Gepubliceerd door S. von Kriegenbergh op 19 augustus 2018

Travel Hacking in de praktijk

Travel Hacking in de praktijk

Wat is travel hacking? Je hebt vast een beeld in je hoofd van een puber vol met puisten die op zijn zolderkamertje probeert de computersystemen van grote bedrijven binnen te dringen. Dat is nu eenmaal de associatie die veel mensen bij het begrip hacken hebben.

In werkelijkheid is travelhacking een manier van leven waarbij de deelnemers proberen met kleine investeringen zoveel mogelijk potentiële waarde te creëren. Wees niet bang, travel hackers breken de wet niet (althans, de meeste) maar zoeken wel de grijze gebieden op in promoties en programma’s die reisorganisaties aanbieden.

Deze post is bedoeld om je te inspireren door je mee te nemen in een aantal praktijkvoorbeelden van travel hacking.

Iberia vliegtickets kopen om weg te gooien

Voor ons eerste praktijkvoorbeeld dalen we af naar het zuiden van Europa, Spanje wel te verstaan. Daar vinden we Iberia, de nationale luchtvaartmaatschappij van Spanje. Iberia heeft een loyaliteitsprogramma dat Iberia Plus heet en waar je punten kunt sparen met de vluchten die je maakt met Iberia en haar partners.

De luchtvaartmaatschappij staat er ook om bekend dat ze veel promoties hebben en ze staan er nog meer om bekend dat ze niet altijd goed nadenken over de actievoorwaarden (en de gevolgen van de actievoorwaarden). Zo hadden ze in de zomer van 2018 een mooie promotie waarbij je bonus punten zou ontvangen wanneer je een vlucht zou boeken. Hierbij ging het om 9.000 Avios per geboekte vlucht, de waarde van deze punten als je ze bij Iberia zou kopen ligt rond de 100 euro.

Het was een hele mooie promotie totdat iemand opmerkte dat je de 9000 bonus avios zou krijgen op echt iedere geboekte vlucht. Op een vlucht van Barcelona naar Miami maar dus ook op een vlucht van Barcelona naar Amsterdam. Even later werd het nog mooier toen diezelfde persoon ontdekte dat de 9.000 punten ook golden voor enkele reizen.

Travel hacking travelhacking travelhacker praktijk

De zoektocht naar goedkope tickets

Er ging niet veel tijd over heen voordat er een ware zoektocht werd begonnen naar het goedkoopste tarief voor een enkele reis. Het duurde dan ook niet lang voordat er enkele reizen tussen Madrid en Santander werden gevonden voor zo’n 18 euro per stuk. Het enige probleem was toen nog: waarom zou je van Madrid naar Santander vliegen? De actievoorwaarden boden uitkomst omdat daar expliciet werd gesproken over de aankoop van een vliegticket. Over het daadwerkelijk vliegen met je ticket stond niets vermeld. Dit werd niet veel later op sociaal media door Iberia bevestigd.

Binnen no-time waren alle enkele reizen tussen Madrid en Santander voor het actie tarief van 18 euro uitverkocht. Persoonlijk heb ik tien van deze vliegtickets gekocht, goed voor de maximale 90.000 Avios die er met deze promotie te verdienen waren.

Het verzamelen van deze Avios was natuurlijk een leuke activiteit, maar het inzetten van de punten is waar het bij travel hacking vooral om gaat. Met deze 90.000 Avios heb ik uiteindelijke een enkele reis in business class geboekt van Tokyo naar Madrid en vervolgens door naar Amsterdam. De business class reis heeft me uiteindelijk 180 euro (10 x 18 euro ticket) gekost. Dezelfde reis kostte op bijvoorbeeld Google Flights ruim boven de 1.000 euro.


American Express gold kaart

goedkope hotelnachten voor ultieme hotelnacht

In het volgende voorbeeld neem ik je mee naar de hotelbranche. Wie dacht dat travelhacking alleen sloeg op het boeken van vliegtickets heeft het mis, ook bij de hotelbranche valt er wat te hacken. Zo had de Wyndham hotel Group zo’n twee jaar geleden een promotie waar je na twee hotelovernachtingen 15.000 hotel punten zou verzamelen.

Binnen het Wyndham loyaliteitsprogramma waren deze 15.000 punten destijds goed voor een hotelovernachting in elk van de aan het programma deelnemende hotels. De enige voorwaarde is uiteraard dat er kamers beschikbaar waren die met punten geboekt konden worden.

travel hacking miles punten voordeel goedkoop gratis vliegen

Al snel was duidelijk dat het niet uitmaakte of je twee hotel verblijven had bij goedkopere hotels of de meeste exclusieve hotels: de bonus was in beide gevallen 15.000 punten. Ik besloot tijdens mijn road trip in de USA twee super goedkope Days Inn hotels te boeken voor een totaal van 80 USD voor twee verblijven. Omgerekend had ik dus voor minder dan 80 euro de 15.000 bonus punten binnen het Wyndham programma gescoord.

Maar de travelhack is zo goed als de waarde die je er uithaalt! Ik besloot mijn punten uiteindelijk in te zetten voor een verblijf nabij de Santa Monica pier in Los Angeles. De overnachtingen in het betreffende hotel gingen die nacht voor boven de 300 euro over de toonbank, maar ik verbleef er dus voor minder dan 80 euro. Dus door de promotie op waarde te schatten en een kleine investering te doen had ik uiteindelijk een top laatste nacht in Los Angeles!

Goedkope hotelovernachtingen leiden tot dure vliegtickets

Ook in het hoge noorden van Scandinavië timmeren ze hun promoties niet waterdicht. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden de mogelijkheid om hotels te boeken via hun website, als reiziger verdien je daarmee wat extra airmiles in het loyaliteitsprogramma. Zo ook SAS Scandinavian Airlines een aantal jaar gelden. Wanneer je via de hotel portal van SAS een hotel verblijf boekte zou je 5.000 miles ontvangen. Het mooie was dat er geen maximaal aantal miles werd genoemd dat je met de promotie kon verdienen.

Toen ik deze promotie in mijn email box zag verschijnen baalde ik in eerste instantie, ik had de komende periode geen reizen op het programma staan en dus ook geen hotelovernachtingen nodig. Na het balen, kwam de ingeving, zou je daadwerkelijk moeten verblijven bij het hotel of zou het boeken van het hotel voldoende zijn om de punten te verkrijgen.

Via de hotel website van SAS ging ik op zoek naar goedkope opties en die vond ik uiteraard niet in Europa. Ik had een (niet al te dure) proefcase nodig en al snel kwam ik uit in Bangkok. Ik boekte een tweetal hostels waarbij ik de ene vooruitbetaalde en de ander met betaling bij aankomst. Ik zou de komende twee nachten in Bangkok “verblijven”. Tot mijn verbazing bleek een week later dat er 5.000 punten waren bijgeschreven op mijn SAS EuroBonus account. Het had gewerkt! Maar alleen bij de boeking die vooruitbetaald was.

Waar een succes is moeten er meer successen volgen, ik boekte dus snel 11 nachten aan hostels vooruit. Telkens andere hostels zodat de betreffende hostels geen patroon zouden herkennen. Doordat ik vooruitbetaalde (en de hostels dus gewoon hun geld ontvingen) voelde ik me minder schuldig bij het gebruik maken van deze maas in de wet. Uiteindelijk heeft deze promotie me 55.000 SAS EuroBonus punten opgeleverd, die tot op de dag in mijn account wachten op een mooie bestemming!

Travel hacking travelhacking travelhacker praktijk

Conclusie

Ik hoop je met deze voorbeelden een kijkje in de keuken te hebben gegeven in de wereld van het travel hacken. Veel van de genoemde voorbeelden zijn ook voor beginners uitvoerbaar. Ik raad je aan om het forum van de website van Flyertalk in de gaten te houden omdat hier veel mogelijkheden worden bediscussieerd.

Heb jij weleens travel hacking gedaan? Laat een reactie achter om anderen te inspireren!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *