American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX

Hierom zou je de Flying Blue American Express kaart moeten hebben

Voor deelnemers van het Flying Blue programma van KLM en AIR France is er in Nederland eigenlijk maar de keuze uit één credit card aanbieder. American Express biedt in Nederland sinds jaar en dag een aantal credit cards die een aantal mooie voordelen bieden voor de loyale KLM vlieger.

De Flying Blue American Express card wordt door American Express geleverd in de look-and-feel van het Flying Blue programma. Zo misstaat deze kaart niet naast je elite kaart van het programma in je portemonnee!

In vergelijking met een credit card die je bij je huisbank kunt krijgen, is de kaartbijdrage van American Express relatief hoog. Dat komt doordat American Express de nodige voordelen probeert te bieden aan haar kaarthouders. 

Wanneer je op zoekt bent naar alléén een betaalmiddel, dan zijn de kaarten van American Express waarschijnlijk niet aan jou besteed. Ben je op zoek naar een toevoeging op de voordelen die het Flying Blue programma je biedt? Lees dan vooral verder!

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

De verschillende Flying Blue American Express kaarten

American Express biedt in Nederland vier kaarten aan in de Flying Blue American Express serie. Iedere kaart komt met een eigen set aan voordelen en een bijbehorend prijskaartje. Zo betaal je voor de Flying Blue Entry Kaart slechts 35 Euro per jaar. De meest uitgebreide en luxe variant, de Platinum card, kost je 600 Euro aan kaartbijdrage per jaar.

We kunnen ons voorstellen dat 600 Euro per jaar als een flinke som geldt klinkt. Dat is het natuurlijk ook. Maar het is goed om in deze post stil te staan bij de toegevoegde waarde die elk van de Flying Blue American Express kaarten je oplevert.

American Express Flying Blue Entry card

De Flying Blue card met de laagste kaartbijdrage is de Entry Card. Met een jaarlijkse kaartbijdrage van 35 Euro is deze AMEX kaart niet veel duurder dan de gemiddelde credit card van je huisbank.

Het sparen van Flying Blue miles is voor de Entry Card het belangrijkste voordeel. Voor iedere aankoop die je afrekent met de Entry Card krijg Flying Blue miles cadeau. Bij de Flying Blue Entry Card gaat het dan om 0.5 Flying Blue mile per besteedde Euro.

Concreet: Wanneer je voor 100 Euro je auto voltankt bij de Shell en betaalt met je AMEX Flying Blue Entry Card zul je 50 Flying Blue miles verdienen!

Deze verdiende Flying Blue miles worden aan het eind van iedere kalendermaand bijgeschreven in je Flying Blue account.

Flying Blue American Express Entry Card
De American Express Flying Blue Entry Card

American Express Flying Blue Silver card

De Silver card is de tweede optie in het assortiment aan Flying Blue kaarten van American Express. Deze kaart kost je per jaar 75 Euro aan kaartbijdrage.

De 40 Euro meer aan kaartbijdrage vertaalt zich door in een extra voordeel. Jaarlijks krijg je 15 XP bijgeschreven in je Flying Blue account. Deze XP (eXperience Points) tellen mee in de bepaling van je elite status niveau binnen het Flying Blue programma.

Deze 15 XP staan gelijk aan de opbrengst van drie vluchten in economy class (of één vlucht in business class) binnen Europa . 

Uiteraard spaar je ook met deze kaart Flying Blue miles op iedere uitgave die je afrekent met de card. In vergelijking met de Flying Blue Entry Card verdien je 0.3 mile meer per besteedde Euro.

Concreet: Wanneer je voor 100 Euro je auto voltankt bij de Shell en betaalt met de AMEX Flying Blue Silver Card zul je 80 Flying Blue miles verdienen!

Flying Blue American Express Silver Card
De Flying Blue American Express Silver Card

American Express Flying Blue Gold card

De Flying Blue Gold card van American Express levert exact dezelfde voordelen als de Silver card, alleen dan meer. Voor de kaartbijdrage van 170 Euro per jaar, ontvang je jaarlijks 30 XP cadeau in je Flying Blue account. 

Deze 30 XP staan gelijk aan 30% van de benodigde jaarlijkse XP om jezelf te kwalificeren voor het onderste elite niveau van Flying Blue. Met deze kaart in je portemonnee hoef je dus nog maar veertien enkele reizen of zeven retour vluchten in economy class te maken om jezelf te kwalificeren.

Over je uitgaven ontvang je 1 Flying Blue mile per besteedde Euro. Het bedrag dat je betaalt is dus de hoeveelheid Flying Blue miles die je ontvangt in je Flying Blue account.

Tijdelijk ontvang je 7.500 Flying Blue miles cadeau wanneer je de American Express Flying Blue Gold card aanvraagt. Daarnaast betaal je nu het eerste jaar slechts de helft van de kaartbijdrage (85 Euro).

Flying Blue American Express Gold Card
De Flying Blue American Express Gold Card

American Express Flying Blue Platinum card

De meest uitgebreide en dure optie binnen het assortiment aan Flying Blue kaarten van American Express is de Platinum kaart. Met een kaartbijdrage van 600 euro per jaar moet deze kaart wel behoorlijk wat voordelen bieden zou je denken.

Ook bij de Platinum Card krijg je uiteraard jaarlijks gratis XP cadeau. Ieder jaar worden er 60 XP bijgeschreven in je Flying Blue account. Daarnaast ontvang je over uitgaven die je doet met de Flying Blue Platinum Card 1.5 Flying Blue mile per besteedde euro.

Op de tank benzine t.w.v. 100 euro uit het eerdere voorbeeld, ontvang je dus 150 Flying Blue miles.

Het voordeel dat de Flying Blue Platinum card echt interessant maakt is “Platinum for 2”. Wanneer je als kaart houder zelf het Platinum niveau binnen Flying Blue hebt behaald, dan biedt deze kaart je de mogelijkheid de elite status met een ander te delen.

De persoon waarmee je dus jouw Flying Blue Platinum status deelt, hoeft zich geen zorgen te maken over kwalificatie en start per direct met het genieten van de bijbehorende voordelen. Hij of zij kan dus o.a. voorafgaand aan zijn (KLM) vlucht gebruik maken van de luchthavenlounge en/of de business class check in balies.

Algemene voordelen Flying Blue American Express

Naast een aantal kaart specifieke voordelen biedt het hebben van een Flying Blue credit card nog een aantal extra voordelen.

Verleng de geldigheid van je Flying Blue miles zonder te vliegen

De Flying Blue miles die je verzamelt in je Flying Blue account zijn niet onbeperkt geldig. Normaal gesproken verlopen ze twee jaar nadat ze zijn bijgeschreven in je Flying Blue account. 

Je kunt de geldigheid van deze miles verlengen door activiteit te vertonen in je Flying Blue account. Door dus frequent een vlucht te maken en de Flying Blue miles bij te laten boeken in je account hou je de punten geldig. 

Met de Flying Blue credit card van American Express kun je de punten geldig houden zonder te vliegen. Betaal je iedere maand minimaal één aankoop met je AMEX kaart? Dan zorgt de bijschrijving van de verdiende Flying Blue miles voor activiteit in je Flying Blue account. Daarmee wordt de geldigheid van de aanwezig Flying Blue miles verlengd.

Kosteloos Flying Blue miles overboeken naar extra kaarthouders

Herken je dat gevoel? Wil je net een award vlucht boeken maar kom je een paar duizend miles te kort. Gelukkig heeft je partner nog een restantje Flying Blue miles staan waar die niets meer mee doet. Bij Flying Blue is het mogelijk om Flying Blue miles over te zetten naar een andere Flying Blue deelnemer.

Normaal gesproken betaal je hier drie Euro per 250 Flying Blue miles voor. Dit kan dus aardig in de papieren lopen wanneer je een paar duizend miles wilt overzetten. Gelukkig biedt American Express hier een oplossing voor.

Als kaarthouder van een Flying Blue American Express kaart kun je kosteloos Flying Blue miles overzetten naar het account van medekaart houders. Heb je zelf dus een Flying Blue Gold kaart en de gratis extra Gold kaart aan je partner gegeven? Dan kunnen jullie onbeperkt en kosteloos punten heen en weer boeken tussen beide Flying Blue accounts!

American Express Flying Blue Silver Gold Platinum AMEX 2

Koop je vliegticket nu met je American Express en betaal later

Gebruik je de American Express Flying Blue card om een vliegticket bij KLM of AIR France te kopen? Dan heb je de mogelijkheid om de aanschafprijs in drie gelijke termijnen te betalen aan American Express. Normaal gesproken betaal je maandelijks de volledige rekening aan American Express, maar op vliegtickets van KLM of AIR France wordt dus een uitzonder gemaakt!

Om hier gebruik van te maken moet je wel de “gespreid betalen” optie aanzetten in je online American Express account. Nadat je dit hebt gedaan kun je in het transactie overzicht de transactie van het vliegticket kiezen die je gespreid wilt betalen.

Zitten er geen nadelen aan de American Express kaart?

Er zit ook een nadeel aan het bezit van een American Express Flying Blue kaart in Nederland. De kaarten van American Express worden namelijk lang niet overal geaccepteerd. Zelfs op plekken waar je met VISA of MasterCard gewoon kunt betalen, kun je teleurgesteld aan de kassa staan.

Gelukkig wordt de acceptatiegraad van American Express in Nederland steeds beter. Landelijke winkelketens omarmen de kaart en zorgen er daarmee voor dat de kaarthouder op steeds meer plekken terecht kan. Wel zo lekker voor het opbouwen van een flinke balans aan Flying Blue miles.

De Flying Blue American Express kaarten op een rijtje

We beseffen dat we in deze post de nodige informatie op je hebben afgevuurd. Daarom zetten we de belangrijkste voordelen en verschillen van de Flying Blue American Express kaarten overzichtelijk op een rijtje.

Conclusie

De Flying Blue kaarten van American Express kunnen een welkome toevoeging zijn op het Flying Blue programma. Vooral voor reizigers die net niet genoeg vliegen om zich zelfstandig te kwalificeren voor een elite niveau, kan het XP kaartvoordeel net het laatste zetje zijn voor kwalificatie.

Voor reizigers die sporadisch vliegen kan de Entry Card, met een kaartbijdrage die nauwelijks hoger is dan een normale creditcard, een mooie optie om te voorkomen dat Flying Blue miles verlopen.

Vlieg je weinig met KLM of heb je niets met het Flying Blue programma? Weet dan dat American Express in Nederland ook een reguliere kaartlijn aanbied. Deze kaarten bieden je algemenere reisvoordelen als luchthaven lounge toegang en versnelde grenspassage. Daar lees je in dit artikel meer over.

Tenslotte, ben je overtuigd geraakt n.a.v. dit artikel? Dan stellen we het op prijs wanneer je er voor kiest om de kaart via een van onderstaande links aan te vragen. Wij ontvangen dan een kleine commisie van American Express die er in bijdraagt dat deze site actueel kan blijven.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.