travel hacking travelhacking

Travel Hacking in de praktijk 2021

Veel mensen hebben bij het woord hacken de associatie met iets illegaals. In sommige gevallen is dat terecht en proberen mensen die hacken inderdaad op illegale wijze toegang te krijgen tot bijvoorbeeld computers. In deze post bekijken we het woord hacking in de zin van op een slimme manier gebruik maken van promoties en systemen in de reiswereld.

Wees niet bang, je hoeft echt geen puber met een gezicht vol puisten te zijn om op een slimme(re) manier gebruik  te maken van de mogelijkheden die er liggen. In deze post neem ik je mee langs een aantal voorbeelden van travel hacking waar ik zelf de afgelopen jaren van heb geprofiteerd!

Case 1: Vliegtickets kopen zonder intentie om te vliegen

Na het lezen van de titel denk je waarschijnlijk: waarom zou je dat in godsnaam doen. Travel hacking is toch juist een manier om goedkoper te reizen? Waarom zou je dan vliegtickets kopen om die vervolgens in de prullenbak te gooien?

In dit specifieke geval was het kopen van de vliegtickets het middel om de hack effectief te laten zijn. Het ging hier om de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia Airlines. Zoals vrijwel elke luchtvaartmaatschappij heeft Iberia een frequent flyer programma waarmee ze regelmatig interessante promoties hebben.

Zoals wel meer bedrijven in het zuidelijk deel van Europa is Iberia erg creatief in het verzinnen van promoties, maar staan ze wat minder lang stil bij de voorwaarden van de actie. In de zomer van 2018 hadden ze een promotie waarbij je op iedere enkele reis die je kocht, 9.000 bonus punten zou krijgen. Wanneer we deze 9.000 punten rechtstreeks bij Iberia zouden kopen dan zou het een waarde van ongeveer 100 Euro vertegenwoordigen.

Voor de gemiddelde reiziger die een retour vliegticket koopt is dat natuurlijk een gunstige promotie. Al snel ging op diverse fora op het Internet het gerucht rond dat de 9.000 punten ook te krijgen waar op een enkele reis. Daarbij maakte de afstand van de vlucht niet uit…. een mogelijkheid voor travel hackers was geboren….

Travel hacking travelhacking travelhacker praktijk

De Santander factor

Naast de vele internationale bestemmingen waar Iberia naartoe vliegt, hebben ze ook een uitgebreid lokaal netwerk in Spanje. Deze lokale vluchten waren een stuk gunstiger geprijsd dan de internationale vluchten en het duurde dan ook niet lang voordat er Online een speurtocht begon naar de goedkoopste Iberia vluchten.

Uiteindelijk bleken dit vluchten tussen Madrid en de stad Santander te zijn, aangeboden voor 18 Euro enkele reis. Omdat er in de actievoorwaarden van deze promotie expliciet vermeld werd dat de punten zouden worden toegekend na aankoop van een vliegticket, besloot ik (en vele met mij) de gok te wagen en 10 enkele reizen tussen Madrid en Santander te kopen. Voor 180 Euro euro in totaal scoorde ik 90.000 Iberia Plus punten!

Business class van Tokyo naar Amsterdam voor 180 euro

Frequent flyer punten krijgen pas waarde op het moment dat je ze inwisselt voor een mooi award vliegticket. In mijn geval had ik een reis naar Azië op de planning staan waarbij ik nog op zoek was naar een vliegticket terug naar huis. Uiteindelijk boekte ik een enkele reis in business class met Iberia vanaf Tokyo Narita airport via Madrid naar Amsterdam, voor 180 euro aan punten plus wat belasting.

Een mooi voorbeeld waaruit blijkt dat je best wel voor een mooie (uitstekende) prijs business class kunt vliegen, zeker wanneer je kansen ziet in promoties.


American Express gold kaart

Case 2: De luxe hotelovernachting voor een mooie prijs

Ook in de hotelbranche zijn er zo nu en dan mooie promoties te vinden. De Wyndham hotel groep had een aantal jaar geleden een mooie promotie! Wanneer je twee nachten bij een aangesloten hotel doorbracht, kreeg je 15.000 Wyndham punten cadeau.

Wat deze promotie extra mooi maakte was het feit dat 15.000 punten bij Wyndham voldoende was om een nacht te boeken in elk van de Wyndham hotels. Dat kon een overnachting zijn in een goedkope hotelkamer in Azië, maar ook één op een premium locatie in een grote stad.

travel hacking miles punten voordeel goedkoop gratis vliegen

Goedkoop overnachten voor een luxe beloning

Waar het in het eerste case-voorbeeld ging om het vinden van de goedkoopste vliegtickets, moest ik in dit geval op zoek naar de goedkoopste hotelovernachtingen. Immers des ter minder ik voor de benodigde twee hotelovernachtingen betaalde, des ter goedkoper werd de luxe hotel overnachting.

In die periode had ik een road trip door de Verenigde Staten op het programma staan. In de VS heeft Wyndham veel Days Inn hotels langs de grote wegen, een beetje de motels die je van TV kent. Voor een kleine 80 USD boekte ik een verblijf van twee nachten en sleepte op die manier de 15.000 Wyndham punten binnen.

Ook hier gold dat deze travel hack pas geslaagd was op het moment dat ik van de 15.000 punten een hotel zou boeken die meer dan 80 USD waard zou zijn. Dat lukte me uiteindelijk door een Wyndham hotel te boeken nabij de Santa Monica pier van Los Angeles. Een overnachting die me anders ruim 300 euro had gekost!

Deze case toont aan dat een kleine investering soms kan leiden tot een grote besparing! Of ik het hotel van 300 Euro anders ook had geboekt? Waarschijnlijk niet, maar ik kan er wel degelijk van genieten om zo nu en dan in zo’n luxe kamer te overnachten. Zeker voor een fractie van de prijs!

Case 3: Waar hotels en vliegtickets samenkomen

Voor deze case reizen we af naar het hoge noorden van Europa. Veel luchtvaart maatschappijen bieden de mogelijkheid om via hun website ook hotelovernachtingen te boeken. Als bedankje voor het boeken via de website van de luchtvaartmaatschappij, ontvang je vaak een handvol frequent flyer miles.

Een aantal jaar geleden bood de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS wel een hele mooie hotel promotie aan op haar website. Voor ieder hotelverblijf dat je via de website boekte, zou je 5.000 SAS Eurobonus punten extra krijgen bovenop de normale verdiensten. Alhoewel ik nog geen SAS Eurobonus account had, trok deze promotie wel mijn aandacht.

De 5.000 bonus punten die je zou verdienen, die zouden al minimaal een aantal tientjes waard zijn. Dan moest het toch mogelijk zijn om waarde te genereren met deze promotie. Alhoewel ik in die periode geen hotel overnachtingen nodig had, besloot ik toch een beetje de hotels te verkennen op de website van SAS.

Tot mijn verbazing kwam ik al snel een aantal hostels tegen in Thailand. Normaal gesproken wanneer je een hotel boekt en niet komt opdagen, dan annuleert het hotel de boeking en ben je jouw geld kwijt. Ik besloot de proef op de som te nemen en boekte een drietal verblijven bij drie diverse hostels, uiteraard zonder intentie om daadwerkelijk in Thailand te verschijnen! Dat kostte me gemiddeld 6 euro per overnachting.

Travel hacking travelhacking travelhacker praktijk

En de punten kwamen door

Na een week zag ik dat er in mijn Eurobonus account 5.000 punten waren bijgeschreven, geheel tegen mijn verwachting in. Ik besloot heel brutaal om nog een elftal hostel overnachtingen te boeken, alleen mailde ik dit keer het hostel met daarin de vraag om mijn boeking niet te annuleren. En wat bleek… een week later : 55.000 SAS Eurobonus punten op mijn account!

Helaas heb ik tot de dag van vandaag nog geen mooie bestemming gevonden voor deze miles. Alhoewel ik ontzettend heb genoten van het uitvoeren van deze travel hack, heeft het me tot ik de punten ergens inwissel een verlies opgeleverd van zo’n 100 euro. Maar ik heb de overtuiging dat ook hier een zeer mooie bestemming voor de punten wordt gevonden!

Conclusie : travel hacking in de praktijk

De drie voorbeelden van travel hacking in deze post waren allemaal gebaseerd op promoties die luchtvaartmaatschappijen of hotelketens hebben. Mijn advies is dan ook om jezelf in te schrijven voor de nieuwsbrieven van de diverse partijen om op de hoogte te blijven van de actuele promoties.

Daarnaast worden er zo nu en dan ook hacks gedeeld op het forum van de website FlyerTalk.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.