Hoeveel XP per vlucht KLM Flying Blue

KLM & Flying Blue: Alles over XP

Flying Blue is het klantprogramma van Air France en KLM. Klantprogramma’s van luchtvaart maatschappijen worden ook wel frequent flyer programma’s genoemd. Binnen een frequent flyer programma kun je jezelf vaak kwalificeren voor een hoger elite niveau, met bijbehorende voordelen, door veel te vliegen. 

Bij Flying Blue kun je jezelf kwalificeren voor een hoger elite niveau door experience points te verzamelen. Deze experience points, ook wel XP genoemd, verdien je door vluchten te maken met Air France, KLM en hun SkyTeam partners.

In deze post vertel ik je alles over XP, waarbij ik ook aandacht besteden aan het optimaliseren van je vluchten zodat je meer XP ontvangt.

Iedere keer dat je als Flying Blue deelnemer een vlucht maakt met Air France of KLM ontvang je zowel XP als award miles. Maar wat is nu precies het verschil tussen beiden soorten punten en wat kun je er mee?

Flying Blue eXperience Points (XP) uitgelegd

Experience Points allereerst zijn de metric die Flying Blue gebruikt om te bepalen hoe loyaal je aan KLM en Air France bent. Iedere deelnemer aan het programma heeft een jaarlijkse kwalificatieperiode waarin hij of zij zoveel mogelijk XP bij elkaar kan vliegen.

Je elite niveau wordt verhoogd wanneer je binnen je kwalificatieperiode genoeg XP bij elkaar hebt gevlogen om je te kwalificeren voor dat niveau. Stel je bent “Explorer” en je vliegt 100 XP bij elkaar, dan wordt je niveau geüpgraded naar “Silver” en begint een nieuwe kwalificatieperiode voor Gold.

In de onderstaande tabel zie je hoeveel XP je binnen een kwalificatieperiode moet verzamelen om jezelf te kwalificeren voor een hoger niveau. Ben je nu “Explorer” en wil je graag “Platinum” deelnemer worden? Dan moet je dus in totaal 580 XP bij elkaar moeten vliegen.

alles over Flying Blue XP 1

Flying Blue award miles uitgelegd

Naast experience points verdien je ook award miles voor iedere vlucht die je maakt. In tegenstelling tot experience points, wat echt specifiek is voor Flying Blue, kent bijna iedere frequent flyer programma het begrip award miles.

Na iedere vlucht wordt je beloond met een hoeveelheid award miles. Deze award miles kun je sparen in je Flying Blue account totdat je er voldoende hebt om in te wisselen voor een cadeau

Dit cadeau kan bijvoorbeeld een upgrade (betere stoel/meer bagage/etc.) zijn voor een vlucht die je geboekt hebt. Met award miles kun je ook “gratisvluchten boeken. Voor deze vluchten betaal je dan alleen de belastingen en toeslagen.

Op welke vluchten kan ik XP verdienen

De vuistregel is dat je op alle vluchten die een KLM of Air France vluchtnummer hebben, je XP kan verdienen. Het vluchtnummer vind je o.a. op je boardingpass of wanneer je op zoek bent naar vluchten via bijvoorbeeld Google Flights.

In de afbeelding hieronder is KL645 het vluchtnummer, waar KL staat voor een vlucht van KLM. Let op deze vlucht wordt verkocht door KLM, dit wil niet zeggen dat je in een KLM toestel vliegt. In het geval van KLM zijn vluchtnummers van drie posities vaak vluchten op hun eigen vliegtuigen

KLM en Air France verkopen ook zogeheten code share vluchten. Deze vluchten kun je bij KLM vaak herkennen doordat het vluchtnummer uit vier cijfers bestaat, bijvoorbeeld KL 1234. Code share vluchten worden door KLM verkocht maar door een  partner luchtvaartmaatschappij (bijvoorbeeld Air France of Korean Air uitgevoerd). Ook op de code share vluchten met een KLM of Air France vluchtnummer verdien je in principe XP.

KLM flying Blue XP

De volgende mogelijkheid die tegen kunt komen zijn vluchten van SkyTeam partners al dan niet uitgevoerd op vliegtuigen van andere SkyTeam partners.

Voorbeelden hiervan zijn vluchten van Alitalia of vluchtnummers van Korean Air op KLM vliegtuigen. Zolang zowel de verkopende luchtvaartmaatschappij (vluchtnummer) als de uitvoerende maatschappij (vliegtuig) beide tot de SkyTeam alliantie behoren, zul je vaak wel XP verdienen. Check hiervoor altijd de Flying Blue website.

Maar SkyTeam partners kunnen ook code share overeenkomsten hebben met luchtvaartmaatschappijen die niet tot de SkyTeam alliantie behoren. AlItalia en Etihad Airways hadden bijvoorbeeld een samenwerkingsverband waarbij Alitalia stoelen verkocht op vluchten van Etihad Airways.

Omdat Etihad Airways geen onderdeel uitmaakt van de SkyTeam alliantie verdiende je op deze vluchten geen XP

Hoeveel experience points (XP) verdien ik met een vlucht

Hoeveel XP je voor een vlucht verdient hangt af van een tweetal factoren, welke gelijk staan aan de twee assen van onderstaande tabel. De eerste factor waar naar gekeken wordt is de boekingsklasse van je vliegticket, kortom vlieg je in economy, business of zelfs in first class.

De tweede factor is de afstand van de vlucht. Op basis van de afstand van je vlucht wordt deze ingedeeld in een vlucht categorie. Flying Blue kent vijf categorieën: Domestic (voor vluchten binnen een land, ongeacht afstand), Medium, Long 1, Long 2 en Long 3.

In onderstaande tabel vindt je op de Y-as de boekingsklasse en op de X-as de afstand categorieën.

Flying Blue XP verdienen

Vlieg je bijvoorbeeld van Amsterdam naar Parijs in business class? Met een vluchtafstand van 248 miles valt deze vlucht in afstand categorie “Medium”. In business class levert deze vlucht je dan dus 15 XP op.

Wat verder opvalt is dat domestic (binnen hetzelfde land) vluchten weinig XP opleveren. Zo levert een vlucht tussen New York en Los Angeles, welke op basis van afstand (2.475 miles) in categorie “Long 1” valt veel minder op dan de vlucht Amsterdam naar Parijs die tien keer zo kort is.

Verdien meer XP door vaker over te stappen

Hierboven schreef ik al dat de hoeveelheid experience points die je krijgt afhankelijk is van de afstand van de vlucht

Vlieg je rechtstreeks van Amsterdam naar Madrid, dan ontvang je dus XP over de afstand van Amsterdam naar Madrid. Kies je er voor om bijvoorbeeld met Air France via Parijs te vliegen, dan neem je dus twee vluchten.

In het voorbeeld met overstap in Parijs ontvang je eerst XP over de vlucht van Amsterdam naar Parijs en vervolgens nog eens XP voor de vlucht van Parijs naar Madrid. Je ontvangt dus twee keer zoveel experience points als met de  rechtstreekse vlucht.

In business class zou de rechtstreekse vlucht je 15 XP opleveren en de vlucht met overstap in totaal 30 XP. Wil je dus jezelf sneller kwalificeren voor een hoger elite niveau? Maak dan veel overstappen.

Hoeveel XP voor een KLM vlucht
Hoeveel XP voor een KLM vlucht

Bereken je XP met de Flying Blue XP calculator

Met de tabel die eerder in deze post werd afgebeeld zoek je eenvoudig op hoeveel XP je voor een vlucht krijgt. Maar als je een wat complexere route vliegt wil je eigenlijk in één oogopzicht kunnen zien wat je voor de totale route aan XP krijgt. 

Op deze door onszelf ontwikkelde pagina kun je eenvoudig het aantal XP (laten) berekenen van wat meer complexe routes. Geef de IATA codes op van de luchthavens in je complexe route, gescheiden door een streepje. 

Weet je de IATA code van een bepaalde luchthaven niet, selecteer dan de stad uit het drop down menu om de IATA luchthaven code te zien.

Na het volledig invoeren van je route, klik je op “Calculate“. De tool geeft na een paar seconden een resultaat als in de onderstaande afbeelding. Je ziet hier per segment hoeveel XP het oplevert in iedere boekingsklasse

Daarnaast zie je in de onderste regel het totaal aan XP dat je voor de route krijgt.

Op de website van Flying Blue is uiteraard ook een hulpmiddel om XP te berekenen aanwezig. Deze tool geeft echter per segment alleen de afstand categorie terug, waarna je zelf moet opzoeken in de tabel hoeveel XP je voor de vlucht krijgt.

De afbeelding hieronder laat de tool op de pagina van Flying Blue zien.

XP Flying Blue KLM calculator hoeveel

Flying Blue - Frequently Asked Questions

Tot slot behandel ik nog een aantal vragen die me regelmatig gesteld worden. Heb jij ook een prangende vraag en staat het antwoord hier nog niet tussen? Laat dan een reactie achter op deze pagina zodat we de Frequently Asked Questions kunnen aanvullen.

Verdien ik XP of award miles op vluchten van Transavia?

Wanneer je een vliegticket boekt op de website van Transavia, heb je de mogelijkheid om je Flying Blue nummer achter te laten. Betekent dit automatisch ook dat je experience points en award miles krijgt voor de gevlogen afstand

Het antwoord is helaas nee, tenzij. Je kunt bij Transavia kiezen om een duurder tarief voor je vlucht te nemen waarmee je een vast aantal award miles ontvangt. Kies je bijvoorbeeld het “Plus” tarief dan ontvang je 250 award miles, kies je voor het “Max” tarief, dan ontvang je 500 award miles.

Bij geen enkel van de aangeboden tarieven heb je de mogelijkheid om XP te verdienen op Transavia vluchten.

Kun je Flying Blue XP punten kopen bij KLM?

De meeste frequent flyer programma’s bieden hun deelnemers de mogelijkheid om award miles te kopen. Dat kan erg handig zijn wanneer je net te weinig award miles hebt voor de award vlucht die op het oog hebt. 

Het kan natuurlijk ook wel eens voorkomen dat je gedurende het kwalificatie jaar voor elite status net even wat minder vliegt. Heb je dan de mogelijkheid om net zoals award miles, XP punten bij te kopen? 

In tegenstelling tot enkele Amerikaanse luchtvaart maatschappijen biedt Flying Blue geen mogelijkheid tot de aankoop van XP

De enige mogelijkheid om XP te verdienen zonder daadwerkelijk in het vliegtuig te stappen is een credit card van American Express af te nemen. Daarmee krijg je jaarlijks 15, 30 of zelfs 60 experience points bijgeschreven, zonder ervoor te hoeven vliegen. Hiervoor heb je respectievelijk de American Express Flying Blue Silver, Gold of Platinum kaart nodig.

Zijn XP punten overdraagbaar naar andere Flying Blue deelnemers

De XP die je met je vluchten hebt verdiend zijn persoonlijk. Je kunt ze in tegenstelling tot award miles niet overdragen naar andere Flying Blue deelnemers. 

Zoals gezegd zijn award miles wel over te zetten naar een andere Flying Blue deelnemer. De kosten hiervan zijn drie euro per 250 miles die je wenst over te zetten.

Conclusie

In deze post hebben we je een hoop informatie gegeven over Experience Points. Je hebt geleerd waarin ze verschillen van award miles en hoe je ze kunt gebruiken om te klimmen op de elite ladder van Flying Blue. 

Daarnaast hebben we je laten zien dat directe vluchten minder lonend zijn (qua XP) dan vluchten met een overstap. 

Heb je nog een vraag die niet is beantwoord? Laat dan hieronder een reactie achter.

Standaard afbeelding
S. von Kriegenbergh
Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

4 reacties

  1. Wat een bureaucratisch ingewikkeld award systeem

  2. Ik heb nog nooit een uitleg gelezen die zo nietszeggend en onduidelijk was. Als er nou 1 vraag bij je opkomt, dan is het wel wat je al die vreemde punten en mijlen zou kunnen doen. waarom twee ingewikkelde systemen als het ook met 1 eenvoudig en begrijpelijk systeem kan?

  3. Kreeg naast XP Miles ook UXP Miles wat zijn dat ?

    • UXP verdien je met vluchten uitgevoerd door KLM en AIR France. Wanneer je 1.800 van deze UXP bij elkaar vliegt binnen twee jaar dan kun je jezelf kwalificeren voor Ultimate status. Je krijgt dan een Personal Assistant aan de kant van de luchtvaartmaatschappij die je ondersteunt met al je (vlucht gerelateerde) vragen. Ik zal er wellicht binnenkort eens een post over schrijven.

Geef een reactie