KLM & Flying Blue: Alles over XP

Hoeveel XP per vlucht KLM Flying Blue

Tot een aantal jaar geleden kon je jezelf binnen het Flying Blue programma van Air France en KLM kwalificeren voor elite status wanneer je level miles verzamelde met je vluchten. Deze level miles verzamelde je naast de award miles voor iedere vlucht die je maakte. Sinds Flying Blue een aantal jaar geleden het frequent flyer programma volledig op de schop gooide zijn het zogenaamde XP punten die bepalen of je in aanmerking komt voor elite status.

Omdat de hoeveelheid XP die je voor een vlucht krijgt net even iets anders wordt berekend dan de level miles in het verleden heerst er bij een grote groep reizigers onduidelijkheid hoeveel XP ze zullen verdienen.

In deze post proberen we zoveel mogelijk vragen die leven rondom XP te beantwoorden.

Voordat we de diepte ingaan over XP is het wellicht goed om eerst de term te verklaren. Zoals je waarschijnlijk al wel dacht is XP een afkorting en wel voor eXperience Points. Deze eXperience Points zijn de eenheid waarmee Air France & KLM binnen het Flying Blue programma bepalen hoe loyaal je aan de luchtvaart combinatie bent. 

Des ter meer XP je verzamelt binnen je kwalificatie periode des ter meer status je krijgt (lees: hoe hoger je op de loyaliteit ladder van Flying Blue klimt).

De loyaliteit ladder van het Flying Blue programma kent vier traptreden: Explorer, Silver, Gold en Platinum.

Hoeveel Flying Blue XP voor een vlucht

Hoeveel XP je voor een vlucht verdient hangt af van een tweetal factoren, welke gelijk staan aan de twee assen van onderstaande tabel. De eerste factor waar naar gekeken wordt is de boekingsklasse van je vliegticket, kortom vlieg je in economy, business of zelfs in first class.

De tweede factor is de afstand van de vlucht. Op basis van de afstand van je vlucht wordt deze ingedeeld in een vlucht categorie. Flying Blue kent vijf categorieën: Domestic (voor vluchten binnen een land, ongeacht afstand), Medium, Long 1, Long 2 en Long 3.

Wil je weten wat de afstand is van je vlucht? Lees dan dit artikel.

Flying Blue XP verdienen

De indeling van vluchten in deze categorieën kan voor rare situaties zorgen. Een vlucht in Business Class van Amsterdam naar Parijs is vele malen korter (in zowel tijd als afstand) dan een vlucht van New York naar Los Angeles

Toch verdien je met de laatstgenoemde vlucht slechts 6 XP terwijl je vlucht naar Parijs je 15 XP oplevert. Dit alles omdat vluchten binnen de Verenigde Staten als Domestic vluchten worden geclassificeerd.

Verdien meer XP door een vlucht met overstap te boeken

Binnen het Flying Blue programma wordt per vlucht bepaald hoeveel XP het oplevert. Dat heeft als gevolg dat een directe vlucht je naast tijdwinst, minder XP oplevert dan een stukje omvliegen. Heel concreet: Wie op zoek is naar elite status bij Flying Blue vliegt beter met een overstap!

Laten we dit toelichten aan de hand van een voorbeeld. In onderstaande afbeeldingen is tweemaal hetzelfde vliegticket te zien. Aan de linkerkant een rechtstreekse vlucht tussen Amsterdam en Madrid. In de rechter afbeelding wordt er door de reiziger overgestapt in Parijs.

Hoeveel XP voor een KLM vlucht
Hoeveel XP voor een KLM vlucht

De rechtstreekse vlucht valt qua afstand in de categorie Medium en levert daardoor 5 XP in economy class en 15 XP in business class op. De vluchten in de rechterafbeelding zijn korter dan de rechtstreekse vlucht, echter doordat Flying Blue de XP per vlucht berekent levert dit je meer XP op.

Je ontvangt bij deze overstap namelijk 5 XP / 15 XP voor de eerste vlucht van Amsterdam naar Parijs en vervolgens nogmaals dezelfde hoeveelheid voor de vlucht van Parijs naar Madrid. Door de overstap eindig je deze reis dus met twee maal zoveel XP dan wanneer je voor de rechtstreekse vlucht zou kiezen.

Oefening: Hoeveel XP verdien je op een vlucht naar New York

Nog een kleine oefening met het berekenen van het aantal te verdienen XP. Dit keer nemen we een vlucht van Amsterdam naar New York. Hoeveel XP levert een directe vlucht ons op?

Allereerst is van belang om te zien hoeveel miles de vliegafstand is tussen Amsterdam en New York. Met een afstand van 3.643 miles valt deze vlucht in de categorie “Long 2”. Volgens onze tabel levert deze vlucht je dus respectievelijk 10 XP / 30 XP op voor economy en business class.

Tip: Ook hier zou je uiteraard voor een overstap kunnen kiezen. Door niet rechtstreeks maar via  Parijs te vliegen, levert een enkele reis je 5 XP of 15 XP meer op afhankelijk van de klasse waarin je vliegt.

Bereken je XP met de Flying Blue XP calculator

Met de tabel die we hierboven hebben opgenomen kun je eenvoudig afleiden hoeveel XP je voor een vlucht gaat ontvangen. 

We hebben op Ikvliegveel.nl een eigen rekentool gemaakt waarmee je eenvoudig het totaal aantal XP per vlucht kunt opzoeken. Deze reken tool vind je hier.

ikvliegveel Flying Blue XP Calculator

Uiteraard bestaat er ook op de website van Flying Blue een rekentool waar je het aantal XP per vlucht kunt opvragen, deze vind je hier op de website van KLM, onder het kopje Flying Blue.

Het voordeel van de tool is dat je niet eerst hoeft op te zoeken hoeveel miles een vlucht tussen twee steden is. Door het invoeren van de vertrek- en aankomstluchthaven geeft de XP calculator je het vluchttype terug.

XP Flying Blue KLM calculator hoeveel

De tool had in mijn ogen pas echt compleet geweest als hij per cabine klasse het aantal XP had getoond. Nu moeten we alsnog in de tabel opzoeken hoeveel XP een Long 2 categorie vlucht bijvoorbeeld oplevert in business class. Onlangs heeft KLM de mogelijkheid toegevoegd om vluchten met een overstap te checken, vroeger moest je hiervoor de tool twee keer doorlopen.

Hoeveel XP heb je nodig om Flying Blue elite te worden

De meeste deelnemers aan het Flying Blue programma pogen ieder jaar een zo hoog mogelijke elite status veilig te stellen. Hoeveel XP heb je nodig om van het laagste Flying Blue niveau “Explorer” jezelf op te werken tot het Platinum niveau?

Hoeveel XP heb je nodig voor het Flying Blue Silver (zilver) niveau

Om jezelf vanaf het Explorer niveau omhoog te werken naar het Silver elite niveau heb je 100 XP nodig. Deze 100 XP moet je verzamelen in een jaar nadat je de eerste XP hebt verdiend. Deze eXperience Points kun je op zowel vluchten van KLM als haar SkyTeam partners verzamelen!

Hoeveel XP heb je nodig voor het Flying Blue Gold (goud) niveau

Voordat je een Gold member van Flying Blue kunt worden zul je jezelf eerst moeten kwalificeren voor Silver. Vanaf de dag dat je Silver elite bent geworden heb je 15 maanden de tijd om 180 XP bij elkaar te vliegen. Wanneer dat je lukt wordt je op de dag dat je 180 XP verzameld hebt geüpgraded naar het Gold niveau.

Lukt het je niet om binnen deze 15 maanden 180 XP te verzamelen, maar heb je wel meer dan 100 XP verzameld? Dan blijf je nog 12 maanden op het Silver niveau staan. Is ook de 100 XP je niet gelukt dan daal je af naar het Explorer niveau.

Hoeveel XP heb je nodig voor het Flying Blue Platinum niveau

Om Platinum elite te worden bij Flying Blue heb je in totaal 580 XP nodig. Dat betekent dat je eerst 100 XP moet verdienen om Silver elite te worden en daarna 180 XP om voor Gold elite te gaan. Vanaf de dag dat je Gold elite wordt heb je 15 maanden de tijd om 300 XP te verzamelen. Lukt dat je, dan word je Flying Blue status op de dag dat je de 300 XP passeert geüpgraded naar het hoogste Flying Blue niveau, Platinum. 

Is het je niet gelukt om 300 XP te verzamelen? Dan is het van belang dat je minimaal 180 XP hebt verzameld om nog een jaar op het Gold niveau te verblijven. Heb je minder dan 180 XP dan krijg je een “zachte landing” naar het Silver elite niveau, het is dus niet zo dat je meteen weer terug valt naar het Explorer niveau.

Op welke vluchten kan ik XP punten verdienen

De vuistregel is dat je op alle vluchten die een KLM of Air France vluchtnummer hebben, je XP kan verdienen. Het vluchtnummer vind je o.a. op je boardingpass of wanneer je op zoek bent naar vluchten via bijvoorbeeld Google Flights.

In de afbeelding hieronder is KL645 het vluchtnummer, waar KL staat voor een vlucht van KLM. Let op deze vlucht wordt verkocht door KLM, dit wil niet zeggen dat je in een KLM toestel vliegt. In het geval van KLM zijn vluchtnummers van drie posities vaak vluchten op hun eigen vliegtuigen. 

KLM en Air France verkopen ook zogeheten code share vluchten. Deze vluchten kun je bij KLM vaak herkennen doordat het vluchtnummer uit vier cijfers bestaat, bijvoorbeeld KL 1234. Code share vluchten worden door KLM verkocht maar door een partner luchtvaartmaatschappij (bijvoorbeeld Air France of Korean Air uitgevoerd). Ook op de code share vluchten met een KLM of Air France vluchtnummer verdien je in principe XP.

KLM flying Blue XP

De volgende mogelijkheid die tegen kunt komen zijn vluchten van SkyTeam partners al dan niet uitgevoerd op vliegtuigen van andere SkyTeam partners. Voorbeelden hiervan zijn vluchten van Alitalia of vluchtnummers van Korean Air op KLM toestellen. Zolang zowel de verkopende luchtvaartmaatschappij (vluchtnummer) als de uitvoerende maatschappij (vliegtuig) beide tot de SkyTeam alliantie behoren, zul je vaak wel XP verdienen. Check hiervoor altijd de Flying Blue website.

Maar SkyTeam partners kunnen ook code share overeenkomsten hebben met luchtvaartmaatschappijen die niet ot de SkyTeam alliantie behoren. AlItalia en Etihad Airways hadden bijvoorbeeld een samenwerkingsverband waarbij Alitalia stoelen verkocht op vluchten van Etihad Airways. Omdat Etihad Airways geen onderdeel uitmaakt van de SkyTeam alliantie verdiende je op deze vluchten geen XP

Verdien ik XP en award miles met transavia vluchten

Op vluchten met Transavia verdien je alleen award miles wanneer je jouw Flying Blue lidmaatschap nummer opgeeft. Het aantal award miles dat je met een Transavia vlucht verdient is in tegenstelling tot KLM vluchten niet afhankelijk van de ticketprijs maar van het soort ticket dat je hebt gekocht.

Wanneer je een “plus” tarief ticket hebt gekocht ontvang je 250 award miles, ben je voor het duurdere “Max” tarief gegaan dan ontvang je 500 award miles voor je vlucht. Wie voor het allergoedkoopste “Basis” tarief gaat zal helaas geen award miles verdienen met zijn vluchten.

Voor je vluchten met Transavia ontvang je helaas geen XP punten.

Flying Blue : Hoeveelheid XP per vlucht

Kun je Flying Blue XP punten kopen bij KLM

Zoals eerder al geschreven moet je wanneer je in aanmerking wilt komen voor elite status bij Flying Blue een bepaalde hoeveelheid XP bij elkaar vliegen in je kwalificatie jaar. Soms wil het echter voorkomen dat je door omstandigheden minder hebt kunnen vliegen dan de bedoeling is en je net een paar XP tekort komt om je te kwalificeren voor elite status (of je status te kunnen behouden).

In tegenstelling tot sommige Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen biedt Flying Blue geen mogelijkheid tot het kopen van XP. Binnen het Flying Blue programma heb je alleen de mogelijkheid om tegen betaling award miles aan te schaffen.

Wanneer je “indirect” toch wat XP punten wilt kopen zul dat alleen kunnen doen door een credit card aan te schaffen bij Flying Blue partner American Express. Wanneer je daar een credit card aanschaft ontvang je jaarlijks 15, 30 of zelfs 60 XP voor respectievelijk de Silver, Gold of Platinum Flying Blue credit card.

Kun je KLM XP punten overdragen aan andere deelnemers

Het is helaas niet mogelijk om verzamelde XP punten over te dragen naar andere Flying Blue leden. Alleen award miles zijn binnen Flying Blue over te zetten naar een andere deelnemer, al is het niet goedkoop. Je betaalt 3 euro per 250 miles om de punten over te kunnen dragen!

1 gedachte over “KLM & Flying Blue: Alles over XP”

Plaats een reactie