Hoe Boek Ik Een KLM Reward Ticket

Wanneer de gemiddelde Nederlander aan vliegen denkt dan denkt hij waarschijnlijk aan KLM. Veel Nederlanders hebben dan ook een account bij het Flying Blue programma van Air France en KLM. Op die manier sparen ze met iedere vlucht die ze maken air miles, binnen het Flying Blue programma ook wel award miles genoemd.

Afhankelijk van hoeveel je vliegt heb je op een gegeven moment een mooi aantal airmiles bij elkaar gesprokkeld. Een mooi moment om je award miles in te wisselen voor een beloning, maar hoe je dat precies?

In deze post laten we je zien hoe je een KLM reward ticket kunt boeken met behulp van je Flying Blue award miles.

Even opfrissen: Wat zijn Flying Blue award miles ook alweer?

Binnen het Flying Blue programma spaar je twee soorten punten met de vluchten die je maakt.

Allereerst heb je de Experience Points, deze gebruikt Flying Blue om te bepalen welk deelnemersniveau je binnen het programma verdiend.

Daarnaast verdien je op vluchten die je met KLM (en haar partners) maakt ook award miles. Deze punten spaar je met het idee om ze uiteindelijk in te wisselen voor een (vlucht gerelateerd) geschenk.

Tegenwoordig is de hoeveelheid award miles die je verdient bij Flying Blue afhankelijk van de kale prijs van je gekochte vliegticket. Dat betekent in de praktijk dat het bedrag dat je betaalde verminderd moet worden met de betaalde belastingen.

Wanneer je een standaard deelnemer bent binnen het Flying Blue programma, verdien je voor iedere betaalde Euro, 4 award miles. Ben je een elite flyer, dan kan dit aantal miles oplopen tot acht airmiles per betaalde Euro.

Flying Blue gratis award vliegticket boeken

Uitzondering op award miles verdienen per betaalde Euro

Voordat Flying Blue het aantal te verdienen award miles baseerde op basis van de prijs van je vliegticket, waren de boekingsklasse en de vliegafstand belangrijk. In het kort kwam het er op neer dat een korte vlucht in economy class minder air miles opleverde dan een business class vliegticket naar Azië.

Flying Blue weet natuurlijk alleen van haar eigen vliegtickets wat de klant heeft betaald. Daarom verdien je op vliegtickets uitgegeven door een partner airline vaak nog Flying Blue award miles op basis van de gevlogen afstand en de cabine waar het ticket in geboekt was.

Wat is een KLM reward ticket

Een KLM reward ticket is redelijk vergelijkbaar met een regulier vliegticket. Het grootste verschil met een normaal ticket is de manier waarop je voor je vliegticket betaald. Een normaal ticket betaal je met geld en een reward vliegtickets betaal je met Flying Blue award miles.

Betekent dat dan dat een KLM reward vliegticket helemaal gratis is? Nee, helaas niet. Op ieder vliegticket dat je betaalt met award miles betaal je nog “gewoon” belastingen en toeslagen.  Dit kan aardig in de papieren lopen, omdat je bij sommige luchtvaartmaatschappijen ook de zogeheten fuel surcharge moet betalen.

Hoeveel airmiles kost zo’n KLM reward ticket dan?

Veel frequent flyer programma’s hebben op hun website tabellen staan met daarin de prijzen van award vliegtickets. Afhankelijk van de regio’s waar je vertrek- en aankomstluchthaven zich bevinden, kost een award vliegticket een bepaald aantal airmiles.

Kortom: een vliegticket van Amsterdam naar Singapore is net zo duur als een vliegticket van Amsterdam naar Jakarta. Dit dus omdat Singapore en Jakarta beiden in de regio Zuid-Oost Azië liggen.

Deze manier van prijzen bereken voor KLM rewards ticket was lange tijd ook bij Flying Blue van toepassing. Een aantal jaar geleden is Flying Blue overgeschakeld van een vaste award tabel naar meer dynamische prijzen.

Dit stelt Flying Blue in staat om in periodes met weinig passagiers de prijzen te verlagen en op andere momenten de prijzen (stevig) te verhogen. Zo kan een business class vliegticket van Amsterdam naar Jakarta op de ene datum 90.000 Flying Blue punten kosten en een dag later ineens 300.000.

Flying Blue award ticket gratis vliegen KLM AIR FRANCE miles punten 1

Vier aandachtspunten bij het boeken van een KLM reward ticket

Zometeen gaan we je laten zien hoe je op de website van Flying Blue een KLM reward ticket kunt boeken. Voordat we dat doen, willen we eerst stil staan bij een aantal belangrijke zaken waarmee je later bij het zoeken van reward tickets frustraties kan besparen.

We noemen het de vier geboden bij het boeken van een KLM Reward ticket:

  • Gij zult flexibel zijn met reisdata
  • Gij zult belastingen en toeslagen moeten betalen
  • Gij zult niet vergeten dat een cash vliegticket goedkoper kan zijn
  • Gij zult op stand vliegen

Gij zult flexibel zijn met reisdata

Het gemiddelde vliegtuig dat over langere afstand vliegt heeft vaak rond de 300 stoelen beschikbaar aan boord, verdeelt over twee of meerdere cabineklassen. Het is goed om te weten dat niet al deze stoelen beschikbaar worden gesteld als Reward stoel.

Dat betekent in de praktijk dat je bij het zoeken naar KLM Reward tickets er regelmatig op zal stuiten dat er geen stoelen beschikbaar zijn op jouw gewenste datum. Door flexibel te zijn met de datum waarop je wilt reizen voorkom je een hoop frustratie.

Zo kan er bijvoorbeeld op 19 Augustus geen één stoel beschikbaar zijn terwijl er een dag later nog twintig stoelen zijn. De beschikbaarheid van stoelen is niet iets statisch, de beschikbaarheid varieert van dag tot dag. Mocht je op een bepaalde datum willen reizen, dan kan het lonen om op regelmatige basis de beschikbaarheid van de stoel te checken op de website.

Gij zult belastingen en toeslagen moeten betalen

Eerder in deze post schreef ik al dat je bij vrijwel elk award vliegticket belastingen en toeslagen moet betalen. Een award vliegticket is dus vrijwel nooit geheel gratis, je betaalt namelijk altijd luchthavenbelasting en eventuele toeslagen opgelegd door land van bestemming.

Toch kan de hoeveelheid cash die je moet bijleggen ontzettend variëren. Dit is met name afhankelijk of de luchtvaartmaatschappij waar je mee wilt vliegen, de brandstoftoeslag doorberekend in de KLM reward tickets.

De tweede tip is: Let op de bijkomende kosten. Stel je wilt van Amsterdam naar New York en kiest voor de vlucht met KLM. Je betaalt voor deze vlucht een paar honderd euro aan belasting en toeslagen. Check dan of er bijvoorbeeld ook een vlucht van Delta beschikbaar is waar wellicht (fors) lagere belasting en toeslagen op worden gerekend.

Gij zult niet vergeten dat een cash vliegticket goedkoper kan zijn

Het is erg verleidelijk om een vliegticket met airmiles te betalen. Hou echter altijd in je achterhoofd dat het verstandig is om te controleren of een vliegticket dat je gewoon met cash betaald niet voordeliger is.

Stel dat je voor 12.000 Flying Blue miles en bijbetaling van 90 euro aan belasting Retour van Amsterdam naar Barcelona kunt vliegen. Cash kost dit ticket vaak maar 100 euro, je krijgt dus een korting van 10 euro, wanneer je 12.000 (zuurverdiende) Flying Blue miles opoffert.

Hier moet je in het bijzonder scherp op zijn wanneer je besloten hebt om je Flying Blue miles voor een economy ticket op korte afstand in te zetten.

Gij zult op stand vliegen

De meeste reizigers die voor de eerste keer een KLM reward vliegticket gaan boeken, zullen standaard op zoek gaan naar een economy class vliegticket. Wanneer je met geld betaalt kost een business class ticket vaak vele malen meer dan een business class ticket.

Wanneer je een Reward vliegticket boekt, zijn deze verschillen in prijs veel kleiner. Een business class vliegticket kost je vaak maar twee keer de prijs van economy clas reward vliegticket. Naast dat business class vliegen natuurlijk een superleuke ervaring is, ontvang je op deze manier veel meer waarde voor je Flying Blue miles.

De te betalen belastingen en toeslagen zijn op een business class vliegticket vaak een relatief kleiner deel van de prijs dan een economy vliegticket.

Het boeken van een KLM reward ticket

Met de vier geboden achter de rug is het tijd geworden om eens een award vliegticket te gaan boeken.

Voordat we beginnen met het boeken van een award ticket is het belangrijk dat we inloggen in het leden gedeelte van het Flying Blue programma. Ga naar deze website en druk op de knop rechtsboven in het scherm om in te loggen in je Flying Blue account.

Voer vervolgens je login gegevens in en wacht tot het ledengedeelte geladen is.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken

Waar zoek ik naar award vluchten op de Flying Blue website?

Om een award ticket te boeken selecteer je het menu “MILES SPAREN & BESTEDEN”. Vervolgens kies je voor de menu optie “Aan vluchten” (zie afbeelding).

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Om een award ticket te boeken selecteer je het menu “MILES SPAREN & BESTEDEN”, vervolgens kies je voor de menu optie “Aan vluchten” (zie afbeelding).

Je komt nu standaard op het scherm waar je kunt zoeken naar Flying Blue Promo awards. Deze promo awards zijn een select aantal bestemmingen die KLM maandelijks voor een gereduceerd aantal miles kunt boeken. Aan deze promo awards zitten voorwaarden vast, waarvan het meeste bekende kenmerk is dat je alleen in een bepaalde maand kunt vliegen.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Wij richten ons in deze post op de standaard reward tickets, klik daarom op de “reward tickets” knop in de grijze balk.

Kies in het scherm dat vervolgens opent voor “Boek via KLM” om naar de speciale pagina van KLM te gaan waar je award tickets kunt boeken. (het kan zijn dat je gevraagd wordt nogmaals in te loggen).

Zoeken naar een award vlucht

Er opent nu een scherm dat qua look-and-feel redelijk lijkt op het zoekformulier op de homepagina van KLM. Je kunt hier alle details invullen van de vlucht die je zoekt:

  • Van welke luchthaven wil je vertrekken;
  • Naar welke bestemming wil je vliegen;
  • Wil je een enkele reis of een retour vlucht;
  • Met hoeveel personen wil je vliegen.

Goed om te weten:

  • In tegenstelling tot betaalde vliegtickets is het boeken van een enkele reis niet per definitie duurder dan het boeken van een retour ticket.
  • Je kunt met jouw Flying Blue miles ook vliegtickets boeken voor anderen.

Zijn er stoelen beschikbaar voor een Flying Blue award?

Met frequent flyer miles een gratis vliegticket boeken is voor de consument natuurlijk erg fijn. Helaas ziet de luchtvaartmaatschappij dat toch net even anders. Iedere stoel die zij “verkopen” voor Flying Blue award miles kunnen ze niet verkopen voor cash. Daarom zie je in de praktijk dat luchtvaartmaatschappijen maar een (klein) deel van de nog niet verkochte stoelen beschikbaar stelt om te boeken met award miles.

De beschikbaarheid van award stoelen in economy class is over het algemeen redelijk goed.

Wanneer je echter een luxere stoel (premium economy -> Business Class -> First Class) wilt boeken, krijg je meer te maken dat op bepaalde datums geen stoelen beschikbaar zijn.


Het is daarom verstandig om een vinkje te zetten voor de optie “U zoekt een vlucht rond deze data”.

Hiermee wordt direct gekeken op welke data rondom jouw gewenste vluchtdata eventueel wel stoelen beschikbaar zijn.

Toch kun je nog geconfronteerd worden met een melding als hiernaast. Deze melding betekent dat er geen stoelen beschikbaar zijn op de door gezochte route. Althans geen stoelen die met Flying Blue miles te boeken zijn.

Helaas blijf je afhankelijk van wat de luchtvaartmaatschappij op dat moment aanbied op de website. Het aanbod aan stoelen kan per dag variëren, dus mocht er nu geen stoel beschikbaar zijn probeer het dan later nog eens.

Bij veel luchtvaartmaatschappijen zie je de beschikbaarheid van award stoelen toenemen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. Het kan dus lonen om regelmatig te checken of de gewenste stoelen al zijn vrijgegeven door de luchtvaartmaatschappij.

Hoe boek ik mijn gevonden Flying Blue award stoel?

Wanneer er beschikbaarheid is wordt er een resultaten scherm getoond met daarop de vlucht (of vluchten) die gevonden werden.

Daarnaast wordt per vlucht de hoeveelheid miles getoond die het kost om de vlucht te boeken.

De gevonden vlucht tussen Amsterdam en Abu Dhabi in de onderstaande afbeelding kost dus 55.000 Flying Blue miles, daarnaast moet je 176 euro aan belastingen en brandstof toeslag betalen.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

De hoeveelheid belasting en brandstoftoeslagen die je moet afrekenen voor je ticket zijn afhankelijk van de stad waar je naartoe vliegt en de luchtvaartmaatschappij die de vlucht uitvoert.

Sommige maatschappijen rekenen bijvoorbeeld de brandstoftoeslag niet door aan de reiziger bij award vluchten.

Heb je een vlucht gevonden die helemaal aansluit bij je wensen? Klik dan vervolgens op het groene vlak waar de hoeveelheid miles getoond worden.

Klik in het volgende overzicht scherm op “Bevestigen” en maak de boeking af door je persoonlijke gegevens (en van eventuele medereizigers) op te geven.

Flying Blue award ticket gratis ticket miles boeken 2

Conclusie : KLM reward tickets

Veel mensen moeten jarenlang Flying Blue award miles sparen om uiteindelijk een award vliegticket te kunnen boeken. Hoe zonde is het dan om je zure verdiende punten in te wisselen voor een award vliegticket in economy class dat inclusief belastingen slechts enkele tientjes goedkoper is dan een vliegticket geboekt met geld.

De echte waarde van award vliegtickets ligt (ongeacht het frequent flyer programma) bij de premium stoelen aan boord van het vliegtuig. Het bedrag aan belastingen en toeslagen is relatief laag ten opzichte van de normale cashprijs van het vliegticket.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.