KLM : Hoeveelheid XP per vlucht

Sinds KLM een aantal jaar geleden is overgestapt naar een nieuwe manier van berekenen hoeveel punten een vlucht oplevert is er veel onduidelijkheid bij een hoop reizigers over de opbrengsten van hun vlucht. Wat is XP en wat is de hoeveelheid XP die je verdient op je vlucht?

 

XP staat voor Experience Points. Het is de eenheid waarin KLM binnen zijn loyaliteitsprogramma Flying Blue bepaalt hoe loyaal je bent. Des ter meer XP je verzamelt binnen je kwalificatie periode des ter hoger je klimt op de loyaliteitsladder van Flying Blue. Het programma kent vier deelnemer niveaus: Explorer , Silver, Gold en Platinum.

Hoeveel XP voor een vlucht

Hoeveel XP je voor een vlucht verdient hangt af van een tweetal factoren, welke gelijk staan aan de twee assen van onderstaande tabel. Aan de ene kant is de cabine waar je in vliegt van belang, vlieg je business class dan verdien je meer XP dan wanneer je een goedkopere stoel in economy class hebt gekocht. De tweede factor is de afstand van de vlucht. Op basis van de afstand van je vlucht wordt deze ingedeeld in een vlucht categorie. Flying Blue kent vijf categorieën: Domestic (voor vluchten binnen een land, ongeacht afstand), Medium, Long 1, Long 2 en Long 3. Wil je weten wat de afstand is van je vlucht? Lees dan deze post.

Dit kan voor rare situaties zorgen. Een vlucht van Amsterdam naar Parijs is vele malen korter dan een vlucht van New York naar Los Angeles. Toch verdien je met de laatstgenoemde vlucht slechts 6XP terwijl je vlucht naar Parijs je 15XP oplevert. Dit alles omdat vluchten binnen de Verenigde Staten als Domestic vluchten worden geklassificeerd.

Hoeveel XP levert mijn KLM vlucht op

KLM XP verdien je per vlucht. In de onderstaande twee voorbeelden zien we twee keer een vlucht van Amsterdam naar Madrid, in de linker afbeelding is een rechtstreekse vlucht te zien en in de rechter een vlucht met een overstap in Parijs. Voor de rechtstreekse vlucht ontvang je 5 XP in economy class of 15 XP in business class. Voor de vlucht met de overstap in Parijs ontvang je daarentegen 10 XP in economy en 30 XP in business class. 

Alhoewel de totale afstand van Amsterdam naar Madrid volgens het KLM schema als een medium afstand gezien kan worden tellen bij Flying Blue de afzonderlijke afstanden per vlucht. Er wordt dus eerst gekeken naar de afstand van Amsterdam naar Parijs, die levert resp. 5XP of 15 XP op en vervolgens naar de afstand van Parijs tot aan Madrid, deze levert wederom 5XP / 15XP op. 

Hoeveel XP voor een KLM vlucht
Hoeveel XP voor een KLM vlucht

Hoeveel XP naar new york

New York is altijd een populaire bestemming onder Nederlanders en ik krijg daarom ook vrij vaak te vraag: Wanneer ik met KLM naar New York vlieg, hoeveel XP verdien ik dan? 

Met een vliegafstand van 3.643 miles voldoet een vlucht naar New York net aan de criteria van het type “Long 2”.

Dat betekent dat je in Economy class 10 XP en in Business class 30 XP voor een enkele reis ontvangt.

Hoeveel XP naar New York

Hoeveel XP voor zilver

Om jezelf te kwalificeren voor het zilver niveau binnen Flying Blue dien je binnen je kwalificatieperiode 100 XP te verzamelen. Dat kan op zowel KLM vluchten als die van haar (SkyTeam) partners. 

Hoeveel XP voor goud

Om je voor het goud niveau te kwalificeren binnen Flying Blue dien je eerst het zilver niveau te behalen. Vanaf het moment dat je zilver bent geworden moet je 180 XP verzamelen. 

Hoeveel XP voor platinum

Het hoogste niveau binnen Flying Blue is het platinum niveau. Om je hiervoor te kwalificeren moet je nadat je de goud status in de wacht heb gesleept, 300 XP verzamelen. 

Op welke vluchten kan ik XP punten verdienen

In principe kun je op alle vluchten die een KLM vluchtcode hebben, XP punten verdienen. Staat er op je ticket/boardingpass dus een vluchtnummer dat vooraf wordt gegaan door de letters “KL” dan verdien je in principe XP. Dat kan dus op vliegtuigen van KLM zelf zijn maar ook op zogenaamde codeshare vluchten. Deze laatstgenoemde vluchten hebben een KLM vluchtnummer maar worden uitgevoerd door een SkyTeam partner van KLM (je zit dus niet aan boord van een KLM toestel).

Daarnaast kun je XP verdienen door te vliegen met SkyTeam partners van KLM. Hierbij is het wel van belang dat de vlucht wordt uitgevoerd door een SkyTeam partner en ook een vluchtnummer(Marketed By) heeft van een SkyTeam partner. Een Alitalia vluchtnummer op een vlucht uitgevoerd door Aeroflot (zowel Alitalia als Aeroflot zijn deelnemers van SkyTeam) levert dus XP op. Een Alitalita vluchtnummer op een vlucht van Etihad (Alitalia wel SkyTeam partner, Etihad niet) levert je geen XP op.

Verdien ik XP met transavia vluchten

Op vluchten met Transavia verdien je in alleen award miles wanneer je jouw Flying Blue member nummer opgeeft. Het aantal miles dat je verdient staat vast en is bij een “plus” tarief 250 miles en bij het “max” tarief 500 miles. Wanneer je voor het goedkoopste “basis” tarief hebt gekozen dan ontvang je geen miles. Voor je vluchten met Transavia ontvang je geen XP punten.

hoeveel klm XP berekenen met de flying blue XP calculator

Op de website van Flying Blue kun je door het opgeven van je vertrek- en aankomstluchthaven checken welke XP vluchttype(domestic, Medium, Long 1 , Long 2 of Long 3) de vlucht is. Door het vluchttype in de onderstaande matrix op te zoeken in combinatie met de geboekte boeking klasse weet je hoeveel XP een vlucht oplevert

Wanneer je een vlucht hebt met een tussenstap, bijvoorbeeld Amsterdam naar Jakarta via Singapore dan dien je beide vluchten afzonderlijk op te zoeken. Zoek dus eerst uit wat voor vluchttype Amsterdam (AMS) – Singapore (SIN) is en vervolgens welk vluchttype Singapore(SIN) – Jakarta (CGK) is en zoek beide op in de matrix. De som van de XP is wat de vlucht met tussenstop je oplevert.

Flying Blue : Hoeveelheid XP per vlucht

Flying Blue XP punten bijkopen

Kom je vlak voor het einde van je kwalificatie periode net wat XP te kort om je te kwalificeren voor het volgende deelnemer niveau binnen Flying Blue? Dan zou het mooi zijn wanneer je wat XP bij KLM of Flying Blue zou kunnen kopen om je alsnog voor het volgende niveau te kwalificeren zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoeft te stappen.

In tegenstelling tot sommige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen biedt Flying Blue geen mogelijkheid tot het kopen van XP. Bij Flying Blue heb je alleen de mogelijkheid om award miles te kopen (deze gebruik je voor award vluchten en dus niet voor je deelnemer niveau binnen het programma).

De enige manier om wat XP te verdienen zonder te vliegen is door de aanschaf van een Flying Blue credit card van American Express. Hiermee spaar je afhankelijk van de kaart die je neemt 15, 30 of zelfs 60 XP. In dit artikel lees je hier meer over.

Kan ik KLM XP punten overdragen aan anderen?

Het is niet mogelijk om XP punten over te dragen naar andere Flying Blue leden. Het overdragen van punten beperkt zich tot Flying Blue Award miles die voor 3 euro per 250 miles kunnen worden overgedragen.