast krijg je natuurlijk ook dezelfde voordelen als die je op het Silver niveau al kreeg alleen liggen de kortingspercentages op stoelopties wat hoger, namelijk 50%. 

Per uitgegeven Euro verzamel je 7 award miles.

Platinum

Zit je echt vaak in het vliegtuig en weet je 580 XP (100 voor Silver, 180 voor Gold + 300 extra voor platinum) te verzamelen dan mag je je verheugen op de Platinum status. Je krijgt alle op lagere niveau’s genoemde voordelen plus daarbij nog toegang tot een speciale platinum desk waar je met al je vluchtverzoeken 24/7 terecht kunt. Je krijgt niet langer korting op stoelopties maar je mag ze gratis afnemen!.

Per uitgegeven Euro verzamel je 8 award miles.

Flying Blue: de soft landing

Wanneer je je voor een bepaald status niveau hebt gekwalificeerd mag je je een jaar lang verheugen op de voordelen die je hebt gekregen. Vanaf het moment dat je een status hebt gehaald start het grote hamsterwiel weer van voren af aan en begin je dus eigenlijk punten te sparen voor of een hoger statusniveau of om het huidige statusniveau een jaar langer vast te houden. 

Mocht het je in het opvolgende jaar niet lukken je opnieuwe te kwalificeren voor het niveau waar je op zit dan geldt er een soft landing. Stel je was Platinum en je weet je niet opnieuw te kwalificeren voor het niveau dan zak je niet af naar het Explorer niveau maar dan mag je een jaar van het Gold niveau genieten. 

Artikelen over Flying Blue die je mogelijk ook interessant vindt