Keuzehulp:
Welke American Express kaart pas het beste bij me

Steeds meer mensen in mijn directe omgeving overwegen om een American Express credit card af te sluiten. Ze raken enthousiast wanner ik ze uitgebreid vertel over de voordelen die ik met de kaarten ervaar en hoe ik maximale waarde uit de kaarten haal. Met deze post hoop ik je wat meer informatie over de kaarten te kunnen geven zodat je voor jezelf een weloverwogen besluit kunt nemen of de reguliere American Express kaart  beter bij je past of dat je toch beter voor een Flying Blue branded American Express kunt gaan.


Ik heb beide typen kaart al langere tijd in mijn bezit en zal je meenemen in mijn ervaringen met de kaarten.

American Express: Regulier vs. Flying Blue - het uiterlijk

Het uiterlijk van de reguliere American Express kaarten is identiek aan de reguliere kaarten die wereldwijd worden gebruikt. De Flying Blue branden kaarten hebben in mijn beleving een wat frissere uitstraling en zijn voorzien van het AIR FRANCE / KLM logo. 


Zelf vind de Flying Blue kaarten erg lijken op de kaarten die de luchtvaartmaatschappij gebruikt voor haar loyale klanten en heb al diverse keren de verkeerde kaart in mijn handen gehad bij het afrekenen in een winkel. Dat laatste zal ongetwijfeld aan mezelf liggen. 


Beide type kaarten zijn vervaardigd van plastic. In sommige delen van de wereld vervangt American Express momenteel zijn plastic kaarten door het metalen kaarten. Nederland is vooralsnog niet in scope om op korte termijn uitgerold te worden aldus de American Express klantenservice.

Keuzehulp: Welke American Express kaart pas het beste bij me

American Express: Regulier vs. Flying Blue - Punten verzamelen

Bij zowel de reguliere als de Flying Blue branden kaarten kun je punten sparen met elke uitgave die je doet. Met de Flying Blue kaarten spaar je Flying Blue miles, de valuta van het Flying Blue loyaliteitsprogramma. De punten die je verdient met je uitgaven worden in je American Express account bewaard en eenmaal per maand bijgeschreven op je Flying Blue account.


Met de reguliere American Express kaarten spaar je Membership Reward punten met al je uitgaven. Membership Reward punten is de valuta van het American Express Membership Reward programma. Deze punten worden bijgeschreven in je American Express account en blijven geldig zolang je de credit card niet opzegt. Met deze Membership Reward punten ben je flexibeler dan de Flying Blue miles doordat je ze voor een veelvoud aan doelen kunt uitgeven. 


De meest waardevolle inwissel mogelijkheid van American Express Membership Reward punten is het ruilen tegen frequent flyer punten of hotel punten. Onder de frequent flyer programma’s waar je de punten heen kunt versturen is ook Flying Blue. Met een wisselkoers van 5:4 is deze koers onrustiger dan die van de branden Flying Blue kaarten.


Naast Flying Blue kun je de punten o.a. bij Asia Miles (Cathay Pacific), British Airways Executive Club (British Airways) en KrisFlyer (Singapore Airlines) inruilen.

Is de American Express Flying Blue kaart 170 euro waard?

Amex : Regulier vs. Flying Blue - de verschillen

Onderstaand zoom ik in op een aantal eigenschappen van de kaarten die het verschil gaan maken in de keuze voor de reguliere of Flying Blue branded kaarten.

 

Ik begin met een aantal unieke eigenschappen van de Flying Blue kaarten en vervolg daarna met die van de reguliere kaarten.

Amex : Flying Blue - XP cadeau

De belangrijkste reden dat mensen voor een Flying Blue kaart van American Express kiezen is dat je bij de kaart een aantal XP per jaar krijgt. XP zijn de punten die je nodig hebt binnen Flying Blue om frequent flyer status te behalen. 

Toen ik een aantal jaar geleden nog vrij actief was binnen het Flying Blue programma gebruikte ik de American Express kaarten om dichter bij de drempel van het volgende deelnemersniveau te komen. Hoeveel XP je per jaar ontvangt hangt af van het type Flying Blue kaart dat je afneemt:

Wanneer je de Platinum kaart afneemt heb je dus ineens 60% van de XP binnen die je nodig hebt om Silver status binnen Flying Blue te behalen. 

Amex : Flying Blue - Platinum for two

Wanneer je al Platinum deelnemer aan het Flying Blue programma bent dan zul je wellicht niet zo veel geven om het feit dat je gratis XP krijgt op jaarbasis, al is het natuurlijk altijd lekker om de XP te gebruiken als kickstart voor het volgende kwalificatie jaar. 

Ben je al Platinum deelnemer dan is het met de Flying Blue platinum kaart mogelijk om je Flying Blue platinum staats te delen met iemand anders. De persoon met wie je de status deelt hoeft zelf dus niet de benodigde hoeveel XP te behalen maar wordt per direct Platinum deelnemer in het Flying Blue programma. 

Een voordeel van de American Express platinum kaart die de begunstigde toch al snel duidend tot duizenden euro’s aan kwalificerende vluchten scheelt. 

Wat is Schiphol Privium

American express kaart - privium abonnement

Sinds een aantal maanden is het privum abonnement toegevoegd aan de American Express platinum kaart. Met dit abonnement kun je gebruik maken van de privium diensten op Schiphol die o.a. bestaan uit toegang tot de Privium lounge en versnelde grenspassage en security. Wil je meer weten over Privium, lees dan dit artikel.

American express kaart - priority pass

Ook een priority pass abonnement is inbegrepen bij de reguliere American Express platinum kaart. Met deze priority pass heb je toegang tot (heel) veel airport lounges wereldwijd. Heb je geen frequent flyer status bij de luchtvaartmaatschappij waar je mee vliegt ? Dan heb je met de priority pass toch toegang tot de lounge voor je vlucht. 

Wil je meer lezen over het voordeel van de priority pass, lees dan hier.

American express kaart - membership reward punten

Waar je eerder kon lezen dat je met de American Express Flying Blue kaarten award miles kon sparen met elke via de credit card  besteedde euro is dit bij de reguliere kaarten net even anders. 

Uiteraard spaar je ook met iedere uitgegeven euro, je krijgt echter Membership Reward punten i.p.v. award miles. Deze worden bijgeschreven in je American Express account en je kunt ze inwisselen op het moment dat je een mooi aantal hebt verzameld.

Tot de inwisselmogelijkheden behoort ook de mogelijkheid om de miles over te boeken naar de loyaliteitsprogrammas van diverse luchtvaartmaatschappijen en hotelketens. 

 

Wat is een airport lounge

American express kaart - Instant status bij hotelketens

Zolang je de American Express platinum kaart in je bezit hebt kun je instant status aanvragen bij een aantal hotelketens zoals Hilton en Marriott. Zonder een nacht in een van hun hotels verbleven te hebben word je dan meteen geupgrade naar het goud niveau waarmee je kunt genieten van diverse voordelen bij een overnachting in een hotel.

Wat zijn de kosten van de American Express kaarten

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de kaartbijdrage van deze kaarten is aanzienlijk meer dan voor de credit cards die je via je eigen bank kunt afsluiten. 

Kosten Flying Blue kaarten (per jaar)

Kosten reguliere American Express kaarten (per jaar)

De meest waardevolle voordelen krijg je bij de duurste kaarten dus je zult voor jezelf even moeten uitrekenen of het “uit” kan voor jouw persoonlijke situatie. Daarbij is de grootste vraag in welke mate je gebruik denkt te gaan maken van de voordelen. Ik heb een artikel geschreven waarin ik onderbouw waarom ik denk dat voor mij de American Express platinum kaart wel 700 euro waard is, deze vind je hier.