KLM & Flying Blue : Alles over XP

KLM & Flying blue
alles over XP

Tot een aantal jaar geleden kon je jezelf binnen het Flying Blue programma van Air France en KLM kwalificeren voor elite status wanneer je level miles verzamelde met je vluchten. Deze level miles verzamelde je naast de award miles voor iedere vlucht die je maakte. Sinds Flying Blue een aantal jaar geleden het frequent flyer programma volledig op de schop gooide zijn het zogenaamde XP punten die bepalen of je in aanmerking komt voor elite status. 

Omdat de hoeveelheid XP die je voor een vlucht krijgt net even iets anders wordt berekend dan de level miles in het verleden heerst er bij een grote groep reizigers onduidelijkheid hoeveel XP ze zullen verdienen.

In deze post proberen we zoveel mogelijk vragen die leven rondom XP te beantwoorden. 

Voordat we de diepte ingaan over XP is het wellicht goed om eerst de term te verklaren. Zoals je waarschijnlijk al wel dacht is het een afkorting en wel voor eXperience Points. Deze eXperience Points zijn de eenheid waarmee Air France & KLM binnen het Flying Blue bepalen hoe loyaal je aan de luchtvaartgroep bent. Des ter meer XP je verzamelt binnen je kwalificatie periode des ter meer aanzien je hebt (lees: hoe hoger je op de loyaliteit ladder van Flying Blue klimt). 

De loyaliteit ladder van het Flying Blue programma kent vier traptreden: Explorer, Silver, Gold en Platinum. 

Hoeveel Flying Blue XP voor een vlucht

Hoeveel XP je voor een vlucht verdient hangt af van een tweetal factoren, welke gelijk staan aan de twee assen van onderstaande tabel. De eerste factor waar naar gekeken wordt is de boeking klasse van je ticket, kortom vlieg je in economy, business of zelfs in First Class.

De tweede factor is de afstand van de vlucht. Op basis van de afstand van je vlucht wordt deze ingedeeld in een vlucht categorie. Flying Blue kent vijf categorieën: Domestic (voor vluchten binnen een land, ongeacht afstand), Medium, Long 1, Long 2 en Long 3. Wil je weten wat de afstand is van je vlucht? Lees dan deze post.

Dit kan voor rare situaties zorgen. Een vlucht in Business Class van Amsterdam naar Parijs is vele malen korter (in zowel tijd als afstand) dan een vlucht van New York naar Los Angeles. Toch verdien je met de laatstgenoemde vlucht slechts 6 XP terwijl je vlucht naar Parijs je 15 XP oplevert. Dit alles omdat vluchten binnen de Verenigde Staten als Domestic vluchten worden geklassificeerd.

Hoeveel XP levert mijn KLM vlucht op

vluchten met een overstap

Binnen Flying Blue verdien je XP per vlucht. In de onderstaande twee voorbeelden zien we twee keer een vlucht van Amsterdam naar Madrid, in de linker afbeelding is een rechtstreekse vlucht te zien en in de rechter een vlucht met een overstap in Parijs. 

Voor de rechtstreekse vlucht ontvang je 5 XP in economy class of 15 XP in business class. Voor de vlucht met de overstap in Parijs ontvang je daarentegen 10 XP in economy en 30 XP in business class.

Alhoewel de totale afstand van Amsterdam naar Madrid volgens het KLM schema als een medium afstand gezien kan worden tellen bij Flying Blue de afzonderlijke afstanden per vlucht. Er wordt dus eerst gekeken naar de afstand van Amsterdam naar Parijs, die levert resp. 5 XP of 15 XP op en vervolgens naar de afstand van Parijs tot aan Madrid, deze levert wederom 5 XP / 15 XP op. 

Wie dus een beetje extra afziet door een overstap de voorkeur te geven boven een rechtstreekse vlucht maakt grotere stappen richting elite status binnen Flying Blue. 

Hoeveel XP voor een KLM vlucht
Hoeveel XP voor een KLM vlucht

Hoeveel XP naar new york

New York is altijd een populaire bestemming onder Nederlanders en ik krijg daarom ook vrij vaak te vraag: Wanneer ik met KLM naar New York vlieg, hoeveel XP verdien ik dan?

Met een vliegafstand van 3.643 miles voldoet een vlucht naar New York net aan de criteria van het type “Long 2”.

Dat betekent dat je in Economy class 10 XP en in Business class 30 XP voor een enkele reis ontvangt.

Tip: ook hier geldt, zou je kiezen voor een overstap in Parijs dan zou je resp. in economy class 15 XP en in Business Class 45 XP voor een enkele reis ontvangen.

Hoeveel XP naar New York

hoeveel klm XP berekenen met de flying blue XP calculator

Met behulp van de hierboven getoonde tabel met boeking klassen en vlucht afstand categorieën kun je eenvoudig zelf berekenen hoeveel XP een vlucht je zou moeten opleveren. Wanneer je geen zin hebt om zelf te bepalen in welke vlucht afstand categorie je vlucht valt kun je gebruik maken van deze reken tool op de website van Flying Blue.

 

KLM Flying Blue XP Calculator

In bovenstaande afbeelding hebben we gezocht op het vluchttype van een vlucht van Amsterdam naar New York, wat als resultaat geeft dat de vlucht geclassificeerd wordt al een “LONG 2” vlucht. Het had natuurlijk helemaal een mooie tool geweest als er direct had gestaan hoeveel XP je in elke cabine klasse zou verdienen met deze vlucht. 

Wanneer je niet rechtstreeks vliegt naar je eindbestemming maar ergens moet overstappen (bijvoorbeeld Amsterdam naar Jakarta via Singapore) dan dien je beide vluchten afzonderlijk op te zoeken. 

Zoek dus eerst uit wat voor vluchttype Amsterdam (AMS) – Singapore (SIN) is en herhaal deze actie voor de vlucht van  Singapore(SIN) – Jakarta (CGK). Zoek vervolgens beide gevonden vlucht typen op in de tabel met XP verdienste en tel beide gevonden getallen bij elkaar op om tot het totaal aantal verdiende XP te komen voor je vlucht.

Hoeveel XP voor Flying Blue silver

Om jezelf te kwalificeren voor het zilver niveau binnen Flying Blue dien je binnen je kwalificatieperiode 100 XP te verzamelen. Dat kan op zowel KLM vluchten als die van haar (SkyTeam) partners. 

Hoeveel XP voor goud

Om je voor het goud niveau te kwalificeren binnen Flying Blue dien je eerst het zilver niveau te behalen. Vanaf het moment dat je Flying Blue Silver elite bent geworden moet je additioneel 180 XP verzamelen. 

Hoeveel XP voor platinum

Het hoogste niveau binnen Flying Blue is het Platinum niveau. Om je hiervoor te kwalificeren moet je nadat je de goud status in de wacht heb gesleept, 300 XP verzamelen. 

Wanneer je dus vanaf de Explorer status begint met verzamelen zul je in totaal 580 XP punten moeten verzamelen binnen de kwalificatie periode voordat je jezelf Platinum elite mag noemen.

->In dit artikel lees je meer over kwalificeren voor Platinum status bij Flying Blue

Op welke vluchten kan ik XP punten verdienen

In principe kun je op alle vluchten die een KLM of Air France vluchtcode hebben, XP punten verdienen. Staat er op je ticket/boardingpass dus een vluchtnummer dat vooraf wordt gegaan door de letters “KL” of “AF” (zie afbeelding hieronder) dan verdien je in principe XP. 

Vlieg je in een toestel van Air France of KLM dan zul je in de meeste gevallen een KLM of Air France vluchtnummer hebben. KLM en Air France hebben echter ook code share overeenkomsten (ze verkopen vluchten met een KLM of Air France vluchtnummer, maar de vlucht wordt uitgevoerd door bijvoorbeeld Alitalia) met hun SkyTeam partners.

Hoeveel XP met vlucht Flying Blue KLM AIR FRANCE

Tenslotte kun je bijvoorbeeld een ticket kopen bij Alitalia voor een vlucht die wordt uitgevoerd door Aeroflot uit Rusland, beide luchtvaartmaatschappijen zijn onderdeel van de SkyTeam alliantie. In dit geval zal het vluchtnummer beginnen met de letters AZ en dus niet AF of KL. Omdat het hier een SkyTeam partner is die de vlucht verkocht op een vlucht van een andere SkyTeam partner zul je in veel gevallen wel XP verdienen. Check dit altijd voordat je een ticket koopt op de website van Flying Blue.

Tenslotte hebben sommige SkyTeam luchtvaartmaatschappijen ook partners die geen onderdeel zijn van de SkyTeam alliantie, zo heeft Alitalia bijvoorbeeld een partnership met Etihad Airways. Wanneer je echter een door Alitalia verkocht vliegticket hebt dat wordt uitgevoerd door Etihad Airways, zul je vrijwel nooit XP sparen.

Verdien ik XP en award miles met transavia vluchten

Op vluchten met Transavia verdien je alleen award miles wanneer je jouw Flying Blue lidmaatschap nummer opgeeft. Het aantal award miles dat je met een Transavia vlucht verdient is in tegenstelling tot KLM vluchten niet afhankelijk van de ticketprijs maar van het soort ticket dat je hebt gekocht. 

Wanneer je een “plus” tarief ticket hebt gekocht ontvang je 250 award miles, ben je voor het duurdere “Max” tarief gegaan dan ontvang je 500 award miles voor je vlucht. Wie voor het allergoedkoopste “Basis” tarief gaat zal helaas geen award miles verdienen met zijn vluchten.

Voor je vluchten met Transavia ontvang je helaas geen XP punten.

-> Lees hier meer over Flying Blue award miles

Flying Blue : Hoeveelheid XP per vlucht

Flying Blue XP punten kopen bij KLM

Zoals eerder al geschreven moet je wanneer je in aanmerking wilt komen voor elite status bij Flying Blue een bepaalde hoeveelheid XP bij elkaar vliegen in je kwalificatie jaar. Soms wil het echter voorkomen dat je door omstandigheden minder hebt kunnen vliegen dan de bedoeling is en je net een paar XP tekort komt om je te kwalificeren voor elite status (of je status te kunnen behouden).

In tegenstelling tot sommige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen biedt Flying Blue geen mogelijkheid tot het kopen van XP. Binnen het Flying Blue programma heb je alleen de mogelijkheid om tegen betaling award miles aan te schaffen. 

Wanneer je “indirect” toch wat XP punten wilt kopen zul dat alleen kunnen doen door een credit card aan te schaffen bij Flying Blue partner American Express. Wanneer je daar een credit card aanschaft ontvang je jaarlijks 15, 30 of zelfs 60 XP voor respectievelijk de Silver, Gold of Platinum Flying Blue credit card.

-> In dit artikel lees je meer over de Flying Blue credit card van American Express

Kan ik KLM XP punten overdragen aan anderen?

Het is niet mogelijk om XP punten over te dragen naar andere Flying Blue leden. Het overdragen van punten beperkt zich tot Flying Blue Award miles die voor 3 euro per 250 miles kunnen worden overgedragen.

Plaats een reactie