Premium economy stoel: De extra euros waard?

De meeste mensen die ik ken zoeken via online ticket zoekmachines altijd de goedkoopste tickets. Ze onderzoeken vaak niet de mogelijkheden om in een hogere reisklasse te kunnen reizen. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen zijn op (intercontinentale) vluchten drie cabine klassen te onderscheiden: economy , premium economy en business class. 


Sommige maatschappijen hebben nog een wat luxere reisklasse dan business class, namelijk first class. De verschillen tussen economy class en business class kunnen de meeste mensen wel duiden, maar wat zijn nou precies de verschillen tussen economy en de premium economy klasse.

Premium economy : de prijs

Ik zou hier een heel kort antwoord op kunnen geven. Wanneer budget (zo goedkoop mogelijk) je enige voorwaarde is bij het uitzoeken van een vliegreis dan is premium economy waarschijnlijk niets voor jou. Om in premium economy te reizen betaal je vaak een meerprijs op je ticket. Deze kan variëren van een paar tientjes tot enkele honderden euros.

 

Tip: Heb je frequent flyer status bij een luchtvaartmaatschappij kijk dan altijd even nadat je een boeking gemaakt hebt of je toevallig op basis van je status ook premium economy stoelen gratis mag reserveren! 

Premium economy : De stoel en beenruimte

Verwacht geen business class stoel die volledig plat kan in premium economy. Je krijgt vaak wel een net even iets luxere stoel dan in economy class (bijvoorbeeld voorzien van voetensteun). Daarnaast is de afstand tussen de stoelen groter dan in economy class waardoor je meer beenruimte tot je beschikking hebt.


Vaak zie je ook dat de premium economy sectie aan boord van een vliegtuig letterlijk tussen business class en economy gepositioneerd. De gangpaden zijn meestal aan zowel de voor- als achterkant voorzien van een gordijn die het gangpad blokkeert. Hierdoor ervaar je een rustigere cabine dan de vaak grotere open ruimte die de economy class heeft. Met name bij nachtvluchten kan dit het verschil maken of je wel of niet een paar uurtjes slaap aan boord kunt pakken.

De verschillen tussen een premium economy en economy stoel

Premium economy : Service aan boord

De service aan boord verschilt natuurlijk per luchtvaartmaatschappij. Er zijn maatschappijen die voor premium economy een ander menu aanbieden dan voor economy class passagiers. British Airways bijvoorbeeld geef premium economy class passagiers voor vertrek een glaasje bubbels om ze welkom te heten aan boord. 


De verschillen tussen een premium economy en economy stoel

Premium economy : De frequent flyer miles

De meeste frequent flyer miles die nog award miles uitkeren op basis van de gevlogen afstand belonen reizigers in premium economy door ze extra miles te geven. Waar een standaard economy ticket vaak maar 10 of 25 % van de gevlogen miles oplevert is de standaard bij premium economy over het algemeen 100% of meer van de gevlogen miles.


Wie met SAS Scandinavian Airlines in premium economy vliegt ontvangt zelfs 200% van de gevlogen afstand in award miles wanneer je er voor kiest om de miles bij te laten schrijven in je Aegean Miles + Bonus account.

Premium economy: Upgrade naar business class

We kunnen er kort over zijn: Business class is beter dan premium economy class. Maar wist je dat door een premium economy ticket je dichter bij een business class stoel bent dan wanneer je een economy class stoel koopt. 


Allereerst is het vaak voordeliger om een premium economy class ticket te upgraden met miles naar een business class ticket. Met name British Airways staat hier bekend om. Ze hebben regelmatig premium economy tickets in de aanbieding (500 tot 600 euro range) tussen Amsterdam en New York. Voor rond de 20.000 miles enkele reis zit je op de lange vlucht tussen Londen en New York in een troon in business class (uiteraard alleen indien er award stoelen beschikbaar zijn).


Wanneer economy class overboekt (er zijn meer stoelen verkocht dan er beschikbaar zijn) is en er nog stoelen beschikbaar zijn in business class dan moeten er een aantal passagiers van klasse veranderen (operational upgrade). Hierbij is de frequent flyer status die je bij de luchtvaartmaatschappij hebt van groot belang op je kans voor een upgrade. However wanneer je premium economy vliegt en dezelfde status hebt als iemand in economy class dan is de kans groot dat jij voorkeur krijgt o.b.v. je duurdere ticket. 


Dit heb ik zelf een aantal keer mogen ervaren op British Airways vluchten tussen Londen en Dubai.