Hoeveel XP per vlucht KLM Flying Blue

KLM & Flying Blue XP: Zo Werkt Het

Flying Blue is het klantprogramma van Air France en KLM. Klantprogramma’s van luchtvaart maatschappijen worden ook wel frequent flyer programma’s genoemd.

Hout verven
Hout verven

Binnen een frequent flyer programma kun je jezelf vaak kwalificeren voor een hoger elite niveau, met bijbehorende voordelen, door veel te vliegen.

Bij Flying Blue kun je jezelf kwalificeren voor een hoger elite niveau door experience points te verzamelen.

Deze experience points, ook wel XP genoemd, verdien je door vluchten te maken met Air France, KLM en hun SkyTeam partners.

In deze post vertel ik je alles over XP, waarbij ik ook aandacht besteden aan het optimaliseren van je vluchten zodat je meer XP ontvangt.

Wat zijn XP (Experience Points) in het Flying Blue programma

KLM en Air France proberen met het Flying Blue programma hun trouwe klanten te belonen voor de vluchten die zij maken.

Dit doen ze enerzijds door de reiziger award miles te laten verdienen op vluchten, die ze op den duur kunnen inzetten voor award vluchten of andere (vlucht gerelateerde) beloningen.

Daarnaast beloont het Flying Blue programma trouwe reizigers door ze elite voordelen toe te kennen. Het programma kent in totaal vier niveau’s: Explorer, Silver, Gold en Platinum. Over deze niveaus lees je in deze post meer.

Experience Points (ofwel XP afgekort) zijn de punten op basis waarvan Flying Blue bepaalt hoe loyaal je bent. Hoe meer XP punten je bij elkaar vliegt in je kwalificatie periode, des ter hoger het niveau van je elite status is.

Hoe hoger je niveau binnen het Flying Blue programma, des ter beter de voordelen die je ontvangt.

Huidige status Nieuwe status Aantal XP te verzamelen
vanaf vorige niveau
Aantal XP te verzamelen
cumulatief vanaf Explorer
Explorer Silver 100 XP 100 XP
Silver Gold 180 XP 280 XP
Gold Platinum 300 XP 580 XP

Op vluchten van deze maatschappijen spaar je XP punten

In principe ontvang je XP punten op iedere vlucht die je maakt met Air France, KLM of één van de andere SkyTeam luchtvaartmaatschappijen.

Deze vlucht moet wel een regulier betaald vliegticket zijn, op vluchten die je gekocht hebt met award miles, spaar je geen XP punten.

In onderstaande afbeelding vind je de luchtvaartmaatschappijen die deel uitmaken van de SkyTeam alliantie. In principe verdien je op vluchten van deze maatschappijen XP punten.

SkyTeam member Airlines
SkyTeam member Airlines

Hoe bereken ik hoeveel XP ik per vlucht verdien

De hoeveelheid XP punten die je op een vlucht verdient, is afhankelijk van een tweetal factoren. Allereerst is het van belang in welke cabine klasse je vliegt.

Wanneer je een economy stoel boekt, verdien je minder XP dan een reiziger in business class op dezelfde vlucht.

De tweede van belang zijnde factor is de vluchtafstand. Een vlucht binnen Europa levert minder XP op dan een vlucht tussen twee verschillende continenten.

Wanneer je overwegend intercontinentaal vliegt, zul je waarschijnlijk eenvoudig kwalificeren voor elite status bij Flying Blue.

In de onderstaande tabel kun je verticaal je boekingsklasse zoeken. Horizontaal vind je een aantal categorieën gebaseerd op vluchtafstand.

De cel in de tabel waar de boekingsklasse en de afstand categorie elke ontmoeten geeft het aantal XP weer.

Flying Blue XP verdienen

Bijvoorbeeld: Een vlucht van Amsterdam naar Londen (afstand 231 miles) in Economy Class, levert je dus 5XP op.

Vlieg je van Amsterdam naar New York (afstand 3.643 miles) in business class, dan levert dat je 30 XP op. Binnen het Flying Blue programma ontvang je dus meer XP in business class.

Hoe bereken ik hoeveel XP ik verdien bij een overstap

Wanneer je een overstap hebt, dan bereken je de hoeveelheid XP per vlucht (ook wel segment genoemd). Vlieg je van Amsterdam naar New York, met een overstap in Parijs:

Bereken dan eerste de hoeveelheid XP op de vlucht Amsterdam – Parijs (afstand 248 miles) en tel daar de XP van de vlucht Parijs-New York (afstand 3.635) bij op.

Credits kaart: GCMAP.com

Boek je de vlucht in het bovenstaande voorbeeld in business class, dan ontvang je dus 15XP voor Amsterdam-Parijs en daarbovenop nog eens 30XP voor Parijs naar New York.

Maximaliseren van XP door vaker over te stappen

Het bovenstaande voorbeeld laat zien dat het (als het om XP gaat) loont om een overstap op je route te hebben. Veel vliegtickets bieden de mogelijkheid om meerdere overstappen in een vliegticket op te nemen.

Dit kan er soms toe leiden dat je ontzettend veel XP met een enkel vliegticket kunt verdienen, zeker wanneer je de trip in business class boekt.

Einde van het jaar: Flying Blue XP run

Een Flying Blue XP run is de Flying Blue versie van de mileage run; een vlucht die je alleen maar boekt om jezelf te kwalificeren voor een (hogere) elite status.

Aan het eind van een kwalificatie jaar zijn er veel frequent flyer die complexe vliegtickets vliegen om zoveel mogelijk XP bij elkaar te sparen.

Flying Blue XP calculator KLM

We schreven eerder al dat je in een tabel kunt opzoeken hoeveel XP je verdient met een vlucht. Op de website van KLM vind je een tool waarmee je kunt controleren in welke afstand categorie je vlucht valt.

Door hier je vlucht segmenten te checken kun je middels de tabel berekenen hoeveel XP je met jouw vliegticket zal gaan verdienen. Wij snappen niet dat Flying Blue er niet voor heeft gekozen om direct je XP te tonen, nu moet de reiziger zelf de optelsom maken.

In onderstaande afbeelding een impressie van deze tool.


XP Flying Blue KLM calculator hoeveel

De IkVliegVeel Flying Blue XP Calculator

Op deze website vind je onze eigen Flying Blue XP calculator waarin je gemakkelijk je vluchtroute kunt opgeven.  Het resultaat dat onze calculator teruggeeft, toont zowel de vluchtcategorie als de hoeveel XP die je verdient met de vluchten (per boekingsklasse).

In onderstaande afbeeldingen zie je hoe eenvoudig je jouw route ingeeft en in welk formaat de resultaten vervolgens worden getoond.


Flying Blue XP Calculator Tool
De IkVliegVeel Flying Blue calculator

Na het volledig invoeren van je route, klik je op “Calculate“. De tool geeft na een paar seconden een resultaat als in de onderstaande afbeelding. Je ziet hier per segment hoeveel XP het oplevert in iedere boekingsklasse.

Daarnaast zie je in de onderste regel het totaal aan XP dat je voor de route krijgt.


alles over Flying Blue XP 3
Output van de Ikvliegveel Flying Blue XP Calculator

Jaarlijks XP punten cadeau bij een American Express kaart

Wanneer je één van de Flying Blue American Express kaarten in je portemonnee hebt zitten, krijg je jaarlijks een hoeveelheid XP in je Flying Blue account bijgeschreven.

Heb je de Silver card dan ontvang je jaarlijks 15XP, Gold kaart houders ontvangen 30 XP en American Express Platinum kaart houders ontvangen zelfs 60 XP per kalenderjaar.


Flying Blue American Express Silver Card


Flying Blue American Express Gold Card


Flying Blue American Express Platinum Card

Flying Blue en Accor hotels: 10 XP als je jouw accounts koppelt

Heb je naast jouw Flying Blue account ook een account bij het loyaliteitsprogramma van Accor hotels? Dan kun je deze accounts aan elkaar koppelen.

Als welkomstgeschenk ontvang je dan na je eerstvolgende vlucht 5 XP cadeau. Na je eerstvolgende hotelovernachting bij Accor ontvang je nogmaals 5 XP cadeau.

Veelgestelde vragen over Experience Points

Aan het einde van deze post willen we nog een aantal vragen beantwoorden die ons vaak gesteld worden. Staat jouw vraag er niet bij, laat hem dan vooral achter in de reacties.

Wij zullen proberen jouw vraag dan te beantwoorden.

Wat is de geldigheidsduur van XP punten?

Ben je een Explorer deelnemer? Dan wordt aan het eind van je kwalificatieperiode de XP teller gereset naar nul. Heb je elite status, maar aan het eind van je kwalificatieperiode onvoldoende XP bij elkaar gespaard om je niveau te behouden?

Dan zak je een stapje qua deelnemer niveau, je resterende XP neem je mee in je nieuwe kwalificatie periode.

Verdien ik XP punten op vluchten van Transavia?

Op vluchten van Transavia is het mogelijk om zowel XP als award miles te sparen. Hiervoor moet je echter wel voor het “Plus” of “Max” tarief kiezen bij het boeken van je vliegticket.

Neem je het allergoedkoopste basis tarief, dan ontvang je geen XP en geen award miles.

Op binnenlandse vluchten (binnen Frankrijk of Portugal) ontvang je 2XP, ongeacht de afstand. Internationale vluchten met een afstand tot 2.000 miles leveren je 5 XP op, is je vlucht verder dan 2.000 miles (Dubai, Beiroet, Amman of de Kaapverdische Eilanden) dan ontvang je 8 XP.

Kan ik Flying Blue XP punten overdragen aan anderen?

De XP punten die je verdient met de vluchten die je maakt zijn persoonlijk. Je kunt de punten dus niet overdragen naar andere Flying Blue deelnemers.

Heb je zelf het Platinum elite niveau binnen het Flying Blue programma? Dan kun je deze status wel delen met een ander, daarvoor moet je wel American Express Flying Blue Platinum kaarthouder zijn.

Award miles kun je overigens wel overdragen aan andere deelnemers, daar zitten meestal wel kosten aan verbonden.

Kan ik Flying Blue XP punten kopen bij KLM?

Je kunt geen Flying Blue XP punten kopen bij KLM. Er zijn maar twee manieren om aan XP punten te komen.

Allereerst door vluchten te maken met KLM en haar partners. Daarnaast levert een American Express Flying Blue kaart je een hoeveelheid XP per jaar op.

Flying Blue XP in 2022 & Covid

Omdat reizigers door Covid minder (kunnen) reizen voelt Flying Blue zich genoodzaakt reizigers tegemoet te komen. Daarom krijg je op vluchten tussen 1 Januari 2022 en 30 Juni 2022, 50% XP extra op je vlucht.

Helaas dus geen dubbele XP punten meer voor je vlucht.

Daarnaast verlengt Flying Blue voor haar elite deelnemers de elite status. Dit geldt voor deelnemers waarbij de kwalificatie periode eindigt tussen Maart 2021 en 30 Juni 2022.

Wat is Flying Blue Ultimate XP?

Flying Blue Ultimate is een extra service voor reizigers die vrijwel alleen maar KLM en Air France vliegen. Je kunt jezelf kwalificeren voor Flying Blue Ultimate door binnen twee jaar, 1.800 UXP bij elkaar te vliegen.

Als Ultimate binnen het Flying Blue programma zou je in theorie een nog persoonlijkere reiservaring moeten hebben dan met het Flying Blue Platinum niveau.

In de KLM Crown lounge zijn er bijvoorbeeld tafels gereserveerd specifiek voor Ultimate deelnemers.

UXP verdien je alleen maar op vluchten van KLM en AIR France (kort door bocht KL of AF vluchtnummer). Op een vlucht van Delta Airlines (SkyTeam partner) ontvang je wel XP maar geen UXP.

Heb je het voor elkaar gekregen om Flying Blue Ultimate te worden, dan is je status twee jaar geldig, vanaf het moment dat je jezelf voor Ultimate kwalificeerde.

Krijg ik meer XP wanneer ik mijn vliegticket upgrade?

Kies je voor een upgrade naar een hogere cabine klasse? Bijvoorbeeld door met award miles te betalen of bij check-in een last minute offer te accepteren.

Je ontvangt dan de XP en award miles die je met je oorspronkelijke boekingsklasse zou verdienen.

Een upgrade heeft dus (in principe) geen positieve impact op de hoeveelheid XP die je bijgeschreven krijgt.

S. von Kriegenbergh
S. von Kriegenbergh

Al vanaf kleins af aan ben ik verslingerd aan alles wat met luchtvaart te maken heeft. Als kleine jongen was ik vaak in de weekenden langs de startbanen van Schiphol te vinden, kijkend naar alle vertrekkende vliegtuigen naar zonnige bestemmingen. Sinds een aantal jaar ben ik in de gelukkige situatie dat ik zeer regelmatig het vliegtuig pak naar mooie bestemmingen, het liefst in business of first class, en het liefst zo goedkoop mogelijk!

4 reacties

  1. Ik heb nog nooit een uitleg gelezen die zo nietszeggend en onduidelijk was. Als er nou 1 vraag bij je opkomt, dan is het wel wat je al die vreemde punten en mijlen zou kunnen doen. waarom twee ingewikkelde systemen als het ook met 1 eenvoudig en begrijpelijk systeem kan?

    • UXP verdien je met vluchten uitgevoerd door KLM en AIR France. Wanneer je 1.800 van deze UXP bij elkaar vliegt binnen twee jaar dan kun je jezelf kwalificeren voor Ultimate status. Je krijgt dan een Personal Assistant aan de kant van de luchtvaartmaatschappij die je ondersteunt met al je (vlucht gerelateerde) vragen. Ik zal er wellicht binnenkort eens een post over schrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.