KLM : Hoeveelheid XP per vlucht

Sinds KLM een aantal jaar geleden is overgestapt naar een nieuwe manier van berekenen hoeveel punten een vlucht oplevert is er veel onduidelijkheid bij een hoop reizigers over de opbrengsten van hun vlucht. Wat is XP en wat is de hoeveelheid XP die je verdient op je vlucht?

 

Wat zijn Experience Points (XP) van KLM

XP staat voor Experience Points. Het is de eenheid waarin KLM binnen zijn loyaliteitsprogramma Flying Blue bepaalt hoe loyaal je bent. Des ter meer XP je verzamelt binnen je kwalificatie periode des ter hoger je klimt op de loyaliteitsladder van Flying Blue. Het programma kent vier deelnemer niveaus: Explorer , Silver, Gold en Platinum.

Hoeveel XP voor zilver

Om jezelf te kwalificeren voor het zilver niveau binnen Flying Blue dien je binnen je kwalificatieperiode 100 XP te verzamelen. Dat kan op zowel KLM vluchten als die van haar partners. 

Hoeveel XP voor goud

Om je voor het goud niveau te kwalificeren binnen Flying Blue dien je eerst het zilver niveau te behalen. Vanaf het moment dat je zilver bent geworden moet je 180 XP verzamelen. 

Hoeveel XP voor platinum

Het hoogste niveau binnen Flying Blue is het platinum niveau. Om je hiervoor te kwalificeren moet je nadat je de goud status in de wacht heb gesleept, 300 XP verzamelen. 

Hoeveelheid XP per vlucht: Flying Blue / KLM XP calculator

Op de website van Flying Blue kun je door het opgeven van je vertrek- en aankomstluchthaven checken welke XP vluchttype(domestic, Medium, Long 1 , Long 2 of Long 3) de vlucht is. Door het vluchttype in de onderstaande matrix op te zoeken in combinatie met de geboekte boeking klasse weet je hoeveel XP een vlucht oplevert

Wanneer je een vlucht hebt met een tussenstap, bijvoorbeeld Amsterdam naar Jakarta via Singapore dan dien je beide vluchten afzonderlijk op te zoeken. Zoek dus eerst uit wat voor vluchttype Amsterdam (AMS) – Singapore (SIN) is en vervolgens welk vluchttype Singapore(SIN) – Jakarta (CGK) is en zoek beide op in de matrix. De som van de XP is wat de vlucht met tussenstop je oplevert.

Flying Blue : Hoeveelheid XP per vlucht

Flying Blue XP punten bijkopen

Kom je vlak voor het einde van je kwalificatie periode net wat XP te kort om je te kwalificeren voor het volgende deelnemer niveau binnen Flying Blue? Dan zou het mooi zijn wanneer je wat XP bij KLM of Flying Blue zou kunnen kopen om je alsnog voor het volgende niveau te kwalificeren zonder dat je daarvoor in het vliegtuig hoeft te stappen.

In tegenstelling tot sommige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen biedt Flying Blue geen mogelijkheid tot het kopen van XP. Bij Flying Blue heb je alleen de mogelijkheid om award miles te kopen (deze gebruik je voor award vluchten en dus niet voor je deelnemer niveau binnen het programma).

De enige manier om wat XP te verdienen zonder te vliegen is door de aanschaf van een Flying Blue credit card van American Express. Hiermee spaar je afhankelijk van de kaart die je neemt 15, 30 of zelfs 60 XP. In dit artikel lees je hier meer over.